Türkiye gündemi haber özetleri - 20 Ekim 2020 Salı

20 EKİM 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ



1) İYİ Parti Milletvekili Ümit Özdağ, partisinin İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu’nun FETÖ’yle ilişkisinin olduğunu ileri sürdü. Kanıt olarak Kavuncu’nun FETÖ’den kapatılan Kazakistan İş Adamları Derneği’ne Başkan Yardımcılığı yapmasını gösterdi. Kavuncu suçlamayı alçaklık olarak niteledi. Özdağ ayrıca şu tespitleri yaptı:
- Partide Çerkez milliyetçiliği yaptılar
- Genel Merkezi tehdit ederek İdris Naim Şahin’in adaylığını geri çektirdim.
- ‘Kars’ı HDP kazanıyor’ dedim Meral Akşener dinlemedi.
- Koray Aydın partide adeta eş Genel Başkan olarak görev yapıyor.
- Akşener’i yalnız bırakmayan partiye üye kazandırmış isimlerin üzeri çizildi.

2) Erdoğan’dan Tanzimatçılık eleştirisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sonuçta, ülke ve millet olarak kendimizi kontrolsüz bir Batılılaşma fırtınasının içinde bulduk. Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmek için çıkılan yolun en sığından, en bayağısından, en çarpığından bir Batı taklitçiliğine dönüşmüş olması, Cumhuriyetimizin en büyük kaybıdır. Her dönemde elbette bu fikri sancıyı yaşayan, tartışmayı ve arayışı sürdürmeye çalışan dava insanları çıkmıştır. Ama bunların sesi ve üretimi devlet gücünü de arkasına alan kayıtsız şartsız Batıcılığı savunan zihniyetin faşist dayatmaları karşısında yetersiz kalmıştır… Siyasi bağımsızlığın da ekonomik bağımsızlığın da temelinde fikri bağımsızlık yatar. Osmanlı'dan Cumhuriyete ülkemizin bu süreçte yaşadığı tartışmaların merkezinde hep geleceğimizi nerede arayacağımız sorusu yatmıştır."
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/gundem/cumhurbaskani-erdogan-medeniyet-tasavvurumuzu-layikiyla-hayata-geciremiyoruz/524333

3) Ermenistan sitesinde iddia: “ABD Temsilciler Meclisi'ne Türkiye’nin NATO üyeliğinden çıkarılmasına dair tasarı sunuldu”
https://www.ermenihaber.am/tr/news/2020/10/19/ABD-Temsilciler-Meclisi-Türkiye-NATO/196000

4) “Pompeo, Azeri ve Ermeni dışişleri bakanlarını ABD'ye davet etti” iddiası
Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarının Washington'a davet edildiği iddia edildi. Politico'nun haberine göre, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan, Pompeo'nun davetini kabul etti. Buna göre Pompeo'nun önce Bayramov ile bir araya geleceği, sonrasında Mnatsakanyan'ı ağırlayacağı öne sürüldü. Haberde, ABD tarafının aynı gün içerisinde üçlü bir görüşme yapılması için girişimde bulunduğu ancak bunun henüz netlik kazanmadığı belirtildi.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/pompeo-azeri-ve-ermeni-disisleri-bakanlarini-abdye-davet-etti-171945

5) Bebek katili Ermenistan’dan NATO’ya SİHA başvurusu!
Azerbaycan'ın işgal edilen topraklarını geri almak için Ermenistan tarafından yapılan saldırılara karşılık vermesi üzerine zor duruma düşen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan yalana sarıldı. Bayraktar TB2 İHA ve SİHA'larının sahadaki üstün gücünü gören Paşinyan NATO'ya başvurarak Azerbaycan'ın SİHA kullanmamasını istedi
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/20/bebek-katili-ermenistandan-natoya-komik-siha-basvurusu-1603171063

