Türkiye gündemi haber özetleri - 22 Ağustos 2020 Cumartesi

22 AĞUSTOS 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) Bakan Dönmez, “Bu gazın ekonomik değerinin 65 milyar dolar olacağını söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Türkiye'nin yıllık doğal gaz tüketiminin 45-50 milyar metreküp olduğuna işaret ederek, "Bu keşif, hiçbir yerden kaynak almamış olsak ülkemizin yaklaşık 7-8 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek ancak tabii keşifler devam edecek, belki bu rakam daha da artacak." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bakan-donmez-karadenizde-kesfedilen-gazin-ekonomik-degerinin-65-milyar-dolar-olacagini-soyleyebiliriz/1949517

2) Türkiye’nin Karadeniz’de gerçekleştirdiği doğal gaz keşfi başta ABD ve Avrupa medyasında olmak üzere dış basında geniş yer aldı.
Bild gazetesi Internet sitesinde, Türkiye’nin Karadeniz’de gerçekleştirdiği doğal gaz keşfini Erdoğan’ın “Millet için yeni bir dönem” olarak nitelendirdiği belirtildi.
"Erdoğan: Karadeniz'de dev doğalgaz yatağı bulduk" başlığını kullanan Kathimerini gazetesinin internet sitesi, "Erdoğan, Akdeniz'deki araştırmaları hızlandırmakla tehdit ediyor" ifadesine yer verdi.
The Wall Street Journal gazetesi, Türkiye'nin Karadeniz'de gerçekleştirdiği doğal gaz keşfini, "Türkiye zor durumdaki ekonomiyi desteklemek için büyük doğal gaz keşfine güveniyor" başlığıyla duyurdu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/turkiyenin-karadenizdeki-dogal-gaz-kesfi-dis-basinda-genis-yer-buldu/1949534

3) Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Mevcut keşif ve potansiyelle ülkemizin gündeminden cari açık konusunu çıkarıp cari fazlayı konuşacağız." dedi.
Albayrak, ülkenin enerji ve ekonomi başta olmak üzere birçok alandaki tam bağımsızlık yolculuğunda büyük bir adımın atıldığına dikkati çekti.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bakan-albayrak-ulkemizin-gundeminden-cari-acik-konusunu-cikarip-cari-fazlayi-konusacagiz/1949235

4) Doğan Perinçek: Çok sayıda rezerv daha ortaya çıkacak
TPAO Eski Petrol Jeoloğu Prof. Dr. Doğan Perinçek, “Karadeniz’de ispatlanmış gaz ve petrol rezervi var. Rusya, Ukrayna, Romanya bunları zaten çıkarıyor. Karadeniz’in tabanında gaz hidrat var, yani katı gaz. Bu gaz hidrat bile Karadeniz’in tabanında birçok yerinde doğalgaz olduğunu gösteriyor. Bundan sonraki çalışmalarla gazın rezerviyle ilgili daha net rakamlar çıkacak. Belki 320 milyar metreküp değil 400 milyar metreküp çıkacak. İsterse 200 milyar metreküp olsun. BU önemli değil bizim attığımız bu adım çok önemli. O kadar mutluyum ki, haberi duyar duymaz oynamaya başladım.”
https://www.youtube.com/watch?v=cQVapTDeDTA

5) Arslanoğlu: “13-14 yıl boyunca dışa bağımlılık yüzde 45 azalacak”
Bu miktarda bir doğalgazın Türkiye'nin yıllık tüketimi göz önünde bulundurulduğunda 7 yıl boyunca ihtiyacı karşılayacağını ifade eden Enerji Uzmanı Volkan Aslanoğlu, "Ancak genelde bu rezervin tamamının kullanılması beklenmez. En iyi senaryoda, yapılabilecek yıllık üretim Türkiye'nin yıllık doğalgaz ihtiyacının yüzde 45'ini karşılayabilecek" diye konuştu. Aslanoğlu, bu durumun doğalgaz rezervinin ömrünü uzatacağını da belirterek en azından 13-14 yıl boyunca Türkiye'nin dış enerji bağımlılığını yüzde 45 oranında azaltacağını vurguladı.
https://halktv.com.tr/turkiyenin-enerjideki-disa-bagimliligi-yuzde-45-oraninda-azalabilir-432391h

