Türkiye gündemi haber özetleri - 18 Temmuz 2020 Cumartesi

18 TEMMUZ 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ

 


1. Rusya: “Ayasofya kararı Rus-Türk ilişkilerine zarar vermez”
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Ayasofya kararının Rus-Türk ilişkilerine zarar vereceğini düşünmüyorum. Bu meselenin Türkiye'nin içişleri olduğuna yönelik bizim resmi devlet pozisyonumuz var. Türk ortaklarımızın herhangi bir kararda Ayasofya'nın daha önce UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan bir yapı olduğunu dikkate alacağını umuyoruz, birçok Hristiyan ve Ortodoks için kutsal bir anlamı olduğunu dikkate alacağını umuyoruz.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/07/18/ayasofya-karari-rus-turk-iliskilerine-zarar-vermez

2. Azeri Gazeteci Alesger: “Olayları ABD kışkırtıyor”
Ermenistan ordusunun, 12 Temmuz’da sınırın Tovuz bölgesinde Azerbaycan mevzilerine top atışları da dahil saldırı girişiminde bulunması ve sivil yerleşim yerlerini hedef alması ile başlayan çatışmalar dün durulsa da, sınır hattında gerginlik hala devam ediyor. Azerbaycan-Ermenistan sınır hattında yaşanan gerginliği ve sebeplerini Azeri gazeteci-yazar Agil Alesger ile konuştuk.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/olaylari-abd-kiskirtiyor-213518-1

3. Akar: “Ermenistan saldırısının arkasında kirli planlar var”
Bakan Akar, doktora tezinin konusu olan "Harbord Askeri Heyeti Raporu" hakkında sunum yaptı. Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırılarının perde arkasında kirli planlar olduğunu söyledi. Akar, Fransa'nın taciz yalanı ile oluşturmak istediği cepheye karşı kararlı olunacağının altını çizdi. Milli Savunma Bakanı Akar, Doğu Akdeniz'de Mavi Vatan savunmasından geri adım atılamayacağını belirtti. Akar, Doğu Libya'daki gelişmeler hakkında "Türkiye'nin, her aklına gelenin efelik yapacağı bir ülke olmadığını görsünler" açıklamasında bulundu.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/bakan-hulusi-akar-turkiye-nin-her-aklina-gelenin-efelik-yapacagi-bir-ulke-olmadigini-gorsunler-h265421.html

4. Azerbaycan-Ermenistan sınırında neler oluyor?
Azerbaycan’ın Tovuz ilinde karşılıklı topçu ateşi şeklinde devam eden çatışmalarda geçtiğimiz 5 günde iki taraftan yaklaşık 20 asker hayatını kaybetti. Çatışmaların neden şimdi patlak verdiği ise cevap arıyor.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/azerbaycan-ermenistan-sinirinda-neler-oluyor-41567236

 

5. Yavuz sondaj gemisi karasuları dışında ilk sondajına başlıyor
Yavuz sondaj gemimiz karasularımız dışında ilk sondajına başlıyor. Çalışmalar, Türk kıtasahanlığı içerisinde yer alan ancak Güney Kıbrıs'ın hak iddia ettiği bölgede gerçekleşecek. Türkiye'nin yayınladığı Navtex'e göre Yavuz gemisi bir ay süre ile sondaj çalışması yürütecek.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/yavuz-sondaj-gemisi-karasulari-disinda-ilk-sondajina-basliyor-h265440.html

6. Şırnak teröre karşı tek yürek: Kahrolsun PKK, iş birlikçi HDP
HDP Şırnak İl Başkanlığı önünde toplanan bir grup Şırnaklı vatandaş, terör örgütü PKK’nın saldırı ve katliamlarını lanetleyerek “Kahrolsun PKK, işbirlikçi HDP” sloganları attı. Şehri-Nuh Şırnak Platformu Üyesi Abdullah Çatı, "Anneler artık seslerini duyurmak istiyor. Biz de onların yanındayız, o acıyı hissediyoruz ve mücadelelerine ortak olduğumuzu buradan haykırıyoruz" dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/sirnak-terore-karsi-tek-yurek-kahrolsun-pkk-is-birlikci-hdp-3549652

 

