Türkiye gündemi haber özetleri - 22 Ekim 2020 Perşembe

22 EKİM 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ



1) ABD'den tehditkar S-400 açıklaması
ABD'nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400'lerin ilk denemelerini gerçekleştirmesiyle ilgili sert açıklamalar yaptı. "Türkiye'nin S-400'leri NATO topraklarında test etmesi hepimiz için son derece sıkıntılı bir durum. Türkiye füzeleri test ederek çok şeyi feda etti” dedi.
https://www.haberler.com/abd-den-tehdit-gibi-s-400-cikisi-turkiye-s-400-13683393-haberi/

2) Milli Savunma Bakanı Akar, ‘’S-400 tedariği bir tercih değil zorunluluktur.’’ dedi.
‘’Türkiye NATO üyelerinden beklenen tüm sorumluluklarını yerine getirmektedir. S-400'ler NATO'nun komuta ve kontrol altyapısına entegre edilmeyecek.’’
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-bakan-akardan-s-400-aciklamasi-41642642

3) Paşinyan: “Rusya’dan ümidi kestim”
Ermenistan Başbakanı Paşinyan, "Ermenistan ne yazık ki ne Rusya'dan ne de başka ülkelerden destek göremedi. Artık Rusya'dan ümidi kestim. Kendimizi savunacağız." dedi.
https://www.internethaber.com/ermenistan-basbakani-pasinyan-rusyadan-umidi-kestim-sonuna-kadar-savasacagiz-2135357h.htm

4) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: “Azerbaycan'dan asker talebi gelirse Türkiye tereddüt etmez”
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202010221043071301-cumhurbaskani-yardimcisi-oktay-azerbaycandan-asker-talebi-gelirse-turkiye-tereddut-etmez/

5) Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, NATO ve AB'den Türkiye'ye baskı yapmasını istedi
Sarkisyan, "Brüksel'deki herkesi Türkiye'ye baskı uygulamaya çağırıyorum. Brüksel'dekiler öncelikle neyi kabul edilebilir olduğuna karar vermeli, zira Türkiye'nin eylemleri NATO'ya, onun itibarına ve NATO'nun düşmana karşı koruma sağlamak için varlık gösteren bir ittifak olduğu düşüncesine darbe vuruyor" ifadelerini kullandı.
https://tr.sputniknews.com/asya/202010191043058289-ermenistan-cumhurbaskani-sarkisyan-nato-ve-abden-turkiyeye-baski-yapmasini-istedi/

6) Sarkisyan Türkiye’yi topa tuttu, NATO Genel Sekreteri sessiz kaldı
Sarkisyan ateşkesi defalarca ihlal eden ve sivilleri bombalayan Ermenistan değilmiş gibi konuştu, Türkiye’yi hedef aldı. NATO bayrağı önünde İttifak’ın en önemli ülkelerinden biri aleyhinde konuşan Sarkisyan’ın bu tavrı karşısında Genel Sekreter Stoltenberg’in sessiz kalması ve herhangi bir tepki göstermemesi dikkat çekti.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/sarkisyan-sinirlari-zorladi-stoltenberg-sessiz-kaldi-41642576

7) NATO: “Tarafsızız”
NATO’nun Dağlık Karabağ uzlaşmazlığında “herhangi bir tarafın yanında olmadığını” belirten Stoltenberg her iki tarafa da ateşkese uyma çağrısı yaptı.
https://www.amerikaninsesi.com/a/nato-daglik-karabag-tarafsiz-genel-sekreter-ermenistan-azerbaycan-bruksel/5630308.html

8) Paşinyan: “Uzun süre diplomatik çözüm olmayacak”
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Facebook hesabı üzerinden yayınladığı mesajında, Dağlık Karabağ kriziyle ilgili olarak, "Uzun süre diplomatik çözüm olmayacak" ifadesini kullanarak, Ermeni halkını gönüllü olarak cepheye çağırdı. Paşinyan görüntülü açıklamasında, zafere ulaşıncaya ya da yenilgiye uğrayıncaya kadar savaşılması gerektiğini, bu savaşta orta yol olmadığını belirtti.
https://www.dw.com/tr/paşinyan-uzun-süre-ateşkes-olmayacak/a-55351004

9) Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın’dan Paşinyan’a yanıt
Paşinyan’ın “Karabağ’da diplomatik çözüm yok” açıklaması, Ermenistan’ın niyetini ortaya koymaktadır. Kimin savaş istediği bellidir. Bu, Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın haklılığını teyit etmiştir: Güney Kafkasya’ya barış ve istikrar ancak Karabağ işgalden kurtulunca gelecektir.
https://twitter.com/ikalin1/status/1318933290531827713?s=20


