Türkiye gündemi haber özetleri - 19 Temmuz 2020 Pazar

19 TEMMUZ 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ

 


1) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gizli el bağımsızlığımızı engelledi”
"Unutmayalım başarıya giden yol çoğu zaman engellerle mayınlarla sabotajlarla hatta ihanetlerle doludur. Ülkemizin özellikle ekonomide, üretimde, sanayide, finansta, dış politika ve güvenlikte bağımsızlığını sağlamaya dönük tüm hamleleri gizli bir elin müdahalesiyle hep engellenmiştir. Nuri Demirağ'ın uçak fabrikası, Nuri Killigil'in modern silah ve cephane fabrikası, merhum Erbakan Hocamızın gümüş motor projesi birileri tarafından hep sabote edilmiştir. Otomotiv sanayinde ülkemizin önünde yeni bir yol açacak Devrim Otomobili girişimi de son derece basit sebeplerle rafa kaldırılmıştır. Rahmetli Erbakan Hocamızın ifadesiyle Türkiye'nin şeftali yerine motor üretmek istemesi daima birilerini endişelendirmiştir.’’

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/cumhurbaskani-erdogan-turkiyenin-otomobili-dunyanin-bircok-yerinde-ses-getirdi/1914872

2) Bloomberg’den Cumhurbaşkanı Erdoğan yorumu: “Batı’ya karşı koyuyor ama Türkiye yalnızlaşıyor”
ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili kapsamlı bir analiz hazırladı. Makalede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Batı ülkelerine karşı geldiği vurgulanırken buna karşılık olarak Türkiye'nin uluslararası arenada daha önce olmadığı kadar yalnızlaştığı öne sürüldü.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-bloombergden-cumhurbaskani-erdogan-yorumu-batiya-karsi-koyuyor-ama-5939423/

 

3) AB'den Türk Akımı ve Kuzey Akımı için ABD yaptırımlarına tepki
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "ABD'nin Avrupa şirketlerine ve çıkarlarına karşı artan yaptırımlarından ve yaptırım tehditlerinden derin endişe duyuyorum. İran, Küba, Uluslararası Ceza Mahkemesi ve son olarak Kuzey Akım 2 ile TürkAkım projelerinde bu gelişmekte olan eğilime tanık olduk." değerlendirmesinde bulundu.
https://m.dunya.com/amp/ekonomi/abden-abd-yaptirimlarina-tepki-haberi-475506?__twitter_impression=true

 

4) Rusya'dan dev tatbikat
Rusya, 150 bin askeri ile Karadeniz ve Kafkaslar'da tatbikata başladı. Dev tatbikat için, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin talimat verdi. Yüzlerce savaş uçağı ve savaş gemisinin katıldığı tatbikat, beş gün sürecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatı ile başlatıldığı belirtilen tatbikat ile ile ilgili Rusya Savunma Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Bakanlık, tatbikatın, "ciddi terörizm tehlikesinin bulunduğu Rusya'nın güneybatısının güvenliğini sağlama" amacıyla icra edildiğini bildirdi.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/rusya-dan-dev-tatbikat-2-h265475.html

 

5) Uygur bölücüsü Tümtürk ABD elçiliğinde
Uygur bölücülerinin Türkiye’deki elebaşı Seyit Tümtürk’ün ABD sevdası artarak devam ediyor. Daha önce yaptığı açıklamalarda defalarca kez ABD’den destek isteyen Tümtürk, ABD Ankara Büyükelçiliği’ni ziyaret etti, Büyükelçi Satterfield ile görüştü. Şubat ayında da ABD Büyükelçisi Kayseri’de Seyit Tümtürk’ü ve teşkilatını ziyaret etmişti.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/uygur-bolucusu-tumturk-abd-elciliginde-213592

 

6) Tanımadığı FETÖ’cü yok!
ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Nazmi Mete Cantürk’ün “FETÖ’ye üye olmak” suçundan yargılandığı davada duruşma savcısı mütalaasını açıkladı. 15 yıla kadar hapsi istenen Cantürk’ün, 15 Temmuz’da tankın içinden çıkan Eski Emniyet Müdürü Mithat Aynacı, Selam Tevhid kumpasçısı Yurt Atayün, Başbakanlık Ofisi’ne böcek koyan polisler ve birçok FETÖ’cü ile irtibatlı olduğu belirlendi.
https://www.yenisafak.com/gundem/tanimadigi-fetocu-yok-3549702

7) Pişman olan darbecilere sahip çıkan Türk Tarih Kurumu Başkanı Yaramış: “Cumhurbaşkanımız isterse istifa ederim”
Afyonkarahisar’da düzenlenen bir panelde “Darbe teşebbüsüne karışmış, pişman olmuş kişilere de sahip çıkmamız, onları bu toplumun içine dahil etmemiz, kazanmamız gerekiyor” açıklaması ile büyük tepki toplayan Yaramış, “Çok pişmanım, tepki gösteren herkes haklı, herkesten özür dilerim. Şu an görevimin başındayım ama Cumhurbaşkanımız istifa et derse ederim” dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/turk-tarih-kurumu-baskani-yaramis-hurriyete-konustu-cumhurbaskanimiz-isterse-istifa-ederim-41567691