6) Ermeni askerleri cepheden kaçıyor

https://www.milliyet.com.tr/dunya/ermeni-askerleri-cepheden-kaciyor-6334376


7) Kilit kasaba Suşa kuşatıldı
Azerbaycan, ikinci geçici ateşkes anlaşmasını da ihlal eden haydut devlet Ermenistan’a cevabını sahada vermeye devam ediyor. Cebrail’e bağlı 13 köy daha kurtarıldı. Ermenistan'ın 27 yıl önceki işgal sırasında Dağlık Karabağ'a başkent yaptığı Hankendi sınırına dayanıldı. Azerbaycan Hankendi'nin düşmesi için kilit öneme sahip Suşa'yı kuşattı. Güneyde Zangilan ve kuzeyde Kelbecer ele geçirilirse Erivan'ın Karabağ ile bağlantısı kesilecek
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/20/kilit-kasaba-susa-kusatildi

8) Aliyev’le görüşen TBMM Başkanı Mustafa Şentop: “Ermenistan savaş suçundan yargılanmalı”
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/20/aliyevle-gorusen-tbmm-baskani-mustafa-sentop-ermenistan-savas-sucundan-yargilanmali

9) Bakan Çavuşoğlu Fransa’ya gidiyor
https://www.milliyet.com.tr/siyaset/bakan-cavusoglu-fransaya-gidiyor-6334374

10) Türkiye'ye karşı 12 sır toplantı
Türkiye karşıtlığı ve düşmanlığında başı çeken Fransa ile Birleşik Arap Emirlikleri “Stratejik Diyalog” adı altında 12 sır toplantı gerçekleştirdi. İki ülke, sonuncusu 3 Haziran’daki toplantılarda Akdeniz, Afrika ve Ortadoğu’da iş birliği ile Türkiye’ye karşı atılacak adımları ele aldı.
https://www.yenisafak.com/gundem/turkiyeye-karsi-gizli-ittifak-12-sir-toplanti-3571551

 

11) Avrupa'nın ünlü dergisi Damals’ın kapağında Atatürk var. Dergi Atatürk’ü okuyucularına tanıttı.
https://odatv4.com/avrupanin-unlu-dergisinin-kapaginda-ataturk-var-20102019.html

 

12) Demirtaş’tan 37 kişinin öldüğü 6-7 Ekim olaylarına ilişkin açıklama: “Şiddet yoktu”
Gazete Duvar için bir yazı yayımlayan eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, ikisi polis 37 kişinin yaşamını yitirdiği, 400’ün üstünde vatandaşın yaralandığı 6-7 Ekim olaylarında, herhangi bir şiddet olayı, ölüm ve yaralanmanın meydana gelmediğini söyledi.
https://www.yenisafak.com/gundem/demirtastan-37-kisinin-oldugu-6-7-ekim-olaylarina-iliskin-aciklama-siddet-yoktu-3571502

13) HDP'li vekilden 'Diyarbakır Anneleri'ne hakaret! Gerginliğin büyümesini polis önledi
Evlat nöbeti tutan aileler de Remziye Tosun'a tepkilerini, "Kahrolsun HDP" ve "Kahrolsun PKK" sloganlarıyla dile getirdi.

 

14) Yunanistan'dan KKTC seçimi ile ilgili değerlendirme
Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelyo Petsas, düzenlediği haftalık olağan basın toplantısında, "Bu nedenle Kıbrıslı Türkler tarafından seçilen yeni liderin, Kıbrıs sorununu çözmek için müzakere masasına geleceğini umuyoruz." ifadesini kullandı.
https://www.dunya.com/dunya/yunanistandan-kktc-secimi-ile-ilgili-degerlendirme-haberi-485857

15) Ersin Tatar’ın rakibi Mustafa Akıncı’yı geçerek sandıktan galip çıkması Rum Kesimi’nde şaşkınlık yarattı. Rum basını, “Tüm beklentiler altüst oldu” diye yazdı. Tatar mazbatasını aldı, Akıncı ise siyaseti bırakacağını açıkladı.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-haberi-tatarin-zaferi-soke-etti-rumlarin-hesabi-altust-oldu-41640558

