Türkiye gündemi haber özetleri - 19 Aralık 2020 Cumartesi

19 ARALIK 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) Reuters: “Türkiye İdlib’te 7 gözlem noktasından çekildi”
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/181220203

2) YPG: “Rusya Ayn İsa’yı Şam’a teslim etmesi için DSG’ye baskı uyguluyor”
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/181220203

3) Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel ile video konferansla görüştü
Erdoğan ile Merkel görüşmesinde, iki ülke ilişkilerini geliştirecek hususların ele alınarak, yeni dönemde Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri değerlendirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Türkiye'nin AB ile ilişkilerde yeni bir sayfa açmak istediğini belirterek, Türkiye-AB ilişkilerine yönelik sergilediği yapıcı katkı ve gayretleri için Almanya Başbakanı Merkel'e teşekkür etti.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-almanya-basbakani-merkel-ile-video-konferansla-gorustu/2081702

4) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: “Türkiye global şoklara karşı dayanıklılığını ispatladı”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, son dönemde bölgede yaşanan gelişmelerin, Türkiye'nin dışlandığı hiçbir senaryonun hayata geçemeyeceğini gösterdiğini belirterek, "Türkiye ile dostluk ve iş birliği kazandırırken yaptırımlar ve korumacı tutumlar kaybettirir." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-yardimcisi-oktay-turkiye-global-soklara-karsi-dayanikliligini-ispatladi/2081521

5) Milli Savunma Bakanı Akar: “Karadeniz'deki istikrarın önemli olduğunu biliyoruz”
Akar, "(Karadeniz’de) Herhangi bir provokasyona, gerilime meydan vermemek için her türlü tedbiri alıyoruz." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/milli-savunma-bakani-akar-karadenizdeki-istikrarin-onemli-oldugunu-biliyoruz/2081627

6) Darbe girişimi soruşturması kapsamında Osman Kavala ve Henri Barkey'in yargılanmasına başlandı
"Anayasa'yı ihlal" ve "siyasal veya askeri casusluk" suçundan açılan davanın ilk duruşması başladı. Duruşmaya, firari sanık Barkey gelmedi. Duruşmaya, Almanya, Fransa, Hollanda ve İsviçre Başkonsolosları ile ABD, Danimarka, Norveç ve İsveç konsolosluk temsilcileri, Uluslararası Af örgütü temsilcisi ile CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu izleyici olarak katıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/15-temmuz-darbe-girisimi/darbe-girisimi-sorusturmasi-kapsaminda-osman-kavala-ve-henri-jak-barkeyin-yargilanmasina-baslandi/2081296

7) Ali Koç: “Türkiye ve ABD'nin birbirine ihtiyacı var”
Amerikan Şirketler Derneği’nin Ödül Töreni’nde konuşan Ali Koç, ABD-Türkiye ilişkilerine de değinerek "Sıkıntıların konjonktürel olmasını diliyorum. İki ülkenin de birbirine ihtiyacı var. ABD'nin ülkemizin değerini, kıymetini, bizim hassasiyetlerimizi daha iyi anlaması gerektiğini, bizim de karşı tarafın serzenişlerini daha iyi anlamamız gerektiğini düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.
https://www.dunya.com/ekonomi/ali-koc-turkiye-ve-abdnin-birbirine-ihtiyaci-var-haberi-604190

8) Türkiye'den Belçika Temsilciler Meclisinin Yukarı Karabağ kararına tepki
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, "Yukarı Karabağ konusunda Belçika Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda kabul edilen 1597 sayılı karar ne tarihi, ne hukuki, ne de sahadaki gerçeklerle bağdaşmaktadır." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/turkiyeden-belcika-temsilciler-meclisinin-yukari-karabag-kararina-tepki/2081905

9) Koca: “Tedbirler sonuç vermeye başladı”
Sağlık Bakanı Koca, "Son hafta içinde pozitif vaka sayısındaki azalma yüzde 20'yi buldu. Hastanelerimizde bunun yansımasını gördük." dedi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/koca-tedbirler-sonuc-vermeye-basladi

10) Rus Büyükelçi Yerhov: “Sağlık Bakanı Koca ile Sputnik V’yi görüşeceğim”
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202012191043431602-rus-buyukelci-yerhov-saglik-bakani-koca-ile-sputnik-vyi-gorusecegim/

11) Gaziantep'te özel hastanede patlama
Özel bir hastanenin yoğun bakım servisinde oksijen tüpü patladı. Patlama sonrası çıkan yangında 8 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda yaralı var.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3046687-gaziantepte-ozel-hastanede-patlama-olu-ve-yaralilar-var

