Türkiye gündemi haber özetleri - 2 Kasım 2020 Pazartesi

2 KASIM 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) Gelecek Partisi Batman İl Başkanı Abdülbaki Polat’tan skandal sözler: Türk Ordusunu bu sözlerle suçladı: “Davutoğlu başbakan olmasaydı inanıyorum ki birçok Kürt kenti tank top ve uçaklarla bombalanırdı, büyük zarar görürdü.”
- Bugün Kürtler için Mesud Barzani ne ise Abdullah Öcalan da odur. Biz bugün Kürtler olarak Gelecek Partisi’nde yer alıyoruz. Fakat, bizim dışımızda da Kürtler hangi partiye destek verirse onlara da saygı duyuyoruz.

- Parti programımızda Kürtçe de dahil anadilde eğitimi hakkı var.

- Biz Türkiye halkı diyoruz. Türkiye’de yaşayan Türk’ün, Arab’ın, Azeri’nin hakkı neyse Kürt’ün hakkı da o olmalı.

- Davutoğlu hendek operasyonları zamanında yaptıklarının yanlış olduğuna kanaat getirirse Kürtlerden özür diler.
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/011120207

2) Erdoğan’dan emperyalist ülkelere karşı önemli çıkış: “Oyun değişti. Kan döken, sömüren zalimlerin düzeni parçalanıyor”
Partisinin 7. Olağan İl Kongresi’nde konuşan Erdoğan: “Tabii karşımızda, son asrın muktedirleri var. Güçlerini zulme, kan dökmeye, hile ve baskıyla toplumları sömürmeye borçlu bu zalimlere, artık oyunun değiştiğini kabul ettirmek kolay olmuyor. Salgın döneminde, içinde yaşadıkları güven ve refah düzeninin aslında ilk ciddi krizde parçalanabilen bir sırça köşk olduğunu görmelerine rağmen, hala eski alışkanlıklarını sürdürmeye çalışıyorlar. Ne kadar direnirlerse dirensinler, bu değişim selinin önüne set kurabilmeleri mümkün değildir. Milletimiz müsterih olsun. Biz birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi sıkı tuttuğumuz sürece, Allah’ın izniyle aşamayacağımız engel yoktur.”
https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/122634/-yuruttugumuz-mucadeleyi-basariya-ulastirdigimizda-turkiye-artik-siyasi-ve-ekonomik-olarak-dunyanin-en-buyukleri-arasinda-yer-alacaktir-

3) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Avrupalı Müslümanlar, sistematik olarak ayrımcılığa uğramakta, hak ve özgürlükleri ellerinden alınmaktadır. Irkçı terörizm, birçok Batı ülkesinde veba gibi yayılmakta, kimi zaman devlet başkanı seviyesinde himaye görmektedir.”
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-avrupali-muslumanlar-sistematik-olarak-ayrimciliga-ugramakta/2027352

4) Erdoğan: “Anadolu, bir baştan diğer başa demir ağlarla gerçek manada bizim dönemimizde örülmüştür. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu gibi stratejik projelerle Londra’dan Çin’e kesintisiz demiryolu bağlantısı kurmayı başardık” Cumhurbaşkanı Erdoğan, Samsun – Sivas demiryolu hattının modernizasyonun tamamlanmasın töreninde konuştu. Samsun-Sivas arasındaki trenle 8 saat 50 dakika olan seyahat süresinin, 5 saat 45 dakikaya düştüğünü açıklayan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yatırım, Samsun’un bölgesel merkez konumunu güçlendirirken, hat üzerinde yaşayan vatandaşlarımıza da birçok ekonomik ve ticari fırsatlar sunacaktır.”
https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/122635/cumhurbaskani-erdogan-samsun-sivas-demiryolu-hatti-modernizasyonunun-tamamlanmasi-toreni-ne-katildi

