Türkiye gündemi haber özetleri - 22 Ocak 2021 Cuma

22 OCAK 2021, CUMA

HABER ÖZETLERİ

 

 

Tarihçi ve yazar Niyazi Birinci vefat etti
Yavuz Bahadıroğlu mahlasıyla bilinen tarihçi ve yazar Niyazi Birinci vefat etti.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/tarihci-ve-yazar-niyazi-birinci-vefat-etti-/2118781 

 

Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde son 24 saatte yaşananlar
Türkiye'de son 24 saatte 6 bin 289 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 153 kişi hayatını kaybetti, 6 bin 113 kişinin Kovid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 290 bin 32'ye yükseldi.

https://www.aa.com.tr/tr/kategori-sayfasi-manset/turkiyenin-koronavirusle-mucadelesinde-son-24-saatte-yasananlar/2118765 

 

Dışişleri Bakan Çavuşoğlu: Türkiye'nin AB'ye katılım süreci canlandırılmalı
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin canlandırılması, AB ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vize serbestisinin başlaması ve çeşitli konularda iş birliği yürütülmesi gerektiğini bildirdi.

https://www.aa.com.tr/tr/politika/disisleri-bakan-cavusoglu-turkiyenin-abye-katilim-sureci-canlandirilmali/2118626 

 

Sağlık Bakanı Koca: Büyüklerimizin kıymetini bilerek onları korumak sorumluluğumuz
Sağlık Bakanı Koca, Kovid-19 aşıları evlerinde yapılan 85 yaş ve üstündeki vatandaşlara ilişkin, "Büyüklerimizin kıymetini bilerek onları korumak sorumluluğumuz." değerlendirmesinde bulundu.

https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/saglik-bakani-koca-buyuklerimizin-kiymetini-bilerek-onlari-korumak-sorumlulugumuz/2118692 

 

AB liderleri aşı ve salgın önlemleri gündemiyle bir araya geldi
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri, yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen aşıların temini ve dağıtımı, aşı olanlara sertifika verilmesi ve salgının yayılmasına karşı önlemler gibi konuları ele almak üzere video konferans yoluyla toplandı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ab-liderleri-asi-ve-salgin-onlemleri-gundemiyle-bir-araya-geldi/2118628 

 

Twitter Uygur Türklerine yönelik paylaşımından dolayı Çin'in Washington Büyükelçiliğinin hesabını kilitledi
Sosyal paylaşım sitesi Twitter, Çin'in Washington Büyükelçiliğinin hesabını, Uygur Türklerine yönelik bir paylaşımından dolayı kilitlediğini duyurdu.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/twitter-uygur-turklerine-yonelik-paylasimindan-dolayi-cinin-washington-buyukelciliginin-hesabini-kilitledi/2118757 

 

Türkülere konu olan allı turnalar Çukurova Deltası'nı 'renklendirdi'
Adana'da lagünler ve yaban hayatı geliştirme sahaları açısından zengin potansiyele sahip deltaya göç eden flamingolar, güzellikleriyle görenleri hayran bırakıyor.

https://www.aa.com.tr/tr/yasam/turkulere-konu-olan-alli-turnalar-cukurova-deltasini-renklendirdi/2117833 

 

Biden, Beyaz Saray'daki ilk gününde 17 ayrı kararname imzaladı
Yeni ABD Başkanı Joe Biden'ın yemin töreni konuşmasında birlik ve beraberlik mesajları verdiğini aktaran Ediz Tiyanşan, ABD halkının kenetlenmesi çağrısında bulunulduğunu dile getirdi.

https://www.criturk.com/haber/ozel-haber/biden-beyaz-saray-daki-ilk-gununde-17-ayri-kararname-imzaladi-185320 

 

“Trump, Biden'a ödev bıraktı”
Gazeteci-Yazar Mehmet Ali Güller, CRI TÜRK'te "Güne Başlarken" programına konuk oldu ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) yeni dönemi değerlendirdi.

https://www.criturk.com/haber/ozel-haber/trump-biden-a-odev-birakti-185301 

 

“Çin, 2020'nin 4. çeyreğinde yüzde 6,5'lik büyüme kaydetti”
Çin ile Avrupa Birliği (AB) arasında 2014 yılından itibaren devam eden yatırım anlaşması müzakerelerinde 2020 yılının sonuna yaklaşırken uzlaşı sağlandı. Küresel ekonominin hâlâ büyük baskılarla karşı karşıya olduğu böyle kritik dönemde bu anlaşmanın imzalanması küresel endüstri zincirlerinin bir an önce toparlanmasına katkı yaparken, tüm dünyaya serbest ticaret ve çok taraflılığı koruma yönünde de güçlü bir mesaj verdi.

