Türkiye gündemi haber özetleri - 19 Ağustos 2020 Çarşamba

19 AĞUSTOS 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ



1) AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: “Biden’ın sözleri tam anlamıyla darbecilik”
“Sözlerinin aslında siyaset anlamında darbecilik olduğunu bildiği için ‘Darbe ile değil seçimle yapıcam’ diye bir kelime kullanıyor. Biden’ın sözleri tam anlamıyla darbecilik. Eski sömürge zihniyetini yansıyan bir yaklaşımla konuşmuş. ‘Bir ABD Başkanı seçim sonuçlarını kabul etmezse’ diye orduyu göreve davet ediyor. Kendisi çıkıp Türkiye’deki seçim sonuçlarını kabul etmeyen bir yaklaşım ortaya koyuyor. Bunun devlet adamlığıyla ilgisi yok. Çıkmış bir NATO müttefiki olan demokrasiyle yönetilen bir ülkeye müdahaleden söz ediyor.”
https://www.aydinlik.com.tr/haber/ak-parti-sozcusu-omer-celik-biden-in-sozleri-tam-anlamiyla-darbecilik-216192-1

 

2) İletişim Başkanı Altun'dan ''milli iradeye saygı'' çağrısı
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Biden'ın 'muhalefetle el ele Erdoğan'ı devireceğiz' sözlerine, konunun muhatabı muhalefet halen net bir cevap veremedi. Hep bir ağızdan '7 ay niye beklediniz' diye soruyorlar. Sizi bekledik. O konuşmayı siz de biliyordunuz biz de. Biz konuştuk. Siz neden sustunuz?" değerlendirmesinde bulundu. Altun, ABD Başkan Adayı Joe Biden'ın açıklamalarına karşı muhalefetin tavrıyla ilgili "Karşı karşıya kaldığımız şey, ‘Erdoğan gitsin de nasıl giderse gitsin’ sendromudur. Çağrımız, milli iradeye saygılı olunmasıdır." ifadesini kullandı.

3) CHP’den hükümete Biden eleştirisi
CHP Sözcüsü Faik Öztrak: “Sarayın altun çocuğu” bugün sosyal medyadan Biden’ın sözlerini neden 8 aydır gündeme getirmediklerini açıklamış. “Biz bunu zaten biliyorduk. Muhalefetin ne diyeceğini bekliyorduk” demiş. Biliyordunuz da ne yaptınız? Dışişleri bakanınız ne yaptı? Orada süs çiçeği diye mi oturuyorsunuz? ABD’nin başkan adayı kalkmış ülkeyi aşağılarken, siz muhalefete tuzak kurmak için ülkeye edilen hakareti 8 ay boyunca sineye mi çetiniz? Bu nasıl devlet ciddiyeti? Nasıl devlet adamlığı?”
https://halktv.com.tr/oztraktan-erdogana-mal-varligi-ulke-cikarlarinin-onune-geciyor-432062h

4) ABD PKK’yı masaya oturtmak istiyor: Sözde özerk yönetimin anayasa görüşmelerine katılacaklar
ABD, Suriye’de hamisi olduğu PKK/YPG’yi Cenevre’de masaya oturtmaya hazırlanıyor. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, sözde özerk yönetimin anayasa görüşmelerine katılması konusunun tartışıldığını söyledi. Türkiye ve Suriyeli muhalifler YPG’nin muhatap alınmasını istemiyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/abd-pkkyi-masaya-oturtmak-istiyor-sozde-ozerk-yonetimin-anayasa-gorusmelerine-katilacaklar-3553670

 

5) Türk köyüne ikinci tehdit: Yunanistan, Türklerin yaşadığı noktaları işaretleyerek hedef gösteriyor
Yunan askerlerinin gözdağı için silahlı tatbikat yaptığı Gökçepınar köyü bu kez ırkçıların hedefinde. Yunan internet siteleri skandal tatbikatın fotoğrafını çekerek dünyaya duyuran köylülerin peşine düştü. Bir site, fotoğrafların çekilebileceği olası evleri işaretleyerek hedef gösterdi. Atina ise kışkırtmalara sessiz.
https://www.yenisafak.com/dunya/turk-koyune-ikinci-tehdit-yunanistan-turklerin-yasadigi-noktalari-isaretleyerek-hedef-gosteriyor-3553668