10) Pompeo'dan Türkiye’ye gönderme
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ermenistan'ın işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ'daki çatışmalara ilişkin dış müdahalelerin durdurulması çağrısında bulundu, isim vermeden Türkiye’yi uyardı. Pompeo, "Diplomatik olarak oldukça karmaşık bir durum. Diğer ülkeler çatışmanın dışında kalmalı, bu çatışmaya yakıt sağlamamalı, silah sistemi ya da destek olmamalıdır. Herkese uyan potansiyel diplomatik çözüm bu şekilde sağlanabilir." ifadelerini kullandı.
https://www.dunya.com/dunya/pompeodan-daglik-karabag-cagrisi-haberi-486201

11) Kılıçdaroğlu'nun “erken seçimi cezaevlerindeki mahkumlar istiyor” sözlerine AK Parti ve MHP'den tepki: “Masum dediğiniz HDP, FETÖ ve PKK'lılar mı?”
https://www.aksam.com.tr/siyaset/hdp-ve-feto-icin-secim-istiyor/haber-1119808

12) Sağ ele geçirilen terörist eski HDP Muş Milletvekili Demir Çelik'in oğlu çıktı
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/sag-ele-gecirilen-terorist-eski-hdpli-vekilin-oglu-cikti-6091532/

13) Samsun'un İlkadım İlçesi’nin İYİ Partili Başkan kayınbiraderini başkan yardımcısı yaptı
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/iyi-partili-baskan-kayinbiraderini-baskan-yardimcisi-yapti-6092485/

14) Turkcell, resmen Varlık Fonu'na devredildi
Hisseleri uluslararası piyasalarda işlem gören tek Türk şirketi olan ve Türkiye’nin en değerli ilk 5 markası arasında yer alan Turkcell’in bugün yapılan Olağan Genel Kurul toplantısında şirketin Ana Sözleşmesi’nde değişiklik öngören maddeler pay sahipleri tarafından kabul edildi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5626214/son-dakika-turkcell-resmen-varlik-fonuna-devredildi

15) Reuters’ta dikkat çeken analiz: “TL, Biden riskiyle karşı karşıya”
Yatırımcılar ve yorumcular Biden’ın yönetimindeki bir Beyaz Saray’ın, Ankara’nın Rusya’dan aldığı ve Washington’un NATO savunmasını tehlikeye attığını söylediği S-400 füzeleri nedeniyle uzun zamandır sözü edilen yaptırımları yürürlüğe koyması halinde, özellikle son aylarda büyük değer kaybeden Türk Lirası’nın daha da zarar görebilceğini düşünüyorlar.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/reuterstan-erdogan-yorumu-biden-kazanirsa-durum-degisebilir-6091876/

16) Sisal Şans, 28 Eylül’deki On Numara çekilişiyle ilgili sosyal medyada yer alan iddialar için yazılı açıklamada bulundu.
“Bahsi geçen video üzerinde kesintiler yapılmış olup tekrarlayan yanıltıcı alt yazılar ile kamuoyu nezdinde çekilişlerde şaibe yapıldığı algısı yaratılmaktadır.”
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/sisal-sans-duyurdu-rapor-ile-aciklandi-41642348

17) Papa eşcinsel birliktelikleri onayladı
Papa Francis, eşcinsel birliktelik hakkında olumlu görüş bildirdi. Francis, eşcinsellerin birlikteliklerinin bir 'medeni birlik' yasası ile kapsanması gerektiğini söyledi.
https://halktv.com.tr/papa-escinsel-birliktelikleri-onayladi-437392h

18) FBI'dan kritik açıklama: “Rusya ve İran bazı seçmen bilgilerini çaldı”
https://halktv.com.tr/fbi-basin-aciklamasi-yapacak-ciddi-bir-secim-guvenligi-acigi-tespit-edilmis-olabilir-437421h

19) "ABD'de iş başına gelecek kişi, İran'a karşı teslim olmak zorunda"
Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına göre silah alıp satmakta özgür olduklarını ve ABD'lilerin yıllarca İranlıları haklarından mahrum bırakmak için çabaladığını dile getiren Ruhani, "Ne kadar silah alıp satacağımız önemli değil, asıl mesele hakkımıza ulaşmış olmaktır. Zor şartlarda yaşayan ve ekonomik baskılara maruz kalan halkımız dünyada elde ettiğimiz kazanımları da bilmelidir." ifadelerini kullandı.
https://www.dunya.com/dunya/abdde-is-basina-gelecek-kisi-irana-karsi-teslim-olmak-zorunda-haberi-486150