Türkiye gündemi haber özetleri - 21 Ocak 2021 Perşembe

21 OCAK 2021, PERŞEMBE

HABER ÖZETLERİ

 

 

ABD Başkanı Biden'dan görevinin ilk gününde Trump yönetiminin kararlarını tersine çeviren 17 kararname
ABD Başkanı Joe Biden, göreve başlama törenlerinin bitmesinin ardından vardığı Beyaz Saray'da Oval Ofis'e girerek Trump döneminde sıkça tartışılan politikaları geri çevirmeye yönelik ilk kararnamelerini imzaladı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-baskani-bidendan-gorevinin-ilk-gununde-trump-yonetiminin-kararlarini-tersine-ceviren-17-kararname/2117481

 

BM, Biden yönetiminin Paris İklim Anlaşması ve DSÖ'ye yeniden katılma kararını memnuniyetle karşıladı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin iklim değişikliğiyle mücadelede 2050 yılına kadar sıfır karbon salımı hedefine ulaşılmasındaki küresel çabalarını hızlandırmasını dört gözle beklediğini belirtti

.https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bm-biden-yonetiminin-paris-iklim-anlasmasi-ve-dsoye-yeniden-katilma-kararini-memnuniyetle-karsiladi-/2117498

 

ABD'de Demokratlar Senatoda çoğunluğu ele geçirdi
Senatoya başkanlık eden Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in de dün yemin ederek resmen görevine başlamasıyla Demokratlar, Senatodaki çoğunluğu yeniden ele geçirmiş oldu. Demokrat Harris'in, oylamalarda eşitlik olması durumunda oy kullanma hakkı bulunuyor.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdde-demokratlar-senatoda-cogunlugu-ele-gecirdi/2117496

 

Bakan Pekcan: Rusya'nın domates ihracatımıza yönelik uyguladığı kota 250 bin tona yükseltildi
Kararnamenin 10 gün sonra yürürlüğe gireceğini belirten Pekcan, "Rusya'nın domates ihracatımıza yönelik uyguladığı kota 200 bin tondan 250 bin tona yükseltildi. Çiftçilerimize, ihracatçımıza hayırlı olsun." ifadelerini kullandı

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bakan-pekcan-rusyanin-domates-ihracatimiza-yonelik-uyguladigi-kota-250-bin-tona-yukseltildi/2117263

 

TOGG’un teknikerleri yetişiyor: İnönü Üniversitesi müfredata aldı
İnönü Üniversitesi Malatya Meslek Yüksekokulu, elektrikli araç teknolojisini müfredatına aldı. Bölümü bitirenler elektrikli araçların bakım ve servis hizmetlerinde çalışacak. Rektör Prof. Ahmet Kızılay, “TOGG hepimizin gönlünde taht kurdu. Biz de sürece katkı sunacak ekibi yetiştirmeye karar verdik” dedi.

https://www.yenisafak.com/ekonomi/toggun-teknikerleri-yetisiyor-inonu-universitesi-mufredata-aldi-3595447

 

Şeffaf değil vergi kaçırıyor: Kredi kartından tespit edilir
Sosyal medya devi Facebook geçen yıl 70,7 milyar dolar kazandı. Bunun % 98,5’i reklam geliri. Ancak şirket Türkiye ve diğer birçok ülkedeki faaliyetlerine ilişkin bilgi paylaşmıyor. Gelirler vergilendirilmeden ABD’ye aktarılıyor. Facebook’un Türkiye’de 37 milyon kullanıcısı bulunuyor. Uzmanlara göre sosyal medya şirketlerinin Türkiye’de kazandığı paralar ve ne kadar vergi kaçırdığına ilişkin veriler kredi kartı işlemlerinden tespit edilebilir.

https://www.yenisafak.com/ekonomi/seffaf-degil-vergi-kaciriyor-kredi-kartindan-tespit-edilir-3595451

 

Reform güvence verecek
Meclis’e şubat ayında gelmesi beklenen reform paketinin ‘ekonomi’ ayağında önemli yenilikler var. Yabancı yatırımcıya artık ‘güvence evrakı’ verilecek. AB ülkelerindeki bu uygulamanın Türkiye’de olmaması yatırımcıda bazı çekincelere yol açıyordu. Ticari davalar daha hızlı sonuçlanacak ve yatırımcıyı koruyan adımlar atılacak.

https://www.yenisafak.com/gundem/reform-guvence-verecek-3595452

 

