Türkiye gündemi haber özetleri - 18 Ocak 2021 Pazartesi

18 OCAK 2021, PAZARTESİ

HABER ÖZETLERİ

 

 

TBMM Başkanı Şentop: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde tarafsız cumhurbaşkanı yoktur
TBMM Başkanı Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde tarafsız cumhurbaşkanı olmadığını ifade ederek, Anayasa'nın buna engel olmadığını belirtti.

https://www.aa.com.tr/tr/politika/tbmm-baskani-sentop-cumhurbaskanligi-hukumet-sisteminde-tarafsiz-cumhurbaskani-yoktur/2113376
 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünal: CHP, dönüp HDP'ye 'terörle arana mesafe koy' diyemiyor
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünal, "HDP, CHP üzerinde vesayet oluşturuyor, 'Ankara'yı benim sayemde kazandın, İstanbul'u benim sayemde kazandın' diyor. CHP, dönüp HDP'ye 'terörle arana mesafe koy' diyemiyor." dedi.

https://www.aa.com.tr/tr/politika/ak-parti-genel-baskan-yardimcisi-unal-chp-donup-hdpye-terorle-arana-mesafe-koy-diyemiyor/2113380
 

Aşılanan kişi sayısı 700 bini geçti: Sıra engelli ve yaşlılarda
700 bin sağlık çalışanına ilk doz aşı yapıldı. Bu hafta geriye kalan sağlık çalışanlarıyla, bakımevlerinde kalan engelliler, yaşlılar ve onlara yardımcı olan personel aşılanacak. Bakımevlerinde 18 bin personel, 30 bin engelli, huzurevlerinde de 14 bin personel, 24 bin 200 yaşlı aşı olacak. 

https://www.yenisafak.com/koronavirus/asilanan-kisi-sayisi-700-bini-gecti-sira-engelli-ve-yaslilarda-3594957

 

Numan Kurtulmuş: “Değişikliği FETÖ istedi: Kaset olmasa bu CHP olmazdı”
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlık koltuğuna oturduğu kaset operasyonundan sonra CHP’nin klasik duruşundan farklı bir istikamette yol aldığını söyledi. Kurtulmuş, “FETÖ böyle bir değişiklik istemiş midir? Öyle görünüyor ki evet. Eğer o operasyon olmasaydı bugün herhalde başka bir CHP’den bahsediyor olurduk” dedi.

https://www.yenisafak.com/gundem/degisikligi-feto-istedi-kaset-olmasa-bu-chp-olmazdi-3594967
 

Türkiye ve Azerbaycan, Kış-2021 tatbikatında gövde gösterisine hazırlanıyor.
TSK'nın en kapsamlı kış tatbikatı 1-12 Şubat tarihleri arasında Kars’ta gerçekleşecek. Tatbikatta iki kardeş ülkenin orduları, kış şartlarında muharebe imkan ve kabiliyetlerini sınayacak.

https://www.yenisafak.com/gundem/karsta-govde-gosterisi-3594964

 

Dışişleri Bakanlığından Başpiskopos İeronimos'a kınama
Dışişleri Bakanlığı, Atina ve tüm Yunanistan Başpiskoposu İeronimos'un İslam dinine yönelik ifadelerini kınadı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İeronimos'un bir televizyon kanalına verdiği mülakatta sarf ettiği, İslam dinine ilişkin haddini bilmez ifadelerin şiddetle kınandığı bildirildi.

https://www.criturk.com/haber/gundem/disisleri-bakanligindan-baspiskopos-ieronimos-a-kinama-184755

 

Suudi Arabistan ve Katar arasında deniz ticareti tekrar başladı
Suudi Arabistanlı yetkililer, 3 yılı aşkın bir aranın ardından Suudi Arabistan-Katar arasındaki deniz ticaretinin yeniden başladığını duyurdu.

