Türkiye gündemi haber özetleri - 20 Ağustos 2020 Perşembe

20 AĞUSTOS 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ



1) Erdoğan: “Sevr’e boyun eğmiyoruz. Cuma günü bir müjde vereceğiz”
“Vatanımızı savunmak bizim için ne kadar önemliyse bugün mavi vatanı savunmak da aynı derecede önemlidir. Bir asır önce nasıl millet olarak Sevr’i yırtıp atmışsak bugün de Doğu Akdeniz’de ülkemize dayatılmaya çalışılan Sevr’e boyun eğmeyeceğiz. Yüzde 100 haklı olduğumuz bu meselede şayet korsanlığa prim verirsek gelecek nesillerin yüzüne bakamayız. Evlatlarımıza kendi haklarını dahi savunmaktan aciz, öz güven ve cesaret yoksunu bir ülke teslim edemeyiz. Cuma günü bir müjde vereceğiz. Şu anda bu müjdenin biz de hayalleri ve rüyası içerisindeyiz. Cuma günü inşallah bu müjdeyi tüm milletimize vermek suretiyle Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağına da şimdiden inanıyorum.”
https://www.yenisafak.com/gundem/cumhurbaskani-erdoganin-cuma-gunu-verecegi-mujde-ile-turkiyede-yeni-bir-donem-baslayacak-3553828

2) Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’tan eksen değişikliği mesajı
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cuma günü açıklanacağını duyurduğu müjdeye ilişkin, "Hakikaten Türkiye için bir eksen değişikliği, değişim ve dönüşüm noktasında önemli bir süreç olacak, önemli bir haber olacak." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/hazine-ve-maliye-bakani-albayrak-turkiye-icin-bir-eksen-degisikligi-olacak/1947006

 

3) ABD “yüzen askeri üssünü” Doğu Akdeniz’e gönderdi
NATO üyeleri Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de süregelen gerginlikte gözlemci rolü üstlenen ABD savaş gemisi USS Hershel Woody Williams, Yunanistan’ın Girit Adası’na vardı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-abd-yuzen-askeri-ussunu-dogu-akdenize-gonderdi-5996792/

4) Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Ulusal Güvenlik Danışmanı istifa etti
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Ulusal Güvenlik Danışmanı Aleksandros Diakopulos, "Oruç Reis'in Yunan kıta sahanlığında araştırmalar yaptığı ve bölgeyi işaretlediği" yönündeki açıklamaları sonrası istifa etti. Diakopulos'un söz konusu açıklamaları, "Oruç Reis'e araştırma yapma imkanı tanımadıklarını" öne süren Yunan hükümetinde ciddi rahatsızlığa neden oldu.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/ingilterede-sosyal-mesafesiz-partiye-para-cezasi-drone-ile-goruntulendi-41591159?kisa-haber

5) Azerbaycan'dan Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye tam destek
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdullayeva, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini kararlılıkla desteklediklerini bildirdi.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/azerbaycan-dan-dogu-akdeniz-de-turkiye-ye-tam-destek-h267205.html

 

6) ABD Başkanı Trump: “Erdoğan ile çok iyi ilişkilerimiz var”
ABD Başkanı Trump, "Suriye ile Türkiye arasında askerlerimizi çektiğimde olanları düşünün. Herkes 'bu korkunç' dedi. Türkiye kesinlikle kendi işini kendi halledebilir. (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan ile çok iyi ilişkilerimiz var." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-baskani-trump-erdogan-ile-cok-iyi-iliskilerimiz-var/1947498

 