7. PKK-KCK operasyonu: Gaziantep’te HDP il eş başkanı ve CHP'lilerin de bulunduğu 9 kişi tutuklandı
https://halktv.com.tr/gundem/hdp-il-es-baskani-ve-chplilerin-de-bulundugu-9-kisi-tutuklandi-429687h

 

8. CHP’nin kanalı Halk TV, Abdullah Öcalan’a “son diktatör” röportajını sansürledi
CHP’nin kurduğu ve yıllardır fonladığı Halk TV, terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın nasıl bir diktatör olduğunun anlatıldığı röportajı yayından kaldırdı. PKK ve diğer sol eğilimli terör örgütlerindeki iç infazları, baskıları ve adam kaçırmaları kaleme aldığı kitapları ile bilinen yazar Aytekin Yılmaz’ın, Abdullah Öcalan’ı anlattığı ‘Son Diktatör’ isimli kitap üzerine İsmail Saymaz’ın yaptığı programı sansürleyen Halk TV’nin ‘RTÜK kaygısından yayınlamıyoruz’ dediği öğrenildi. Aytekin Yılmaz, “HDP’lilerden rahatsız olmayan RTÜK, benden neden rahatsız oluyor” sözleri ile Halk TV’ye tepkisini dile getirdi. Programı sansürlü olarak ekrana gelen İsmail Saymaz ise bir açıklama yapmadı.
https://www.yenisafak.com/hayat/chpnin-kanali-halk-tv-abdullah-ocalana-son-diktator-denilen-roportaji-sansurledi-3549650

9. İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu terör örgütü DHKP-C üyesi Ünsal ve Timtik için çağrı yaptı
İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla terör örgütü DHKP-C üyeliğinden hüküm giyen ve cezaevinde eylem başlatan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için “Onlara kayıtsız kalmayalım" çağrısı yaptı. Timtik ve Ünsal, Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edildiği hain saldırının ardından başlatılan operasyonla yakalanarak tutuklanmıştı.
https://www.yenisafak.com/gundem/istanbul-barosu-baskani-durakoglu-teror-orgutu-dhkp-c-uyesi-unsal-ve-timtik-icin-cagri-yapti-3549666

10. AK Parti Grup Başkanvekili Turan, AYM'nin infaz düzenlemesine ilişkin kararını değerlendirdi
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, infaz paketi hazırlanırken, tüm paydaşların görüşlerinin alındığını, toplum vicdanını yaralamayacak bir hassasiyetle çalışıldığını belirterek, "İnfaz düzenlemesinin iptalinin kime ne faydası var? Eğer bu düzenlemeden Demirtaş yararlanmış olsaydı, terör suçluları yararlanmış olsaydı, CHP bu adımı atar mıydı, AYM’ye gider miydi?" dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/ak-parti-grup-baskanvekili-turan-aymnin-infaz-duzenlemesine-iliskin-kararini-degerlendirdi/1914218

11. HDP’li vekilden tecavüz skandalı, Tuma Çelik istifa etti
HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik’in seçim çalışmaları sırasında düzenlenen dernek toplantısına katılan bir kadına tecavüz ettiği ortaya çıktı. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, Çelik’in dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören dosyayı TBMM’ye gönderdi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/07/18/hdpli-vekilden-tecavuz-skandali

12. Ak Parti’den Gelecek Partisi’ne geçtiler
Mardin’in Kızıltepe ilçe Kadın Kolları Başkanı Emine Göktaş ve beraberindeki 14 kişi AKP'den istifa ederek Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu Gelecek Partisi'ne geçtiler.

https://halktv.com.tr/gundem/akpde-cok-sayida-istifa-gelecek-partisine-gectiler-429645h

 

13. FETÖ medyası ihaleyle satılıyor
FETÖ'ye ait olduğu için el konulan medya kuruluşlarının lisans hakları ve teçhizatları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından toplam 53 milyon liraya ihale yoluyla satışa çıkarıldı.

https://halktv.com.tr/gundem/feto-medyasi-ihaleyle-satiliyor-429672h

 