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/suudi-arabistan-ve-katar-arasinda-deniz-ticareti-tekrar-basladi-184758

 

FETÖ'nün firari Ankara dershaneler sorumlusu yakalandı
Ankara'da polis tarafından düzenlenen operasyonda, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "Ankara dershaneler sorumlusu" olduğu belirtilen Hakan A. yakalandı.

https://tr.sputniknews.com/turkiye/202101181043595830-fetonun-firari-ankara-dershaneler-sorumlusu-yakalandi/
 

Filistin: İsrail, Biden'ın barış çabalarını baltalamaya çalışıyor
Filistin Devlet Başkanlığı, İsrail'in yerleşim kararlarının yeni ABD yönetimin engellenen barış çalışmalarına yönelik göstereceği herhangi bir çabayı baltalamak amaçlı olduğunu bildirdi.Filistin haber ajansına açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da 780 yeni yerleşim birimi kurma planını onaylamasını kınadı.

https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202101181043596324-filistin-israil-bidenin-baris-cabalarini-baltalamaya-calisiyor/

 

Rusya'dan ABD ve AB'ye “Navalnıy” yanıtı
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanlığına seçilen Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanlığına getireceği Jake Sullivan ve Avrupa Birliği'nden (AB) Moskova'da gözaltına alınan Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın serbest bırakılması çağrıları üzerine sosyal medya hesabından açıklama yaptı. 

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/rusya-dan-abd-ve-ab-ye-navalniy-yaniti-184746

 

Çin ekonomisi 2020'de önceki yıla göre yüzde 2,3 oranında büyüme gösterdi.
Çin Ulusal İstatistik Bürosunun (NBS) yayımladığı verilere göre, ülkenin gayri safi yurt içi hasılası (GDP) geçen yıl 101.60 trilyon yuan (15,68 trilyon dolar) seviyesini gördü.Ekonomisi 2020 yılında yüzde 2.3 büyüyen Çin, Ekim-Aralık arasına denk gelen 2020'nin son çeyreğinde ise önceki yılın aynı çeyrek dönemine kıyasla yüzde 6.5 büyüdü.

https://tr.sputniknews.com/asya/202101181043596376-cin-ekonomisi-2020de-yuzde-23-buyudu/

 

Brezilya'dan CoronaVac ve AstraZeneca aşılarının acil kullanımına onay
Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu (ANVISA), yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı Çinli Sinovac firması tarafından üretilen CoronaVac ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen AstraZeneca aşılarının ülkede acil kullanımına onay verdi.

https://www.criturk.com/haber/koronavirus/brezilya-dan-coronavac-ve-astrazeneca-asilarinin-acil-kullanimina-onay-184750

 

İtalya'daki hükümet krizinde gözler 19 Ocak'a çevrildi
İtalya'da dörtlü koalisyonun bozulmasıyla parlamentodaki çoğunluğu riske giren Başbakan Giuseppe Conte liderliğindeki hükümetin kaderi, 19 Ocak Salı günü parlamentonun üst kanadı Senato'da yapılacak güven oylamasında belli olacak.

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/italya-daki-hukumet-krizinde-gozler-19-ocak-a-cevrildi-184757

 

Yemin töreni öncesi Biden'ın ilk emirleri açıklandı
Joe Biden'ın, 20 Ocak'taki yemin töreninin ardından, Müslüman ülkelere vize yasağını kaldırması ve ABD'yi yeniden Paris İklim Anlaşmasına döndürmesi bekleniyor.

https://www.dunya.com/dunya/yemin-toreni-oncesi-bidenin-ilk-emirleri-aciklandi-haberi-607312

 

ABD'ye gitmeye çalışan göçmenlere Guatemala ordusu müdahale etti
Orta Amerika ülkesi Honduras'tan Meksika'ya, ardından da ABD'ye ulaşmak isteyen ve sayıları 9 bini geçen göçmenlerle Guatemala ordusu arasında arbede yaşandı. Olaylarda çok sayıda yaralı olduğu belirtildi.

https://tr.sputniknews.com/guney_amerika/202101181043596112-abdye-gitmeye-calisan-gocmenlere-guatemala-ordusu-mudahale-etti/

 

