Türkiye gündemi haber özetleri - 19 Şubat 2021 Cuma

19 ŞUBAT 2021, CUMA
HABER ÖZETLERİ

 

 

1. Hulusi Akar'dan NATO toplantısında terörle mücadele için birlik vurgusu

NATO'nun Savunma Bakanları toplantısında konuşan Hulusi Akar, Türkiye'nin başta PKK/PYD ve FETÖ gibi terör örgütleri ile mücadelesini başarıyla yürüttüğünü aktarırken bu mücadelenin de NATO ile ortak iş birliği ile devam etmesini gerektiğini vurguladı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bakan-akar-nato-toplantisinda-terorle-mucadelede-birlik-icinde-hareket-etmenin-oneminin-altini-cizdik/2149791


2. Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.
https://halktv.com.tr/cavusoglu-rus-mevkidasi-lavrov-ile-gorustu-448261h


3. Şentop’tan NATO mesajı TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Ülkemizin, NATO müttefiklerimiz tarafından da terör örgütü olarak tanınan PKK başta olmak üzere, lider kadrosu aynı olan bu örgütün Suriye’deki uzantısı PYD/YPG ve DEAŞ ile mücadelede en önemli rolü oynamış ve en büyük sorumluluğu üstlenmiş müttefik olarak öne çıktığı unutulmamalıdır” dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/sentoptan-nato-mesaji-6267846


4. Türkiye'den ABD'yi köşeye sıkıştıracak F-35 hamlesi Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) iştiraki olan SSTEK şirketinin Müşterek Taarruz Uçağı F-35 Projesi'nde Türkiye'nin haklarının korunması için ABD’li Arnold & Porter şirketi ile 750 bin dolarlık bir anlaşma imzaladığı öğrenildi.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3069652-turkiyeden-abdyi-koseye-sikistiracak-f-35-hamlesi


5. ABD İran'a uygulanan ambargo kararının yenilenmesini iptal etti.
ABD'nin İran'a uyguladığı ve 13 yıldır devam eden silah ambargosu kararını iptal ettiğini açıkladı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-trump-yonetiminin-irana-yonelik-tum-bm-yaptirimlarini-yeniden-uygulayan-kararini-geri-cekti/2149990


6. FETÖ yöneticiliğinden yargılanan Enver Altaylı'ya 42.5 yıl hapis

FETÖ yöneticiliği ve siyasi ve askeri casusluktan yargılanan Enver Altaylı hakkında kaçma şüphesinin de devamı sebebiyle tutukluluğunun devam etmesine karar verildi. Ayrıca hakkında 42.5 yıla kadar hapis cezası istendi.
https://www.yenisafak.com/gundem/ust-akla-425-yil-hapis-feto-cia-baglantisini-kurdu-3599886


7. Van, teröre karşı tek yürek

Van'da çeşitli siyasî parti ve STK'ların katılımı ile Gara şehitlerini anmak üzere yürüyüş düzenlendi. Türk bayrakları ile yürüyen halk "Kahrolsun PKK" sloganları attı.
https://www.yenisafak.com/foto-galeri/gundem/van-terore-karsi-tek-yurek-gara-sehitleri-icin-yuruduler-2046091?page=1


8. 11 ilde reçete operasyonu düzenlendi.
Adana merkezli 11 ilde usulsüz reçete ile 12 milyon 523 bin TL vurgun yapan çeteden 46 kişiden pek çoğu gözaltına alındı.
https://www.yenisafak.com/gundem/usulsuz-recete-vurgununa-yonelik-11-ilde-operasyon-46-kisi-icin-gozalti-karari-3599897


9. ABD'li avukattan FETÖ'yü savunan senatörlere: Gerçekle alakası yok 
ABD'li avukat Robert Amsterdam, Türkiye aleyhtarı bir mektup gönderen senatörlere bir mektupla cevap verdi. 15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişiminde rol oynamış FETÖ üyelerinin "insan hakları kurbanı" gibi sunulmasının gerçekle uzaktan yakından alakası olmadığını belirtti.
https://www.yenisafak.com/dunya/abdli-avukat-amsterdamdan-turkiye-aleyhine-mektubu-yazan-senatorlere-feto-uyelerinin-insan-haklari-kurbani-gibi-sunulmasinin-gercekle-alakasi-yok-3599863


