Türkiye gündemi haber özetleri - 21 Ağustos 2020 Cuma

21 AĞUSTOS 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ

 

 

1. Karadeniz karış karış taranıyor: “Büyük müjde Karadeniz açıklarında bulunduğu iddia edilen doğal gaz kaynağı mı?”
Türkiye denizde arama çalışmalarına 1970’te başlasa da, asıl önemli adımlar 2004’ten sonra geldi. Düzce’de Akçakoca açıklarında yapılan sondaj çalışmalarında doğalgaz bulunan kuyu sayısı 24’e kadar çıktı. TPAO, 2004-2019 yılları arasında Karadeniz’de toplam 142 bin km iki boyutlu (2B) sismik ve 37 bin 610 km2 üç boyutlu (3B) sismik veri topladı. 6 derin deniz ve 10 sığ deniz arama kuyusu kazıldı.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/cumhurbaskani-erdoganin-cuma-gunu-verecegi-buyuk-mujde-karadenizdeki-dogal-gaz-kaynagi-mi-3554008

 

2. AB’den Yunanistan’a kötü haber: “Haritanız geçersiz”
Avrupa Birliği Komisyonu Hürriyet’in sorusu üzerine yaptığı açıklamada Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de kendi tezlerini savunmak için öne sürdüğü “Sevilla Haritası’nın AB’nin resmi belgesi olmadığını” belirtti.
https://www.aydinlik.com.tr/ab-den-yunanistan-a-kotu-haber-harita-gecersiz-216306#2

3. Dışişleri: “AB, Doğu Akdeniz'de objektif ve dürüst olmalıdır”
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, AB'nin Doğu Akdeniz'de barış, refah ve istikrarı hedefleyen sürecin bir parçası olmak istiyorsa, objektif ve dürüst olması gerektiğini belirterek, Birliğin itidal çağrılarını, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yapması gerektiğini bildirdi.
https://www.dunya.com/gundem/disisleri-ab-dogu-akdenizde-objektif-ve-durust-olmalidir-haberi-478672

 

4. Macron ve Merkel Doğu Akdeniz'i görüştü. Fransa’dan yine şer cephesine destek mesajı
Almanya Başbakanı Merkel, Akdeniz’in doğusundaki durumun çok önemli olduğunu ifade ederek, "Bizim orada gerginliğe değil istikrara ihtiyacımız var. Orada kritik bir durum var" değerlendirmesinde bulundu. Macron ise "Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuku koruma iradesine sahibiz" ifadesini kullandı. AB üyesi Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile dayanışma içinde olduklarını yineleyen Macron, Akdeniz bölgesinin istikrara kavuşması gerektiğini ve bu konuda Berlin ve Paris’in hemfikir olduğunu ifade etti.
https://www.dunya.com/dunya/macron-ve-merkel-dogu-akdenizi-gorustu-haberi-478678


5. KKTC Başbakanı Tatar'dan Cumhurbaşkanı Akıncı'ya “biatçı anlayış” eleştirisi
KKTC Başbakanı Tatar, "Sadece yeniden seçilmek için KKTC'nin Türkiye ile olan tarihsel, toplumsal, kültürel ve ekonomik ilişkilerini “biat” olarak kurgulayanların, Türk halkını ve devletini incitmekten zerre rahatsızlık duymadığı da açıktır." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/kktc-basbakani-tatardan-cumhurbaskani-akinciya-biatci-anlayis-elestirisi/1948354

 

6. PKK elebaşının feryadını ABD'li duydu!
‘Pençe-Kaplan operasyonları terör örgütünü köşeye sıkıştırdı. PKK’lı terörist Mustafa Karasu ‘Türkiye burnumuzun dibine gelmiş, boğazımızı sıkıyor’ diyerek feryat etti. PKK’nın feryadını duyan ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, Türkiye'yi Irak'ın egemenliğine saygı göstermeye çağırdı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/pkk-elebasinin-feryadini-abd-li-duydu-216348

7. Gelecek Partisi’nden bine yakın üye istifa etti
Gelecek Partisi’nin 8 aydır Ankara İl Başkanlığı görevini yürüten Osman Hakan Kılıç’ın da aralarında bulunduğu, ilçe başkanları ve bine yakın üyesi, parti üyeliklerinden ve görevlerinden istifa etti.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberi-gelecek-partisinden-bine-yakin-uye-istifa-etti-41591958

 

8. Bülent Arınç, Trump’un karşısındaki adayı destekliyor
Joe Biden ve Donald Trump arasındaki seçimi sorulan Bülent Arınç , "Ben ehveni şer içerisinde kaldığımız zaman geleceğe ve bugünümüze bakarak Trump'ın karşısında kim aday olursa ondan yanayım derim"
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202008201042691719-bulent-arinctan-abdullah-gul-aciklamasi/