Pfizer aşısı iyi olsaydı, Amerika asla bize vermezdi
FHA- Pfizer firmasının ürettiği korona virüs aşısı hakkında muhabirimize açıklama yapan Hacıpur, İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei bu aşının İran’a girişini yasaklaması isabetli bir karar olduğunu belirtti. Hacıpur, Pfizer firmasının ürettiği aşı iyi olsaydı, Amerikalılar bu aşıyı İran’a asla vermezdi, şeklinde konuştu.

https://tr.farsnews.ir/politics/news/13991028000469

 

Suriye’nin kuzeyinde üç Türk askeri öldürüldü
FHA- Suriye’nin İdlib eyaletinin kuzeyinde silahlı unsurların saldırısında üç Türk askeri hayatını kaybettiği bildirildi. Haberi duyuran El-Meyadin haber kanalı, silahlı unsurların TSK’nın İdlib’in kuzeyinde askeri üssüne saldırdığını, saldırıda üç Türk askeri hayatını kaybettiğini belirtti. Haberde saldırının kimler tarafından yapıldığı henüz belli olmadığı, Ankara yetkilileri olaya herhangi bir tepki göstermedikleri kaydeldildi.

https://tr.farsnews.ir/defence/news/13991028000464

 

Sarıaydın: Erdoğan Turan Ordusu Kuruyor
FHA- Beyaz Tv’de Ferda Yıldırım’ın sunduğu Her Açıdan programında konuşan stratejist Kaan Sarıaydın, Türkiye'nin Türki ülkelerle birlikte ortak ordu kuracağını belirterek “Turan Ordusu yakın zamanda kurulacak. Bu artık hayal değil. İlmik ilmik işledik bu projeyi. Yani bunlar 1-2 günlük iş değil. Artık ilanın vakti geldi. Benim kesinlikle bir ümidim var. Sürprizi ağzımdan kaçırmayayım. 29 Ekim'de Turan Ordusu açıklanacak. Bu benim ümidimdir. Türk Birliği’nin açıklanması artık an meselesidir. Yani artık çok az zaman var” dedi.

https://tr.farsnews.ir/defence/news/13991028000216

 

Biden: Durum daha da kötüleşecek
FHA- ABD’de seçilmiş Başkan Joe Biden “ABD’de aşılama uygulaması şu ana kadar büyük bir başarısızlık. Dürüst olmak gerekirse durum iyiye gitmeden evvel daha kötüye gidecek” diyerek salgın ile ilgili yürütülen politikalar ile ilgili yapacakları değişikliklerin etkisini göstermesinin zaman alacağını söyledi.

https://tr.farsnews.ir/world/news/13991028000211

 

Numan Kurtulmuş: Kaset olmasa bu CHP olmazdı
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlık koltuğuna oturduğu kaset operasyonundan sonra CHP’nin klasik duruşundan farklı bir istikamette yol aldığını söyledi. Kurtulmuş, “FETÖ böyle bir değişiklik istemiş midir? Öyle görünüyor ki evet. Eğer o operasyon olmasaydı bugün herhalde başka bir CHP’den bahsediyor olurduk” dedi.

https://www.haber7.com/siyaset/haber/3057630-numan-kurtulmus-kaset-olmasa-bu-chp-olmazdi

 

Brezilya, Rus aşısını reddedip Çin aşısını onayladı!
Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan Brezilya, Çin'de üretilen CoronaVac ile Oxford/Astra-Zenaca aşılarına acil kullanım onayı verdi.

https://www.haber7.com/dunya/haber/3057583-brezilya-rus-asisini-reddedip-cin-asisini-onayladi

 

Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Bu maskelerin toplu alanlarda kullanılması uygun değil
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, ventilli olsun olmasın N95 ve FFP2 tarzı maskelerin halkın kullanımına uygun olmadığını vurgulayarak, “Üzerinde bir valfi bulunan N95 veya FFP2 tarzında maskelerin, uçaklarda veya toplu alanlarda kullanılması uygun değil” dedi.

https://www.haber7.com/guncel/haber/3057589-bilim-kurulu-uyesi-uyardi-bu-maskelerin-toplu-alanlarda-kullanilmasi-uygun-degil

 