6) CHP Genel Bşk. Yrd. Akın’dan Karadeniz gazı için olumlu mesaj
Twitter'dan açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, "Karadeniz’de “Sakarya Sahası” adı verilen sahada 320 milyar metreküp #doğalgaz bulunması sevindiricidir.% 98,9 dışa bağımlı olduğumuz doğalgazda 320 milyar metreküp rezerv, tam anlamıyla üretime geçildiğinde önemli bir katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da sosyal medyadan, "Bulunan doğal gaz rezervinin milletimizin refahını ve ülkemizin gücünü artırmasını temenni ediyorum. Denizlerimizde ailelerinden uzakta aylar boyunca fedakarca çalışan Fatih Sondaj Gemisi'nin tüm mürettabatına da şükranlarımı sunuyorum." dedi.
https://halktv.com.tr/chpden-dogalgaz-mujdesine-ilk-yorum-432395h


7) Libya’da ateşkes: Başbakan Serrac dört şart koştu
Libya Başbakanı Serrac tüm taraflara ateşkes ve martta seçim çağrısında bulundu. Serrac, Sirte ve Cufra’nın da askerden arındırılmasını şart koştu. Hafter’in siyasi müttefiki Tobruk Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih de Serrac ile eş zamanlı ateşkes istedi.
https://www.yenisafak.com/dunya/libya-basbakani-serrac-tum-taraflara-ateskes-ve-martta-secim-cagrisinda-bulundu-3554141

8) Girit’te üçlü kışkırtma
Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtlıkları öne çıkan Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır’ın işbirlikleri derinleşiyor. BAE hava kuvvetlerine ait 4 F-16, Girit’te Suda hava üssüne konuşlandı. Üç ülkenin bölgede ortak askeri eğitim ve tatbikatlar yapacağı belirtiliyor. ABD’nin yüzen üs diye nitelenen USS Woody Williams gemisi de Girit yakınlarına demir atmıştı.
https://www.yenisafak.com/dunya/giritte-uclu-provokasyon-yunanistanbae-ve-misir-topunuz-gelin-3554142

9) KKTC Başbakanı Ersin Tatar, “Artık Maraş'ın açılma noktasına girme sürecindeyiz” dedi.
Maraş'ın turizme açılmasıyla birlikte KKTC ekonomisinin ivme kazanmasını beklediklerini belirten Tatar, "Kapalı Maraş mutlaka açılacak. Ezber bozulmuştur,
https://www.aydinlik.com.tr/haber/kktc-basbakani-ersin-tatar-ezber-bozulmustur-yeni-sayfa-acilmistir-216396

10) Dışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan'ın “Kariye Camii” açıklamasına yanıt
Yunanistan'ın ülkesindeki Osmanlı cami ve mescitlerini kiliseye çevirdiğini hatırlatan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Altını çizmek isteriz ki, bir dünya miras alanında yapılan statü değişikliği, UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’ye aykırılık teşkil etmemektedir. Kendi topraklarındaki Osmanlı mirası cami ve mescitleri kiliseye çeviren Yunanistan, diğer dinlere saygı konusunda bize söz söyleyecek en son ülkedir." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/disisleri-bakanligindan-yunanistanin-kariye-camii-aciklamasina-cevap/1949500

11) ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve DEAŞ ile Mücadele Koalisyonu Temsilcisi James Jeffrey, 22-28 Ağustos'ta Türkiye ve İsviçre'yi ziyaret ederek Suriye ve bölgedeki son gelişmeleri ele alacak.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdnin-suriye-ozel-temsilcisi-jeffrey-turkiye-ve-isvicreyi-ziyaret-edecek/1949418

12) İstanbul’un ardından Ankara’da ikinci baronun kurulması için harekete geçildi.
10 derneğin bir araya gelerek yürüttüğü yeni baro çalışmaları kapsamında avukatlar dün basın toplantısı düzenledi.
https://www.yenisafak.com/gundem/ankarada-ikinci-baro-adimi-avukatlarin-uye-olmasi-icin-imza-sureci-de-baslatildi-3554145

13) Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "BB-" olarak teyit etti, not görünümünü ise "durağan"dan "negatif"e çevirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/fitch-turkiyenin-kredi-notunu-teyit-etti/1949643

14) Türkiye’nin yeni yatırım teşvik haritası belirlendi
“Yatırımlarda devlet yardımları hakkında kararda” önemli değişiklikler yapıldı. 21 Ağustos günlü Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile bazı illerin yatırım teşvik bölgesi değişti. Tekirdağ birinci bölge teşvikleri kapsamına alındı.
https://www.dunya.com/ekonomi/turkiyenin-yeni-yatirim-tesvik-haritasi-belirlendi-haberi-478814

