Türkiye gündemi haber özetleri - 21 Temmuz 2020 Salı

21 TEMMUZ 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) IKBY'den flaş açıklama: “PKK mensupları hayati tehlikeye rağmen örgütten kaçmaya hazır”
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, terör örgütü PKK mensuplarının ölüm pahasına da olsa örgütten kaçmaya hazır olduğunu belirtti. Terör örgütü PKK'nın IKBY'ye yönelik ithamlarının sert bir dille eleştirildiği açıklamada, "PKK'nin kendine sorması gereken şudur: Neden insanlar saflarımı terk ediyor ve neden hayati tehlikeye rağmen kaçmaya hazırlar" ifadeleri kullanıldı.
https://www.yenisafak.com/dunya/ikbyden-flas-aciklama-pkk-mensuplari-hayati-tehlikeye-ragmen-orgutten-kacmaya-hazir-3549938


2) Sirte için emir bekleniyor
Türkiye, Sirte ve Cufra’nın darbeci Hafter’den kurtarılması için diplomatik temaslara hız verirken Libya ordusu da cephedeki hazırlıkları tamamladı. Sirte’ye yaklaşık 100 km. mesafedeki Weska’da bekleyen askerler harekat emri bekliyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/sirte-icin-emir-bekleniyor-yeni-safaka-konusan-umh-komutani-operasyonun-detaylarini-verdi-3550011

 

3) Sirte Operasyonu öncesi Ankara'da kritik Libya zirvesi!
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, önce Malta Ulusal Güvenlik ve İçişleri Bakanı Byron Camilleri ile görüştü. Akar, kritik görüşmeden çok kısa bir süre sonra ise Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti İçişleri Bakanı Fethi Başağa ile görüştü. Görüşmelerin darbeci Hafter'in Sirte'deki militanlarına yönelik başlatılacak operasyon öncesi olması dikkat çekti. Akar, daha sonra iki isimle birlikte bir toplantı daha gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Bakan Akar bir açıklamada bulundu. Akar, "Libya'da barışa, huzura, toprak bütünlüğünün sağlanmasına engel olan darbeci Hafter'e yapılan yardım ve desteğin bir an önce kesilmesi elzemdir" dedi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/07/20/son-dakika-libyada-kritik-libya-zirvesi-gorusme-basladi


4) Mısır Meclisinden Sisi’ye "Libya’ya müdahale" yetkisi
Mısır Meclisi, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye "ülkenin ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri alma yetkisi verilmesi" yönündeki öneriyi onayladı.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/07/20/misir-meclisinden-sisiye-libyaya-mudahale-yetkisi


5) Fatih Karadeniz’de sondaja başladı
Türkiye'nin yerli gemisi Fatih, Karadeniz'de sondaj çalışmasına başladı. Bakan Albayrak, “Milli enerji ile tam bağımsız Türkiye için çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/07/21/fatih-karadenizde-sondaja-basladi

 

6) CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: “Uluslararası gündem Kıbrıs davamızın ne kadar hayati olduğunu göstermektedir”
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 46. yıl dönümü dolayısıyla KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'ya gönderdiği mektupta, "Uluslararası gündem, ortak Kıbrıs davamızın ne kadar hayati olduğunu göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/chp-genel-baskani-kilicdaroglu-uluslararasi-gundem-kibris-davamizin-ne-kadar-hayati-oldugunu-gostermektedir/1916690

7) Rusya'dan Azerbaycan ve Ermenistan'a ateşkes çağrısı
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Azerbaycan ve Ermenistan'a ateşkes çağrısı yaptı. Rusya'nın Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmanın en kısa sürede sona ermesini istediğini belirtti.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/rusya-dan-azerbaycan-ve-ermenistan-a-ateskes-cagrisi-h265574.html

 

8) BM: Azerbaycan-Ermenistan çatışmasının büyümesi felaket olur
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan gerginliği derin endişeyle takip ettiklerini belirtti. Azerbaycan ve Ermenistan'a azami itidal çağrısı yapan Dujarric, "İki ülke arasında büyük bir çatışma, felaket olur." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bm-azerbaycan-ermenistan-catismasinin-buyumesi-felaket-olur-/1916712


9) “Türklük tanımının olmadığını yeni anayasa” Demirtaş CHP, İYİ Parti ve SP ile ittifakın çerçevesini saydı.
“Yeni anayasa, demokratik parlamenter sistem, örgütlenme özgürlüğü, ifade ve basın özgürlüğü, bağımsız ve tarafsız yargı konularında ilkesel uzlaşma sağlanması yeterlidir bana göre. Bu da imkânsız değildir. Bu ilkeler etrafında HDP ile yan yana gelemeyenler ne iktidara alternatif olabilirler ne de seçilseler bile ülkenin sorunlarını çözebilirler.”
https://halktv.com.tr/gundem/demirtas-disarida-olsaydik-ne-referandum-gecerdi-ne-de-erdogan-cumhurba-429871h

