Türkiye gündemi haber özetleri - 21 Ekim 2020 Çarşamba

21 EKİM 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) Erdoğan'dan İslam ülkelerine: “Emperyalistlerin bizi bölmesine izin vermeyeceğiz”
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/erdogandan-islam-ulkelerine-emperyalistlerin-bizi-bolmesine-izin-vermeyecegiz-1774799


2) Türkiye'den “Lozan vurgulu” iki ayrı NAVTEX ilanı daha!
Türkiye, Ege Denizi'nde yeni NAVTEX yayınladı. Yapılan açıklamada, "Bozbaba, Semadirek ve Limni adalarının, 1923 Lozan Antlaşması ile belirlenen gayri askeri statüsü ihlal edilmiştir." ifadeleri kullanıldı.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/20/son-dakika-haberi-turkiyeden-2-ayri-navtex-ilani-daha

3) Yunanistan’ın S-300’leri test etmesine NATO’dan çıt yok!
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/gundem/natoya-s-300-tepkisi-iki-yuzluluk/524682

4) Bakan Akar’dan “Mavi Vatan’da oldubittiye boyun eğmeyiz” mesajı
"Biz barıştan, diyalogdan, siyasi çözümlerden, konuşmaktan, görüşmekten yanayız. İstikşafi görüşmeler yapılsın, NATO'daki görüşmeler yapılsın ayrıca güven artırıcı önlemler çerçevesinde başlattığımız, ikisi Atina, biri Ankara'da yapılan toplantıların da dördüncüsü yapılsın. Konuşalım, sorunları konuşarak çözelim. Fakat diğer taraftan da herhangi bir oldubittiye, zorlamaya, baskıya boyun eğmeyeceğimizi herkesin görmüş, anlamış olması lazım."
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bakan-akar-yunanistanla-istiksafi-gorusmelerde-bir-oldubittiye-boyun-egmeyecegimizi-herkes-anlamali/2012809

5) Özdağ Akşener'e cevap verdi: "İYİ Parti içerisinde operasyon arayanlar İYİ Parti'nin son iki kongresinde kirli tezgahları kurgulayanlara, iş birlikçilerine ve bombanın pimini ilk çekenlere baksınlar"
https://www.yenisafak.com/gundem/ozdag-aksenere-cevap-verdi-operasyon-yapanlar-kongrede-tezgah-kurgulayanlardir-3571661

6) Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Elimizdeki veriler Türkali-1 kuyusundan da en az Tuna-1 kuyusu kadar önemli ve verimli keşif haberleri alabileceğimize işaret ediyor."
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-5inci-ve-9uncu-siniflarda-yuz-yuze-egitimi-2-kasimda-baslatiyoruz/2013107

7) Azerbaycan ordusu Zengilan'ı işgalden kurtardı
https://www.aydinlik.com.tr/haber/azerbaycan-ordusu-zengilan-i-isgalden-kurtardi-221237-2

8) Azerbaycan ordusunun, Ermenistan'a ait 241 tankı imha ettiğini, 39 tankı ise ganimet olarak aldığını belirten Aliyev, düşmanın 4 adet S-300 füze sisteminin kullanılamaz hale getirildiğini kaydetti.
https://www.trthaber.com/haber/dunya/azerbaycan-cumhurbaskani-aliyev-ulusa-seslendi-524688.html

9) Azerbaycan'ın Tokyo Büyükelçisi: “Ermenistan saflarında teröristlerin savaştırıldığına dair delillerimiz var”
https://www.trthaber.com/haber/dunya/azerbaycanin-tokyo-buyukelcisi-ermenistan-saflarinda-teroristlerin-savastirildigina-dair-delillerimiz-var-524863.html

10) “Türkiye’nin adamı olmaktan gurur duyarım” diyen Ersin Tatar: “Ben bir kaleyi yıktım”
Tatar, rakibi Akıncı’nın 20 sene belediye başkanlığı ve 5,5 senedir de Cumhurbaşkanlığı yaptığını hatırlatan Tatar, “Tabii arkasında bazı güçler var, bunu bilmeyen yok. Bu güçlere karşı da savaştık burada ve kazandık” yorumunu yaptı.
https://www.yenisafak.com/dunya/turkiyenin-adami-olmaktan-gurur-duyarim-diyen-ersin-tatar-ben-bir-kaleyi-yiktim-3571713

