Türkiye gündemi haber özetleri - 2 Ağustos 2020 Pazar

2 AĞUSTOS 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ



1-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ayasofya'nın ibadete açılması bayram sevincimizi daha da artırmıştır
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletimizin yüreğindeki 86 yıllık yara olan Ayasofya'nın 24 Temmuz'da fiilen ibadete açılması bayram sevincimizi daha da artırmıştır." dedi. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin açılmasıyla ilgili konuşan Erdoğan, "Milletimizin yüreğindeki 86 yıllık yara olan Ayasofya'nın, 24 Temmuz Cuma günü fiilen ibadete açılması, bayram sevincimizi daha da artırmıştır. Bu vesileyle, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasını gölgelemek için başlatılan kimi tartışmaları art niyetli bulduğumu da belirtmek istiyorum." şeklinde konuştu.
https://www.aa.com.tr/tr/ayasofya-camii/cumhurbaskani-erdogan-ayasofyanin-ibadete-acilmasi-bayram-sevincimizi-daha-da-artirmistir/1928956

2-İsrail'de Başbakan Netanyahu karşıtı gösteriler sürüyor
İsrail'de binlerce kişi, hükümetin yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadeleyi kötü yönettiği gerekçesi ve hakkındaki yolsuzluk davası nedeniyle Başbakan Binyamin Netanyahu’nun aleyhinde gösteri düzenledi. Haaretz gazetesinin internet sitesinden verdiği habere göre, Kudüs ve Tel Aviv başta olmak üzere ülkenin 260 farklı noktasında, Netanyahu'nun istifa etmesi talebiyle düzenlenen gösterilere bugün de devam edildi. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN) ise Kudüs'te binlerce kişinin, Başbakanlık konutu önünde toplandığını bildirdi. Yerel basında, gösterilerin ilerleyen saatlerde daha da büyümesinin beklendiği belirtildi. İsrail'de 2 ayı aşkın süredir Netanyahu'nun istifası talebiyle gösteriler düzenleniyor.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israilde-basbakan-netanyahu-karsiti-gosteriler-suruyor/1929218


3-İran Dışişleri Bakanı Zarif: Batı, teröristleri finanse etmeye ve barındırmaya son vermeli
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD ve Avrupa'yı terör örgütlerine finansman ve barınma desteği sağlamakla suçladı. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran İstihbarat Bakanlığının ABD'de örgütlenen ve İran'da terör eylemleri düzenlemekle suçlanan rejim karşıtı bir grubun liderini ele geçirdiğini duyurmasının ardından Twitter hesabından bir mesaj paylaştı. Mesajında, "Batı, teröristleri finanse etmeye ve barındırmaya son vermelidir." ifadesini kullanan Zarif, şöyle devam etti: "(Teröristler) ABD ve Avrupa'daki güvenli limanlarından nefret, propaganda, cinayet ve kargaşa organize ediyorlar ve masum İranlı sivillere yönelik cinayetlerin sorumluluğunu utanmadan üstleniyorlar. Sis perdeleri bu iki yüzlülüğü gizleyemez." İran İstihbarat Bakanlığı, "Tonder" ve "İran Krallığı Meclisi" adıyla bilinen ABD merkezli rejim karşıtı ve monarşi yanlısı örgütün lideri olduğu belirtilen Cemşid Şarmehd'in yakalandığını duyurmuştu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/iran-disisleri-bakani-zarif-bati-teroristleri-finanse-etmeye-ve-barindirmaya-son-vermeli/1929240


4-TSK ve MİT'ten ortak operasyon: Gara'da PKK'lı 6 terörist hava harekatıyla etkisiz hale getirildi
TSK ve MİT'in koordineli çalışması sonucu Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde PKK'lı 6 terörist, hava harekatıyla etkisiz hale getirildi. Milli Savunma Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri ve Millî İstihbarat Teşkilatının koordineli çalışması sonucu Irak kuzeyindeki Gara bölgesinde tespit edilen bölücü terör örgütü mensubu 6 PKK’lı terörist hava harekatı ile etkisiz hale getirildi" denildi.
https://www.yenisafak.com/gundem/son-dakika-tsk-ve-mitten-ortak-operasyon-3551483


5-İstanbul’un ikinci barosu kuruluyor
Hukukun Üstünlüğü Platformu çatısı altında bir araya gelen avukatlar, İstanbul’un ikinci barosunu kurmak için hazırlıklarına başladı. Platform; bin 500 kurucu üye sayısına ulaştığını açıkladı. Platformun; önümüzdeki günlerde 2 bin kurucu üye sayısına ulaşarak İstanbul'un ikinci barosunu kuracağı ifade ediliyor.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/01/istanbulun-ikinci-barosu-kuruluyor


6-AK Parti'li Ünal'dan CHP'ye 'sosyal medya yasası' tepkisi
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, sosyal medya yasasını Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacak olan CHP'ye tepki göstererek, "Suriye'de siz Esed'in yanında duruyorsunuz, Libya'da Hafter'i destekliyorsunuz, Doğu Akdeniz'de Mavi Vatan'da Yunan tezlerini savunuyorsunuz, Mısır'da Sisi'yi destekliyorsunuz, şimdi sosyal medya meselesinde de maalesef Twitter'ın, Facebook'un çıkarlarını savunmak yerine onlara dönün 'Siz gelin Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile hukuki, yasal, mali bir muhataplık oluşturun' deyin. Ve lütfen TBMM'nin yaptığı bu yasal düzenlemenin yanında durun" dedi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/01/ak-partili-unaldan-chpye-sosyal-medya-yasasi-tepkisi