7) İlk güneş paneli fabrikası açıldı
Türkiye'nin ilk, Avrupa ve Orta Doğu'nun tek entegre güneş paneli üretim fabrikası, 400 milyon dolar yatırımla devreye alındı. Yatırım tutarı 400 milyon doları bulan tesis, yıllık 500 megavat güneş paneli üretim kapasitesine sahip olacak ve gerçekleştireceği üretimle her yıl yaklaşık 100 milyon dolarlık panel ithalatını önleyecek. Tesiste üretilen panellerin yerlilik oranı yüzde 70'in üzerinde olacak. Burada üretilen paneller, YEKA-1 GES projesi kapsamında Konya Karapınar'da kurulacak güneş enerjisi santralinde (GES) kullanılacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, entegre güneş paneli fabrikasını "Beton beton diyenlere not" diyerek duyurdu.
https://www.hurriyet.com.tr/galeri-cumhurbaskani-erdogan-kalyon-gunes-teknolojileri-fabrikasini-acti-41590995/7

8) AK Parti’nin İstanbul Sözleşmesi Planı
Konuyla ilgili bir komisyon kuran AK Parti’de sözleşmenin Avrupa Konseyi ile müzakere edilmesi fikri öne çıkıyor. Dışişleri Bakanı’nın önerdiği seçeneğe göre İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili olarak Avrupa Konseyi’ne yorum beyanında bulunulacak, müzakereyi kabul ederlerse hassasiyete neden olan maddeleri görüşülecek, yok olmazsa sözleşmeden çıkmak için bir gerekçe elde edilmiş olacak.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/secim-sisteminde-surpriz-olabilir-41591317

 

9) Evde korona tedavisi dönemi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada COVID-19 ile mücadelede yeni bir uygulamanın haberini verdi: “Hekimlerimiz evde tedavi edilen hastalarımızla ‘Tele Tıp’ sistemiyle doğrudan görüşme yapacak.”
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/evde-korona-tedavisinde-tele-tip-donemi-41591348

10) TRT’nin yayınlarını ilahiyatçı denetleyecek
TRT’de bir dönem “Din ve Ahlâk Programları Müdürü” olarak çalışan ilahiyatçı Adem Özkan, TRT Yayın Denetleme Kurulu Başkanlığı’na getirildi.

https://halktv.com.tr/trtnin-yayinlarini-ilahiyatci-denetleyecek-432216h

11) Türkiye’den giden 1134 insanda Covid-19 çıktı: Koronada İspanya ve İtalya’yı geçtik
PCR testlerinin güvenilirliği tartışılırken, Türkiye’de test yaptırıp corona virüsü testinde negatif sonuç alan ve Almanya’ya giden 1134 kişide Korona çıktı. Bu sonuçlarla, Türkiye, İspanya ve İtalya’dan gelen Covid-19 sayısını katladı ve en çok enfekte gönderen ülkeler arasında ikinciliğe yükseldi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-turkiyeden-giden-1134-insanda-covid-19-cikti-corona-virusunde-ispanya-ve-italyayi-gectik-5996768/

12) Koronavirüs hastalarının yüzde 72'sinde hiç belirti görülmedi
İngiltere Ulusal İstatistik tarafından sonuçları yayımlanan ve 50 bin kişinin katıldığı rastgele corona virüs testlerinde Covid-19’la enfekte olanların yüzde 72’sinin virüsü taşıdığından haberi olmadığı ve hiçbir semptom taşımadıkları aktarıldı.

13) Batı Trakya Türk azınlığı Atina'dan tazminat kazanabilir
Yunanistan'ın Batı Trakya Türk azınlığına yönelik hak ihlallerinin uluslararası kamuoyu oluşturulmak suretiyle acilen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşınması gerektiğini belirten uzmanlar, vatandaşlıktan atılan 60 bin Türk'ün hem vatandaşlığını geri kazanması hem de Atina'dan tazminat almasının mümkün olduğunu söyledi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bati-trakya-turk-azinligi-atinadan-tazminat-kazanabilir/1946488

14) Libya açıklarında göçmen teknesi battı
Libya açıklarında bir göçmen teknesinin batması sonucu beşi çocuk en az 45 kişi hayatını kaybetti.
https://halktv.com.tr/libya-aciklarinda-gocmen-teknesi-batti-432215h


15) Google'dan Türkiye açıklaması
Google, sosyal medya düzenlemesi nedeniyle şirketin Türkiye'deki operasyonlarında değişikliğe gitmeye karar verdiği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
https://www.dunya.com/sirketler/googledan-turkiye-aciklamasi-haberi-478541