https://www.criturk.com/haber/ozel-haber/cin-2020-nin-4-ceyreginde-yuzde-6-5-lik-buyume-kaydetti-185282 

 

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, İstanbul'da ofis açacak
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) İstanbul'da ofis açmasına ilişkin anlaşmayı imzalayan Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Sinirlioğlu, "Türkiye ve BM arasındaki gelişmiş iş birliği sonucunda İstanbul birçok BM örgütü için bölgesel bir merkez haline geldi" dedi.

https://tr.sputniknews.com/turkiye/202101221043633496-bm-insani-isler-koordinasyon-ofisi-istanbulda-ofis-acacak/ 

 

İsrail'den Suriye'ye saldırı: Hava savunma sistemleri devrede
İsrail 'in Suriye'nin Hama ve Tartus kentlerine yönelik hava saldırısı gerçekleştirdiği ve buna karşılık olarak Suriye hava savunma sistemlerinin aktive edildiği öğrenildi.

https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202101221043633450-israilden-suriyeye-saldiri-hava-savunma-sistemleri-devrede/ 

 

Rusya: ABD, Kuzey Akım-2 yaptırımlarıyla adil rekabet ve serbest ticaret kurallarını ihmal ediyor
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, ABD’nin Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattı yapımında yer alan Fortuna boru döşeme gemisi ile sahibi KVT-Rus şirketine uyguladığı yaptırımı 'adil rekabet ve serbest ticaret kurallarının açık bir şekilde ihmali' olarak nitelendirdi.

https://tr.sputniknews.com/rusya/202101221043633346-rusya-abd-kuzey-akim-2-yaptirimlariyla-adil-rekabet-ve-serbest-ticaret-kurallarini-ihmal-ediyor/ 

 

Ayçiçek yağına takip
Ticaret Bakanlığı temel ihtiyaç ürünlerinde “fahiş fiyat” denetimi yaparak 9 bin 870 ürünün fiyatını inceledi. Son dönemde özellikle ayçiçek yağı, yumurta, tavuk ve bebek maması fiyatlarına yönelik şikayetler arttı. 

https://www.yenisafak.com/ekonomi/aycicek-yagina-takip-3595606 

 

Kılıçdaroğlu'ndan 'Gül-Soylu' açıklaması
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) CHP’li Enis Berberoğlu hakkındaki hak ihlali kararını “Adalet düzeninin tekrar inşası için kararı uygulamayan hakimlerin kulağına küpe olur” diye yorumladı.

https://halktv.com.tr/kilicdaroglundan-gul-soylu-aciklamasi-445207h

Avrupa Parlamentosu: Selahattin Demirtaş acilen serbest bırakılmalı
AB kurumlarınca hazırlanmış daha önceki Türkiye raporları da göz önünde bulundurularak hazırlanan kararda Demirtaş için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları kapsamında derhal koşulsuz bir biçimde serbest bırakılması çağrısı yapıldı

https://halktv.com.tr/avrupa-parlamentosu-selahattin-demirtas-acilen-serbest-birakilmali-445204h 

 

Akşener: Sayın Soylu bizim kulübe hoş geldi
İYİ Parti lideri Meral Akşener, Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde esnaf ziyaretlerini sürdürürken gazetecilere konuştu.Süleyman Soylu’nun, annesine hakaret eden bir şahsın serbest bırakılmasına gösterdiği tepkiye "Sayın Soylu bizim kulübe hoş geldi" dedi

https://halktv.com.tr/aksener-sayin-soylu-bizim-kulube-hos-geldi-445183h 

 

ABD Başkanı Biden’dan yeni corona kararları
Önceki gün ABD Kongre Binası'nda yemin ederek göreve başlayan ABD'nin 46. Başkanı Joe Biden, corona virüsü salgını mücadelesiyle ilgili bir dizi kararname imzaladı. Kararnameye göre, ABD'ye seyahat edenlerde artık negatif test sonucu aranacak ve ülkeye giren yolculara karantina uygulanacak.

https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abd-baskani-bidendan-yeni-corona-kararlari-6222409/