8) FETÖ firarisinin torpil listesi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, FETÖ firarisi eski Genel Sekreter Kamil Kılıç’ın referansıyla belediyede işe alınanların listesini dev ekrandan açıkladı. Çoğu halen belediyede çalışıyor.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/feto-firarisnin-torpil-listesi-5939368/

 

9) PYD/PKK elebaşlarından Salih Müslüm'ün yeğeni ikna çalışması sonucu teslim oldu
PYD/PKK elebaşlarından Salih Müslüm'ün yeğeni Dalya Mahmut Müslüm, ikna çalışması sonucu Mersin Emniyet Müdürlüğüne teslim oldu. Müslüm, emniyetteki ilk ifadesinde, bölücü terör örgütü PKK/KCK-PYD/YPG'nin sözde sözcüsü Salih Müslüm'ün öz yeğeni olduğunu, Suriye'de faaliyet gösteren ve kırmızı kategoride aranan "Esma Samur" kod adlı terörist Gülten Altaş'ın yakın korumalığını yaptığını söyledi.
https://www.yenisafak.com/gundem/son-dakika-pyd-pkk-elebaslarindan-salih-muslumun-yegeni-ikna-calismasi-sonucu-teslim-oldu-3549736

10) HDP’li vekile tecavüz fezlekesi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Mardin Milletvekili Tuma Çelik hakkında ‘nitelikli cinsel saldırı’ iddiasıyla fezleke düzenledi. Müşteki D.K. ifadesinde, Çelik’in kendisine yerel seçim çalışmalarında tecavüz ettiğini söyledi. Çelik’e, ‘Seni partiye şikayet edeceğim’ diye bağırdım. D.K., Bana, ‘Eğer bu duyulursa ben vekilim, dokunulmazlığım var. Olmadı siyasi hayatım biter, giderim Avrupa’da yaşarım. Yöre halkı benim için ‘Erkektir bir zamparalık yaptı’ der. Ama sen, eşin ve çocukların insan içine çıkamazsınız’ dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/hdpli-vekile-tecavuz-fezlekesi-41567681

11) “Elimizde isimler var” diyen AKP’li Metiner ile Bakan Soylu canlı yayında tartıştı
Canlı yayında Emniyet teşkilatında yapılan atamalarla ilgili konuşan eski AKP'li milletvekil Mehmet Metiner, 'İsimler var bizde. Burada açıklamamıza gerek yok. Kritik yerlerde hâlâ isimler varsa, 'Nedamet gösterdiler, sahiplenmemiz, kazanmamız lazım' adı altında bu tür atamalar, tayin ve terfiler yapılırsa korkarım ki FETÖ'yle mücadele konusunda yeniden zafiyet yaşayabiliriz' ifadelerini kullandı. Programa bağlanan İçişleri Bakanı Soylu, Metiner'e "Elimizde isimler var demesini kendime bizatihi hakaret kabul ediyorum" diye yanıt verdi. Kısa süreli tartışma Soylu'nun canlı yayını terk etmesiyle son buldu.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/elimizde-isimler-var-diyen-akpli-metiner-ile-bakan-soylu-canli-yayinda-tartisti-5939503/

12) Seçim sisteminde 10’ar vekil çıkaran seçim bölgeleri oluşturuluyor
Daha önce üzerine çalışılan “seçmen bölgesi simülasyonlarını” tek tek inceledi. Komisyon toplantısında, barajın 5-7 veya 0 (sıfır baraj) olması durumunda hazırlanan seçenekler üzerinden sunum yapıldı. Ayrıca, her seçim bölgesinin 5, 6, 8 ve 10 milletvekilinden oluşmasıyla ilgili de il il simülasyon yapıldı. Her alternatifin, başta cumhur ittifakı olmak üzere partilerin lehine ve aleyhine olan durumları masaya getirildi. Toplantıda, bir seçim bölgesinin 10 vekilden oluşması durumundaki avantajlar değerlendirildi. Böyle bir düzenlemenin AK Parti’ye avantaj sağlayacağı, toplamda da cumhur ittifakının daha fazla milletvekili çıkartacağı değerlendirmesi yapıldı.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/secim-sisteminde-onemli-adim-10ar-vekil-cikaran-secim-bolgeleri-olusturuluyor-41567687

13) Sağlık Bakanlığı rüşvet skandalında sessiz
ABD'li bir şirketin Türkiye'de Sağlık Bakanlığı yetkililerine rüşvet vermesi nedeniyle ABD'de ceza alması sonrası, gözler bakanlığa çevrildi. Ancak aradan haftalar geçmesine rağmen Sağlık Bakanlığı sessiz.
https://halktv.com.tr/gundem/saglik-bakanligi-rusvet-skandalinda-sessiz-429738h