16) Eski Yunanistan'ın deniz kuvvetleri komutanı: “Türkiye’nin Oruç Reis sismik araştırma gemisini Doğu Akdeniz’e yollaması çok zeki ve önemli bir adım”
Emekli Amiral Andonis Andonyadis, “Türkiye’nin, (Cumhurbaşkanı) Erdoğan’ın savaş istediğine inanmıyorum. Oruç Reis, Doğu Akdeniz’de uluslararası sularda dolaşıyor. 6 mil olan Yunan karasularının içine girmediği müddetçe de haklarımızı çiğnemiyor” dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/emekli-yunan-komutan-ankaranin-oruc-reis-hamlesi-cok-zekice-41640557


17) Bakan Koca'dan “Menzilcilerin rolü” sorusuna yanıt
Gülhane Askeri Tıp Akademisi(GATA) Başhekim Yardımcısı Dr. Ali Edizer'in görevden alınmasının ardından tarikatların sağlık kuruluşlarında örgütlendiği iddiaları yeniden gündeme geldi. CNN TÜRK ekranlarında Cüneyt Özdemir'in sunduğu 5N1K programına konuk olan Fahrettin Koca "Vatandaşlarımız şundan emin olsun beynini, zihnini kiraya vermiş herkese ve bir şekilde bir yerde odaklanma noktasındaki her düşünceye karşı olacağımızı ve bununla mücadele edeceğimizden emin olsun." dedi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/bakan-koca-dan-menzilcilerin-rolu-sorusuna-yanit-221145-2


18) CHP Sözcüsü Öztrak: “CHP Sözcüsü Öztrak, "Anayasa Mahkemesi, milletvekilimiz Enis Berberoğlu'nun seçme ve seçilme hakkının gasbedildiğine 'oy birliğiyle' karar verdi. Herkes Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlara uyacak." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/chp-sozcusu-oztrak-herkes-anayasa-mahkemesinin-verdigi-kararlara-uyacak/2011902

19) MHP lideri Bahçeli’nin ‘askıda ekmek’ kampanyasına muhalefetten tepki: “Ekonomik krizin itirafı”
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/mhp-lideri-bahcelinin-askida-ekmek-kampanyasina-muhalefetten-tepki-ekonomik-krizin-itirafi-1774686

20) Köprü, otoyol bütçesi gizlenecek
Meclis’ten geçerek yasalaşan torba kanun teklifiyle bütçede fonksiyonel sınıflandırma tablosu kaldırıldı. İktidarın otoyol, köprü ve hastane gibi büyük projelere ne kadar harcama yaptığı bundan böyle öğrenilemeyecek.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kopru-otoyol-butcesi-gizlenecek-1774697

21 ) Devleti 270 milyar lira daha borçlandıracaklar
Aşırı harcamalara para yetiştiremeyince borçlanmayı artıran AKP hükümeti önümüzdeki yıl, devleti 270 milyar 847 milyon lira daha borçlandırmak için TBMM'den yetki istedi. TBMM'ye sunulan 2021 Yılı Bütçe Kanun Teklifi ile talep edilen yeni borçlanma yetkisinin 246 milyar 225 milyon lirası bütçe açıklarının finansmanında kullanılacak. Bu para yetmezse 24.6 milyar liralık daha borç alınacak.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/devleti-270-milyar-lira-daha-borclandiracaklar-6088594/

 

21) Şehir hastaneleri hakkında iddia: “Yatak başı soygun”
CHP Milletvekili Fikret Şahin’in yaptığı hesaba göre, kamu özel işbirliği modelli şehir hastanelerinde yatak başı maliyet 24 milyon lirayı bulacak. Devlet kendi yaptığı şehir hastanesinde aynı yatağı 980 bin liraya mal ediyor.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/sehir-hastanelerinde-yatak-basi-soygun-6088628/


22) Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac'ın, Başkanlık Konseyi'ni, darbeci Halife Hafter'in suçlarını rafa kaldırmakla suçlayan Adalet Bakanı Abdullah El İdris'i cezalandırdığı duyuruldu.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-libyada-flas-gelisme-41640707

23) İsrail ile BAE karşılıklı olarak vizeyi kaldırıyor
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/israil-ile-bae-karsilikli-olarak-vizeyi-kaldiriliyor

