Türkiye gündemi haber özetleri - 21 Aralık 2020 Pazartesi

21 ARALIK 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) Bağdat-Musul demiryolu Türkiye'ye uzatılıyor
Irak Ulaştırma Bakanı Nasır Bender, Bağdat'ı Musul'a bağlayan demir yolunun onarılması ve Türkiye'ye kadar uzatılması projesinin başladığını duyurdu.
https://www.criturk.com/haber/ekonomi/bagdat-musul-demir-yolu-turkiye-ye-uzatiliyor-180901

2) Bakan Çavuşoğlu'ndan Yunan mevkidaşı Dendias'a yanıt
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter'dan "Sevgili Niko, işte yeni yıl için dostça bir tavsiye: Başkalarından yardım istemeyi ve Yunan halkının itibarını zedelemeyi bırak. 2021 yılı, doğrudan, samimi ve ciddiyetle konuşarak farklılıklarımızı adil şekilde ele aldığımız bir yıl olsun." ifadelerini kullandı.
https://www.criturk.com/haber/gundem/bakan-cavusoglu-ndan-yunan-mevkidasi-dendias-a-yanit-180880

3) Savunma Sanayi Başkanı’ndan MİUS müjdesi
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir “Milli Muharip Uçak (MMU) projesi tamamlanana kadar Türkiye'nin gelişmiş savaş uçağı ihtiyacı İHA'larla karşılanabilir mi?' sorusuna karşılık 'Mevcuttaki İHA'larımızın yanında çok daha büyük, daha fazla ve ağır mühimmat taşıyan, havadan havaya füze atan İHA'larımız yakında geliyor. Ayrıca MİUS dediğimiz insansız jet motorlu uçak projemiz olacak.” müjdesini verdi.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3047238-turkiyenin-mius-projesini-hatirlatti-savunma-sanayii-baskani-demirden-kritik-aciklamalar

 

3) AK Parti'li Ünal: “Çıplak arama iddiası FETÖ'nün hapishanelerde oluşturmak istediği provokasyonların ilk işaret fişeğidir”
Ünal, Beyaz TV'de katıldığı "7. Gün" programı canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, bazı emniyet müdürlükleri ve cezaevlerinde "çıplak arama" yapıldığı iddialarına ilişkin, "Önümüzdeki süreçte FETÖ'cülerin hapishanelerde oluşturmak istediği bir hareketlenme ve hapishaneler üzerinden yapmak istediği belli provokasyonların ilk işaret fişeğidir bu." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/ak-partili-unal-ciplak-arama-iddiasi-fetonun-hapishanelerde-olusturmak-istedigi-provokasyonlarin-ilk-isaret-fisegidir/2083314

4) Hürriyet Gazetesi yazarı Nedim Şener bugünkü köşe yazısında FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in geçirdiği koronavirüs sebebi ile kısmi felç olduğunu yazdı.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3047331-magaraya-degil-tedaviye-cekilmis

 

5) Libya Müftüsü: “Sadece Türkiye yanımızda”
Libya Büyük Müftüsü Sadık el-Giryani, ülkede yaşanan son gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, “Türkiye, Libya’da attığı adımlardan dolayı batı ve diğer ülkeler tarafından saldırıya uğramaktadır. Fransa, BAE ve Mısır gibi ülkeler Türkiye Cumhuriyeti’nin Libya halkının yanında olmasından dolayı rahatsızdır” dedi.
https://www.yenisafak.com/dunya/libya-muftusu-sadece-turkiye-yanimizda-3590590

6) Bulgar uzman Dülgerova: “ABD, Kuzey Akım-2 ve TürkAkım konusunda aciz”
Dülgerova, ABD’nin Rusya’dan Avrupa’ya doğalgaz taşıyacak Kuzey Akım-2 ve TürkAkım boru hatlarının yapımını durduracak tek bir araca sahip olmadığını belirtti.
https://tr.sputniknews.com/dunya/202012211043438065-bulgar-uzman-dulgerova-abd-kuzey-akim-2-ve-turkakim-konusunda-aciz/

7) İBB’de soruşturmaya Valilik engeli
İBB Teftiş Kurulu, 2016’da yapılan yeşil alan ihalesinde belediyenin 2.5 milyon TL zarara uğratıldığını belirledi. 4 eski yönetici için soruşturma talebi ise Valilik tarafından reddedildi.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202012211043438130-ibbnin-4-eski-yonetici-icin-sorusturma-talebi-reddedildi/