6) Yunan-Rum ikilisi Doğu Akdeniz'de AB'yi öne sürüyor
Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye'nin gelecekteki ilişkisine yön vereceğini iddia etti. Rum Bakan Christodoulides, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Bölgedeki gelişmelerin büyük ölçüde AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğini belirleyeceğini düşünüyoruz." iddiasında bulundu.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/08/19/yunan-rum-ikilisi-dogu-akdenizde-abyi-one-suruyor

 

7) ABD o limanı satın alarak Türk boğazlarını gözetleyecek
Yunanistan’ın kuzeyinde bulunan stratejik Dedeağaç limanına ABD’li iki girişim grubunun talip olduğu belirtildi. Yunan Ekathimerini gazetesinin haberine göre, ABD’li ONEX ve Black Summit Financial Group, Dedeağaç Limanı’nın yüzde 67’sini ve Kavala’daki Filippos B limanını almak için teklifte bulundu. ABD’nin Dedeağaç’ı hem Karadeniz stratejisi kapsamında Rusya’ya karşı hem de Yunanistan’ın en büyük limanını satın alan Çin’e karşı kullanmak istediği değerlendiriliyor. ABD’nin bir hedefinin de, Dedeağaç üzerinden Türk Boğazları’nı gözetlemek olduğu değerlendiriliyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/abd-dedeagac-limanini-satin-alarak-turk-bogazlarini-gozetleyecek-3553666

 

8) Suudi basınından deniz üssü iddiası: Türkiye ve Katar, Misrata limanında bir askeri üs kuracak
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye'nin Libya ziyareti Arap dünyasında büyük yankı uyandırdı. Suudi medya organı Al-Arabiye, ziyarette UMH hükümeti ve Türkiye-Katar ortaklığında Misrata limanında bir askeri üs kurulmasına yönelik anlaşma imzalandığını iddia etti.
https://www.yenisafak.com/dunya/turkiye-ve-katar-libyadaki-misrata-limaninda-bir-askeri-us-kuracak--3553665

 

9) Suriye'de patlama: Rus Tümgeneral hayatını kaybetti!
Reuters tarafından aktarılan haberde, Rusya Savunma Bakanlığı'nın, Suriye'de gerçekleşen patlamada 1 Rus Tümgeneralin öldüğünü 3 Rus askerinin yaralandığını duyurdu. Saldırıda 3 kişinin daha yaralandığı belirtilirken Reuters’taki haberde, benzer bir saldırının geçtiğimiz Pazartesi günü de yaşandığı ancak kimsenin yaralanmadığı ifade edildi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5127212/son-dakika-suriyede-patlama-rus-tumgeneral-hayatini-kaybetti

 

10) Suriye'de 2 Rus keşif uçağı düşürüldü
Suriye'nin İdlib kentinde iki Rus keşif uçağı düşürüldü. Öte yandan Suriye'de Esad rejimine destek veren Rus savaş uçakları, bugün İdlib'in farklı bölgelerine hava saldırıları düzenledi.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/08/18/suriyede-2-rus-kesif-ucagi-dusuruldu?paging=4

11) Libya'ya düzenli ordu: Mehmetçik 1993'teki Azerbaycan tecrübesini aktaracak
Türkiye ve Katar iş birliğiyle yürütülecek çalışmalarda, Libya’nın yerel güvenlik unsurları olan aşiret ve kabilelerin silahlı unsurları düzenli bir ordu olarak yapılandırılacak. Libya’da aşiret ve kabile sisteminden düzenli sisteme geçilmesinin her ülkenin başaramayacağı zorlukta bir faaliyet olduğu ve bu tablonun Türkiye ve Katar’ın büyük başarısını gösterdiği belirtiliyor. Libya ordusunun temeli ise Türk harp okullarında atılıyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/libya-ordusunu-turkiye-egitecek-azerbaycan-tecrubesi-aktarilacak-3553663