24) Trump: “Sudan'ı 'Terörü Destekçisi Ülkeler' listesinden çıkaracağım”
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/trump-sudan-i-teroru-destekcisi-ulkeler-listesinden-cikaracagim

25) Ruhani: “Afganistan'daki barış görüşmelerini destekliyoruz”
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/ruhani-afganistan-daki-baris-gorusmelerini-destekliyoruz


26) Vietnam'da aşırı yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymalarında 84 kişi öldü
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/vietnamda-asiri-yagislarin-yol-actigi-sel-ve-toprak-kaymalarinda-84-kisi-oldu/2011455

27) DSÖ'den Kovid-19 uyarısı: “Gelecek birkaç ay zorlu geçecek”
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bugün 184 ülkenin Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı'na (COVAX) katıldığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/dsoden-kovid-19-uyarisi-gelecek-birkac-ay-zorlu-gececek/2011894

28) ABD Başkanı Trump: FBI, Joe Biden'ı soruşturmalı
Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın e-postalarıyla ilgili New York Post gazetesinde yer alan haberi anımsatan Trump, "FBI, Joe Biden'ı bu konuda soruşturmalı. Şu anda bir soruşturma var mı bilmiyorum ama onu soruşturmalılar. FBI Direktörü Chris Wray'i arayıp ona sorabilirsiniz. Biden'ın aday olmasına izin verilmemeliydi." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-baskani-trump-fbi-joe-bideni-sorusturmali-/2012113

29) ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo İran İslam Cumhuriyeti'ni baskı altında bırakmak amacı ile bir kez daha dünya ülkelerini İran ile ticaret yapma hususunda tehdit etti.
https://parstoday.com/tr/news/world-i154949-pompeo'nun_İran_ile_ticaret_hususundaki_tekrardan_ibaret_tehditleri

30) ABD'den 6 uluslararası firmaya 'İran' yaptırımı
ABD yönetimi, yaptırım listesindeki İran İslam Cumhuriyeti Gemicilik Şirketi (IRISL) ile iş birliği yaptıkları gerekçesiyle 6 uluslararası firmaya da yaptırım uygulandığını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, alınan yaptırım kararına ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.
https://www.dunya.com/dunya/abdden-6-uluslararasi-firmaya-iran-yaptirimi-haberi-485911

31) Seçimleri büyük farkla kazandılar: Bolivya'da ABD'nin darbe girişimi boşa düştü
Bolivya’da yapılan devlet başkanlığı seçimlerini sandık çıkış anketlerine göre sosyalist aday Luis Arce kazandı. Sonuçların kesinleşmesi halinde ABD destekli ordunun baskısı ve darbe girişimiyle geçen yıl istifaya zorlanan Evo Morales'in partisi Sosyalizm Hareketi (MAS) yeniden iktidara gelmiş olacak.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/secimleri-buyuk-farkla-kazandilar-bolivya-da-abd-nin-darbe-girisimi-bosa-dustu-221115

 

32) Akşener - Özdağ - Turan polemiği

Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, İYİ PArtili Özdağ'ın açıklamaları sonrası şu mesajı paylaştı: "Kim FETÖcü, kim değil bilemem ama 1 yıl önce; 'İYİ Parti bir operasyon için kuruldu, seçimden sonra dağılma süreci başlayacak' demiştik"