15) TOBB: Temmuz ayında bin 505 şirket kapandı
TOBB tarafından açıklanan istatistiklere göre, Temmuz'da kurulan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 6,32 artarak 10 bin 202 oldu. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı ise yüzde 35,34'lük artışla bin 505 olduğu açıklandı. Öte yandan Haziran ayında kapanan şirket sayısı bin 112 olarak açıklanmıştı.

https://halktv.com.tr/tobb-temmuz-ayinda-bin-505-sirket-kapandi-432352h


16) 40 bin kişi ilçe belediyesine iş için başvurdu
Antalya Muratpaşa’nın Belediye Başkanı Ümit Uysal, “İşsizlik had safhada. Son 1.5 yılda 15 bini üniversiteli 40 bin kişi bize iş başvurusu yaptı. Mühendisi, mimarı, doktoralısı var” tespiti yaptı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/40-bin-kisi-bize-is-basvurusu-yapti-5998840/


17) Tüketici güven endeksi azaldı
Tüketici güveni Ağustosta geriledi. Verileri Türkiye İstatistik Kurumu, açıkladı. Temmuz ayında 60,9 olan endeks, ağustos ayında 59,6 oldu.
https://www.ulusal.com.tr/ekonomi/tuketici-guven-endeksi-azaldi-3-h267344.html

18) Nakitsiz ödeme dönemi başlıyor
Salgınla mücadele döneminde temassız bankacılık adı altında yoğun şekilde kullanılmaya başlayan "karekod" uygulamasında yeni bir sayfa açıldı. Merkez Bankası, nakitsiz ödemeleri her seviyede artıracak karekod kullanımının yaygın hale gelmesini sağlayacak “TR Karekodu” hayata geçiriyor. Simitçi, çiçekçi, büfeci gibi küçük işletme ve satıcılar da karekod kullanabilecek.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/08/22/nakitsiz-odeme-donemi-basliyor

19) “Minnoşlar” Netflix’e özür diletti pedofili tepkisi yağdı
Yönetmen Maïmouna Doucouré’nin çektiği “Minnoşlar” filminin 18 Ağustos’ta yayınlanan afişinde, 11 yaşındaki kız çocukları “twerk” isimli dansı yaparken görüldü. Afişin konu kısmında ise “11 yaşındaki Amy, twerk yapan bir dans grubuna hayran kalır. Onlara katılmak umuduyla dişiliğini keşfetmeye başlayarak aile geleneklerine meydan okur” ifadelerine yer verildi. Netflix de filme +18 ibaresi koyunca, hem dünyada hem de Türkiye’de büyük eleştiri alan film #NetflixPedofilia etiketiyle sosyal medya gündemine oturdu. Tepkilerin ardından Netflix özür metni yayınladı, afişi değiştirdi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/minnoslar-netflixe-ozur-diletti-pedofili-tepkisi-yagdi-41592980

20) O polisler görevlerine iade edildi
İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, "Kadıköy ilçemizde 19 Ağustos'ta R.B isimli kadının gözaltına alınması sırasında yaşanan olay nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırılan polis memurları, görevlendirilen muhakkik görüşü doğrultusunda göreve iade edilmiştir." ifadesi kullanıldı. Açıklamada, olayla ilgili adli ve idari soruşturmanın devam ettiği kaydedildi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberi-istanbul-valiligi-acikladi-o-polisler-gorevlerine-iade-edildi-41592958

21) Pakistan, Hint yetkililerin yargılanmasını istiyor
Pakistan, Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde "devlet terörizminin yaşanması ve insanlığa karşı ciddi suçlar işlenmesi" gerekçesiyle uluslararası topluma Hintli sivil ve askeri personelin yargılanması çağrısında bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/pakistan-kesmir-deki-devlet-terorizmi-sebebiyle-hint-yetkililerin-yargilanmasini-istiyor/1949637

22) DSÖ'den flaş aşı açıklaması: “İki yıldan kısa bir sürede bitirmeyi umuyoruz”
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 100 yıl önce ortaya çıkan İspanyol gribi ile yeni tip Koronavirüsü (Kovid-19) karşılaştırarak, "Küreselleşme, yakınlık ve bağlanmışlık gibi dezavantajlarımız var. Fakat gelişmiş teknoloji gibi bir avantajımız var. Dolayısıyla, bu salgını (Kovid-19) iki yıldan daha kısa bir sürede bitirmeyi umuyoruz." dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/dsoden-flas-asi-aciklamasi-iki-yildan-kisa-bir-surede-bitirmeyi-umuyoruz-41592914