14) Kaftancıoğlu’ndan Ayasofya’da namaz yanıtı: “Muharrem Bey herkesin yerine Ayasofya'ya gider”
CHP İl Başkanı, davet gelmesi halinde Ayasofya’ya namaz kılmaya gideceğini söyleyen Muharrem İnce’nin sözleri hatırlatılarak “Siz de davet gelirse namaza gidecek misiniz?” sorusunu, “Muharrem Bey herkesin yerine gider” diyerek yanıtladı.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/kaftancioglundan-ayasofyada-namaz-yaniti-muharrem-bey-herkesin-yerine-ayasofyaya-gider-41567693

15) İhracatçılar, Pakistan'a sanal genel ticaret heyetiyle ulaşacak
Pakistan Sanal Genel Ticaret Heyeti Programı'na, makine ve aksamları, çelik, iklimlendirme, otomotiv ve yedek parça, çimento, cam seramik ve toprak ürünleri, demir ve demir dışı ürünler, elektrik elektronik (elektrikli ev aletleri), medikal sektörleri başta olmak üzere geniş bir ürün yelpazesinde faaliyet gösteren 21 ihracatçı Türk firması ve 113 Pakistanlı ithalatçı firma katılım sağlayacak.
https://m.dunya.com/amp/ekonomi/ihracatcilar-pakistana-sanal-genel-ticaret-heyetiyle-ulasacak-haberi-475525?__twitter_impression=true

16) Türkiye'nin LNG ithalatında ABD'nin payı artıyor
Türkiye'nin spot LNG ithalatında ABD'nin payı 2017'de yüzde 16 olarak kayıtlara geçti. Bu oran 2018'de yüzde 8,6'ya geriledi ancak geçen yıl ABD'den LNG alımı hızlı bir şekilde arttı ve söz konusu oran yüzde 23'e yükseldi. Böylece Türkiye 2019'da ABD'den 1,2 milyar metreküp LNG ithal etmiş oldu. Ayrıca ABD, geçen yıl Türkiye'nin Katar'dan sonra en çok spot LNG ithalatı yaptığı ülkeydi.
https://m.dunya.com/amp/ihracat/turkiyenin-lng-ithalatinda-abdnin-payi-artiyor-haberi-475517?__twitter_impression=true

17) Trablus'taki meclise göre Mısır ordusunun ülkeye müdahaleye çağrılması büyük ihanet
https://www.aa.com.tr/tr/analiz/trablustaki-meclise-gore-misir-ordusunun-ulkeye-mudahaleye-cagrilmasi-buyuk-ihanet/1914635

18) AB Zirvesi'ne ülkeler arasındaki anlaşmazlık damgasını vurdu
AB Komisyonu’nun gündeme getirdiği 750 milyar avroluk kurtarma programının boyutu, içerisindeki hibe ve kredilerin miktarı ve bunlara yönelik denetim mekanizması konusunda üye ülkeler konusunda büyük anlaşmazlık yaşanıyor. İtalya, İspanya ve Fransa’nın başını çektiği Kovid-19'dan en çok etkilenen ülkeler, söz konusu programın bir an önce onaylanmasını isterken, Hollanda, Danimarka, Avusturya ve İsveç gibi üye ülkelerin programa yönelik itirazları müzakerelerin zorlu geçmesine yol açıyor.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ab-zirvesine-ulkeler-arasindaki-anlasmazlik-damgasini-vurdu-/1915073

19) İsrail'de Netanyahu karşıtı gösteriler artarak devam ediyor
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israilde-netanyahu-karsiti-gosteriler-artarak-devam-ediyor/1915066

20) Bin Zayed’e katliamdan soruşturma: Yemen’de katliam suçlarına ortak oldu
Yemen’de katliama ortak olduğu gerekçesiyle BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed hakkında Fransa’da soruşturma açıldı. Ayrılıkçıları desteklediği bilinen Zayed’in kurduğu suikast timi ile ülkede 200 kişinin ölümüne neden olduğu ortaya çıkmıştı. Zayed’in Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un yakın arkadaşı olduğu biliniyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/bin-zayede-katliamdan-sorusturma-yemende-katliam-suclarina-ortak-oldu-3549799

 

21) BM: “2. Dünya Savaşı'ndan beri en büyük küresel ekonomik krizle karşı karşıyayız”
''Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını, herkesin aynı gemide olduğu efsanesi gibi dünyanın her yerindeki yanlışları ve yalanları açığa çıkardı. Hepimiz su üstünde olsak da kimiler süper yatlardayken, kimileri batmak üzere olan enkaza tutunuyor." diyen Guterres, "Dünya nüfusunun yüzde 70'inin giderek artan gelir eşitsizliği içinde yaşarken en zengin 26 kişi, küresel nüfusun yarısının zenginliğini elinde tutuyor.'' değerlendirmesinde bulundu.
https://www.dunya.com/dunya/bm-2-dunya-savasindan-beri-en-buyuk-kuresel-ekonomik-krizle-karsi-karsiyayiz-haberi-475534