14. Sosyal medya teröründen rahatsızız
Areda Survey’in anketi, algı operasyonları ve linç haberleri ile adeta teröre dönüşen sosyal medya konusunda Türkiye’nin yüzde 91’inin rahatsız olduğunu ortaya koydu. 11-12 Temmuz arasında 3 bin 98 kişiyle yapılan ankette vatandaşların yüzde 91’i sahte hesapların engellenmesini, yüzde 75,4’ü ise sosyal medyaya yasal sınırlar çizilmesini istedi. “Türkiye’de sosyal ağlara temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmeli mi?” sorusuna katılımcıların yüzde 70,5’i “evet, getirilmeli” dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/sosyal-medya-terorunden-rahatsiziz-3549699

15. BBP Genel Başkanı Destici: Ermenistan eğer haddini aşarsa tokat yemesi an meselesi
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, "Ermenistan şimdi aklını başına devşirip komşuluk gereği gibi barışı ve hakkaniyetli bir şekilde davranmaz, işgal ettiği Karabağ'dan çekilmez ve saldırganlığını devam ettirirse gelecek yıllarda ve günlerde ortada ne Ermenistan kalır ne de Azerbaycan'a saldıracak Ermeni askeri kalır." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/bbp-genel-baskani-destici-ermenistan-eger-haddini-asarsa-tokat-yemesi-an-meselesi/1914279

16. Merkez Bankası’ndan 9,2 milyar dolarlık hamle
Merkez Bankası (TCMB), yabancı para zorunlu karşılık oranlarını tüm bankalar için tüm yükümlülük türlerinde ve vade dilimlerinde 300 baz puan artırdı. Bu hamleyle piyasadan 9,2 milyar dolar çekilecek ve brüt rezervlere eklenecek.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/merkez-bankasindan-92-milyar-dolarlik-hamle-5938147/

17. TOGG için ilk kazma bugün: Fabrika temelini Erdoğan atacak
Türkiye’nin ilk yerli otomobili TOGG’un üretileceği fabrikanın temeli bugün 17.30’da Bursa Gemlik’te Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atılacak. 22 milyar lira bütçelik proje 2 yılda tamamlanacak. TOGG fabrikasında 5 bin kişi istihdam edilecek. İlk elektrikli yerli otomobilin 2022’de bantlardan inmesi planlanıyor.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/togg-icin-ilk-kazma-fabrika-temelini-erdogan-atacak-3549686

18. AB'den ABD yaptırımlarına tepki: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "ABD'nin Avrupa şirketlerine ve çıkarlarına karşı artan yaptırımlarından ve yaptırım tehditlerinden derin endişe duyuyorum." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abden-abd-yaptirimlarina-tepki/1914337

19. BM Özel Raportörü'nden İsrail'e “Filistin halkını topluca cezalandırmaktan derhal vazgeç” çağrısı
İsrail'in 21. yüzyılda kullanmaya devam ettiği birkaç kişinin eylemlerinden dolayı Filistin halkını "toplu olarak cezalandırılması" yönteminin adalete ve hukukun üstünlüğüne hakaret olduğunu vurgulayan Lynk, "Masumlar asla başkalarının eylemleri için cezalandırılamaz. (İsrail'in) Bu uygulamaları Filistinlilerin yaşam hakkı, hareket özgürlüğü, sağlığı, yeterli barınma imkanları ve yeterli yaşam standartları gibi konularda ciddi ihlaller içeriyor." uyarısını yaptı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bm-ozel-raportorunden-israile-filistin-halkini-topluca-cezalandirmaktan-derhal-vazgec-cagrisi/1914149

20. Hafter-ABD pazarlığı: Petrole Avrupa mı konacak?
ABD’den bir askeri heyetin Libya’da, ülkenin doğusundaki terör örgütü lideri Halife Hafter’le gizli görüşme yaparak ateşkes pazarlığı yaptığı ortaya çıktı. Buna göre, üst düzey askeri ve siyasi yetkililerden oluşan ABD heyeti, Hafter ile gizli bir görüşme yaparak, kendisine, “yeni bir ateşkes anlaşmasını kabul etmesi, petrol hilali bölgesinden tüm askeri varlığını çekmesi ve bu bölgede Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Avrupalı bir barış gücünün bulunmasını kabul etmesi” teklifinde bulundu.
https://www.yenisafak.com/dunya/hafter-abd-pazarligi-petrole-avrupa-mi-konacak-3549692