Akşener, grup toplantısı sonrasında hem Ümit Özdağ'a hem de Bülent Turan'a yanıt verdi:
"Kavuncu, Özdağ'ın iddialarını ispatlayabilmesi için bir bir imkan sunuyor. Kendisiyle ilgili bugün suç duyurusunda bulunuyor. Biz bir demokrasi mücadelesi vererek geldik. Bu yolculukta hatalar oluyor ama büyük bir dikkatle demokrasiyi ve istişareyi içselleştirmeye çalışıyoruz. Partimizdeki bütün arkadaşlarımızın tüm iradeleriyle fikirlerini söylemelerinin çok önemli olduğuna inanıyorum.
Ben Sayın Çıray'ın ve Özdağ'ın, ölçü kaçsa da, fikirlerine saygı duyuyorum. Grev ve prostesto yapma eylemlerine de saygı duyuyorum. Benim konuştuğum gruba katılmamalarına saygı duydum." Ama ben Meral Akşener olarak Doğruyol Partisi'nin Genel Başkan Yardımcılığı'nı ve bakanlığını yaptığım dönemde 43 milletvekili partiden nasıl ayrılmıştı biliyorum. Sonra onun Türkiye'ye nelere mal olduğunu da biliyorum. Turan'ın bugün büyük bir zevkle ortaya koyduğu düşünceleri benim için çok manidar oldu. Birden kendimi 1997-1998'lerde hissettim. Turan'ın yazdıklarıyla başka bir gözle inceleyeceğiz hadiseleri. Biz partimize bir saldırının olacağını biliyorduk. Araştırma şirketlerinde yüzde 13-15 sonuçlarını bulunca, kış kışlığını yapar ama şimdi bakacağız duruma."

Bir gazetecinin, "HDP'yle yakınlaştığını söyledi Ümit Özdağ" şeklindeki sorusuna Akşener, "Çok büyük bir yalandır, Yalancıdır bunu söyleyen" yanıtını verdi.

 

33) Kılıçdaroğlu - Grup Konuşması - 20 Ekim 2020


"FİKRİ İKTİDARI GERÇEKLEŞTİRME ŞANSI KOCAMAN SIFIR"

Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür kuşaklar… Atatürk’ün istediği gençlik budur ve bu çerçevede kuşaklar yetişmiştir. Bu çerçevede yetişen kuşaklar sanat ve kültür alanında bir çok yerde söz sahibi olmuşlardır.

Erdoğan geçen gün şöyle bir ifade kullandı. “Fikr-i iktidarımızı hala tesir edemedik.” Senin fikrin orta çağ fikri bile değil. Bir kişinin fikrinden değil, milyonların fikrinden söz ediyoruz. Sen kendi iktidarını korumak için 83 milyon benim sözümü tekrara ederse, okula giden çocuklar da 18 yaşında bana oy verirse fikri iktidarım gerçekleşir diyor. 4+4+4’ü getirdi, şimdi de eğitim reformundan bahsediyor.

Gelen her bakan eğitimi değiştirdi, ne oldu sonuç? Düşlediği eğitim sisteminin  fikri iktidarını gerçekleştirme şansı kocaman bir sıfır ama haberi yok.

"TEFECİLERE GELİNCE PARA VAR"

Hürriyete karşı bir insanın fikri hür, vicdanı hür insan istemesi mümkün mü? Neden bu ülkede 3 milyon 37 bin öğrenci neden internete giremiyor? Türk Telekom’u Hariri ailesine peşkeş çektin, internete yatırım yapmadılar. 3 milyon 37 bin öğrenci internete giremiyorsa bunun sorumlusu kim? FATİH projesi ile bütün öğrencilere bilgisayar verecektin nereye gitti o paralar?

Para tonlarca var ama öğretmene, ihtiyaç sahibi ailelere yok. Artık internet su gibi, her evde olası lazım. O gençler 2023 diyorsan 2023’te sandığa gidecekler. Kimden hesap soracaklarını iyi bilecekler. Onların haklarını nasıl yediklerini o çocuklar bilmiyorlar mı? Para yok diyorlar. Tefecilere para var.

17 yılda 489 milyar dolar tefecilere faiz ödediler. Şimdi küçük bir esnaf diyebilir ki bu rakam nedir. Ben söyleyeyim 464 Osmangazi Köprüsü demek. Bu para nereye gitti? Tefeciye gitti.

Beylerin fikri iktidarında tefeciye hizmet vardır. Bizim fikri iktidarımızda kalkınmak, ahlak, alın teri değerlidir. Bu paraya şehir hastanesi yapılsın dese 4 bin tane şehir hastanesi yapılabilir. Bu parayla Türkiye’nin her yerine ev yapabilirsiniz.