 

12) Almanya'dan Libya için dikkat çeken teklif: “Sirte ve Cufra silahsızlandırılmış bölge olsun”
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac ile ülkesinin Libya krizine çözüm konusundaki çabalarını görüştü. Görüşmede Almanya Dışişleri Bakanı Maas'ın Sirte ve Cufra'nın silahsızlandırılmış bölgeler olmasını önerdiği ifade edildi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/almanya-dan-libya-icin-dikkat-ceken-teklif-sirte-ve-cufra-silahsizlandirilmis-bolge-olsun-216130

13) Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Türkiye, Venezuela'nın iyi ve kötü gün dostudur”
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Venezuela Dışişleri Bakanı Arreaza ile ticaretten tarıma, eğitimden turizme kadar birçok alanda iki ülke arasındaki iş birliğini ele aldıklarını belirterek, "İyi işler yaptık ancak daha iyisini yapmalıyız." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakani-cavusoglu-turkiye-venezuelanin-iyi-ve-kotu-gun-dostudur/1946109

 

14) FETÖ’ye dev operasyon: Mahrem imam da var muvazzaf da
FETÖ’nün TSK’daki kripto yapılanmasına yönelik İzmir ve İstanbul merkezli birçok ildeki operasyonda, aralarında muvazzaf, mahrem imam ve ihraç askerlerin de bulunduğu 118 şüpheliye yönelik baskınlar yapıldı. Ankara’da da hava kuvvetlerindeki ankesör soruşturmasında 25 kişiden 18’i yakalandı. Şüphelilerin kontörlü büfe telefonlarından periyodik ve ardışık aramayla haberleştiği tespit edildi.
https://www.yenisafak.com/gundem/fetoye-dev-operasyon-mahrem-imam-da-var-muvazzaf-da-3553674

15) Tüpraş’ın dolar oyunu: Krediler yatırıma değil, dolar mevduatına yapılıyor
Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu olarak gösterilen Tüpraş da ‘TL’ye saldırıyor. Tüpraş’ın Borsa’ya yolladığı verilere göre 2019 sonunda 8,7 milyar TL olan vadeli mevduat miktarı Haziran 2020 itibari ile 16 milyar TL’ye çıktı. Aynı dönemde dolar mevduatı 1,1 milyar TL karşılığı dolar iken 6,2 milyar TL karşılığı dolara çıktı. Tüpraş bu dönemde 5,1 milyar TL’lik dolar aldı. Tüpraş’ın döviz mevduatını bu denli artırmasının nedeni anlaşılamadı. Tüpraş’ın kredi çekerek döviz mevduatı yapmış olma ihtimalinin yüksek olduğu ifade edilirken, asli işinden değil, döviz yükselişinden para kazanmaya çalıştığı gerçeği ortaya çıktı.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/tuprasin-dolar-oyunu-krediler-yatirima-degil-dolar-mevduatina-yapiliyor-3553657

16) TCMB'den bir sıkılaştırma hamlesi daha
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sıkılaştırma adımları çerçevesinde bankalararası para piyasasında bankaların borç alabilme limitlerini yarından itibaren yarıya düşürdüğünü açıkladı. TCMB'den yapılan yazılı açıklamada, "Likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde, TCMB bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitleri (BAL), 19 Ağustos 2020 tarihinden geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için yarıya düşürülmüştür" denildi.
https://www.dunya.com/ekonomi/tcmbden-bir-sikilastirma-hamlesi-daha-haberi-478259

 

