Türkiye gündemi haber özetleri - 20 Temmuz 2020 Pazartesi

20 TEMMUZ 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ

 


1. İsrail hükümeti, Yunanistan ve GKRY ile imzalanan doğal gaz boru hattı anlaşmasını onayladı
İsrail hükümeti, Doğu Akdeniz gazını Avrupa'ya ulaştırmayı hedefleyen, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile imzaladığı Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı (East-Med) projesi anlaşmasını onayladı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israil-hukumeti-yunanistan-ve-gkry-ile-imzalanan-dogal-gaz-boru-hatti-anlasmasini-onayladi-/1915577

 

2. Libya Ordusundan Sirte'nin batısına askeri sevkiyat
Libya Ordusu, Sirte şehrinin batısına çok sayıda askeri araçtan oluşan sevkiyat yaptı. Libya Ordusu kaynaklarından edinilen bilgiye göre, sevkiyat kapsamında çok sayıda askeri araç, Sirte'nin batısındaki Ebu Gureyn beldesine ulaştı. Sevkiyatın, Libya'nın orta-kuzey kesimlerinde yer alan Sirte ve Cufra'nın, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter milislerinden kurtarılması için başlatılan "Zafer Yolları" harekatı kapsamında yapıldığı kaydedildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-ordusundan-sirtenin-batisina-askeri-sevkiyat-/1915157

 

3. MISIR: Türkiye'nin Arap ülkelerine müdahale etmesine karşıyız
Türkiye'nin Arap ülkelerine müdahale etmesine karşı olduklarını belirten Mısır Dışişleri Bakanlığı'dan yapılan açıklamada, "Mısır, Türkiye’nin Irak, Suriye veya Libya olsun Arap ülkelerinin işlerine yaptığı ve hiçbir yasal dayanağı olmamasının yanı sıra, Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal eden politik ve askeri müdahalesine karşı çıkıyor" ifadelerine yer verildi.
https://www.yenisafak.com/dunya/misirdan-hadsiz-aciklama-turkiyenin-arap-ulkelerine-mudahale-etmesine-karsiyiz-3549834

 

4. Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Karadaği: “Libya'da tek çare meşru hükümetin desteklenmesi”
Karadaği, "Bu ülkeler, Rusya'nın Libya'daki varlığına karşı olduğunu iddia ediyor ancak askeri olarak ve paralı askerler aracılığıyla Rusya tarafından desteklenen ve haddizatında bir Rus projesi olan Hafter'in yanında yer alıyor." değerlendirmesinde bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/dunya-musluman-alimler-birligi-genel-sekreteri-karadagi-libyada-tek-care-mesru-hukumetin-desteklenmesi/1915764

5. Cezayir'den Libya krizine çözüm için yeni bir girişim sinyali
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Cezayir'in Libya krizine ilişkin bir girişimi sunma aşamasında olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) ile koordineli olacak girişimin Tunus-Cezayir çözümü olabileceğini dile getiren Tebbun, "Herhangi bir münferit kararı desteklemeyiz. Emrivakileri reddetmek Cezayir'in ilkelerindendir." dedi. Tebbun, dile getirdiği girişimin içeriğine ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/cezayirden-libya-krizine-cozum-icin-yeni-bir-girisim-sinyali/1915887

6. Ermenistan'ın saldırıları tüm dünyaya anlatılmalı'
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi (AGİTPA) Türk Heyeti Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, Ermenistan ordusunun sınırda yaptığı saldırıları değerlendirdi. Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası kuruluşların Ermenistan'ın saldırılarını kınaması gerektiğini vurgulayan Avcı, saldırılara göz yumulmasının Ermenistan'ı "daha küstahça tavırlar takınmaya cesaretlendirmek" anlamına geleceğini söyledi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/ermenistanin-saldirilari-tum-dunyaya-anlatilmali/1915524

 

7. Katar Emiri Al Sani, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüştü
Katar’a bir ziyaret gerçekleştiren Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani tarafından kabul edildi. Ziyarette ikili ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunuldu.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/07/19/son-dakika-katarda-onemli-gorusme

8. Avrupa bir kez daha sınıfta kaldı: Anlaşma yok!
Koronavirüs pandemi sürecinde sağlık sistemlerinde bozukluklarla gündeme gelen Avrupa, hızlı aksiyon almanın önemli olduğu ekonomi politikalarında da sınıfta kaldı. Avrupa Birliği liderlerinin Koronavirüs salgını başladıktan sonra ilk kez bir araya geldikleri Brüksel'deki zirve, zaman zaman yükselen gerginliğe ve çetin pazarlıklara sahne oldu.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/07/19/avrupa-bir-kez-daha-sinifta-kaldi-anlasma-yok