Yoğun bakımlar nefes aldı: Oh be
Koronavirüsle mücadelede iki ay önce başlatılan kısıtlama önlemleri sonuç verdi ve 30 bini geçen vaka sayısı 6 binlere kadar geriledi. Vaka sayısındaki düşüşe paralel, yoğun bakım doluluk oranı azalıyor. Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Yoğun Bakım Hekimi Deniz Heppekcan’ın zorlu dönemin ardından ‘Oh be’ diyerek paylaştığı fotoğraf çok sayıda beğeni aldı.

https://www.yenisafak.com/koronavirus/yogun-bakimlar-nefes-aldi-oh-be-3595449

 

Aşıda 1 milyonu geçtik: Tecrübe ve sağlık alt yapısı etkili oldu
Türkiye’de koronavirüs aşısının uygulanmasının 7’nci gününde ilk dozu yaptıranların sayısı 1 milyonu geçti. Türkiye’de üretiminden kişiye uygulanana kadar aşının etkinliğini koruyan güçlü bir soğuk zincir alt yapısı bulunuyor. Türkiye’nin aşılama konusundaki tecrübesi, güçlü ve yaygın sağlık alt yapısı, aşılama sürecinde büyük katkı sağladı.

https://www.yenisafak.com/koronavirus/asida-1-milyonu-gectik-tecrube-ve-saglik-alt-yapisi-etkili-oldu-3595448

 

Doğalgazda rekor tazelendi: Günlük tüketim 280 milyon metreküpe ulaştı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 'rekor talebin rekor arzla' kısıntı olmadan karşılandığını ifade etti. Önceki gün, 280 milyon metreküplük tüketim ve arzla doğalgazda rekor tazelendiğini aktaran Dönmez, en yüksek tüketimin 51.6 milyon metreküple İstanbul, 23.9 milyon metreküple Ankara ve 13.9 milyon metreküple İzmir’de gerçekleştiğini kaydetti

https://tr.sputniknews.com/turkiye/202101211043624510-dogalgazda-rekor-tazelendi/

 

Emekliliğin baskılarını hafifletme planı
Çin hızla yaşlanan bir nüfusa sahip olması ve geleneksel aile rollerinin değişmesi nedeniyle, dünyanın en büyük çok katmanlı emeklilik sistemini geliştirme hedefi ile yaşlılar için sosyal güvenlik mekanizmalarını aktif biçimde iyileştiriyor.

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/emekliligin-baskilarini-hafifletme-plani-185117 

 

Pek çok Amerikalı için hayat bir zorluk
Tek bir ülkede aynı anda meydana gelen şu olayları hayal edin; karada yayılan ölümcül, bulaşıcı bir hastalık; her gün binlerce insan ölüyor; kaybettiği meşru bir seçimin sonuçlarını kabul etmeyi reddeden ve seçilmiş yasama organı tarafından iki kez görevden alınan güçlü popülist liderin destekçilerinin ölümcül darbe girişimi; başka bir şiddetli darbe girişimi korkusuyla başkenti işgal eden silahlı kuvvetler; sokaklarda dolaşan silahlı sivil milisler; mağazalarda ve süpermarketlerde silahlara açık, yasal erişimi olan sarhoş bir uyuşturucu bağımlısı nüfus; polis sık sık her yıl yüzlerce sivili öldürüyor. 

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/pek-cok-amerikali-icin-hayat-bir-zorluk-185114

 

Meral Akşener: Seçim barajını konuşan iktidar yolcu demektir
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, SÖZCÜ’ye konuştu. Akşener, % 10 seçim barajı tartışması için böyle dedi ve ekledi: Cumhur İttifakı’nın oyları düştü diye atılacak adım ahlaken tartışmalı hal alır. Siyasetin kuralları bir partinin ikbali üzerine bina edilemez. Edilirse adı demokrasi olmaz.

https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/secim-barajini-konusan-iktidar-yolcu-demektir-6220588/

 

Bilim Kurulu sonrası Bakan Koca’dan aşı açıklaması
Bilim Kurulu sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Yarından itibaren 85 yaş üzerindeki vatandaşlarımızın da aşılanmasına başlanacaktır. 85 yaş üzerindeki vatandaşlarımız da evlerinde aşı olacaklar. Mümkün olan en kısa sürede en çok vatandaşımızın aşıya ulaşmasını temin edebilmek için tüm şartları zorluyoruz" dedi.

https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/son-dakika-bilim-kurulu-sonrasi-bakan-kocadan-asi-aciklamasi-2-6220435/