11) AB'den KKTC açıklaması
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Komisyonunun uyum ve reformlardan sorumlu üyesi Elisa Ferreira konuyla ilgili ortak açıklama yaptı. Açıklamada, "Kıbrıs Türk toplumu, Sayın Ersin Tatar'ı yeni liderleri olarak seçmiştir. Şimdi önemli olan, kapsamlı bir çözüme ve birleşmeye yönelik yapıcı bir sürece girildiğini görmektir." ifadeleri kullanıldı.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/abden-kktc-aciklamasi-h270741.html

12) Rus Federal Devlet Haber ajansı RİAFAN: “Türkiye toplamda Hama, İdlib ve Halep vilayetlerinde dört gözlem noktasını tasfiye edecek.”
Ajans, Türk Silahlı Kuvvetlerinin tahliyesine Rus Ordusu'nun eşlik ettiğini bildiriyor. TSK'ya ait askeri personel ve teçhizat, İdlib vilayetindeki Jebel al-Zawiya dağlarındaki yeni bir gözlem noktasına taşınıyor.
https://haberrus.ru/savunma/2020/10/20/suriyedeki-turk-askerleri-rus-askeri-refakatinde-bazi-noktalardan-geri-cekiliyor.html

13) İsveç'ten PKK’ya özel heyet
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriye konusunda sert sözlerle tepki gösterdiği İsveç Dışişleri Ann Linde’nin, Ankara’daki temasları sonrası terör örgütü PKK/PYD’nin kontrolündeki Suriye'nin Kamışlı bölgesine özel bir heyet gönderdiği ortaya çıktı.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/isvec-ten-pkkya-ozel-heyet-h270744.html

14) Hazine’den 5 partiye 481 milyon TL yardım. HDP – PKK’ya yardım: 57 milyon 550 bin
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/hazineden-5-partiye-481-milyon-tl-yardim-6090377/

15) AK Parti Gençlik Kolları Başkanı'ndan “Sen kimsin” videosu eleştirilerine cevap:
AK Parti Gençlik Kolları Başkanı ve Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, AK Parti Gençlik Kolları hesabında yayımlanan ‘Sen kimsin?’ isimli videoya yapılan Atatürk eleştirileriyle ilgili bir tweet attı. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un tweetini alıntılayan Büyükgümüş, “Atatürk diyemeyenlerin ‘etkili’ ve ‘yetkili’ makamlarda oturduğu bir partinin grup başkanvekilinin bunu söylemesi biraz komik! 19 Mayıs’ta Samsun’a sen çıktın” denildiğinde benim aklıma Atatürk’ten başkası gelmiyor. Tabii sizde durumlar karışık” ifadesini kullandı.
https://www.yenisafak.com/gundem/ak-parti-genclik-kollari-baskanindan-elestirilere-cevap-ataturkun-ismini-anamayanlarin-sozleri-komik-kaciyor-3571673

16) AİHM, Baskın Oran ile İbrahim Kaboğlu’nun başvurusuna ilişkin "ifade özgürlüğünü ihlal etmek" kararı vererek Türkiye'yi tazminata mahkum etti.
Oran ve Kaboğlu'nun 2004 yılında hazırladıkları “azınlıklar ve kültürel haklarla” ilgili raporuna ilişkin "nefreti körükleme" ve "devlet organlarını aşağılama" suçlamasıyla dava açılmıştı.
https://halktv.com.tr/aihm-turkiyeyi-tazminata-mahkum-etti-437331h

17) Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), otomobillerde kullanılacak batarya üretimi için Çin'li şirket Farasis ile anlaşma imzaladı.
https://halktv.com.tr/yerli-otomobilin-batarya-uretimi-icin-cinli-sirketle-anlasma-imzalandi-437276h

18) Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: “Ukrayna ve Türkiye arasındaki ilişkiler benzeri görülmemiş bir seviyede”
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ukrayna-devlet-baskani-zelenskiy-ukrayna-ve-turkiye-arasindaki-iliskiler-benzeri-gorulmemis-bir-seviyede/2012921

19) Ukrayna, Karadeniz'e 2 deniz üssü kurmaya başladı
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "2021 yılında savunmada fon kesintisi olmayacak. 2020 yılında orduya yatırımların Ukrayna tarihinin en büyüğü oldu. Korona virüs döneminde orduya bütçeyi 1 gravna dahi azaltmadık" dedi.

20) ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ülkesinin Almanya'dan çekeceği kuvvetleri, başta Polonya olmak üzere birkaç Doğu Avrupa ülkesine daimi olarak konuşlandıracaklarını söyledi.
Polonya, Romanya, Bulgaristan, Estonya, Letonya ve Litvanya ile birçok görüşme ve anlaşma yaptıklarını belirten Esper, "Şu anda (Almanya'da konuşlu) 2. Süvari Alayını, daimi olacak şekilde, bu ülkelerden bazılarına konuşlandırma fırsatı bulduk." ifadesini kullandı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/abd-almanya-daki-askerlerini-dogu-avrupa-ya-kaydiriyor

21) Rusya Dış İstihbaratı: “ABD, Moldova'da ‘devrim' hazırlığında”
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/rusya-dis-istihbarati-abd-moldova-icin-devrim-senaryosu-hazirliyor

22) Rusya: “START-3'ün uzatılması için ABD'yle birlikte nükleer savaş başlıklarının sayısını dondurmaya hazırız”
https://tr.sputniknews.com/savunma/202010211043064917-rusya-start-3un-uzatilmasi-icin-abdyle-birlikte-nukleer-savas-basliklarinin-sayisini-dondurmaya/

23) ABD’den 6 Rus subayına bilgisayar korsanlığı suçlaması
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı bir iddianamede; aralarında bazıları hala görevde bulunan 6 Rus subayını Fransız seçimleri, Kış Olimpiyatları ve Amerikan hastaneleri gibi sportif, finansal ve siyasal birçok alanda bilgisayar korsanlığı yapmakla suçladı.
https://www.yeniakit.com.tr/haber/abdden-6-rus-subayina-bilgisayar-korsanligi-suclamasi-1419367.html

24) BMT İran Temsilcisi: " Üçlü Adalar İran'ındır ve Ebediyen de İran'ın olacaktır."
https://parstoday.com/tr/news/iran-i155003-bmt_İran_temsilcisi_Üçlü_adalar_İran'ındır_ve_ebediyen_de_İran'ın_olacaktır.

25) BAE'nin petrolünü Avrupa'ya İsrailli firma taşıyacak
İsrail'e ait Asya-Avrupa Boru Hattı Şirketi (EAPC) Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) petrolünün Avrupa'ya taşınması için MED-RED Land Bridge mutabakat zaptı imzaladı.
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202010201043063692-baenin-petrolunu-avrupaya-israilli-firma-tasiyacak/

26) Macron, Putin'den terörle mücadelede iş birliğinin güçlendirilmesini istedi
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/macron-putinden-terorle-mucadelede-is-birliginin-guclendirilmesini-istedi/2013381

27) Fransız Bakan Darmanin: “Marketlerdeki helal gıda ürünleri reyonlarından rahatsız oluyorum”
https://www.trthaber.com/haber/dunya/fransiz-bakan-darmanin-marketlerdeki-helal-gida-urunleri-reyonlarindan-rahatsiz-oluyorum-524877.html

28) Fransa'daki İslam karşıtlığı BM'ye taşındı
Fransa'da çalışmalar yapan Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi (CCIF), Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin Müslümanlara yönelik tutumu nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyine başvurdu.
https://www.trthaber.com/haber/dunya/fransadaki-islam-karsitligi-bmye-tasindi-524857.html

29) ABD ve BAE'den “Stratejik Diyalog Çalışması”
Bir süredir planlanan ABD-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Stratejik Diyaloğu'nun sanal lansmanı ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve BAE Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan'ın katılımıyla yapıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-ve-baeden-stratejik-diyalog-calismasi/2013312

30) AB ile İngiltere arasındaki görüşmeler tıkandı
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/10/20/ab-ile-ingiltere-arasindaki-gorusmeler-tikandi