 

Devlet televizyonunda Cumhurbaşkanı Ruhani'ye ağır hakaret!
İran devlet televizyonunda yayımlanan bir programda Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye yönelik hakaret içerikli ifadeler ülkede tüm kesimlerin tepkisini çekerken söz konusu program hakkında yasal işlem başlatılması talep edildi.

https://www.haber7.com/dunya/haber/3059298-irani-karistiran-olay-devlet-televizyonunda-cumhurbaskani-ruhaniye-agir-hakaret

 

Genel-İş Sendikası araştırmasına göre yoksul sayısı iki yılda yüzde 8.4 arttı
DİSK Genel-İş Sendikası, “Türkiye’de Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk” raporu hazırladı. Rapora göre, Avrupa ülkeleri içinde gelir eşitsizliğinin en çok olduğu ülke Türkiye. Halk bir yılda 1500 dolar fakirleşti. Yoksul sayısı son 2 yılda yüzde 8.4 arttı.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/genel-is-sendikasi-arastirmasina-gore-yoksul-sayisi-iki-yilda-yuzde-84-artti-1807909 

 

Avrupa Merkez Bankası para politikasında değişiklik yapmadı
Avrupa Merkez Bankası (ECB) beklentilere paralel olarak, son derece gevşek uyguladığı para politikasında değişiklik yapmadı ancak Covıd-19'un yayılmasının ekonomik görünümü zayıflatmasıyla daha fazla destek için kapıyı açık tuttu.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/avrupa-merkez-bankasi-para-politikasinda-degisiklik-yapmadi-1807823

 

AYM, CHP’li Berberoğlu için ikinci kez ‘Hak ihlali’ kararı verdi
Yerel mahkemelerin hukuk dışına çıkarak AYM kararını tanımaması üzerine Yüksek Mahkeme’ye yeniden başvuran CHP’li Berberoğlu, bir kez daha hukuksuzluğu tescil ettirdi. AYM oybirliğiyle, ikinci kez hak ihlali kararı verdi. CHP’li Erkek, “Berberoğlu Meclis’te olmalı” dedi.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/aym-chpli-berberoglu-icin-ikinci-kez-hak-ihlali-karari-verdi-1807903

 

85 yaş üzeri vatandaşlar evlerinde aşılanmaya başlandı
Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulunca hazırlanan aşılama takvimi doğrultusunda sağlık çalışanlarıyla başlattığı COVID-19 aşı uygulamasında şimdi de 85 yaş üzeri vatandaşları aşılıyor.

https://www.haber7.com/saglik/haber/3059236-85-yas-uzeri-vatandaslar-evlerinde-asilanmaya-baslandi

 

CHP’den sonra İyi Partililerle ‘İnce temas'
Bin Günde Memleket Hareketi”ni mart ayında “Memleket Partisi”ne dönüştürmeye hazırlanan Muharrem İnce adımlarını hızlandırıyor. İnce’nin, CHP’de “ulusalcı kanat” olarak nitelendiren; parti içindeki mevcut işleyişten ve Genel Merkez’in HDP ile kurduğu ittifaktan rahatsız olan isimleri yanına çekeceği değerlendiriliyor.

https://www.haber7.com/siyaset/haber/3059339-chpden-sonra-iyi-partililerle-ince-temas

 

Nancy Pelosi’den Trump’ı zora sokacak sözler
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Senato'nun eski ABD Başkanı Donald Trump’ı yargılama sürecine değinerek, “Bu kurulda isyancılara yardım ve yataklık yapan üyeler vardı” dedi.

https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/nancy-pelosiden-trumpi-zora-sokacak-sozler-6222360/

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çok sert açıklamalar: Hala 3 maymunu oynuyor!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısına İstanbul’dan canlı bağlantıyla katıldı

https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/cumhurbaskani-erdogan-dan-cok-sert-aciklamalar-hala-3-maymunu-h30008.html

 

Adalet Bakanı Gül'den flaş açıklamalar: 'Klavye başına geçip tutuklama siparişi verenlere sesleniyorum'
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Klavye başına geçip sosyal medyada bana her gün tutuklama siparişi verenlere sesleniyorum. Bu işleyişi beğenmeyen gider itiraz hakkını kullanır ama yargıya parmak sallayamaz." açıklamasında bulundu

https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/adalet-bakani-gul-den-flas-aciklamalar-klavye-basina-h30007.html