10. Kremlin sözcüsü AIHM'in Navalnıy kararına tepki gösterdi.
Dmitriy Peskov hapis cezasına çarptırılan Aleksey Navalnıy'ın serbest bırakılması kararının yasa dışı olduğunu ve Rusya'nın mahkeme kararlarına müdahale olduğunu belirtti.
https://www.yenisafak.com/dunya/kremlin-sozcusunden-aihmin-navalniy-kararina-tepki-yasa-disi-3599858


11. Ceza infaz kurumlarında aşılanma başladı.
Ceza infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerin COVID-19 aşılanması başladı.
https://www.criturk.com/ceza-infaz-kurumlarinda-covid-19-asilamasina-baslandi


12.Yabancı ekonomistler faiz kararını değerlendirdi
Rabobank Gelişen Piyasalar Kıdemli Kur Stratejisti Matys, "Merkez Bankası vurgulanan trendlerde sürdürülebilir gelişmeler sağlanana kadar faiz indirimine gitmeyecek." dedi. Societe Generale Gelişmekte Olan Piyasalar Strateji Direktörü Kalen ise, "TCMB yılın 3. çeyreğinde para politikasında gevşemeye gidebilir." ifadesini kullandı.
https://www.dunya.com/finans/haberler/yabanci-ekonomistler-faiz-kararini-degerlendirdi-haberi-611478


13. TSK Personel Kanun teklifi Meclis'te yasalaştı! 
Milli Savunma Bakanlığı kadrolarında görevli personelin tecrübelerinden daha uzun süreli ve etkin şekilde yararlanılması, özlük haklarının iyileştirilmesi gibi düzenlemeleri içeren TSK Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda yasalaştı.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3069644-son-dakikatsk-personel-kanun-teklifi-mecliste-yasalasti


14.ABD bu kez sınırı aştı: YPG'yle birlikte Türkiye'nin 600 metre uzağına yerleşecekler!
Gara'daki mağara katliamının ardından Türkiye ile kriz yaşayan ABD, Suriye'nin kuzeydoğusunda yeni bir adım atıyor
https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/abd-bu-kez-siniri-asti-ypg-yle-birlikte-turkiye-nin-h32031.html


15.Demirtaş: 13 insanın katledilmiş olmasını açıkça kınıyorum
HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "PKK'nin elindeki 13 insanımızın katledilmiş olmasını açıkça kınıyorum. Ailelerin acısını yürekten paylaşıyor, kendilerine baş sağlığı diliyorum. Yaşananlardan dolayı çok üzgünüm" dedi.
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/180220213


16.Ruhani Almanya Başbakanı ile nükleer anlaşmayı görüştü
FHA- Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le İran’da Bercam adı ile anılan Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP nükleer anlaşmayı görüştü.
https://tr.farsnews.ir/world/news/13991130000618


17. "Azerbaycan zaferi bölgemizin ticari yapısını değiştiren bir başarı oldu."
Türkiye-Azerbaycan İş Forumu'nda konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Karabağ zaferinin ticari ve lojistik olarak bölgeyi ileriye taşıyacağını belirtti.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/ticaret-bakani-pekcan-azerbaycan-in-zaferi-bolgemizin-ticari-yapisinin-degisecegi-bir-donemin-baslangici-oldu/2149460


18. Azerbaycan Ekonomi Bakanı'ndan Türk İş Adamlarına İş Birliği Çağrısı

Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mihayıl Cabbarov bir forumda Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkinin güçlendirilmesi vurgusunu yaptı. İki ülke arasındaki siyasi ilişkinin ekonomik düzleme yansıması gerektiğini ve Türk iş adamlarını ve şirketlerini Azerbaycan'da beraber çalışmaya ve iş birliğine davet ettiğini belirtti.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/azerbaycan-ekonomi-bakani-cabbarov-turk-is-adamlarini-buyuk-sirketleri-is-birligine-davet-ediyorum/2149634


19. ABD'de kutup soğuklarından dolayı 38 kişi yaşamını yitirdi
ABD’yi yaklaşık bir haftadır etkisi altına alan şiddetli kış şartları nedeniyle şu ana kadar 38 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/abdde-kutup-soguklarindan-dolayi-38-kisi-yasamini-yitirdi-1814783