 

10) HDP’den kara propaganda
HDP Milletvekili Mensur Işık'ın eşi Ebru Işık'ı dövmesi Tuma Çelik'in, 3 çocuk annesi D.K.'ya tecavüzü karşısında sessiz kalan HDP'liler, iki uzman çavuşun küçük yaştaki 2 kız çocuğuna tacizde bulunduğu yalanı ile sosyal medya üzerinden kara propaganda yapıyor. HDP'liler sosyal medyadan 14 Temmuz'da Şırnak'ta 10 yaşındaki kız çocuğunu uzman çavuş A.A.'nın taciz etitği yalanını yayarak Şırnak'ta halkı sokağa döktü.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/07/20/hdpden-kara-propaganda


11) AK Parti 11 maddelik “sosyal medya” teklifini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundu
AK Parti, 11 maddelik 'sosyal medya' düzenlemesine ilişkin teklifi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundu. Almanya modelinin örnek alındığı düzenleme ile Türkiye'den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye'de temsilci bulunduracak.
https://www.yenisafak.com/gundem/ak-parti-11-maddelik-sosyal-medya-teklifini-cumhurbaskani-erdogana-sundu-3549996

 

12) Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Togo'ya büyükelçilik açma kararı aldık
Togo'ya kapsamlı bir heyetle geldiklerini belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Togo'yu ziyaret eden ilk Türk Dışişleri Bakanıyım. Onun için de mutluyum. Sayın Cumhurbaşkanımızın selam ve en iyi dileklerini ilettim. Togo ile ikili ilişkilerimizi nasıl geliştireceğimizi konuşmak için buradayız. Ayrıca buraya büyükelçilik açma kararı aldık. Büyükelçiliğimizin ne zaman, nasıl açılacağını değerlendirdik."

13) AB Liderler Zirvesi'nin 4. gün oturumları başladı
Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi'nin 4. gün oturumları başladı. AB liderleri yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik sonuçlarıyla mücadele için hazırlanan kurtarma programı ve AB'nin çok yıllı yeni bütçesi üzerinde uzlaşma arıyor.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ab-liderler-zirvesinin-4-gun-oturumlari-basladi/1916718

14) EHKET telsizleri teslim edildi: TSK'nın stratejik haberleşme ihtiyacını karşılayacak
Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, ASELSAN tarafından üretilen Elektronik Harp Korumalı El Telsizi EHKET'in TSK'ya teslimatının gerçekleştirildiğini açıkladı. Yurt dışına da ihraç edilecek EHKET, kara hava ve deniz unsurlarının stratejik haberleşme ihtiyacını karşılayacak.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/ehket-telsizleri-teslim-edildi-tsknin-stratejik-haberlesme-ihtiyacini-karsilayacak-3549943

15) Kamu mevduat bankaları döviz açığında sınırı aştı
Döviz açığı 3 haftadan bu yana yüzde 20'lik yasal sınırın üzerinde kalmaya devam ediyor. 10 Temmuz haftasında kamu mevduat bankalarının açık miktarı 9.7 milyar dolar oldu.
https://www.dunya.com/finans/haberler/kamu-mevduat-bankalari-doviz-aciginda-siniri-asti-haberi-475711

16) İngiltere Hong Kong'la suçluların iadesi anlaşmasını süresiz askıya aldı
İngiltere Dışişleri Bakanı Raab, Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde yürürlüğe koyduğu Ulusal Güvenlik Kanunu nedeniyle Hong Kong'la yaptıkları suçluların iadesi anlaşmasını süresiz olarak askıya aldıklarını bildirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ingiltere-hong-kongla-suclularin-iadesi-anlasmasini-suresiz-askiya-aldi/1916644

17) Suudi Arabistan’da sistem tartışmaları ve anayasal krallık
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın “mutlak krallık” yolunda muhtemel rakiplerini saf dışı etme çabası, “anayasal krallık” gibi eski bir sistem tartışmasını yeniden gündeme taşıdı. Bu tartışmayı tetikleyen en önemli gelişme ise genç veliahdın geçtiğimiz Mart ayında amcası Prens Ahmed bin Abdülaziz ve bir önceki veliaht prens olan kuzeni Muhammed bin Nayif’i tutuklatmasıydı.
https://www.aa.com.tr/tr/analiz/suudi-arabistan-da-sistem-tartismalari-ve-anayasal-krallik/1916231