 

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 17.00'de sabit tuttu.

https://www.ortadogugazetesi.com/ekonomi/merkez-bankasi-faiz-kararini-acikladi-9-h30010.html

 

Kıbrıs depremini de bilen Prof. Dr. Ahmet Ercan, şimdi de Türkiye'de 2 yer için uyarı yaptı
KKTC, bugün şiddetli bir depremle sarsıldı. Bu depremi aylar öncesinden tahmin eden deprembilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, şimdi de Türkiye'de 2 yer için uyarı yaptı

https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/kibris-depremini-de-bilen-prof-dr-ahmet-ercan-simdi-de-turkiye-de-h30029.html

 

26 kategoride e-ticaretin 2020 yılı performansı
E-ticaret teknolojileri altyapı sağlayıcısı Ticimax, 2020 yılı e-ticaret büyüme oranlarını açıkladı. Buna göre, kategoriler bazında en yüksek artış oranları beyaz eşya ve küçük ev aletlerinde yaşanırken, en az büyüyenler ise kırtasiye ve çiçek oldu.

https://www.dunya.com/foto-galeri/ekonomi/26-kategoride-e-ticaretin-2020-yili-performansi-galeri-607900

 

Ukrayna'daki köprü ihalesini Türk şirketi kazandı
Ukrayna'nın Kremençuk şehrindeki köprü ihalesini 2 milyar 927 milyon TL teklifle Doğuş İnşaat kazandı.

https://www.dunya.com/sirketler/ukraynadaki-kopru-ihalesini-turk-sirketi-kazandi-haberi-607898

 

Biden'dan COVID-19 açıklaması: İşler iyileşmeden önce kötüleşecek
ABD Başkanı Joe Biden, COVID-19 konusunda "kara kış"ın yaşandığını belirterek, "Gelecek aya kadar ABD'de COVID-19'dan ölenlerin sayısı 500 bini bulabilir. İşler iyileşmeden önce kötüleşecek" açıklamasında bulundu.

https://www.dunya.com/dunya/bidendan-covid-19-aciklamasi-isler-iyilesmeden-once-kotulesecek-haberi-607937

 

İran korona virüs aşısını satın aldı
İran’ın korona virüs aşısı ile ilgili çalışmaları hakkında açıklama yapan İmam’ın Fermanını İcra Merkezi’nin korona virüs aşısı üzerinde çalışan uzman ekibin Başkanı Hasan Celili, merkezin ürettiği aşı 21 gönüllüye uygulandığını ve şimdiye kadar hiç bir yan etki rapor edilmediğini, İran ve Küba’nın ürettiği ortak aşının çok etkili olduğu anlaşıldığını belirtti.

https://tr.farsnews.ir/cultureandindustrial/news/13991101000898

 

Amerika IŞİD’i Suriye’den Irak’a yerleştirme peşinde
Iraklı güvenlik meseleleri uzmanı Saedi, Amerika terör devletinin IŞİD teröristlerini Suriye’den Irak’ın batısına ve Tenef adlı illegal askeri üssüne getirdiği konusunda uyarıda bulundu. 

https://tr.farsnews.ir/defence/news/13991101000909 

 

Trump ömrünün sonuna kadar korku içinde yaşayacak
Sipahiler Ordusu Kudüs Gücü’nün şehit Komutanı General Hac Kasım Süleymani’nin kızı Zeyneb Süleymani twitter hesabında Amerika’nın terörist Başkanı Donald Trum’ın başkanlık süresinin zilletle son bulmasına tepki gösterdi.

https://tr.farsnews.ir/politics/news/13991102000556 

 

Irak İçişleri Bakanlığı: Bağdat patlamasının arkasında IŞİD var
Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Halid Mihanna, başkent Bağdat’taki patlamanın arkasında IŞİD’in olduğunu belirtti. Mihanna, Bağdat’ta yerel bir televizyon kanalına, başkentte 32 kişinin hayatına mal olan saldırının sorumlularına dair açıklamalarda bulundu.

https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/iraq/210120212 

 

Avrupa Parlamentosu'ndan Demirtaş kararı: Acilen serbest bırakılmalı
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda "Selahattin Demirtaş ve diğer siyasi tutukluların durumu" konulu oturum düzenlendi. Oturumun ardından onaylanan ortak karar tasarısında, Demirtaş'ın acilen bırakılması istendi.