8) İmamoğlu, AKP dönemine ilişkin bir dosyayı daha açtı.
AKP dönemine ilişkin dosyaları açmaya devam eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu, 2016'da yapılan yeşil alan ihalesinde belediyenin 2.5 milyon lira zarara uğratıldığını tespit etti.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/imamoglu-akp-donemine-iliskin-bir-dosyayi-daha-acti-1800228

9) Taksit kararına tepki
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDKK), kuyum, elektronik, mobilyada taksit sayısını azaltıp, otomotiv sektöründe kredi vade sayısını düşürmesine sektörlerden tepkiler geliyor.
https://www.dunya.com/ekonomi/taksit-kararina-tepki-haberi-604316

6)TESK, faturaların üzerindeki vergilerin 6 ay alınmamasını talep etti
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, elektrik, su ve doğal gaz faturalarına uygulanan vergilerden 6 ay vazgeçilmesini talep etti.
https://www.dunya.com/gundem/tesk-faturalarin-uzerindeki-vergilerin-6-ay-alinmamasini-talep-etti-haberi-604264

10) İş dünyası somut reform adımları bekliyor
Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin ‘Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor’ etkinliğine katılan meslek odası yöneticileri, çarkların uluslararası fonlara borçlanarak değil, yatırımlarla döndürülmesi gerektiğini belirterek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın reform çağrısının somut adımlara dönüşmesini bekliyoruz” dediler.
https://www.dunya.com/ekonomi/is-dunyasi-somut-reform-adimlari-bekliyor-haberi-604279

11) Irak’ın kapısı yatırımcıya açık
Irak Başbakanı Mustafa El-Kazımi, DEİK toplantısında Türk iş insanlarına yatırım çağrısı yaptı. Irak’ta ciddi deneyimleri olan Türk özel sektörüne kapılarının ardına kadar açık olduğunu belirten Kazımi, ‘beyaz sayfa’ açtıklarını ve yatırımcıları zor duruma sokan idari ve yapısal sorunları çözmek için kolları sıvadıklarını anlattı.
https://www.yenisafak.com/dunya/irakin-kapisi-yatirimciya-acik-3590584

12) Bağdat'taki ABD Büyükelçiliğine füze saldırısı düzenlendi
Irak'ın başkenti Bağdat'ta Yeşil Bölge'de bulunan ABD Büyükelçiliğine füze saldırısı gerçekleştirildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bagdattaki-abd-buyukelciligine-fuze-saldirisi-duzenlendi/2083332

 

13) Almanya'da Covid-19 tedbirleri protesto edildi
Başkent Berlin'de "Ayrımcılığa karşı ve insan hakları için sessiz yürüyüş" sloganıyla düzenlenen gösteri çerçevesinde binin üzerinde kişi Covid-19 tedbirlerini protesto etti.

https://www.criturk.com/haber/koronavirus/almanya-da-covid-19-tedbirleri-protesto-edildi-180881

14) Ünlü Rus doktor, Sputnik V ile Pfizer'in aşısını karşılaştırdı
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012201043436264-unlu-rus-doktor-sputnik-v-ile-pfizerin-asisini-karsilastirdi/

15) DSÖ: İngiltere’de ortaya çıkan yeni koronavirüs üç ülkede daha görüldü
DSÖ’den yapılan açıklamaya göre, Hollanda’da bu ayın başlarında yapılan testler, ülke sakinlerinde yeni Covid-19 mutasyonu ortaya çıkardı. Yeni mutasyonun ayrıca Danimarka ve Avustralya’da da tespit edildiği belirtildi.
https://www.rudaw.net/turkish/world/201220207

 

16)Fas, Cezayir sınırının karşılıksız olarak açılmasına hazırFas Başbakanı Sadeddin el-Osmani, kapalı olan Cezayir sınırının karşılıksız olarak açılmasına hazır olduklarını belirtti.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/fas-cezayir-sinirinin-karsiliksiz-olarak-acilmasina-hazir-180897

17) ABD Deniz Kuvvetleri’nin, Rusya ve Çin’e karşı 'daha agresif' askeri strateji kabul edeceği belirtildi.
https://tr.sputniknews.com/savunma/202012211043438008-abd-denizde-rusya-ve-cine-karsi-daha-agresif-strateji-izleyecek/

18) Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 100 milyar metreküpün üzerinde doğalgaz rezervi buldu
https://tr.sputniknews.com/asya/202012211043438409-cin-sincan-uygur-ozerk-bolgesinde-100-milyar-metrekupun-uzerinde-dogalgaz-rezervi-buldu/