16) Virüs etkiledi ABD 2. büyük pazar oldu
Türkiye’nin ABD’ye ihracatında temmuz ve ağustosta yüksek artışlar yaşandı. Artışa en fazla katkı, halı ve çelikten geldi. ABD ile 2010 yılında 16,1 milyar dolar olan ikili ticaret 2019 yılında 19,1 milyar dolara ulaştı. ABD’ye aynı dönemde ihracat 3,8 milyar dolardan 8 milyar dolar seviyesine gelirken ithalat ise 12,3 milyar dolar seviyesine çıktı. Bu süreçte Türkiye’nin ABD ile dış ticaret açığı da 8.5 milyar dolardan 3,1 milyar dolar seviyesine geriledi.
https://www.dunya.com/ekonomi/virus-etkiledi-abd-2-buyuk-pazar-oldu-haberi-478384

17) Borçlanmada da limitler aşıldı
Bütçe açığının ilk 7 ayda 139,1 milyar liraya ulaşarak yıllık hedefi aşması yanında, temmuz ayı itibariyle kamunun bütçe tanımlı net borçlanması da 166 milyar liraya ulaşarak belirlenen limitlerin, -ilave olanaklar dahil- 11 milyar lira üzerinde gerçekleşti.
https://www.dunya.com/ekonomi/borclanmada-da-limitler-asildi-haberi-478385

 

18) İdlib yeniden hareketlendi
İdlib'de son günlerde olağanüstü bir hareketlilik yaşanıyor. Rus jetleri önceki gün İdlib'deki terör mevzilerini yoğun bombardıman altına alırken, Suriye Ordusu da eş zamanlı olarak M4 karayolunun güneyinden harekata başladı. TSK'ya ait büyük bir konvoy ise sınırdan geçerek İdlib'e girdi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/idlib-yeniden-hareketlendi-216256

19) Öldürülen Rus general muamması! Suriye’de Rus-ABD savaşı mı başladı?
Rus generalin öldürüldüğü sıralarda İdlib semalarında dumanlar yükseldi. İki tane İnsansız Hava Aracı düşürüldü. Yerel kaynaklar düşürülen İHA’ların Rusya’ya ait olduğunu iddia etti. Bir süre sonra ise düşürülen İHA’ların Rusya’ya değil ABD’nin olduğu haberleri geldi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5128994/oldurulen-rus-general-muammasi-suriyede-rus-abd-savasi-mi-basladi

20) ABD, İran'a yaptırımlarını geri getirebilecek mekanizmayı kullanacakları konusunda BMGK'yi bilgilendirecek
ABD Başkanı Trump, "Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya BMGK'yi, konseyin daha önce askıya aldığı İran yaptırımlarını yeniden getireceği konusunda bilgilendirmesini istedim. Bu snapback ve çok yaygın bir şey değil." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-irana-yaptirimlarini-geri-getirebilecek-mekanizmayi-kullanacaklari-konusunda-bmgkyi-bilgilendirecek/1947490

21) Rusya'dan Belarus'taki siyasi karışıklığa “dışardan müdahale edildiği” iddiası
Batı ülkelerinin eski Sovyet ülkeleri için mücadele ettiğini ve jeopolitik hedefleri olduğunu belirten Lavrov, şunları söyledi: "Bu mücadeleyi Sovyetler Birliği'nin yok olması sonrası da gördük. Ukrayna, son örnektir. Baltık Devletleri Litvanya, Estonya, Polonya ve Avrupa Birliği Parlamentosundan duyduğumuz şeyler, Lukaşenko, insanlar hakları, demokrasi hakkında değil, jeopolitik ve Batılı ortaklarımızın hem kıtamızda hem de dünyanın diğer yerlerindeki gündelik hayata empoze etmeye çalıştıkları kurallar hakkındadır."
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/rusyadan-belarustaki-siyasi-karisikliga-disardan-mudahale-edildigi-iddiasi/1946975