https://www.rudaw.net/turkish/world/210120214

22 OCAK 2021, CUMA

HABER ÖZETLERİ

 

 

Tarihçi ve yazar Niyazi Birinci vefat etti
Yavuz Bahadıroğlu mahlasıyla bilinen tarihçi ve yazar Niyazi Birinci vefat etti.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/tarihci-ve-yazar-niyazi-birinci-vefat-etti-/2118781 

 

Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde son 24 saatte yaşananlar
Türkiye'de son 24 saatte 6 bin 289 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 153 kişi hayatını kaybetti, 6 bin 113 kişinin Kovid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 290 bin 32'ye yükseldi.

https://www.aa.com.tr/tr/kategori-sayfasi-manset/turkiyenin-koronavirusle-mucadelesinde-son-24-saatte-yasananlar/2118765 

 

Dışişleri Bakan Çavuşoğlu: Türkiye'nin AB'ye katılım süreci canlandırılmalı
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin canlandırılması, AB ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vize serbestisinin başlaması ve çeşitli konularda iş birliği yürütülmesi gerektiğini bildirdi.

https://www.aa.com.tr/tr/politika/disisleri-bakan-cavusoglu-turkiyenin-abye-katilim-sureci-canlandirilmali/2118626 

 

Sağlık Bakanı Koca: Büyüklerimizin kıymetini bilerek onları korumak sorumluluğumuz
Sağlık Bakanı Koca, Kovid-19 aşıları evlerinde yapılan 85 yaş ve üstündeki vatandaşlara ilişkin, "Büyüklerimizin kıymetini bilerek onları korumak sorumluluğumuz." değerlendirmesinde bulundu.

https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/saglik-bakani-koca-buyuklerimizin-kiymetini-bilerek-onlari-korumak-sorumlulugumuz/2118692 

 

AB liderleri aşı ve salgın önlemleri gündemiyle bir araya geldi
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri, yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen aşıların temini ve dağıtımı, aşı olanlara sertifika verilmesi ve salgının yayılmasına karşı önlemler gibi konuları ele almak üzere video konferans yoluyla toplandı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ab-liderleri-asi-ve-salgin-onlemleri-gundemiyle-bir-araya-geldi/2118628 

 

Twitter Uygur Türklerine yönelik paylaşımından dolayı Çin'in Washington Büyükelçiliğinin hesabını kilitledi
Sosyal paylaşım sitesi Twitter, Çin'in Washington Büyükelçiliğinin hesabını, Uygur Türklerine yönelik bir paylaşımından dolayı kilitlediğini duyurdu.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/twitter-uygur-turklerine-yonelik-paylasimindan-dolayi-cinin-washington-buyukelciliginin-hesabini-kilitledi/2118757 

 

Türkülere konu olan allı turnalar Çukurova Deltası'nı 'renklendirdi'
Adana'da lagünler ve yaban hayatı geliştirme sahaları açısından zengin potansiyele sahip deltaya göç eden flamingolar, güzellikleriyle görenleri hayran bırakıyor.

https://www.aa.com.tr/tr/yasam/turkulere-konu-olan-alli-turnalar-cukurova-deltasini-renklendirdi/2117833 

 

Biden, Beyaz Saray'daki ilk gününde 17 ayrı kararname imzaladı
Yeni ABD Başkanı Joe Biden'ın yemin töreni konuşmasında birlik ve beraberlik mesajları verdiğini aktaran Ediz Tiyanşan, ABD halkının kenetlenmesi çağrısında bulunulduğunu dile getirdi.

https://www.criturk.com/haber/ozel-haber/biden-beyaz-saray-daki-ilk-gununde-17-ayri-kararname-imzaladi-185320 

 

“Trump, Biden'a ödev bıraktı”
Gazeteci-Yazar Mehmet Ali Güller, CRI TÜRK'te "Güne Başlarken" programına konuk oldu ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) yeni dönemi değerlendirdi.

https://www.criturk.com/haber/ozel-haber/trump-biden-a-odev-birakti-185301 

 

“Çin, 2020'nin 4. çeyreğinde yüzde 6,5'lik büyüme kaydetti”
Çin ile Avrupa Birliği (AB) arasında 2014 yılından itibaren devam eden yatırım anlaşması müzakerelerinde 2020 yılının sonuna yaklaşırken uzlaşı sağlandı. Küresel ekonominin hâlâ büyük baskılarla karşı karşıya olduğu böyle kritik dönemde bu anlaşmanın imzalanması küresel endüstri zincirlerinin bir an önce toparlanmasına katkı yaparken, tüm dünyaya serbest ticaret ve çok taraflılığı koruma yönünde de güçlü bir mesaj verdi.