 

9. İBB’de göreve getirilen üyeler büyük tepki çekti. Bir üye istifa etti
İBB’nin kültürel faaliyetlerine yön verecek olan Kültür Sanat Platformu Danışma Kurulu üyeleri önceki gün açıklandı. Listede yer alan FETÖ'nün eski gazetesi Today's Zaman yazarı Rumeysa Kiger ile "yetmez ama evetçi" liberal akademisyen Hasan Bülent Kahraman isimleri kamuoyunda oldukça tepki çekti. Hasan Bülent Kahraman gelen tepkiler üzerine görevinden istifa etti. Kurulun bir diğer üyesi Mert Fırat ise açılım döneminde yaptığı açıklamalarıyla gündeme geldi. Fırat, ''Abdullah Öcalan Kürt halkının lideridir ve onu muhatap almamak Kürt halkını muhatap almamak olur'', ''Askerlik ve askerliğin gereği olan her şeye karşıyım!'', FETÖ için ''Tehlikeli bulmuyorum'' demişti.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/tepki-ceken-kuruldan-bir-uye-istifa-etti-216370

10. AK Parti ve MHP’nin baraj formülü
AKP ve MHP, seçim sistemi ve Siyasi Partiler Yasası üzerinde mesaiye başladı. İki partinin üzerinde çalıştığı formüllerin başında seçim barajı yer alıyor. 2023’te yapılması planlanan seçimlerde ittifaksız yüzde 10 seçim barajının yüzde 3’e düşürülmesi konuşuluyor. Söz konusu seçim desteklerinin de yeni baraj sistemine göre belirlenmesi üzerinde durulduğu kaydediliyor. Öte yandan komisyonda daraltılmış bölge seçim sistemine sıcak bakılmadığı ve nispi temsil sistemine devam ettirilmesi kararı alındığı belirtiliyor.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5133433/oylar-dususe-gecincebaraj-akla-geldi

11. Maduro'dan Türkiye açıklaması
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye’deki kardeşlerimizle ikili ilişkilerimiz özellikle korona virüs salgını nedeniyle insanlığın karşı karşıya kaldığı zor dönemde daha da güçlendi. Kardeşçe dayanışma, iş birliği ve derin dostluk içinde ilerliyoruz" dedi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/maduro-dan-turkiye-aciklamasi-iliskilerimiz-daha-da-guclendi-216297-1

 

12. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Suriyeli kardeşlerimizin daima yanındayız
Suriye muhalefetinin temsilcileriyle bir araya gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Güvenlik ve refahın sağlanmasında Suriyeli kardeşlerimizin daima yanındayız." dedi. Bakan Çavuşoğlu, SMDK Başkanı Hariri'yi kabulüne ilişkin mesajında da Suriye muhalefetinin meşru temsilcisi olan Koalisyona başkan seçilmesinden dolayı Hariri'yi tebrik ettiğini belirtti. Çavuşoğlu, "Suriye ihtilafına siyasi çözüm çabaları ve sahadaki gelişmeleri ele aldık. Ülkemizin meşru muhalefete desteğini yineledik." değerlendirmesinde bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakani-cavusoglu-suriyeli-kardeslerimizin-daima-yanindayiz/1947977

13. Dahlan için kırmızı bülten: Ortadoğu'nun kiralık katilinin dosyası kabarık
MİT’in yakaladığı 2 BAE ajanını İstanbul’a gönderdiği tespit edilen Muhammed Dahlan hakkında kırmızı bülten talebinde bulunduğu ortaya çıktı. 15 Temmuz’da FETÖ’cülere de destek veren Dahlan hakkındaki kırmızı bülten “darbeye teşebbüs ve casusluk” suçlarını kapsıyor. Interpol’e gönderilen ve kabul edilmesi halinde 190 ülkeye dağıtılacak kararda Dahlan’a ait kimlik bilgileri, fotoğrafı ve işlediği suçlara ilişkin bilgiler yer alacak.
https://www.yenisafak.com/dunya/ortadogunun-kiralik-katili-muhammed-dahlan-kirmizi-bultenle-araniyor-3554013

14. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı: “Mevcut sıkı politikaya devam”
ABD TL'de yaşanan sert değer kayıpları sonrasında sıkılaştırma adımlarına hız veren Merkez Bankası, merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Politika faizini yüzde 8,25'te bırakan TCMB, "mevcut sıkılaştırma yönetimi" ile yola devam edileceği mesajını verdi. Dolar/TL, 7,28'den 7,35’e yükseldi.
https://www.dunya.com/ekonomi/merkez-bankasi-faiz-kararini-acikladi-mevcut-siki-politikaya-devam-haberi-478573

