Türkiye gündemi haber özetleri - 20 Nisan 2020 Salı

20 Nisan 2021, Salı
HABER ÖZETLERİ

 

 

1-Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, bir aşının daha faz-1 aşamasına başlayacağının müjdesini verdi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Selçuk Üniversitesinden Prof. Dr. Osman Erganiş hocamızın klinik aşamayı tamamladığı ve faz-1 aşamasına başlayacağı haberini aldık." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/cumhurbaskani-yardimcisi-oktay-bir-asinin-daha-faz-1-asamasina-baslayacaginin-mujdesini-verdi/2214040

 

2-Libya'da orduda üst düzey komutanlara, izinsiz yurt dışına çıkış ve medyaya açıklama yasağı getirildi
Libya Başkanlık Konseyi Sözcüsü Necva Vehibe Twitter hesabından, konuya ilişkin resmi belgenin 8 Nisan'da yayınlandığını açıkladı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libyada-orduda-ust-duzey-komutanlara-izinsiz-yurt-disina-cikis-ve-medyaya-aciklama-yasagi-getirildi/2214102

 

3-PKK parayı Avrupa’da aklıyor
Terör örgütü PKK/PYD’nin işgali altındaki Münbiç’te örgütün muhasebecisi olan Nidal Eibo, PKK’nın yüklü miktarda parasını alıp rejim bölgesine kaçtı. Örgütün bölgedeki faaliyetlerini ortaya döken Eibo, rejimin Sezar Yasası nedeniyle krizde olduğunu ve PYD’nin son 1 yıldır rejime yolladığı petrolden hiç para almadığını söyledi.
https://www.yenisafak.com/dunya/pkk-parayi-avrupada-akliyor-3619387

 

4-Gerilimde üçüncü perde
Ukrayna’da askeri hareketlilik ve karşılıklı diplomatların sınır dışı edilmesiyle artan Batı-Rusya geriliminde üçüncü perde Rus muhalif lider Navalnıy oldu. ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere açlık grevindeki Navalnıy’ın sağlık durumunun kötüleştiği iddiaları üzerine Rusya’yı hedef alan sert açıklamalar yaptı. Navalnıy destekçileri de yarın gösteriler yapacak.
https://www.yenisafak.com/dunya/gerilimde-ucuncu-perde-3619384

 

5-Aşı sırası 55 yaş üstünde
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşılama programında yeni bir safhaya geçildiğini duyurdu. Bakan Koca, "Aşılamada sıra 55 yaşından büyüklere geldi. Sırası gelen vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.
https://www.yenisafak.com/koronavirus/asi-sirasi-55-yas-ustunde-3619377

 

6-Merkez’in verileri açık ve şeffaf: Bilgi kirliliği giderilir
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “128 milyar dolarlık rezerv” tartışmasında Merkez Bankası verilerinin “açık ve şeffaf” olduğunu vurgulayarak, “Hem siyasi malzeme olarak kullanılamaması hem de bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması açısından ben bu verilerin yayınlanmasında fayda görüyorum” dedi.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/merkezin-verileri-acik-ve-seffaf-bilgi-kirliligi-giderilir-3619379

 

7-TSK için geliştirildi dünya hayran kaldı: 15 dakikada yüksek güvenlikli mobil askeri üs
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için geliştirilen balistik korumalı komuta ve kontrol konteyner üssü, NATO tatbikatında beğeniyle karşılandı.
https://www.yenisafak.com/foto-galeri/ekonomi/tsk-icin-gelistirildi-dunya-hayran-kaldi-15-dakikada-yuksek-guvenlikli-mobil-askeri-us-2047854

 

8-Türkiye'nin savunma ve havacılık ihracatında 2035 hedefi yüzde 425 artış
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Gülle, 2035'te ihracat artışının en yüksek olacağı sektörün, yüzde 425 artış bekledikleri savunma ve havacılık sanayisi olacağını ifade etti.
https://tr.sputniknews.com/savunma/202104201044314024-turkiyenin-savunma-ve-havacilik-ihracatinda-2035-hedefi-yuzde-425-artis

 

9-Lübnan Başbakanı Diyab: Lübnan, tam bir çöküşün eşiğinde
Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, ülkesinin karanlık bir tünelden geçtiğini, bunun yalnızca elektrik kesintisiyle sınırlı olmadığını ancak Lübnanlıların günlük geçim, sosyal şartlar olmak üzere sıkıntılar çektiğini söyledi.
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202104201044313798-lubnan-basbakani-diyab-lubnan-tam-bir-cokusun-esiginde

 

10-Ali Babacan'dan ittifak açıklaması: İki parti haricindeki diğer partilerle ilişki zeminimiz sıcak
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "İktidar tarafındaki iki parti bizimle görüşmekten kaçıyor. İktidar tarafındaki iki parti haricindeki diğer partilerle ilişki zeminimiz sıcak. Buna HDP de dahil." diye konuştu.
https://halktv.com.tr/gundem/ali-babacandan-ittifak-aciklamasi-iki-parti-haricindeki-diger-partilerle-iliski-z-454889h

 

11-Londra’dan Ankara’ya, Karadeniz'e savaş gemisi gönderileceği bilgisi verildi
Donbass bölgesinde Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilime İngiltere de dahil oluyor. Ukrayna’ya destek amacıyla Karadeniz’e savaş gemisi gönderme kararı alan İngiltere’nin, geminin geçişi için Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca Türkiye’ye bildirimde bulunduğu öğrenildi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/londradan-ankaraya-karadenize-savas-gemisi-gonderilecegi-bilgisi-verildi-1829387

 

12-Tosyalı, BMC hissesi için Ethem Sancak ile masada
Bloomberg'in haberine göre Türk çelik üreticisi Tosyalı, BMC'nin yüzde 25'ini elinde bulunduran Ethem Sancak ile pazarlık masasında.
https://www.dunya.com/sirketler/tosyali-bmc-hissesi-icin-ethem-sancak-ile-masada-haberi-618404

 

13-Pentagon’dan Rûdaw’a: Saldırılara kendi yöntemimiz ile cevap vereceğiz
ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü (Pentagon) John Kirby, Erbil Uluslararası Havalimanı’na yönelik saldırıya ilişkin, “Irak’ta ABD güçlerini hedef alan saldırılar başarısız oldu. Zamanı geldiğinde saldırıların cevabını kendi yöntemimiz ile vermek için Irak’lı taraflarla çalışıyoruz” dedi.
https://www.rudaw.net/turkish/world/190420215