https://www.criturk.com/haber/ozel-haber/cin-2020-nin-4-ceyreginde-yuzde-6-5-lik-buyume-kaydetti-185282 

 

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, İstanbul'da ofis açacak
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) İstanbul'da ofis açmasına ilişkin anlaşmayı imzalayan Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Sinirlioğlu, "Türkiye ve BM arasındaki gelişmiş iş birliği sonucunda İstanbul birçok BM örgütü için bölgesel bir merkez haline geldi" dedi.

https://tr.sputniknews.com/turkiye/202101221043633496-bm-insani-isler-koordinasyon-ofisi-istanbulda-ofis-acacak/ 

 

İsrail'den Suriye'ye saldırı: Hava savunma sistemleri devrede
İsrail 'in Suriye'nin Hama ve Tartus kentlerine yönelik hava saldırısı gerçekleştirdiği ve buna karşılık olarak Suriye hava savunma sistemlerinin aktive edildiği öğrenildi.

https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202101221043633450-israilden-suriyeye-saldiri-hava-savunma-sistemleri-devrede/ 

 

Rusya: ABD, Kuzey Akım-2 yaptırımlarıyla adil rekabet ve serbest ticaret kurallarını ihmal ediyor
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, ABD’nin Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattı yapımında yer alan Fortuna boru döşeme gemisi ile sahibi KVT-Rus şirketine uyguladığı yaptırımı 'adil rekabet ve serbest ticaret kurallarının açık bir şekilde ihmali' olarak nitelendirdi.

https://tr.sputniknews.com/rusya/202101221043633346-rusya-abd-kuzey-akim-2-yaptirimlariyla-adil-rekabet-ve-serbest-ticaret-kurallarini-ihmal-ediyor/ 

 

Ayçiçek yağına takip
Ticaret Bakanlığı temel ihtiyaç ürünlerinde “fahiş fiyat” denetimi yaparak 9 bin 870 ürünün fiyatını inceledi. Son dönemde özellikle ayçiçek yağı, yumurta, tavuk ve bebek maması fiyatlarına yönelik şikayetler arttı. 

https://www.yenisafak.com/ekonomi/aycicek-yagina-takip-3595606 

 

Kılıçdaroğlu'ndan 'Gül-Soylu' açıklaması
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) CHP’li Enis Berberoğlu hakkındaki hak ihlali kararını “Adalet düzeninin tekrar inşası için kararı uygulamayan hakimlerin kulağına küpe olur” diye yorumladı.

https://halktv.com.tr/kilicdaroglundan-gul-soylu-aciklamasi-445207h

Avrupa Parlamentosu: Selahattin Demirtaş acilen serbest bırakılmalı
AB kurumlarınca hazırlanmış daha önceki Türkiye raporları da göz önünde bulundurularak hazırlanan kararda Demirtaş için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları kapsamında derhal koşulsuz bir biçimde serbest bırakılması çağrısı yapıldı

https://halktv.com.tr/avrupa-parlamentosu-selahattin-demirtas-acilen-serbest-birakilmali-445204h 

 

Akşener: Sayın Soylu bizim kulübe hoş geldi
İYİ Parti lideri Meral Akşener, Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde esnaf ziyaretlerini sürdürürken gazetecilere konuştu.Süleyman Soylu’nun, annesine hakaret eden bir şahsın serbest bırakılmasına gösterdiği tepkiye "Sayın Soylu bizim kulübe hoş geldi" dedi

https://halktv.com.tr/aksener-sayin-soylu-bizim-kulube-hos-geldi-445183h 

 

ABD Başkanı Biden’dan yeni corona kararları
Önceki gün ABD Kongre Binası'nda yemin ederek göreve başlayan ABD'nin 46. Başkanı Joe Biden, corona virüsü salgını mücadelesiyle ilgili bir dizi kararname imzaladı. Kararnameye göre, ABD'ye seyahat edenlerde artık negatif test sonucu aranacak ve ülkeye giren yolculara karantina uygulanacak.

https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abd-baskani-bidendan-yeni-corona-kararlari-6222409/

 