12) TBMM'de 2021 bütçesi kabul edildi
TBMM Genel Kurulu bütçe görüşmeleri tamamlandı. TBMM Genel Kurulu'nda konuşmalardan sonra elektronik oylama yapıldı.2021 Merkezi yönetim Bütçe Kanun Teklifi için 509 milletvekili oy kullandı. 316 milletvekili ‘kabul', 193 milletvekili ‘red' oyu kullandı.2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
https://www.dunya.com/ekonomi/tbmmde-2021-butcesi-kabul-edildi-haberi-604214

13) TUSAŞ’tan müjde
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Milli Muharip Uçak (MMU) için 3 büyük yeni test merkezi kurulacağını duyurdu.
https://video.haber7.com/video-galeri/177098-turkiyenin-gururu-tusastan-3-mujde-birden

14) CHP Gnl. Bşk. Yrd. Yüksel Taşkın, “HDP kapatılsın” çağrısını “güç gösterisi” olarak niteledi: “Kapatma radikalleştirir”
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/chpli-taskin-hdp-kapatilsin-cagrisini-guc-gosterisi-olarak-niteledi-kapatma-radikallestirir-1799788

15) Akşener’den CB adaylığı konusunda mesaj
Akşener, “Türkiye’nin geleceğini kendi nefsim için zora sokmayacağım" ifadelerini kullandı.
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/181220207

16) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: “Franko'nun ruhu bugün CHP'de yaşıyor
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Diktatör Franko'nun Türkiye'deki temsilcileri, Cumhurbaşkanımıza laf atmaya, çamur atmaya çalıştılar, buna cüret ettiler. Franko'nun ruhu bugün CHP'de yaşıyor, bizde değil. Recep Tayyip Erdoğan yerli ve millidir, milletin adamıdır. Yetkisini ve gücünü milletinden alır." dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/cumhurbaskani-yardimcisi-oktay-frankonun-ruhu-bugun-chpde-yasiyor-3590351

17) Bahçeli'den Kılıçdaroğlu'na yanıt: “Cumhur İttifakı devam edecek” MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Devlet Bahçeli ittifakı bozmaya zemin hazırlıyor" iddiasına ilişkin, "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Bey'in birçok konuda ortaya koymuş olduğu görüşler zannediyorum inandırıcılığı olmayan, bir gündem oluşsun da nasıl oluşursa oluşsun inancıyla yapmaya çalıştığı bir çalışma. Cumhur İttifakı devam edecek. Cumhur İttifakı, 2023 yılında inşallah tekrar iktidar olacak." dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/son-dakika-haberleri-bahceliden-muhalefeti-yikan-aciklama-3590310

18) Sayıştay Başkanlığı, belediyelere ilişkin 2019 yılı denetim raporlarını açıkladı. Ancak raporlar açıklandıktan kısa bir süre sonra Sayıştay’ın resmi internet sitesinden kaldırıldı. Kaldırılmadan önce siteden indirebildiğimiz bazı raporlarda çarpıcı tespitlere yer verildi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/belediyelerdeki-usulsuzlukleri-tespit-etti-raporlar-once-aciklandi-sonra-kaldirildi-sayistay-raporlari-uctu-1799776

19) Ukrayna: “Bayraktar’a ihtiyacımız var”
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kiev’de temaslarda bulunurken, Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran, savunmadaki işbirliğine dikkat çekti. Türk İHA’larının etkinliğinin Suriye, Libya ve Karabağ’da da görüldüğünü belirten Taran, Ukrayna ordusunun bu İHA’lara ihtiyaç duyduğunu söyledi.
https://www.yenisafak.com/dunya/bayraktara-ihtiyacimiz-var-3590327,,

20) Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Kırım Platformuna desteğimizi bugün bir kere daha yineledik. Türkiye olarak Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımıyoruz" dedi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/cavusoglu-kirim-in-yasa-disi-ilhakini-tanimiyoruz

21) Türkiye, Nijer'de 1 milyon hektarda tarım yapacak
Türkiye, Sudan'dan sonra, bir başka Afrika ülkesi Nijer'de de tarımsal üretim yapmak üzere harekete geçti. Nijer'de 1 milyon hektar alanda tarımsal üretim yapılması ve özellikle yem bitkileri üretilerek Türkiye'ye getirilmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou ile 2018'de yaptığı görüşme doğrultusunda, bu ülkede 1 milyon hektar alanda tarımsal üretim yapılması için anlaşmaya varıldı. Bu görüşmeden sonra Cumhurbaşkanı Yardımcılığı bünyesinde özel bir ekip kuruldu ve Nijer'de çalışmalara başlandı.
https://www.dunya.com/sektorler/tarim/turkiye-nijerde-1-milyon-hektarda-tarim-yapacak-haberi-604191