5) İzmir'deki depremde can kaybı sayısı 79, yaralananların sayısının 962 olduğu belirtildi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/izmirdeki-depremde-can-kaybi-79-oldu/2027502

6) Bakan Kurum: “Ağır, acil ve yıkık bina sayımız 41'e ulaştı”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaptığı açıklamada, "An itibarıyla 2 bin 234 binada 28 bin 100 bağımsız bölümde hasar tespit çalışmaları yapıldı. Ağır, acil ve yıkık sayımız 41'e ulaştı ve 1041 bağımsız bölümden oluşuyor" dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bakan-kurum-agir-acil-ve-yikik-bina-sayimiz-41e-ulasti-/2027239


7) Bayraklı Belediyesi çürük yapıları 10 yıl önce bildirdi
Deprem incelemesi için İzmir’e giden CHP heyeti, bir skandalı ortaya çıkardı. CHP’li Seyit Torun, “Belediyeler İzmir’de 11 binin üzerinde binayı denetlemiş. Bayraklı Belediyesi, yıkılan 3 bina dahil, Bayraklı’da 208 çürük bina tespit edip Çevre Bakanlığı’na bildirmiş. Neden gereği yapılmadı” dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/bayrakli-belediyesi-curuk-yapilari-10-yil-once-bildirdi-6107740/

8) İzmir'de kiralar 1 günde 500 TL arttı
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202011021043134278-izmirde-kiralar-1-gunde-500-tl-artti/

9) Rus sınır muhafızlarının Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin saldırıları sonucu öldüğü iddialarına, Rusya'nın Erivan Büyükelçiliği'nden yalanlama geldi.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011011043132744-rus-buyukelciligi-ermenistanda-rus-sinir-muhafizlarinin-oldugu-yonundeki-iddialari-yalanladi/

10) Ermenistan ordusu geri çekilmeye devam ediyor
Azerbaycan ordusunun, ateşkese rağmen cephenin farklı istikametlerinde gece boyunca Azerbaycan askerlerine ve yerleşim birimlerine ateş açan Ermenistan güçlerine kayıplar verdirdiği bildirildi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/ermenistan-ordusu-geri-cekilmeye-devam-ediyor

 

11) PKK - YPG Liderlerinden biri bombalı eylemden ucuz kurtuldu

https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/011120203


12) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy: “Yunanistan’ı ülkemizle ön koşulsuz diyaloğa bir kez daha davet ediyoruz”
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligi-sozcusu-aksoy-yunanistan-i-ulkemizle-on-kosulsuz-diyaloga-bir-kez-daha-davet-ediyoruz/2027343

13) Kanada Başbakanı Trudeau, "İfade özgürlüğü demokrasimizin temel direğidir" dedi şimşekleri üzerine çekti.
https://tr.sputniknews.com/abd/202011011043130410-trudeaunun-hz-muhammed-karikaturlerine-ifade-ozgurlugu-sinirsiz-degil-elestirisini-getirmesi/

14) BBC ve Washington Post’un Sinciang yalanını işçiler çürüttü!
Çin'in Sinciang Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Shufu ilçesinde yeni bir dalga olarak ortaya çıkan Kovid-19 enfeksiyonlarıyla yakından bağlantılı bir giyim fabrikasında çalışan yerel köylüler "Batı medyasında gösterildiği gibi” yaşamadıklarını ifade ettiler.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/bbc-ve-washington-post-un-sinciang-yalanini-isciler-curuttu-222267

15) Fransa Korona karşısında giderek çaresizleşiyor.
Fransa'daki yeni vakalar, 24 Ekim'de 50 binlik rekorla bahar dönemindekileri gölgede bırakan sayılara yükseldi. 523 ölüm ile son altı ayın en yüksek rakamı rapor edildi. Hız artışlarına rağmen, Fransa'daki yetkililer defalarca daha fazla karantinada kalmayı reddetmiş ve çeşitli şehirlere "vitrin giydirme" olarak tanımlanan sokağa çıkma yasağı önlemleri uygulamaya çalışmışlardı fakat bu işe yaramadı.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/avrupa-simdiden-ucuncu-dalgayi-nasil-onleyebilecegini-dusunmeli-173699