Atamalarla ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'dan son dakika açıklaması
Bakan Selçuk öğretmen atama takvimi ile ilgili 'Geçtiğimiz yıllara baktığınızda bunun çok farklı tarihlerde açıklandığını görürsünüz. Bunu MEB tek başına karar alma durumunda değil. Bu konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarla çalışmalarımız sürüyor.

https://video.haber7.com/video-galeri/178785-atamalarla-ilgili-milli-egitim-bakani-ziya-selcukdan-son-dakika-aciklamasi

 

NASA: Türkiye yoğun bir kuraklık yaşıyor
NASA, 2021 yılının başlaması ile birlikte Türkiye’de barajlarda su sevyesinin düşmesi ve yağış oranlarındaki azalmaya dikkat çekerek ülkenin şiddetli bir kuraklık yaşadığını duyurdu. Türkiye’nin maruz kaldığı kuraklık Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Daire‘ne (NASA) de konu oldu.

https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/170120214

 

Davutoğlu: Erdoğan vesayet altında
Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, AK Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın silahlı ve sopalı saldırıya uğrayan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ'la telefon görüşmesinde “Geçmiş olsun” demediğini söyledi. Ahmet Davutoğlu, Selçuk Özdağ’a saldırıya ilişkin, “Niye Gelecek Partisi’ne saldırıyorlar? Çünkü biliyorlar ki oyunun akışı Gelecek Partisi’nin doğuşuyla değişti” dedi.

https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/170120216

 

Telafer’de patlama: 6 Irak askeri hayatını kaybetti
Musul’un Telafer ilçesinde Irak askerlerini taşıyan konvoyun geçişi sırasında bombanın patlaması sonucu 6 asker hayatını kaybetti. Patlamada yaralananlar da oldu. Telafer’in Şeraahi köyüne yere döşenmiş bomba ve mayınları temizlemek için Irak Ordusu 2. Tugay Birliği’nin geçişi sırasında yere döşenmiş bomba patladı.

https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/iraq/170120211

 

Kürt siyasetçi Mahmut Timurtaş hayatını kaybetti
Uzun yıllar Disk/Genel-iş Sendikası Siirt-Mardin şube başkanlığı görevini yürüten Mahmut Timurtaş 59 yaşında geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayata veda etti.

https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/170120215

 

Aşılama çalışmalarında madencilerin öncelikli listede yer bulmaması tepki çekti
Türkiye’de aşılama çalışmaları başlarken madencilerin öncelik listesine alınmaması tepki çekti. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Yapısı itibarıyla akciğerlere tutunan koronavirüs, mesleki hastalıklar nedeniyle zaten akciğerleri tehlike altında olan gerek devlet gerek özel maden ocaklarında çalışan 200 binin üzerindeki madenciyi tehdit etmektedir. Sağlık Bakanlığı’na çağrımdır. Bir avuç kömüre ömrünü vererek çalışan, hastalanan, ciğerlerini zaten tükenmiş madencileri unutmayın” dedi. 

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/asilama-calismalarinda-madencilerin-oncelikli-listede-yer-bulmamasi-tepki-cekti-1806802

 

300 bin öğrenci kaydını sildirdi, 5 bin kişi işini kaybetti. Salgın eğitimi vurdu
Salgın hayatı olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. Resmi verilere göre, 636 özel okul kapandı. 5 bine yakın eğitimci işini kaybetti. Türkiye Özel Okullar Derneği’nin verilerine göre, kapanan okul sayısı bine yaklaştı. Öğretmenler haftada 35-40 saat çalışırken çok düşük ücretlere mahkûm kaldı.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/300-bin-ogrenci-kaydini-sildirdi-5-bin-kisi-isini-kaybetti-salgin-egitimi-vurdu-1806805

 

Mimarisi ödüllü olan Gaziantep Hükümet Konağı’nın, millet bahçesi için yıkılacağı iddiası
Çevre Bakanı Kurum, Gaziantep Hükümet Konağı’nın millet bahçesine bağlanacağı için yıkım kararı alındığını duyurdu. Binaya 3 yıl önce 5 milyon lira harcanmıştı.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/mimarisi-odullu-olan-gaziantep-hukumet-konaginin-millet-bahcesi-icin-yikilacagi-iddiasi-1806791 