Devlet televizyonunda Cumhurbaşkanı Ruhani'ye ağır hakaret!
İran devlet televizyonunda yayımlanan bir programda Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye yönelik hakaret içerikli ifadeler ülkede tüm kesimlerin tepkisini çekerken söz konusu program hakkında yasal işlem başlatılması talep edildi.

https://www.haber7.com/dunya/haber/3059298-irani-karistiran-olay-devlet-televizyonunda-cumhurbaskani-ruhaniye-agir-hakaret

 

Genel-İş Sendikası araştırmasına göre yoksul sayısı iki yılda yüzde 8.4 arttı
DİSK Genel-İş Sendikası, “Türkiye’de Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk” raporu hazırladı. Rapora göre, Avrupa ülkeleri içinde gelir eşitsizliğinin en çok olduğu ülke Türkiye. Halk bir yılda 1500 dolar fakirleşti. Yoksul sayısı son 2 yılda yüzde 8.4 arttı.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/genel-is-sendikasi-arastirmasina-gore-yoksul-sayisi-iki-yilda-yuzde-84-artti-1807909 

 

Avrupa Merkez Bankası para politikasında değişiklik yapmadı
Avrupa Merkez Bankası (ECB) beklentilere paralel olarak, son derece gevşek uyguladığı para politikasında değişiklik yapmadı ancak Covıd-19'un yayılmasının ekonomik görünümü zayıflatmasıyla daha fazla destek için kapıyı açık tuttu.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/avrupa-merkez-bankasi-para-politikasinda-degisiklik-yapmadi-1807823

 

AYM, CHP’li Berberoğlu için ikinci kez ‘Hak ihlali’ kararı verdi
Yerel mahkemelerin hukuk dışına çıkarak AYM kararını tanımaması üzerine Yüksek Mahkeme’ye yeniden başvuran CHP’li Berberoğlu, bir kez daha hukuksuzluğu tescil ettirdi. AYM oybirliğiyle, ikinci kez hak ihlali kararı verdi. CHP’li Erkek, “Berberoğlu Meclis’te olmalı” dedi.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/aym-chpli-berberoglu-icin-ikinci-kez-hak-ihlali-karari-verdi-1807903

 

85 yaş üzeri vatandaşlar evlerinde aşılanmaya başlandı
Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulunca hazırlanan aşılama takvimi doğrultusunda sağlık çalışanlarıyla başlattığı COVID-19 aşı uygulamasında şimdi de 85 yaş üzeri vatandaşları aşılıyor.

https://www.haber7.com/saglik/haber/3059236-85-yas-uzeri-vatandaslar-evlerinde-asilanmaya-baslandi

 

CHP’den sonra İyi Partililerle ‘İnce temas'
Bin Günde Memleket Hareketi”ni mart ayında “Memleket Partisi”ne dönüştürmeye hazırlanan Muharrem İnce adımlarını hızlandırıyor. İnce’nin, CHP’de “ulusalcı kanat” olarak nitelendiren; parti içindeki mevcut işleyişten ve Genel Merkez’in HDP ile kurduğu ittifaktan rahatsız olan isimleri yanına çekeceği değerlendiriliyor.

https://www.haber7.com/siyaset/haber/3059339-chpden-sonra-iyi-partililerle-ince-temas

 

Nancy Pelosi’den Trump’ı zora sokacak sözler
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Senato'nun eski ABD Başkanı Donald Trump’ı yargılama sürecine değinerek, “Bu kurulda isyancılara yardım ve yataklık yapan üyeler vardı” dedi.

https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/nancy-pelosiden-trumpi-zora-sokacak-sozler-6222360/

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çok sert açıklamalar: Hala 3 maymunu oynuyor!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısına İstanbul’dan canlı bağlantıyla katıldı

https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/cumhurbaskani-erdogan-dan-cok-sert-aciklamalar-hala-3-maymunu-h30008.html

 

Adalet Bakanı Gül'den flaş açıklamalar: 'Klavye başına geçip tutuklama siparişi verenlere sesleniyorum'
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Klavye başına geçip sosyal medyada bana her gün tutuklama siparişi verenlere sesleniyorum. Bu işleyişi beğenmeyen gider itiraz hakkını kullanır ama yargıya parmak sallayamaz." açıklamasında bulundu

https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/adalet-bakani-gul-den-flas-aciklamalar-klavye-basina-h30007.html

 