21. Libya Petrol Kurumu, tesislerindeki yabancı savaşçıların varlığından endişeli
Petrol kurumu, son olarak Sidra petrol limanında yaşandığı üzere, (Rus güvenlik şirketi) Wagner Grubu, Suriyeli paralı savaşçılar ve (Sudanlı) Cancavid milislerinin, petrol tesislerinde mevzilenmelerini kınamaktadır. Bu unsurlar NOC'un tüm tesislerinden hemen çekilmelidir. Aynı şekilde NOC, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu'na (UNSMIL), kurumun faaliyet gösterdiği bölgelerdeki askeri varlığın ülke çapında sonlanmasını denetlemek üzere gözlem heyeti göndermesi çağrısında bulunuyor."
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-petrol-kurumu-tesislerindeki-yabanci-savascilarin-varligindan-endiseli-/1914352

22. IKBY Bağdat Temsilcisi: Erbil'in önceliği Bağdat'la yaşanan sorunları diyalogla çözmek
İsa, geçen yıl ekim ayında başlayan sokak gösterilerinden dolayı istifa etmek zorunda kalan eski Başbakan Adil Abdulmehdi ile o dönem askıda bulunan meselelerle ilgili yeni sayfa açtıklarını ve müzakerelere başladıklarını hatırlatarak, "Adil Abdulmehdi ile ciddi anlaşmalara vardık ancak o dönem ne yazık ki Bağdat'taki siyasetin kilitlenmesi ve başkent ile 9 ayrı vilayette sokak gösterilerinin başlamasından ötürü Abdulmehdi ve kabinesi istifa etmek zorunda kalmıştı." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/-ikby-bagdat-temsilcisi-erbilin-onceligi-bagdatla-yasanan-sorunlari-diyalogla-cozmek/1913622

23. ABD'den Çinli şahıs ve şirketlere “uyuşturucu kaçakçılığı” yaptırımı
ABD yönetimi "Fentanil" isimli ilacı kaçırdıkları gerekçesiyle Çinli 5 şahsı ve 2 şirketi "uyuşturucu kaçakçılığı" gerekçesiyle yaptırım listesine aldı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı yazılı açıklamada, haşhaştan elde edilerek hem ağrı kesici hem de uyuşturucu olarak kullanılan sentetik opioid ilaçların kaçakçılığını yapan Çinli 5 kişiye ve 2 şirkete yaptırım kararı aldıklarını bildirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdden-cinli-sahis-ve-sirketlere-uyusturucu-kacakciligi-yaptirimi/1914223

24. Çin'den ABD'nin suçlamalarına tepki
ABD’nin söz konusu suçlamalarının Pekin yönetiminin stratejik niyetine yönelik yanlış okuma ve yargılamalar olduğunu savunan Hua, "Çin’in hiçbir zaman ABD’ye meydan okuma veya (ABD'nin) yerini alma niyeti ve ABD’nin salgınla mücadelesine karşı direnme amacı yok. Bizim en çok ilgilendiğimiz şey kendi halkımızın refahını artırmak, temenni ettiğimiz şey de dünyanın barış ve istikrarıdır." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/cinden-abdnin-suclamalarina-tepki/19141

 

25. Çok sayıda aydın ve sanatçının imzasıyla yayınlanan bildiride, "Korkmuyoruz, evet. Korkusuzluğumuz sıradan ve temelsiz bir cesaret değil, halkımızın ve ülkemizin yüksek değerlerine inancımızın sonucu olan sevgi ve bilinç birikimiyle ilgilidir. Bütün yurttaşlarımızı daha cesur daha özgüvenli, daha inançlı ve kararlı olmaya çağırıyoruz" denildi.

 

Sanatçılar Girişimi, çoklu baro, kıdem tazminatı ve insaf yasası gibi son dönemde ülke gündeminde olan tartışmalara ilişkin ortak bildiri yayımladı.