"SAYIN BAHÇELİ'YE TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Bu para her bir vatandaş için dağıtılsaydı, her bir vatandaşa 48 bin 732 lira para ödenebilirdi. Aile olursa aile başına 165 bin 6890 lira para ödenirdi. Bu para tefeciye hizmet için gitti. Tefeciye kim hizmet ediyor? Erdoğan, damadı ve saray eşrafı.

Geldiğimiz nokta askıda ekmek projesi. Çağ açan bir proje. Bizim fakirliğimizi, 18 yıllık iktidarın rezilliğini başka hiçbir proje daha iyi anlatamazdı. Bu yüzden sayın Bahçeli’ye teşekkür ediyorum. 83 milyon bir avuç tefeciye hizmet eder hale geldi. Bunlarda vicdan var mı?

Geleceği Türkiye’de değil yurt dışında arayan bir gençlik var. Ankete göre gençlerin yüzde 62,5’i yurt dışında yaşamak istiyor. Bu tablonun sorumlusu kim?

Eylül’de yapılan ankette size kalıcı olarak başka bir ülke vatandaşlığı verse Türkiye’yi terk eder misiniz sorusu soruldu. Yüzde 64’ü giderim diyor. Böyle bir gençlik yetiştiriyorlar. Bundan daha büyük beka sorunu olur mu? Kimin sayesinde Erdoğan’ın ve beslemelerinin sayesinde.

"KABİLE DEVLETİNDEN DAHA GERİDEYİZ"

Suudi Arabistan ticaret odası başkanı Türkiye’den gelen hiçbir şeye yer yok dedi. Peki bu arkadaş çıkıp ne oluyor dedi mi? Bunlar İstanbul’da adam doğradılar, ne oldu? Bir şey diyemediler.

Bu ülkenin sanayicisinin ne günahı var. Senin izlediğin politika yüzünden fatura onlara çıkıyor. Yine de ne olursa olsun Suudi Arabistan Milli Günü kutlu olsun diye afiş asıyorlar.

Çıkmış kabile devleti miyiz diyor. Kabilede bir gelenek vardır, kabile reisi vardır. Kabile reisi bir şey söylemeden önce ak sakallılarla görüşür. Biz kabile devletinden daha gerideyiz adam onun farkında değil, gelenek, görenek anayasa kalmadı. Kabile devleti olsaydık en azından oturur tartışırdık.

İSTİHDAM PAKETİ

Sürekli yalan söylerseniz fikri iktidar olmaz. Geldiğimiz noktada söylediklerinin tamamının yalan olduğu ortaya çıktı. Parlamentoya istihdam paketi getiriyorlar. 22 paket çıktı şu ana kadar bunlardan 16’sı istihdam paketi.

İşsizliği bunlarla azaltacaklarmış. Sen gerçekten işsizliği azaltmak istiyorsan dediklerimiz yap. Sayıştay 138 bin öğretmen açığı var diyor. Bu 138 bin öğretmeni ata o zaman. Zonguldak’ta maden işçilerinin yarısını madenlerden kaynak çıkmasın diye yok ettiler.

Engelli kadroları boş. 657 sayılı yasanın 53. Maddesi her kamu kuruluşunun en az yüzde 3’ü engellilerden oluşur diyor. Engelli kadrolarını doldurmuyorsun Meclis’e istihdam paketi getiriyorsun. Sen onu benim külahıma anlat.

"BÖYLE BİR ORTAMDA YABANCI SERMAYE GÜVENİP GELİR Mİ?"

Hiçbirimizin can ve mal güvenliği yok. Biz böyle bir toplantıyı diyelim ki dışarıda bir otelde yaptık, medyaya kapalı yaptık. Dışardan biri gizli bir tanık gelip diyecek ki bunlar terör toplantısı yapıyorlar diyecekleri.

Sonra savcılık dosya gizli diyecek neden tutuklandığımızı aylarca anlayamayacağız. Sonra lütfen delil toplayıp dava açacaklar. Böyle bir ortamda yabancı sermaye güvenip gelir mi?

