Türkiye gündemi haber özetleri - 18 Aralık 2020 Cuma

18 ARALIK 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ



1) Akar: “ABD ile asıl sorun S400 değil PKK’dır” Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “PKK/YPG terörist mi, değil mi? Önce oradan başlamamız lazım. PKK teröristtir; YPG Suriye’deki adıdır. Bunlar bizim halkımıza, sınırlarımıza karşı tehdit ve risk oluşturmaktadır” dedi.

· “S-400’leri kullanmak için aldık başka ülkelere satılması gündemde değil”
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202012181043427409-akar-turkiye-abd-arasinda-is-birligi-muttefiklik-iliskileri-var-bir-s-400-icin-bunlari-feda-mi/
https://www.yenisafak.com/gundem/abd-ile-asil-sorun-s400-degil-pkkdir-3590167

2) Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “ABD'nin yaptırım kararı hukuken de siyaseten de yanlış bir adım” Çavuşoğlu, Türkiye'nin S-400 alımını CAATSA öncesi yaptığının altını çizdi. Türkiye’nin kararından geri dönmeyeceğini vurguladı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakani-cavusoglu-abdnin-yaptirim-karari-hukuken-de-siyaseten-de-yanlis-bir-adim/2079705

3) Çavuşoğlu ve Pompeo’nun görüşmesinin ayrıntıları
Pompeo, Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na Türkiye’nin S-400 satın almasının ABD personelini ve ordu teknolojisinin güvenliğini riske attığını ve Rusya’nın TSK’ya ve savunma sanayisine erişim imkanı tanıdığını açıkça söyledi” dedi. Pompeo yaptırımların hedefinin Rusya'nın önemli oranda gelir, erişim ve etki gücü elde etmesini önlemek olduğunu belirtti.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/pompeo-cavusogluyla-yaptirimlari-konustu-guvenligi-tehlikeye-atiyor-6172494/

4) Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bölgemiz terörün başını tamamen ezmeden huzura kavuşamayacaktır”
Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak Başbakanı Kazımi’yi kabulünde "Ne Türkiye'nin ne Irak'ın ne de Suriye'nin geleceğinde bölücü teröre asla yer yoktur. Bölgemiz, terörün başını tamamen ezmeden huzura kavuşamayacaktır. Irak makamlarının PKK'ya karşı yürüttüğü operasyonları takdirle karşılıyoruz. Türkiye olarak biz de meşru müdafaa hakkımız çerçevesinde Iraklı kardeşlerimize destek sağlıyoruz. Bölgemize kan, gözyaşı ve yıkımdan başka bir şey getirmeyen bu katil sürülerinin kökünü kurutana kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-bolgemiz-terorun-basini-tamamen-ezmeden-huzura-kavusamayacaktir/2080342

5) Irak Başbakanı Kazımi: “Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden hiçbir oluşuma müsamaha göstermemiz mümkün değil”
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/irak-basbakani-kazimi-turkiyenin-guvenligini-tehdit-eden-hicbir-olusuma-musamaha-gostermemiz-mumkun-degil/2080474

6) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “17-25 Aralık darbe girişimi uluslararası destekli karanlık bir operasyondur”
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 17-25 Aralık darbe girişiminin 7'nci yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, FETÖ'nün emperyalist güçlerin taşeronluğunu yapan hain bir örgüt olduğunu bildirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskanligi-sozcusu-kalin-17-25-aralik-darbe-girisimi-uluslararasi-destekli-karanlik-bir-operasyondur/2080602

7) İletişim Başkanı Altun: “FETÖ ve diğer terör örgütlerine karşı zihinsel alanda da mücadelemizi sürdüreceğiz”
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/iletisim-baskani-altun-feto-ve-diger-teror-orgutlerine-karsi-zihinsel-alanda-da-mucadelemizi-surdurecegiz/2080149

8) Putin’den Erdoğan’a övgü
Rusya Devlet Başkanı Putin, yıl sonu toplantısında Kovid-19 sürecinden, Joe Biden dönemi ABD ilişkilerine kadar bir çok konuda değerlendirmelerde bulundu. Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında, "Erdoğan sözünde duran adamdır, özü sözü birdir" diye konuştu.
https://www.yenisafak.com/dunya/rus-lider-putin-erdoganin-ozu-sozu-birdir-3590146

9) Şırnak'ta HDP'li grup PKK'ya tepki için eylem yapan terör mağduru anneleri taşladı Ellerinde, Türk bayrakları ile dağa kaçırılan çocuklarının fotoğraflarını taşıyan aileler, "kahrolsun PKK, işbirlikçi HDP", "şehitler ölmez, vatan bölünmez", Kürt Türk kardeştir ayrım yapan kalleştir", "kahrolsun PKK, tırnakçı HDP" şeklinde slogan attı. Bu sırada parti önünde toplanan bir grup HDP'li, yüksek sesle müzik dinleyip annelerin sesini bastırmak istedi. Grup daha sonra acılı annelere taşla saldırdı. Atılan bir taş, eylemi takip eden bir gazetecinin koluna isabet etti. Saldırının ardından çıkan gerginliği polis önledi. HDP il binası önünde bir süre eylem yapan aileler, daha sonra dağıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/sirnakta-hdpli-grup-pkkya-tepki-icin-eylem-yapan-teror-magduru-anneleri-tasladi/2080554

 