 

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

 

“Sevgili halkımıza,

 

Sizlere, emeğini, yeteneğini, halkının ve ülkesinin hizmetine sunmuş sanatçılar olarak sesleniyoruz. Mutluluğunuz bizim mutluluğumuz, mutsuzluğunuz bizim mutsuzluğumuzdur. Mutlu olmadığınızı biliyoruz, görüyoruz, seziyoruz, izliyoruz. Yaşadığımız koşullarda nasıl mutlu olunabilir ki!

 

Dünyayı sarsan corona virüsü belası ülkemizde de can alıyor. Daha da alacağı anlaşılıyor. Yeterince ağır bu belayla savaşırken çarşıda, pazarda, günlük yaşamda fiyatlar el yakıyor. İşçimiz, köylümüz, esnafımız, memurumuz, emekçimiz, çoğu dar gelirli, kimisi büsbütün gelirsiz insanımız, geçim sıkıntısıyla, işsizlikle boğuşuyor. Bu gününü kurtarmaya çabalarken yarınlarının ne olacağı bir karabasan gibi, kâbus gibi üzerine çöküyor. Yarın kaygısı, gençlerimizi ümitsizlik içinde kıvrandırıyor.

 

'Hukuk güvenirliğini yitirmiş'


Deprem kuşağındaki ülkemizde, bir depremin yaraları henüz sarılamadan, yakın gelecektekilerin habercisi öncü sarsıntılar, sanki doğa da bu kötülüklerle yarışıyorcasına, ülkemizin her yerinde birbirini izliyor. İnsan eliyle yapılan doğa katliamları güzelim ülkemizi mahvediyor. Gelmiş geçmiş en büyük deprem felaketinin beklenmekte olduğu İstanbul'umuzun üzerinde Kanal İstanbul denilen ölümcül rant kılıcı sallanıyor.

 

Cumhuriyetimizin değerleri alt üst edilmiş. Monarşi hayranlığı körükleniyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun birkaç yüz yılı kapsayan aydınlanma çabaları göz ardı edilerek en karanlık, en gerici, en baskıcı dönemleri ve kişileri baş tacı ediliyor. Barolar ayaklar altında. Hukuk güvenirliğini yitirmiş. Büyük Millet Meclisi işlevinden uzaklaştırılarak etkisizleştirilmiş. Emekçinin kıdem tazminatı yağmalanmakta…

 

'Gazeteciler, siyasetçiler cezaevinde'


Sıradan ve kimileri cinayet, yaralama gibi yaşama hakkına yönelik cürümlerin sanıkları serbest bırakılırken, düşüncelerinden ötürü yargılanan aydınlar, gazeteciler, siyasetçiler cezaevlerine kapatılmış. Ölümle, sakatlanmayla sonuçlanan, bu nedenle de daha çok cinayete benzeyen iş kazalarında ve yanı sıra da annemiz, eşimiz, kızımız, kardeşimiz, sevgilimiz, canımız olan kadınlara karşı işlenen alçakça cinayetlerde, bütün dünya ülkeleri arasında korkarız ki en ön sıralardayız.

 

Bütün bu haksızlıklar karşısında suskun kalamayan; duyarlı insan olma gereğini, sorumluluğunu yerine getiren, her zaman halkının yanında yer almış olan sanatçılar, yazarlar, gösteri ve dinletilerin yasaklanmış olması ve yayın dünyasının geçmekte olduğu dar boğaz nedeniyle, maddi olarak da her zamankinden daha çok sıkıntı içinde kalmış durumdadır. Özel tiyatrolar perdelerini tamamen kapatma tehdidiyle karşı karşıyadır. Pek çok müzisyen, ressam, heykeltıraş, çağdaş sanatçımız günlük yaşamlarını sürdürme konusunda çözümsüz sorunlar yaşamaktadırlar.