Bugün Erdoğan’a yakın olan 3 gün sonra başka bir yerde olur, onu da içeri atarlar. Kimin can güvenliği var, parası olanın. Ama garibanların hepsi içerde. Özel sektör diyecek ki istihdam istiyorsan can ve mal güvenliğini sağlayacaksın.

Boş tencerenin sesi çok çıkar. 24 saat her yerde konuşuyor, ne konuşuyor böyle? Petrolü bulduk, doğalgazı bulduk, batı bizi kıskanıyor… Ama sonunda askıda ekmek gerçeğine geldik. Mutfağı, mutfaktaki kadının ızdırabını bilmiyorlar. Bebek mamalarına kilit vurulmuş çalınmasın diye onu da görmüyorlar. Bunlarda ahlak yok. Ahlak yoksa adalet duygusu da yoktur.

"KENDİ SEÇMENİ DE ERDOĞAN'A İNANMIYOR"

Hükümetin açıkladığı işsizlik rakamları doğru mu diye anket yapmışlar, Seçmenin 85,3’ü açıklanan rakamlar doğru değil daha fazladır diyor. AKP seçmeninde bu oran yüzde 70. Kendi seçmenin bile senin yalan söylediğini biliyor.

Tefecilerin yanında bir de beslemeler var. Önce ihale veriyorsun, sonra Remi Gazete’den vergi milyarlık vergi istisnası getiriyorsun. Medya bizim sesimizi duyurmuyor diyor. Senin medyanı okuyan yok ki. Yalan söylediklerini herkes biliyor zaten.

Süt üreticileri perişan halde. Çiğ süt alım fiyatı değişmedi ama her şeye zam geldi. Haziran’da ödenmesi gereken çiğ süt primi ödenmedi. Hayvanlarını kesmek için götürecekleri. Protesto etmek istediler ama bir sürü tehditle vaz geçirdiler.

"AKIN GÜRLEK YENİ ZEKERİYA ÖZ'DÜR"

 

Yargıtay’dan çıkan bir karar var. Yasamalar ve yargı kararları yanlış olabilirler, bilimsel anlamda eleştirilebilir. Ama yargıçlar kişisel gerekçelerle uygulamamazlık yapamazlar. Onlar ne şekilde olursa olsun yargı karalarına uygulamakla yükümlüler.

Adalet yoksa iktidarınızı gerçekleştiremezsiniz. İnsanlık tarihi adaletsizlikle mücadele tarihidir. Hakim Akın Gürlek, ben Anayasa Mahkemesi’ni, yasaları tanıman. Ben Saray’dan talimat alırım diyor. Bu kişi aldığı kararla milletvekili dokunulmazlığını tanımam diyor. 

Eskiden bir adalet kavramı vardı. Akın Gürlek, yeni Zekeriya Öz'ümüz 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkanı. Ne hakkı hukuku, nereden çıkardınız diyor. 10 yaşındaki çocuğuna Erzurum’da tecavüz ederken bu adam oradaydı. Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu yazdı. Adaleti katleden adamın adı Akın Gürlek’tir, yeni Zekeriya Öz’dür.


"MİLLETVEKİLİNİN HAKLARINI KORUYAMAYAN KİŞİ TBMM BAŞKANI DEĞİLDİR"  


Ben bildiğimiz okurum diyor. TBMM Başkanı da Saray’dan talimat alıyor diyor. Milletvekilinin haklarını korumayan kişi TBMM’nin başkanı değildir, usulen oturuyordur. Ben bu kadar aciz bir başkan görmedim.


Ortaçağ’da bile olmayan bir yapıyla 21. Yüzyılda karşı karşıyayız. Emin Çölaşan’dan Necati Doğru’dan FETÖ’cü çıkardılar. Bunların zulmü giderek artıyor. Ama biz ekmekten, haktan, alın terinden yana olduğumuz sürece kimsenin karamsar olmasına gerek yok.

Efendim erken seçim olmaz kabile devletinde olur. Ama sen erken seçim yaptın. Erken seçim talebi, çiftçinin, esnafın, hapiste suçsuz yere yatanların talebidir. Milli iradeden niye korkuyorlar? Halk gelecek, batılı yok edeceğiz, adaleti getireceğiz."