17) Numan Kurtulmuş'tan aile çıkışı
İstanbul Sözleşmesi gündemdeyken AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, aile değerlerinin korunmasına ilişkin bir açıklama yaptı. "İnsanların tek başına yaşamaları anlayışı sıkıntı yaratıyor" dedi. Kurtulmuş, aile kurumu ile ilgili açıklamalarına yenilerini ekledi. Bu seferde, toplumdaki yalnızlaşma ve bencilleşmenin nedenini de, aile konusu ile bağdaştırdı, "aile, kadın ve çocuk meselesi ile ele alınmalı" dedi. Kurtulmuş, bireyin yalnızlaşmasını ve bencilleşmesini de "aile olmamaya" bağladı.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/numan-kurtulmus-tan-aile-cikisi-h267154.html

18) Trump'tan Belarus açıklaması
ABD Başkanı Donald Trump, Belarus'taki gösterilerin "barışçıl" olduğuna inandığını belirterek, "'Demokrasi' önemli bir kelime, Belarus'ta çok fazla demokrasi varmış gibi görünmüyor." ifadesini kullandı.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/trump-tan-belarus-aciklamasi-h267152.html

19) Askeri darbe girişimiyle alıkonulan Mali Cumhurbaşkanı istifa ettiğini açıkladı
Akşam saatlerinde bir grup asker tarafından konutundan alınarak başkent Bamako'ya 15 kilometre mesafedeki Kati garnizonuna götürülen Keita, devlet televizyonundan kısa bir konuşma yaptı. Orduyu düzeltme konusunda başarısız olduğunu söyleyen Keita, 10-12 Temmuz'da düzenlenen gösterilerde yaşanan can kayıpları nedeniyle de pişmanlık duyduğunu dile getirdi. Meclisi ve hükümeti de feshettiğini kaydeden Keita, "İktidarda kalmak adına kan dökülmesini istemiyorum." ifadesini kullandı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/askeri-darbe-girisimiyle-alikonulan-mali-cumhurbaskani-istifa-ettigini-acikladi/1946237


20) AK Partili Başkan Koronadan hayatını kaybetti, CHP’li Başkan Koronaya yakalandı
Konya’da koronavirüs tedavisi gören AKP'li Çumra Belediye Başkanı Halit Oflaz yaşamını yitirdi. Osmaniye'nin Düziçi ilçesi Belediye Başkanı Dr. Alper Öner, Koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını açıkladı. Ordu'nun Ünye ilçe Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney ile AKP'li Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı'nın da Covid-19 testleri pozitif çıktı.
https://halktv.com.tr/koronavirus-tedavisi-goren-akpli-baskan-hayatini-kaybetti-432099h

21) ''Hekimlerde ''tükenmişlik'' başladı, doktorlar istifa ediyor
Türk Toraks Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Oya İtil, koronavirüsle mücadelenin kahramanları olan birçok doktorun ya istifa ettiğini, ya da emeklilik ve tayin istediğini söyledi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5127010/hekimlerde-tukenmislik-basladi-doktorlar-istifa-ediyor

 

22) "Türkiye Karadeniz'de doğalgaz buldu" iddiası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cuma günü verecekleri, Türkiye'de yeni bir dönemin açılmasını sağlayacak müjdenim Karadeniz'de doğalgaz keşfi olduğu ileri sürüldü.
Bloombergnews'in haberine göre, Türkiye, Karadeniz'de bir enerji kaynağı keşfetti. Bloomberg News'e bilgi veren iki kaynak söz konusu enerjinin büyük olasılıkla doğalgaz olduğunu ileri sürdü.

https://www.haberturk.com/bloomberg-turkiye-karadeniz-de-enerji-kaynagi-kesfetti-2777760-ekonomi

 

23) ERDOĞAN: "CUMA GÜNÜ BİR MÜJDE VERECEĞİZ, YENİ BİR DÖNEM AÇILACAK"

 