15. Merkez Bankası'ndan bir zorunlu karşılık adımı daha
Reel kredi büyümesi koşullarını sağlayan bankalar için TL ve yabancı para zorunlu karşılık oranları artırıldı. Piyasadan yaklaşık 17 milyar Türk lirası ve 8,5 milyar dolar karşılığı döviz ve altın cinsinden likiditenin çekilmesi bekleniyor.
https://www.dunya.com/ekonomi/merkez-bankasindan-bir-zorunlu-karsilik-adimi-daha-haberi-478609

16. E-ticaret hacmi ilk 6 ayda yüzde 64 artışla 91,7 milyar lira oldu
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'nin toplam e-ticaret hacminin geçen yıl 136 milyar lira olarak gerçekleştiğini ifade ederek, e-ticaretin kritik bir faaliyet alanı olduğunun COVID-19 salgını döneminde daha net bir şekilde ortaya çıktığını söyledi.Tüm sektörlerin iç ve dış ticarette e-ticareti etkin olarak kullandıklarını dile getiren Pekcan, "Ülkemizin jeo-stratejik konumunu ve lojistik avantajlarını dikkate aldığımız zaman küresel e-ticaret merkezi olmamız mümkündür." dedi.
https://www.dunya.com/ekonomi/e-ticaret-hacmi-ilk-6-ayda-yuzde-64-artisla-917-milyar-lira-oldu-haberi-478593

17. Hükümetten borç stoku açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanlığı, merkezi yönetim brüt borç stokunu kamuoyuna açıkladı. Bakanlığın resmi internet hesabından yapılan açıklamaya göre merkezi yönetim brüt borç stoku 1 trilyon 720 milyar 900 milyon Türk lirası olarak kaydedildi. Bakanlık'tan merkezi yönetim brüt borç stokuna dair şu açıklama yapıldı. "Merkezi yönetim brüt borç stoku 31 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla 1.720,9 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Borç stokunun 829,2 milyar TL tutarındaki kısmı Türk Lirası cinsi, 891,7 milyar TL tutarındaki kısmı döviz cinsi borçlardan oluşmaktadır."
https://www.milligazete.com.tr/haber/5134293/ak-partiden-yeni-borc-sarmali-bir-ayda-buyuk-artis

18. AB: “ABD, İran'a yaptırımları geri getirebilecek bir ülke değil”
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, "ABD, BM kararında öngörüldüğü şekilde yaptırımları geri getirme amacı güden JCPOA katılımcısı bir ülke olarak düşünülemez." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ab-abd-irana-yaptirimlari-geri-getirebilecek-bir-ulke-degil/1948488

19. E3 ülkeleri, ABD'nin İran'a yaptırım girişimine karşı çıktı
E3 ülkeleri olarak bilinen İngiltere, Almanya ve Fransa, ABD'nin İran'a yönelik uluslararası yaptırımları eski haline getirme girişimini desteklemediklerini duyurdu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/e3-ulkeleri-abdnin-irana-yaptirim-girisimine-karsi-cikti/1948461

20. BAE İsrail'deki büyükelçiliğini Tel Aviv'de açacak
Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) İsrail'deki büyükelçiliği nereye açacağı belli oldu. BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Gargaş, "Uluslararası konsensüsün bir parçası olarak iki devleti çözüm taahhütüne bağlıyız. Büyükelçilik Tel Aviv'de olacaktır. Bu gayet nettir" ifadelerini kullandı.
https://www.yenisafak.com/dunya/baenin-israildeki-buyukelciligi-nereye-acacagi-belli-oldu-3553983

21. Balıkçı teknelerine ateş açıldı, İran BAE gemisine el koydu
İran Dışişleri Bakanlığı, Basra Körfezi'nde İranlı balıkçı teknelerine Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait güvenlik güçleri tarafından ateş açıldığını duyurdu. Açılan ateş sonucu, 2 İranlı balıkçı hayatını kaybetti. BAE, bir balıkçı teknesine de el koydu. Olayın ardından İran, Birleşik Arap Emirlikleri maslahatgüzarını, 24 saat içerisinde tam 2 kez bakanlığa çağırdı. Bakanlık, yine aynı gün, İran karasularına giren bir BAE gemisine ek konulduğunu duyurdu. Gemide bulunan mürettebat gözaltına alındı. Gelişmelerin ardından BAE hükümeti, İran Dışişleri'ne mektup yolladı. İran Dışişleri, Abu Dabi hükümetinin mektupta İran'a tazminat ödemeye hazır olduğu bildirdi.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/basra-korfezi-nde-tansiyon-yukseldi-h267313.html