 

'Halkın sanatçısı halk mutluysa mutludur'


Ülkesine sevgiyle, onurla, özveriyle uzun yıllardır hizmet etmiş ve etmekte olan saygın sanatçı dostlarımız, büyük bir saygısızlıkla, değer bilmezlikle, güvenirliği kalmamış yargının önüne yem gibi, kurban gibi atılıyor. Bir zamanların çağdaş, saygın Türkiye Cumhuriyeti'nin kendisi de, iç politikaya yönelik iktidar söylemleri bu gerçeği ne kadar örtmeye çalışsa da, uygar dünya önünde bütün saygınlığını ve güvenirliğini yitirme tehlikesi altındadır. Paramızın değerinin dünya pazarlarında sıfırlanmış oluşu bütün bu söylediklerimizin bir özeti ve simgesi gibidir…

 

Orta gelirli, hatta ortanın altında geliri olan herhangi bir Batı ülkesi yurttaşı, sahip olduğu paranın bizim paramızın altı-yedi kat üstünde değeri olmasının güveniyle ülkemize bir sömürgeye gelir gibi seyahat edebilirken, bizim bir orta gelirli insanımızın ve çocuklarının bile ülke dışına seyahati artık hayal bile edilemez. Bizler, yüreği halkıyla, ülkesiyle çarpan sanatçılar da halkımızla aynı sıkıntıları paylaşmanın hem üzüntüsünü hem onurunu taşıyoruz. En başta söylediğimiz gibi, halkın sanatçısı halk mutluysa mutlu, mutsuzsa o da mutsuzdur. İçimizde biriken bu acı sözleri içtenlikle ve korkusuzca dile getirmemiz, halkımızın, ülkemizin mutluluğu adınadır.

 

Korkmuyoruz, evet. Korkusuzluğumuz sıradan ve temelsiz bir cesaret değil, halkımızın ve ülkemizin yüksek değerlerine inancımızın sonucu olan sevgi ve bilinç birikimiyle ilgilidir. Korkmuyoruz. Bütün yurttaşlarımızı daha cesur daha özgüvenli, daha inançlı ve kararlı olmaya çağırıyoruz. Türkiye büyük bir ülkedir. Dünyanın göz bebeği ülkelerindendir. Aydınlanma değerlerinin beşiği olan Batı ülkeleri de içinde olmak üzere, bütün dünyada aydınlanmanın yeniden doğuşuna öncülük edebilecek potansiyellere sahip bir ülkedir. Seslenişimizde sıraladığımız sıkıntılar aşıldığında, bu gerçek bütün dünyada bir kez daha görülecektir. Bu nedenlerle ve sonuç olarak, iktidar güçlerini başta düşünceyi açıklama özgürlüğü olmak üzere evrensel insan haklarına, ülkenin insan ve doğa kaynaklarına saygılı olmaya önemle davet ediyor, muhalefetteki güçleri de daha kararlı, daha cesur ve daha etkin olmaya çağırıyoruz. Türkiye sahipsiz değildir. Çünkü bu sevgili ülke, kendisinin yetiştirmiş olduğu ve her biri kendi alanında değerini bütün dünyaya kabul ettirmiş yazarlara, şairlere, müzisyenlere, ressamlara, tiyatro ve sinema sanatçılarına, sanatın her alanından seçkin, bilinçli, bütün varlıklarıyla yurduna ve halkına bağlı sanatçılara sahiptir.

 

Açıklamayı imzalayan sanatçılar şöyle:

 

Edip Akbayram, Sadun Aksüt, Gülcan Altan, Müjde Ar, Koray Ariş, Ekrem Ataer, Engin Ayça, Orhan Aydın, Enver Aysever, Rutkay Aziz, Taner Barlas, Bedri Baykam, Nihat Behram, Ataol Behramoğlu, Egemen Berköz, Gani Cansever-Heval, Metin Coşkun, Meltem Cumbul, Nevzat Çelik, Haluk Çetin, Melike Demirağ, Füsun Demirel, Erhan Doğan, Utku Erışık, Yücel Erten, Turgay Fişekçi, Müjdat Gezen, Fehim Güler, Tarık Günersel, Sadık Gürbüz, Emin İgus, Gülseli İnal, Ekrem Kahraman, Tuğrul Keskin, Arif Keskiner, Can Kolukısa, Macit Koper, Zülfü Livaneli, Zeynep Oral, Coşkun Özdemir, Denizhan Özer, Adnan Özyalçıner, Abdullah Nefes, Vedat Sakman, Adil Salih, Ferhan Şensoy, Yusuf Taktak, Cihat Tamer, Ahmet Telli, Sali Turan, Gülsen Tuncer, Dilek Türker, Levent Üzümcü, Nejat Yavaşoğulları, Ümit Zileli.