16) Moskova’da bu ay herkes koronavirüs aşısı olabilecek, başkentte aşı kabinleri oluşturuluyor.
https://tr.sputniknews.com/koronavirus-salgini/202011011043131790-moskovada-bu-ay-herkes-koronavirus-asisi-olabilecek-baskentte-asi-kabinleri-olusturuluyor/

17) Yüzde 78.1: “Ekonomi kötüye gidiyor”
Siyasi krizlere, pandemiye, farklı ülkelerle yaşanan gerilimlere rağmen vatandaşın ana gündemi ekonomi olmaya devam ederken, 10 kişiden neredeyse 8'i Türkiye ekonomisinin daha da kötüye gittiğine inanıyor. Rekor üstüne rekor kıran döviz kurları ve salgın etkisiyle eriyen gelirler, halkın büyük bir bölümünü karamsarlığa sürüklemiş durumda. Araştırma şirketi Metropoll tarafından gerçekleştirilen ‘Ekim 2020 Ayın 5 Rakamı' araştırmasına göre seçmenin yüzde 78.1'i ‘ekonomideki gidişat kötüleşmektedir' görüşüne katıldığını açıkladı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/yanlis-politikalar-ekonomiyi-vuruyor-6107752/

 

18) Torba yasada bir kez daha ‘servet affı’ ele alınacak : ‘Kaçan para’ dönmüyor!
TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta, içerisinde, “varlık barışı” ile “vergi yapılandırmasının” da yer aldığı “torba öneri” görüşülecek.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/torba-yasada-bir-kez-daha-servet-affi-ele-alinacak--kacan-para-donmuyor-1787743

19) Kamuda 400 bin işçi için yeni dönem
Taşerondan kadroya geçen kamu işçileri toplusözleşme sürecine dahil olacak.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kamuda-400-bin-isci-icin-yeni-donem-1787752

20) TCMB: Bankaların BPP'de borç alabilme limitleri sıfırlandı
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/tcmb-bankalarin-bppde-borc-alabilme-limitleri-sifirlandi-1787798

21) Piyasalarda 2. dalga ve Biden endişesi
Küresel boyutta artan coranavirüs vakalarının yanısıra aşı çalışmalarının sonuçlanmamış olmasına bağlı olarak geçen hafta borsalarda petrol ve altın fiyatlarında sert düşüşler gerçekleşti. Avrupa'da başta Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde pandemiye karşı artırılan önlemlere bağlı olarak önümüzdeki dönemde ülkelerin ekonomilerinde yeniden kapanmalara gidebileceği beklentisi piyasaları korkutuyor. Bunların yanısıra piyasaları içerde ve dışarda yarın ABD'de yapılacak seçimlere odaklanmış durumda. Yapılan anketler, Joe Biden'ın açılacak sandıklardan zaferle çıkma ihtimalinin büyük olduğunu gösteriyor.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/piyasalarda-2-dalga-ve-biden-endisesi-6107762/

22) İsrail İstihbarat Bakanı: “ABD'deki seçimlerin ardından 5 Arap ülkesiyle normalleşme görüşmelerine yoğunlaşacağız”
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202011011043133044-israil-istihbarat-bakani-abddeki-secimlerin-ardindan-5-arap-ulkesiyle-normallesme-gorusmelerine/

23) Moldova'da cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı, Gürcistan'da seçim sonucu tanımayan muhalefet sokağa çıktı
https://haberrus.ru/avrasya-haberleri/2020/11/02/moldovada-cumhurbaskanligi-secimleri-ikinci-tura-kaldi-gurcistanda-secim-sonucu-tanimayan-muhalefet-sokaga-cikti.html