 

MEB yüz yüze eğitimle ilgili tarih verdi
Milli Eğitim Bakanlığı, 81 İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderdiği resmi yazı ile 8. ve 12. sınıf öğrencileri ve mezunlar için isteğe bağlı açılan destekleme ve yetiştirme kurslarında yüz yüze eğitimin 22 Ocak’ta başlayacağını duyurdu.

https://www.sozcu.com.tr/2021/egitim/son-dakika-meb-yuz-yuze-egitimle-ilgili-tarih-verdi-6220339/

 

İnce, 1 Mart’ta CHP’den ayrılacak
CHP içinde başlattığı “Memleket Hareketi”ni partileştirme kararı alan Muharrem İnce “Memleket” adını vereceği partisinin kuruluş hazırlıklarını sürdürüyor. Öte yandan İnce’nin 1 Mart günü CHP’den istifa edeceği bildirildi.

https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/ince-1-martta-chpden-ayrilacak-6220643/?utm_source=dahafazla_haber&utm_medium=free&utm_campaign=dahafazlahaber

 

İYİ Parti “güçlendirilmiş parlamenter sistem” çalışma taslağı Genel İdare Kurulu’na sundu
İYİ Parti’nin, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, derneklerin de görüşünü alarak hazırladığı “güçlendirilmiş parlamenter sistem” çalışma taslağı, dün, partinin en yetkili karar organı olan Genel İdare Kurulu’na (GİK) sunuldu.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/iyi-parti-guclendirilmis-parlamenter-sistem-calisma-taslagi-genel-idare-kuruluna-sundu-1807608 

 

CHP’li Muharrem Erkek, iktidarın seçim yasalarında değişiklik hamlesini değerlendirdi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, seçim yasalarındaki değişiklikle yeni partilerin seçime girmesini zorlaştırma planını “demokrasiye kumpas” olarak niteledi.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/chpli-muharrem-erkek-iktidarin-secim-yasalarinda-degisiklik-hamlesini-degerlendirdi-1807606 

 

Dışişleri'nden, İsrail'e yasa dışı konut tepkisi!
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te toplam 2 bin 572 konutluk ilave yasa dışı yerleşim birimi inşası yolunda attığı adımı şiddetle kınadığını bildirdi.

https://www.haber7.com/guncel/haber/3058815-disislerinden-israile-sert-tepki 

 

Çin'den ABD'ye yaptırım kararı
Çin, aralarında ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun da yer aldığı 28 ABD'li üst düzey yetkiliye Çin'in ulusal egemenliğini ciddi şekilde ihlal ettikleri gerekçesi ile yaptırım kararı aldı.

https://www.haber7.com/dunya/haber/3058802-son-dakika-cinden-abdye-yaptirim-karari

 

Altay tankının seri üretimi için yeni hamle!
Almanya'nın uyguladığı 'örtülü ambargo' nedeniyle bir türlü gönderilemeyen Altay Tankı motoruna, Bakan Çavuşoğlu ve Almanya Dışişleri Bakanı Maas görüşmesi sonrası vize çıkması bekleniyor.

https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3058663-altay-tankinin-seri-uretimi-icin-yeni-hamle-almanya-ortulu-ambargo-uyguluyordu

 

AKP’den erken seçim açıklaması geldi
Akbaşoğlu, erken seçim tartışmalarıyla ilgili soruya da "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde milletvekilliği seçimi de cumhurbaşkanlığı seçimi de 5 yılda bir yapılır. Erken seçim filan yok. Millet, milletvekillerimize de cumhurbaşkanına da yasama organına da yürütme organına da doğrudan iradesiyle 5 yıl yetki vermiş. Her şey zamanında yapılacak..”

https://halktv.com.tr/akpden-erken-secim-aciklamasi-geldi-445095h

 

Kamuya personel alımında öncelik Diyanet’e verildi
Ortaöğretim mezunları arasından 2021’de kamuya ayrılan engelli personel kontenjanları belirlendi. En fazla kadro 201 personelle Diyanet’e verildi. Ayrıca Diyanet’e alınacak engelli personele imam-hatip mezunu olma şartı getirildi.

https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kamuya-personel-aliminda-oncelik-diyanete-verildi-6220691/

 

CHP’li eski vekil Pekşen’e hapis cezası
CHP Trabzon eski millet vekili Haluk Pekşen, televizyon programında kullandığı bir ifade nedeniyle 11 ay 20 gün hapis cezası aldığını duyurdu.