 

18) 5 gündür aranan Pınar’ın sevgilisi tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı
Muğla'nın Ula ilçesinde, 5 gündür kayıp olan üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in cansız bedeni Menteşe ilçesinde ormanlık alanda bulundu. Şüpheli olan sevgilisi C.M.A.'nın ilk ifadesinde cinayeti itiraf ettiği öğrenildi.

https://halktv.com.tr/gundem/5-gundur-kayip-olan-pinar-gultekinin-cansiz-bedeni-bulundu-429873h


19) ABD'de Hakan Atilla'nın mahkumiyet kararı onandı
ABD'de Temyiz Mahkemesi Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakkındaki mahkûmiyet kararını onadı. ABD'nin İran yaptırımlarının delinmesine ilişkin davada yargılanan Hakan Atilla, Mayıs 2018'de 32 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Atilla'nın avukatları, bu kararı temyize götürmüştü.
https://halktv.com.tr/gundem/abdde-hakan-atillanin-mahkumiyet-karari-onandi-429862h

 

20) AYM, CHP'nin Çoklu Baro başvurusunu inceleyecek
Anayasa Mahkemesi kamuoyunda çoklu baro düzenlemesi olarak bilinen Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle CHP'nin yaptığı başvurunun ilk incelemesini yapacak. CHP, kanunun 21 maddesinin iptalini istemişti.https://halktv.com.tr/gundem/aym-chpnin-coklu-baro-bhasvurusunu-inceleyecek-429869

 

21) AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dağ'dan Soyer'e: "LGBT'ye desteğimiz bulunmamaktadır" derse saygı duyarız.
Hamza Dağ, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin personel girişinde bulunan kolonların 197 bin lira harcanarak "LGBT renklerine boyandığını" ve buna sosyal medya üzerinden tepki gösterdiğini hatırlattı.
Tunç Soyer'in, 2019 yerel seçimi öncesinde bir dernek tarafından hazırlanan "LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü" imzaladığını ve seçimden sonraki süreçte de bu protokole bağlı olarak sözlerini yerine getirmek için bazı hamleler yapmaya başladığını aktaran Hamza Dağ, "Bunun en somut örneği protokolde yer alan bir maddeye bağlı olarak, Belediye Meclisi’nde Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonunun adının 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' olarak değiştirilmesi ve bu komisyona malum derneğin logosuna benzer bir logo tasarlanmasıdır" ifadelerini kullandı.

https://tr.sputniknews.com/turkiye/202007211042493905-ak-parti-genel-baskan-yardimcisi-dagdan-soyere/

 

22) Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a Rusya politikası tepkisi 

Egemen güçlerin Orta Doğu'da taşeronluğuna soyunanlar, bizim milliyetçiliğimizi sorgulayamazlar. İdlib'de 33 askerimiz şehit oldu. Ne oldu, hesabı soruldu mu? 33 asker şehit oldu, 'neden oldu, kim yaptı?' diye sorulacağına koşa koşa gittiler Putin'in önünde esas duruşa geçtiler. Bunları yapanlar bizim milliyetçiliğimizi sorgulayamazlar. 33 askerin kanı yerdedir. Vatan toprağını parselleyenler, yabancılara satanlar, 250 bin dolar verdiği zaman vatandaşlık hakkını satanlar bizim milliyetçiliğimizi sorgulayamazlar.  (Grup konuşması) 


23) Erdoğan'dan Suriye seçimlerine eleştiri ve Libya mesajı
"Bin yıllık komşumuz ve kardeşimiz olan Suriye halkı özgürlüğe, huzura, güvene kavuşana kadar bu ülkede kalmaya devam edeceğiz. Bu günlerde Suriye'de bir seçim yapıyorlar, sözde seçim. İzlediniz değil mi, Allah aşkına böyle seçim mi olur? Nerede dünyanın 'demokrasi demokrasi' diyen ülkeleri? Hiçbirinin ağzından bir kelam çıkıyor mu? 'Siz ne yapıyorsunuz' diyen var mı? Bizim tek parti döneminde yaşandığı gibi. Bunlar da aynısını yapıyor. Bakıyorsunuz demokrasi noktasında çok çok ileri olduğunu söyleyenler, bunun yanında Birleşmiş Milletler kalkıp da 'ne oluyorsunuz?' diyen yok. Vatandaş eli kolu mahkum oyunu kullanıyor. Tabii şimdi bir de seçim neticesi ilan ederler evlere şenlik. Yapacakları iş bu. Bütün bunlara karşı biz sesimizi yükseltmek durumundayız. O mazlumların, o mağdurların adına sesimizi yükseltmek durumundayız."