7-ASELSAN düğmeye bastı! Tamamen yerli ve milli olacak
ASELSAN, yerli ve milli yüz tanıma, avuç içi, parmak izi gibi biyometrik teknolojiler ile yerel ve bulut tabanlı geçiş kontrol sistemleri cihazları üretimi için düğmeye bastı. Ürettiği IP kameralar, kayıt altyapıları, plaka tanıma sistemleri, video analiz cihazları ve ihlal tespit sistemleriyle sektörde öncülük eden ASELSAN’ın, tesis güvenliği çözümlerini bütünleşik bir yapıda sunabilmek için artık BKDGKS üretimine başlayacağı ifade edildi.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/08/01/aselsandan-yerli-ve-millibiyometrik-kimlik-dogrulama-sistemi


8-Çiftçi perişan! Tarım ülkesiyiz ama nohudu Meksika'dan alıyoruz
Çiftçiyi nohut ekmeye teşvik etmek için tarım kredi kooperatifini aracı olarak kullanan ve nohut hasatından sonra yerine ücretsiz arpa tohumu veren hükümet, teşvik ettiği nohutu almıyor. Hükümetin nohut politikasının ardından işçilerin, üreticilerin sıkıntıları giderek artıyor. Sözcü'de yer alan habere göre CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl yaptığı açıklamada “Çiftçiyi nohut ekmeye teşvik etmek için tarım kredi kooperatifini aracı olarak kullanan ve nohut hasatından sonra yerine ücretsiz arpa tohumu veren hükümet, şimdi teşvik ettiği nohutu kriterlere uygun değil diye almıyor. 10 gündür ofise randevu sitemiyle ürün getiren çiftçinin malı kriterlere uygun değil diye alınmıyor” diye konuştu.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5068675/ciftci-perisan-tarim-ulkesiyiz-ama-nohudu-meksikadan-aliyoruz


9- Rusya'dan flaş açıklama! İşte toplu aşı tarihi
Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, Rusya'nın Covid-19 aşı çalışmalarında klinik test aşamasının başarıyla sonuçlandığını ve Ekim ayında toplu aşı uygulamasına başlamayı planladıklarını açıkladı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5070008/rusyadan-flas-aciklama-iste-toplu-asi-tarihi


10-Dışişleri bakanları bir araya geldi! Kritik Libya görüşmesi
Fas Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Nasır Burita, İtalyan mevkidaşı Luigi Di Maio ile telefonda, Libya sorununun çözümüne ilişkin görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede, iki ülke arasında gelişen iş birliği ve ortak öneme sahip konular da ele alındı. Di Maio, Libya krizinin çözümü hedefiyle Fas'ın oynadığı rolü takdir ettiğini belirtirken Burita, Fas'ın Libya'daki çekişmenin giderilmesi için temel referans olarak Suheyrat Anlaşması'na bağlı olduğunu aktardı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5069987/disisleri-bakanlari-bir-araya-geldi-kritik-libya-gorusmesi


11-Birleşik Arap Emirlikleri, nükleer santralde testleri başarıyla tamamladığını açıkladı
Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, Arab dünyasının ilk nükleer santrali olan Barakah Nükleer Enerji Santrali’nin Unit 1 reaktörünün, ilk testlerinin başarıyla tamamlandığını açıkladı. Al Maktum yaptığı açıklamada nükleer santralinin Unit 1 reaktöründe tamamlanan testler için “Uzmanlar nükleer yakıtı yüklemeyi, kapsamlı testleri yapmayı ve devreye alma işlemini başarıyla tamamladı” dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/birlesik-arap-emirlikleri-nukleer-santralde-testleri-basariyla-tamamladigini-acikladi-41577926

12- 2019'da dünyanın en değerli şirketi olmuştu! Zirve yeniden değişti
ABD'li teknoloji şirketi Apple'ın piyasa değeri 1.817 trilyon dolara ulaşarak Suudi Arabistan'ın petrol şirketi Aramco'yu geride bıraktı
ABD teknoloji devi Apple, Suudi petrol şirketi Aramco'nun geçen aralıkta 1,7 trilyon dolarlık piyasa değeriyle halka arz edilmesi ile kaybettiği 'dünyanın en değerli şirketi’ unvanını, hisselerinin bugünkü borsa işlemlerinde yüzde 6,84 değerlenmesiyle geri kazandı.
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/2019da-dunyanin-en-degerli-sirketi-olmustu-zirve-yeniden-degisti-41577912


13- KADEM’den eleştirilere tek tek yanıt
YÖNETİM kurulu üyeleri arasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un eşi Fatmanur Altun’un da bulunduğu Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), son günlerde tartışma konusu olan İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıktı. KADEM, neden sözleşmenin yanında olduklarına 16 maddelik bilgilendirme metniyle açıklık getirdi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/kademden-elestirilere-tek-tek-yanit-41578072


14- Coğrafi işaretli ürün sayısı 206'ya ulaştı
TOBB'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin zengin coğrafyasının yanı sıra kültürel değerlerinin de bir yansıması olan coğrafi işaretler konusunda farkındalık her geçen gün artıyor. Bu kapsamda, Türkiye'de 501 coğrafi işaretli ürünün tescili alınırken bunun 206'sı oda ve borsalar tarafından gerçekleştirildi. Ayrıca 595 tescil başvurusunun 197'si de yine oda ve borsalara ait bulunuyor.
https://www.dunya.com/ekonomi/cografi-isaretli-urun-sayisi-206ya-ulasti-haberi-476702