22) İtalya'da yapılan bir yılsonu anketine göre İtalyanların 'Dünya için en büyük tehdit' olarak gördüğü ilk üç ülke arasına ilk defa Türkiye de girdi.
İtalyanların yüzde 27'si Çin, yüzde 15'i İran, yüzde 14'ü Türkiye yanıtını verdi.
https://tr.sputniknews.com/avrupa/202012191043432027-italyanin-dunya-icin-en-buyuk-tehditler-anketinde-turkiye-ucuncu-sirada/

23) ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımla
ABD Ticaret Bakanlığı, Rus şirketleri Kosmos Komplekt, Sovtest Comp ve Rus vatandaşı İlyas Sabirov'u yaptırım listesine aldığını duyurdu.
https://tr.sputniknews.com/abd/202012191043431703-abdden-rusyaya-yeni-yaptirimlar/

24) Slutskiy: “Bulgaristan'ın diplomatımızı sınır dışı etmesi Rusya'ya yönelik karalama politikasının bir parçası”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012191043432011-slutskiy-bulgaristanin-diplomatimizi-sinir-disi-etmesi-rusyaya-yonelik-karalama-politikasinin-bir/

25) Trump, Çinli firmaları Amerikan borsalarından çıkarabilecek yasayı onayladı
Beyaz Saraydan yapılan açıklamada, Trump'ın, "Yabancı Şirketler Sorumluluk Yasası'nı" imzaladığı belirtildi. Söz konusu yasa, yabancı şirketlerin, ABD Kamu Muhasebesi Gözetim Kurumu'nun denetimlerine art arda 3 yıl uymamaları halinde Amerikan borsalarında listelenmesini engelliyor. Çinli şirketleri hedef aldığı belirtilen yasanın, Alibaba, Baidu, Pinduoduo ve PetroChina gibi firmaları etkileyebileceği kaydediliyor.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/trump-cinli-firmalari-amerikan-borsalarindan-cikarabilecek-yasayi-onayladi/2081985

26) Biden ekibi ile Pentagon arasında geçiş süreci anlaşmazlığı
ABD Başkanlık seçimlerini kazanan Biden'ın ekibi, ABD Savunma Bakanlığının anlaşarak ve Noel tatili nedeniyle geçiş faaliyetlerinin ertelendiği açıklamasının aksine karşılıklı bir anlaşma olmadığını, çalışmalara devam etmek istediklerini duyurdu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/biden-ekibi-ile-pentagon-arasinda-gecis-sureci-anlasmazligi/2081882

27) Brexit sonrası İngiltere-Çin ilişkileri önem kazanacak
Akademisyen Altay Atlı, CRI Türk'te Kamil Erdoğdu'nun hazırlayıp sunduğu "Güne Başlarken" programına konuk oldu. Atlı, Brexit süreci ve Çin-İngiltere ilişkilerini değerlendirdi.
https://www.criturk.com/haber/ozel-haber/brexit-sonrasi-ingiltere-cin-iliskileri-onem-kazanacak-180617

28) “Çin ve Japaonya arasında güçlü ve güvenli ilişki geniş bir bölgenin yararına olur”
Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, kasım ayının sonunda Japonya'yı ziyaret ederek Japonya Dışişleri Bakanı Toshimitsu Motegi ile görüştü. Görüşmede, taraflar, yıl içerisinde iki ülkenin deniz ve hava irtibat mekanizmasının parçası olarak, savunma bakanlıkları arasında doğrudan telefon hattı açmak için çaba gösterme konusunda anlaştılar.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/guclu-ve-guvenli-iliski-genis-bir-bolgenin-yararina-olur-180595

29) Yemen’de yeni hükümet kuruldu
Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik başkanlığında 24 bakandan oluşan ve ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi ile mevcut hükümetin eşit sayıda bakanlığa sahip olduğu yeni hükümetin kurulduğu açıklandı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/yemen-de-yeni-hukumet-kuruldu

30) Rus Vektor Merkezi, geliştirdiği HIV aşısının antikor üretebildiğini açıkladı.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012191043431530-rus-vektor-merkezi-gelistirdigi-hiv-asisinin-antikor-uretebildigini-acikladi/