 

BTK’nın sanal kumardan yasakladığı şirkete MP ihalesi nasıl verildi?
İtalyan Sisal şirketinin yasadışı sanal bahis ve kumar oynattığı gerekçesiyle 2015 yılında BTK tarafından erişime kapatıldığı ortaya çıktı. BTK’nın bu yasağına rağmen 2019 yılında İtalyan Sisal şirketinin Demirören Grubu ile birlikte ihaleye girip Milli Piyango ihalesini almasına göz mü yumuldu?

https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/btknin-sanal-kumardan-yasakladigi-sirkete-mp-ihalesi-nasil-verildi-6215715/?utm_source=dahafazla_haber&utm_medium=free&utm_campaign=dahafazlahaber 

 

Sokağa çıkmak yasak ama şeriat bildirisi dağıtmak serbest
Hafta sonunda sokağa çıkma yasağının olduğu günde Ankara'nın Mamak ilçesinde bazı sokaklarda şeriat bildirisi dağıtıldı. Binaların kapılarına bırakılan 2 sayfalık “Müslüman olmak neyi gerektirir” başlıklı bildiride demokrasi ve laiklik küfür, oy kullanmak kafirlik sayıldı.

https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/sokaga-cikmak-yasak-ama-seriat-bildirisi-dagitmak-serbest-6215728/ 

 

İlmi değil GDO’YU yayacaklar
Sağlığa zararlı tarımsal ürünlerin ülkeye girişini önleyen zirai karantina binası Bilal Erdoğan’ın İlim Yayma Vakfı’na tahsis edildi. Laboratuvarın acilen boşaltılması istendi.

https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/ilmi-degil-gdoyu-yayacaklar-6215748/ 

 

Ege’de ortak tahrik
Ege ve Doğu Akdeniz'de gerilimi artıran Yunanistan tahriklerine yenisini ekledi. Yunanistan, daha önce Batı Trakya'da ABD ile birlikte tatbikat düzenlemişti. İki ülke bu kez Ege Denizi'nde ortak tatbikat yaptı.

https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/egede-ortak-tahrik-6215775/ 

 

Bakan Selçuk yüzyüze eğitim için tarih verdi
CNN Türk'te Göksu Öngören Özgür ve Hakan Çelik'in sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, şöyle konuştu: Bizim baktığımız yer Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu ve Cumhurbaşkanımız önderliğinde Kabine'nin alacağı kararlara bağlı. Biz aslında çok kontrollü gittik. 15 Şubat'ta okulların açılması ile ilgili ilke kararı var.

https://halktv.com.tr/bakan-selcuk-flas-yuzyuze-egitim-icin-tarih-verdi-444728h 

 

Doğu Perinçek ile Cem Toker arasında canlı yayında tartışma
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Almanya Başbakanı Angela Merkel için “Merkel’de devlet adamı olsaydı gider kolunu uzatır aşıyı olurdu” dedi. LDP Eski Genel Başkanı Cem Toker Perinçek’e “Doğu Perinçek devlet adamı Merkel değil” sözleriyle yanıt verdi. Ardından yayında tartışma çıktı.

https://halktv.com.tr/dogu-perincek-ile-cem-toker-arasinda-canli-yayinda-tartisma-444731h

 

Kura çekiminin perde arkası: Menemen'de ne oldu?
Menemen Belediye başkanının görevden alınması üzerine yaşanan süreci CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Halk TV'de anlattı.

https://halktv.com.tr/kura-cekiminin-perde-arkasi-menemende-ne-oldu-444698h 

 

Kılıçdaroğlu sordu: Nereye gitti bu paralar?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Sokaktaki vatandaşın sorduğu soruyu soruyorum..." diyerek bir video paylaştı. Kılıçdaroğlu, "Nereye gitti bu paralar" sorusunu yöneltti.

https://halktv.com.tr/kilicdaroglu-sordu-nereye-gitti-bu-paralar-444713h