 

Türkiye'nin, Libya Milli Mutabakat Hükümeti ile 27 Kasım 2019’da Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası ve Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına ilişkin Mutabakat Muhtırası imzaladığını anımsatan Erdoğan, "Bu ahdi ve meşru zeminde Libya ile iş birliğimizi geliştiriyoruz. Libya ile imzaladığımız Mutabakat Muhtırası'na dayalı olarak ülkemizin Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarındaki hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunuyoruz. Ayrıca, bu ülke ile enerji alanındaki iş birliğimizin güçlendirmek için ilave adımlar atıyoruz. Libya'nın meşru hükümetine karşı saldırgan tavırlar içinde olan herkesi, uluslararası hukuka ve Libyalıların iradesine saygı göstermeye davet ediyoruz." dedi. (Cumhurbaşkanlığı Hükümet Kabinesi 2 Yıllık Değerlendirme Toplantısı)

 

24) Türkiye'nin siparişi F-35'ler ABD envanterine alındı
Geçtiğimiz günlerde ABD Senato komitesi, ABD Hava Kuvvetleri’ne, Türkiye için üretilen sekiz adet F-35A uçağını değiştirme ve istediğince düzenleme yetkisini verdi. Bu kapsamda Lockheed Martin tarafından Türk Hava Kuvvetleri için üretilen ancak S-400 füze savunma krizi sebebiyle Türkiye’ye gelemeyen F-35A uçakları, boyamaları değiştirilerek ABD Hava Kuvvetleri envanterine alındı.

https://www.ekoturk.com/haber/abd-turk-f-35lere-el-koydu/

 

25) "S-400'ler aktif hale getirildi"
Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, S400 Hava Savunma Sistemi’nin aktif olduğunun altını çizdi: “Sistemler aktif, bunu nereden biliyoruz? Çünkü eğitimi yapılıyor. Sistem kapalıyken eğitim yapamazsınız. Radarını döndürmeden personeli eğitemezsiniz.

Milli Muharip uçakları
Beyazıt Karataş başta F35 olmak üzere ABD’ye bağımlılığı artıracak her türlü projeden uzak durulması gerektiğini ifade etti:

- “Silah sistemleri aşama aşama geliştirilir. Türkiye, F35 ile ilgili mutabakat metnini 2007 Ocak ayında imzaladı. Başlangıçta Türkiye 100 uçak almayı planlıyordu. Sonra bu sayı 116’ya çıktı. ABD nasıl ‘S400 almayacaksın’ diyorsa aynı şekilde ‘benim uçağımı alacaksın’ dedi.

- “Bu uçağı değerlendirirken PKK’ya PYD’ye FETÖ’ye destek veren ABD’nin projesi olduğunu unutmamalıyız. Türkiye’nin bölünmesi için çalışan, 15 Temmuz’un arkasındaki ABD’yi görmezden geleceksiniz, sonra F35 projesine devam edeceksiniz... Olmaz böyle şey!”
https://www.yeniakit.com.tr/haber/emekli-tumgeneral-beyazit-karatastan-bomba-aciklama-turkiye-s-400leri-aktiflestirdi-1337034.html utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com&utm_campaign=dbr


26) Karadeniz’de S-400 ve Pantsir’li tatbikat
Rusya Güney Askeri Bölge Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Kuban’da üslenen hava savunma birlikleri, ani denetim kapsamındaki ‘alarm’ sinyali üzerine savaşa hazır duruma getirildi. Özel taktik tatbikat sırasında S-400 Triumf hava savunma sistemleri ve Pantsir-S1 uçaksavar füze ve top sistemleri, seyir füzeleri ve insansız hava araçlarıyla düzenlenen sembolik saldırıyı püskürttü.”

https://www.airturkhaber.com/haberler/karadenizde-s-400-ve-pantsirli-tatbikat/

 

27) Türkiye, Meis adası ve Rodos adası arasında 2 Ağustos'a kadar sürecek yeni bir NAVTEX yayınladı.
Bölgede Oruç Reis Araştırma Gemisi, Ataman Tedarik Gemisi ve Cengizhan Taşıma gemisi görev yapacak. Türk Donanması da bölgedeki sismik araştırma faaliyetlerine koruma sağlayacak. Türk jetleri adalar üzerinde gövde gösterisi yaparken Yunanistan alarm durumuna geçti.