 

9. Cumhurbaşkanı Erdoğan: FETÖ'cülere dünyayı dar edeceğiz
"Elimizdeki tüm diplomatik, siyasi, adli ve istihbari kaynakları seferber ederek FETÖ'cülere dünyayı dar ediyoruz." diyen Erdoğan, "Bugüne kadar 100'ün üzerinde firari FETÖ'cü teröristi yurt dışında saklandıkları inlerinde bulduk ve yargıya teslim ettik" diye konuştu.
https://www.yenisafak.com/gundem/cumhurbaskani-erdogan-fetoculere-dunyayi-dar-edecegiz-3549353

10. TTK Başkanı Yaramış darbeciler hakkında yaptığı açıklamanın ardından özür diledi: "Yanlış kelime kullandım"
Türk Tarih Kurumu Başkanı Ahmet Yaramış, darbecilerle ilgili tartışmalı sözlerine ilişkin açıklama yaptı. Pişman olan darbecilerin affedilmesini isteyen Yaramış, bu sözlerinden dolayı özür diledi. “Darbeye karışmamış diyeceğim yerde karışmış ifadesini kullandım. Özür dilerim” dedi. Yaramış, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın istemesi halinde istifa edeceğini de söyledi.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/ttk-baskani-yaramis-darbeciler-hakkinda-yaptigi-aciklamanin-ardindan-ozur-diledi-yanlis-kelime-kullandim-h265510.html

11. Efkan Ala: “FETÖ'yü AK Parti'nin büyüttüğü iddiası tamamen gerçek dışıdır”
TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı Ala, FETÖ'yü AK Parti'nin büyüttüğü iddiasının gerçek dışı olduğunu belirterek, "FETÖ'yle mücadele eden bir partiye, böyle gerçek dışı ithamlarla asıl meseleyi örtmeye çalışıyorlar." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/roportaj/efkan-ala-fetoyu-ak-partinin-buyuttugu-iddiasi-tamamen-gercek-disidir/1915531

12. İş Bankası’ndan tarıma 25 milyon avroluk yeni kaynak
İSTANBUL (AA) - İş Bankası, Proparco'dan tarım sektörü ve tarımda kaynak ve enerji verimliliği yatırımlarının finansmanında kullanılmak üzere 25 milyon avro tutarında kredi temin etti. Türkiye İş Bankası'nın açıklamasına göre, banka, Fransız Kalkınma Ajansı'nın özel sektör temsilcisi Ppoparco'dan 25 milyon avro tutarında, 10 yıl vadeli kredi sağladı. https://www.aa.com.tr/tr/sirkethaberleri/finans/is-bankasi-ndan-tarima-25-milyon-avroluk-yeni-kaynak/658403

13. Esnafa 17 milyarlık destek:
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Hazine Faiz Destekli İşletme Kredisi’nden, 30 Haziran itibariyle 809 bin 374 esnaf ve sanatkârın başvuruda bulunduğunu belirterek, “694 bin 782 esnaf ve sanatkârımıza ise toplam 17 milyar 217 milyon TL tutarında kredi faiz indirimli kullandırılmıştır” dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/esnafa-17-milyarlik-destek-41568063

14. İbrahim Kalın açıkladı! Ayasofya'daki ikonlar nasıl kapatılacak?
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ayasofya Camisi'ndeki mozaik, fresk ve tasvirlerin kapatılmasına ilişkin, "Işık sistemi olmayacak. Bir perde sistemiyle bunların kapatılması üzerinde çalışılıyor şu anda, son aşamaya gelinmek üzere. Buradaki temel ilke bu mozaiklere, tasvirlere, binanın tarihi dokusuna ve mimarisine hiçbir şekilde zarar verilmemesi." dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/ibrahim-kalin-acikladi-ayasofyadaki-ikonlar-nasil-kapatilacak-41568112

 

15. MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt AK Parti'ye tepki göstererek "Her yerde yok sayıyorlar" dedi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5030259/mhpli-enginyurttan-ak-partiye-tepki-her-yerde-yok-sayiyorlar

16. CHP’de kurultay itirazı: “Bu telaşın altında yatan ne?”
CHP siyasetinin önemli isimlerinden eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, önümüzdeki hafta sonu Ankara’da yapılacak CHP 37. Olağan Kurultayı’yla ilgili sert eleştirilerde bulundu.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/bu-telasin-altinda-yatan-ne-41568109