10) “Ovaköy-Peşhabur Sınır Kapısı” görüşüldü
Çavuşoğlu, Iraklı mevkidaşıyla Ovaköy-Fişhabur (Korava-Peşhabur) Sınır Kapısı'nı açmak için neler yapacaklarını da değerlendirdiklerini belirterek, “Burada özellikle, Bağdat, Erbil, Türkiye olarak hiç kimse dışlanmadan, ticaretimizi arttırmak için ve Irak'ı bölgesel bir hub (merkez), bir transit ülke yapmak için bu kapıların açılması da önemli. Bu konuları da önümüzdeki günlerde değerlendirmeye devam edeceğiz” dedi.
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/171220205

11) Akar ve Çavuşoğlu, Kiev'de Kırım Tatar temsilcileriyle görüştü
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/akar-ve-cavusoglu-kievde-kirim-tatar-temsilcileriyle-gorustu/2080824

12) “Irak, Türk yatırımlarına kapılarını açma konusunda ciddi”
Türk iş adamlarıyla yatırım prosedürlerini kolaylaştırmanın, engelleri kaldırmanın ve bürokratik prosedürleri azaltmanın yollarını ele alan Kazımi, görüşmede şunları söyledi:"Irak, Türk yatırımlarına kapılarını açma konusunda ciddidir ve ülke ekonomisinin sanayi ve tarım tabanını genişletmek, ham petrole olan bağımlılığı azaltmak için Türk yatırımlarını ve tecrübelerini Irak pazarına güçlü bir şekilde çekmeye yönelmiştir."
https://www.criturk.com/haber/gundem/irak-turk-yatirimlarina-kapilarini-acma-konusunda-ciddi-180572

13) AKP’de iki tutuklama ve ihraç
Kemalpaşa’da AKP ilçe yöneticileri İnce ve Boytepe tutuklandı. İnce’nin, çocuk istismarında bulunduğu, Boytepe’nin ise trans arkadaşını öldürdüğü öne sürüldü. Boytepe “intihar” dedi. AKP, iki ismi ihraç etti.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/akpde-iki-tutuklama-ve-ihrac-1799519

 

14) TÜSİAD ekonominin doğru işleyebilmesi için güvene ihtiyaç olduğunu söyledi

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/tusiad-ekonominin-dogru-isleyebilmesi-icin-guvene-ihtiyac-oldugunu-soyledi-1799527

 

15) Avrupa Birliği, 7 ülkeye sınırlarını açıyor
https://www.dunya.com/dunya/avrupa-birligi-7-ulkeye-sinirlarini-aciyor-haberi-604065

16) Sanayici “esnek çalışma kalıcı olsun” istiyor
COVID-19 salgını ile birlikte her sektörde yaygın olarak uygulanan esnek çalışma modelinin tüm dünyada uygulandığını ve bundan sonra da uygulanmaya devam edeceğini belirten sanayiciler, esnek çalışmanın çalışma mevzuatında yapılacak düzenleme ile kalıcı hale getirilmesini talep ediyor.
https://www.dunya.com/ekonomi/sanayici-esnek-calisma-kalici-olsun-istiyor-haberi-604064

17) Lavrov: “Rusya'nın Akdeniz'deki istikrarı bozduğuna dair ABD iddiaları temelsiz”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012171043425415-lavrov-rusyanin-akdenizdeki-istikrari-bozduguna-dair-abd-iddialari-temelsiz/

18) Lavrov: “Rusya ve Suriye, ekonomik işbirliği alanında büyük strateji programı hazırlıyor”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012171043424892-lavrov-rusya-ve-suriye-ekonomik-isbirligi-alaninda-buyuk-strateji-programi-hazirliyor/

19) Putin: “Almanya Savunma Bakanı’nın Rusya’yla ilgili sözleri klişe”
Putin, Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in Rusya ile ‘güç pozisyonu’ üzerinden müzakere edilmesi gerektiği sözlerinin NATO’nun birçok ülkesinde tekrarlanan geleneksel bir klişe olduğunu belirtti.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012181043427046-almanya-savunma-bakaninin-rusyayla-ilgili-sozleri-klise/

 

20) İtalya Başbakanı Conte Libya'da Hafter'le bir araya geldi

https://www.ortadoguhaber.com/haberler/italya-basbakani-conte-darbeci-hafter-ile-gorustu

 

21) Avrupa Parlamentosu, Brexit anlaşması için İngiltere'ye 3 gün mühlet verdi Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere arasında ticaret ve gelecekteki ilişkileri belirleyecek anlaşmanın yıl başına kadar onaylanması için müzakerecilerin 3 güne kadar uzlaşmaları gerektiğini bildirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/avrupa-parlamentosu-brexit-anlasmasi-icin-ingiltereye-3-gun-muhlet-verdi/2080416

 

22) Eski CHP'li vekil, FETÖ'cü Aykan Demir ile Edelman'ın Türkiye düşmanı raporu

Firari FETÖ’cü Aykan Erdemir (CHP eski Milletvekili) ve ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi Edelman, Washington merkezli Demokrasileri Savunma Vakfı’na (FDD), ‘ABD’nin İlgi Alanları’ adlı bir çalışma raporu hazırladı. Raporda, Türkiye'ye yönelik skandal ifadeler yer aldı. Erdemir ve Edelman, 'Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de güçlü bir rakip haline geldiğini, Türkiye'nin bölgede düşmanca politikalar izlediğini ve bunun sonucunda da ABD'nin bölgedeki önemli müttefiklerini tehlike altında bıraktığını' iddia ederek Türkiye'yi suçladı.

https://twitter.com/BAUDEGS/status/1339673197898321921?s=20