22) ABD’den Irak’a 200 milyon dolar yardım
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, “Irak hükümetini erken seçim yapması için destekliyoruz. Irak’a 200 milyon dolar destek sunma taahhüdünde bulunduk.” dedi. ABD ile enerji, sağlık ve kültürel alanlarda diyalogların sürmesinin önemine değindiklerini ifade eden Hüseyin, “ABD ile çeşitli alanlarda ortak mutabakat zaptı imzalayacağız. ABD, Irak’ın dostudur. Bağdat ve Washington terörle mücadele alanında aynı mevzide bulunuyor.” ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/abd-den-irak-a-200-milyon-dolar-yardim/1947100

23) BAE F-35 satın almak istiyor
ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında BAE'nin ABD'den F-35 savaş uçağı satın almak istediğini açıkladı. Trump "BAE'nin kesinlikle bu uçakların parasını ödeyecek parası var. Bu iyi bir şey" ifadelerini kullandı. Konuyu incelediğini belirten Trump, BAE'nin ortadoğu barışına verdiği katkı ile büyük avantaj sağladığını da söyledi.
https://www.yenisafak.com/dunya/bae-abdden-f-35-savas-ucagi-ucagi-satin-almak-istiyor-3553845

24) Mali’deki albaylar darbesinin perde arkasında neler var?
Mali’de askeri darbenin ardından Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita istifa etti. Darbecilerin bağlantıları ise henüz netlik kazanmadı. Mali’de 4500 askeri bulunan Fransa ile Rusya rekabetinin olduğu biliniyor. Darbenin liderleri arasında bulunan Albay Malick Diaw, Rusya’da eğitim gördüğü için oklar Moskova’yı işaret ediyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/malide-darbeyi-kim-yapti-malideki-albaylar-darbesinin-perde-arkasinda-neler-var--3553837

25) Mescid-i Aksa’daki BAE-İsrail protestosu sonrası açık tehdit
Filistin yönetiminin, BAE-İsrail “normalleşme” anlaşmasına gösterdiği haklı ve sert tepki Suudi Arabistan’ı rahatsız etti. Riyad’ın, BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’in “Hain” yazılı posterinin Mescid-i Aksa’da yakılmasının ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı tehdit ettiği ortaya çıktı. Suud yöneti minin Abbas’a “BAE ve İsrail anlaşmasına aşırı tepki göstermekten kaçınının yoksa size zararı dokunur.” mesajı gönderdiği belirtildi.
https://www.yenisafak.com/dunya/hadsiz-haddini-asiyor-mescid-i-aksadaki-bae-israil-protestosu-sonrasi-acik-tehdit-3553836

26) Mandanın dönüşü: Fransa’nın yeni Afrika politikası
Fransa’nın Afrika’ya yönelik klasik sömürgecilik dönemi dışındaki aktörleri/ilişkileri kabullenememesi, daha da ötesi bir tehdit olarak görmesi ve bunu 'Batı dünyasının ortak tehdidi' olarak yansıtma gayretleri, bugünkü politikasının temelini oluşturuyor.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/mandanin-donusu-fransa-nin-yeni-afrika-politikasi-216232

27) Pakistan Başbakanı Han: Filistinliler haklarına kavuşmadan İsrail'i tanıyamayız
Pakistan'ın kurucusu Muhammed Ali Cinnah'ın Filistin davasına koşulsuz desteğini sürdürdüklerini vurgulayan Han, "İsrail'e karşı duruşumuz nettir. Filistinliler haklarına kavuşmadan İsrail'i tanıyamayız. Bu da ancak iki devletli bir çözümle mümkün olabilir" diye konuştu. Han, Pakistan açısından İsrail'i tanımanın Hindistan ile ihtilaflı Keşmir'deki haklarından vazgeçmek anlamına geleceğini, iki sorunun aynı tarihsel köklere sahip olduğunu vurguladı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/pakistan-basbakani-han-filistinliler-haklarina-kavusmadan-israil-i-taniyamayiz-216229-1