https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/chpli-eski-vekil-peksene-hapis-cezasi-6220531/

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan Bilim Kurulu toplantısı sonrası kritik açıklama: Tüm şartlarımızı zorluyoruz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün düzenlenen Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı.

https://www.ortadogugazetesi.com/saglik/saglik-bakani-fahrettin-koca-dan-bilim-kurulu-toplantisi-sonrasi-h29976.html

 

İçişleri Bakanı Soylu'dan gece yarısı flaş açıklamalar: 'Bakan olsam ne yazar'
Annesi Servet Soylu'ya küfreden şahsı mahkemeye veren ancak mahkemeden ceza almadan çıkan Erdal Erbaş isimli şahıs için isyan eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/icisleri-bakani-soylu-dan-gece-yarisi-flas-aciklamalar-h29978.html

 

Biden, Beyaz Saray'a oturur oturmaz Trump'ın kararlarını yerle bir etti: Müslüman ülkelere olan yasağı da kaldırdı
Beyaz Saray'ın yeni sözcüsü Psaki ilk basın toplantısını düzenledi ve Biden'ın 15 kararname imzalayarak Trump dönemindeki birçok politikayı geri çevirdiğini açıkladı

https://www.ortadogugazetesi.com/dunya/biden-beyaz-saray-a-oturur-oturmaz-trump-in-kararlarini-h29981.html

 

FETÖ'nün 2 üst düzey sorumlusu Ankara'da yakalandı
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 2 üst düzey sorumlusu Ankara'da operasyonla yakalandı.

https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/feto-nun-2-ust-duzey-sorumlusu-ankara-da-yakalandi-h29966.html

 

Doğan Holding, Galata Wind Enerji'yi halka arz edecek
Doğan Holding'in bağlı ortaklığı Galata Wind Enerji halka arz için SPK'ya başvurdu.

https://www.dunya.com/finans/haberler/dogan-holding-galata-wind-enerjiyi-halka-arz-edecek-haberi-607681

 

Çin, Trump dönemi yöneticilerine yaptırım uyguladı
Çin Dışişleri Bakanlığı, Trump'ın başkanlığı dönemindeki 28 yöneticiye yaptırım uygulanması kararı aldığını duyurdu. Yaptırım uygulanacak isimler arasında dönemin Dışişleri Bakanı Pompeo, Navarro ve Bannon da yer aldı.

https://www.dunya.com/dunya/cin-trump-donemi-yoneticilerine-yaptirim-uyguladi-haberi-607732

 

Rusya, domates kotasını 50 bin ton yükseltti
Rusya, Türkiye'den domates ihracatına yönelik uyguladığı kotayı 50 bin ton artırarak 250 bin tona yükseltti.

https://www.dunya.com/ekonomi/rusya-domates-kotasini-50-bin-ton-yukseltti-haberi-607738

 

İran Trump ve 10 Amerikalı yetkiliyi yaptırım listesine aldı
İran İslam Cumhuriyeti Amerika’nın terörist Başkanı Donald Trump ve aralarında Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun da bulunduğu Amerikalı 10 yetkiliyi yaptırım listesine aldı.

https://tr.farsnews.ir/politics/news/13991101000835

 

İran yapımı “Celal” elektro-optik sistemi tatbikatta kullanıldı
İran’ın Mokran sahillerinde düzenlenen Güç-99 askeri tatbikatında İranlı uzmanların geliştirdiği mobil “Celal” elektro optik sistemi ilk kez kullanıldı.

https://tr.farsnews.ir/defence/news/13991101000850

 

Ruhani: Bugün Trump’ın kara defteri ebediyen kapanıyor
Cumhurbaşkanı Ruhani, bugün Amerika’nın terörist Başkanı Donald Trump’ın kara defteri ebediyen kapanacağını belirtti.

https://tr.farsnews.ir/politics/news/13991101000852

 

Başbakan Mesrur Barzani: Memur maaşları siyasi çekişmelerden uzak tutulmalı
Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin bölgede önemli bir istikrar unsuru olduğunu belirterek, “Terörle mücadele konusunda uluslararası ülkelerle daha fazla iş birliği ve koordinasyon sağlanması gerektiğini” vurguladı.

https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/200120216

 

Başkan Neçirvan Barzani'den Mazlum Abdi’yi başsağlığı mesajı
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, annesini kaybeden Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’yi telefonla arayarak, başsağlığı diledi.

https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/200120218