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 17.00'de sabit tuttu.

https://www.ortadogugazetesi.com/ekonomi/merkez-bankasi-faiz-kararini-acikladi-9-h30010.html

 

Kıbrıs depremini de bilen Prof. Dr. Ahmet Ercan, şimdi de Türkiye'de 2 yer için uyarı yaptı
KKTC, bugün şiddetli bir depremle sarsıldı. Bu depremi aylar öncesinden tahmin eden deprembilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, şimdi de Türkiye'de 2 yer için uyarı yaptı

https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/kibris-depremini-de-bilen-prof-dr-ahmet-ercan-simdi-de-turkiye-de-h30029.html

 

26 kategoride e-ticaretin 2020 yılı performansı
E-ticaret teknolojileri altyapı sağlayıcısı Ticimax, 2020 yılı e-ticaret büyüme oranlarını açıkladı. Buna göre, kategoriler bazında en yüksek artış oranları beyaz eşya ve küçük ev aletlerinde yaşanırken, en az büyüyenler ise kırtasiye ve çiçek oldu.

https://www.dunya.com/foto-galeri/ekonomi/26-kategoride-e-ticaretin-2020-yili-performansi-galeri-607900

 

Ukrayna'daki köprü ihalesini Türk şirketi kazandı
Ukrayna'nın Kremençuk şehrindeki köprü ihalesini 2 milyar 927 milyon TL teklifle Doğuş İnşaat kazandı.

https://www.dunya.com/sirketler/ukraynadaki-kopru-ihalesini-turk-sirketi-kazandi-haberi-607898

 

Biden'dan COVID-19 açıklaması: İşler iyileşmeden önce kötüleşecek
ABD Başkanı Joe Biden, COVID-19 konusunda "kara kış"ın yaşandığını belirterek, "Gelecek aya kadar ABD'de COVID-19'dan ölenlerin sayısı 500 bini bulabilir. İşler iyileşmeden önce kötüleşecek" açıklamasında bulundu.

https://www.dunya.com/dunya/bidendan-covid-19-aciklamasi-isler-iyilesmeden-once-kotulesecek-haberi-607937

 

İran korona virüs aşısını satın aldı
İran’ın korona virüs aşısı ile ilgili çalışmaları hakkında açıklama yapan İmam’ın Fermanını İcra Merkezi’nin korona virüs aşısı üzerinde çalışan uzman ekibin Başkanı Hasan Celili, merkezin ürettiği aşı 21 gönüllüye uygulandığını ve şimdiye kadar hiç bir yan etki rapor edilmediğini, İran ve Küba’nın ürettiği ortak aşının çok etkili olduğu anlaşıldığını belirtti.

https://tr.farsnews.ir/cultureandindustrial/news/13991101000898

 

Amerika IŞİD’i Suriye’den Irak’a yerleştirme peşinde
Iraklı güvenlik meseleleri uzmanı Saedi, Amerika terör devletinin IŞİD teröristlerini Suriye’den Irak’ın batısına ve Tenef adlı illegal askeri üssüne getirdiği konusunda uyarıda bulundu. 

https://tr.farsnews.ir/defence/news/13991101000909 

 

Trump ömrünün sonuna kadar korku içinde yaşayacak
Sipahiler Ordusu Kudüs Gücü’nün şehit Komutanı General Hac Kasım Süleymani’nin kızı Zeyneb Süleymani twitter hesabında Amerika’nın terörist Başkanı Donald Trum’ın başkanlık süresinin zilletle son bulmasına tepki gösterdi.

https://tr.farsnews.ir/politics/news/13991102000556 

 

Irak İçişleri Bakanlığı: Bağdat patlamasının arkasında IŞİD var
Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Halid Mihanna, başkent Bağdat’taki patlamanın arkasında IŞİD’in olduğunu belirtti. Mihanna, Bağdat’ta yerel bir televizyon kanalına, başkentte 32 kişinin hayatına mal olan saldırının sorumlularına dair açıklamalarda bulundu.

https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/iraq/210120212 

 

Avrupa Parlamentosu'ndan Demirtaş kararı: Acilen serbest bırakılmalı
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda "Selahattin Demirtaş ve diğer siyasi tutukluların durumu" konulu oturum düzenlendi. Oturumun ardından onaylanan ortak karar tasarısında, Demirtaş'ın acilen bırakılması istendi.

https://www.rudaw.net/turkish/world/210120214