"SAVUNMA SANAYİNDE OLDUĞU GİBİ ENERJİDE DE DIŞA BAĞIMLI BİR ÜLKENİN SİYASİ BAĞIMSIZLIĞI TARTIŞMALIDIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, diplomaside, ekonomide, üretimde, sürdürülebilir kalkınmada başarının temel şartının enerjide bağımlılığı en aza indirmek olduğuna vurgu yaparak, “Savunma sanayinde olduğu gibi enerjide de dışa bağımlı bir ülkenin siyasi bağımsızlığı tartışmalıdır. Enerjide dışa bağımlılık sadece cari denge açısından değil, aynı zamanda enerji güvenliği açısından da bir tehdit unsurudur” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için millî enerji ve maden politikasını hayata geçirdiklerine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu bilgileri paylaştı: “Dışa bağımlılığımızı azaltmak için yerli ve yenilenebilir enerjinin enerji sepetimizdeki payımızı artıracak yatırımlara hız verdik. 2019 yılında elektriğimizin yüzde 62’sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan ürettik. 2002 yılında yenilebilir kaynaklardan elektrik üretimimiz yüzde 26,3’ken, bu sayı 2019’da yüzde 48’e, bu yılın Temmuz sonu itibariyle de yüzde 49,2’ye yükseldi” bilgisini paylaştı.

 

“DOĞU AKDENİZ'DE ÜLKEMİZE DAYATILMAYA ÇALIŞILAN SEVR'E BOYUN EĞMEYECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akdeniz’de Türkiye’nin hak ve hukukunu korumaya yönelik attıkları adımların da enerji dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak için hayati öneme sahip olduğunun altını çizerek, “Özellikle Doğu Akdeniz’de ne işimiz var diye soran muhalefetin bu hususları iyi dinlemesini, iyi öğrenmesini istiyorum. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’den Libya’ya kadar farklı cephelerde yürüttüğü mücadele sadece bir hak mücadelesi değil, bir istikbal mücadelesidir. Vatanımızı savunmak için ne kadar önemli gayretler veriyorsak, bugün Mavi Vatan’ı savunmakta o derece önemlidir. Bir asır önce nasıl millet olarak Sevr’i yırtıp atmışsak, bugün de Doğu Akdeniz’de ülkemize dayatılmaya çalışılan Sevr’e boyun eğmeyeceğiz. Yüzde 100 haklı olduğumuz bu meselede şayet korsanlığa prim verirsek gelecek nesillerin yüzüne bakamayız” değerlendirmesinde bulundu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte Misak-i Millî sınırlarına sahip çıkılmamasıyla, adalar meselesinde ürkek davranılmasıyla çok büyük maliyetler ödendiğini dile getirerek, “Sadece uğrunda şehitler verdiğimiz toprakları kaybetmedik, aynı zamanda güneyimizdeki zengin enerji kaynaklarının da dışında bırakıldık. Aynı şekilde Ege ve Akdeniz’de yüzleştiğimiz kronik sorunların temelinde bu dönemde yapılan yanlış hamleler bulunuyor. Zamanın şartlarına sığınarak hataları örtmeye çalışmak kolaycılıktır” diye konuştu.

 

“TÜRKİYE, DOĞU AKDENİZ’DE HAKKINI SONUNU KADAR ARAMAKTA KARARLIDIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, Doğu Akdeniz’de hakkını sonunu kadar aramakta kararlıdır. Hiçbir sömürgeci güç, hiçbir tehdit ülkemizi bu bölgede var olduğu tahmin edilen zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarından mahrum bırakamaz. Biz hiç kimsenin hakkına, hukukuna el uzatmıyoruz. Biz medeniyetler beşiği Akdeniz’de gerilim ve kavga da istemiyoruz. Biz sadece milletimizin hakkını, Kıbrıs Türklerinin hukukunu savunuyoruz” dedi.

“Muhataplarımızdan da gerilimi tırmandıracak değil, düşürecek diyalog yolunu açacak adımlar bekliyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, meseleyi Türkiye’nin hak ve hukukunu temin edecek şekilde çözüme kavuşturacaklarına inandığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma günü bir müjde vereceğini açıklayarak, “Ve şu anda bu müjdenin bizde hayalleri, rüyası içerisindeyiz. Cuma günü inşallah bu müjdeyi tüm milletimize vermek suretiyle Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağına da şimdiden inanıyorum” açıklamasında bulundu.