Türkiye gündemi haber özetleri - 18 Ağustos 2020 Salı

18 AĞUSTOS 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) Trump’un eski danışmanı Bolton da Erdoğan’ı yıkması ve Türkiye’yi NATO’da tutması için muhalefetten umutlu
ABD’nin eski Güvenlik Danışmanı John Bolton, YouTube’da İbrahim Haskoloğlu’na konuştu: “Erdoğan’ın politikaları Türkiye ile NATO ittifakının arasını açıyor. Türkiye demokrasi olarak kalırsa ki, öyle umuyorum, yerel seçimlerde Erdoğan’ın muhalifleri başarılı oldu. Bu diğer sorunların yanında ekonomi yüzündendi. Genel seçimlerde umarım birisi Türkiye’nin NATO ittifakına sıkı sıkıya bağlı kalması gerektiğini dile getirir ve bunu seçim meselesi haline getirir. Beni en çok şaşırtan Erdoğan’ın S-400’leri satın alma kararı oldu. Türkiye’nin NATO’ya taahhütlerini yerine getirmesini imkansız hale getirdi. Türkiye’de neden birinin Rus hava savunma sistemini almak istediğini anlamış değilim. Türkiye liderliğinin Moskova ile bu oyunu neden oynadığını anlamış değilim. Rusya’ya geri gönderilmeleri gerekiyor. Türkiye’nin Batı ittifakında kalmayı isteyip istemediği konusunda Erdoğan iktidardan ayrıldıktan sonra Türkiye hükümeti ile bir görüşme olabilir.”
https://youtu.be/VTuU0-561ig

2) Trump’tan Biden’e: “Erdoğan’la yalnızca ben başa çıkabilirim”
“Erdoğan gibi yabancı liderler birinci sınıf satranç oyuncusu, zehir gibi insanlar. Ben onların hepsini tanıyorum, hepsiyle işleri iyi götürüyoruz. Türkiye'den Erdoğan… Hepsi… Onlarla başa çıkabilecek zihinsel kapasiteden yoksun bir ABD Başkanı olmamalı. Geçen hafta dünya liderleri benden Erdoğan’ı bir aramamı rica etti. Neden diye sordum. Dediler ki ‘O bir tek seni dinler, bizi dinlemiyor. Bu ABD yüzünden mi diye sordum.’ ‘Hayır. Senin yüzünden, senin kişiliğin yüzünden. Dinleyeceği tek kişi sensin. Çünkü o kişilik bir tek sende var. Onunla anlaşabiliyorsun.’ Ve biliyor musunuz, bunu herkesin ortasında söylemek istemiyorum, ama bu doğru. Ben onunla anlaşabiliyorum. Beni dinliyor.”

https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/trumptan-cok-konusulacak-cumhurbaskani-erdogan-aciklamasi-5992073/

3) Erdoğan’ın için yurt dışında mal varlığı olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu’na Erdoğan’dan 2 milyon TL’lik tazminat. Kılıçdaroğlu’ndan yanıt geldi.
CHP Lideri, "ABD Kongresi, 'Mal varlığı araştırılsın' dediğinde gıkı çıkmayan Erdoğan, ben paralarını yurda getir dediğimde 2 milyon TL’lik tazminat davası açmış" diyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Hem davanın adresi hem de istenen para yanlış! Davayı ABD Kongresine açıp, 2 milyon TL değil 2 milyon dolar istemen gerekiyordu!" dedi.

https://halktv.com.tr/kilicdaroglundan-tazminat-davasina-iliskin-aciklama-432007h


4) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’dan Libya’da siyasi çözüm mesajı
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Libya'da siyasi çözüm olacağına inandıklarını belirterek, “Biz Libya’nın hiçbir yerinde askeri çözümü tercih etmiyoruz ve orada askeri mücadelenin sürmesini istemediğimizi her fırsatta söylüyoruz.” dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskanligi-sozcusu-kalin-libya-nin-hicbir-yerinde-askeri-cozumu-tercih-etmiyoruz/1944982


5) Libya'da önemli toplantı
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye ile üçlü toplantı gerçekleştirdi.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/libya-da-onemli-toplanti-h267088.html


6) Akar: “İstenilen sonuçlara ulaşacağız”
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, Libya’daki faaliyetleri yerinde inceledi. Bakan Akar, “"Türkiye olarak 500 yıllık geçmişimiz, ortak kültürümüz, tarihimiz olan Libyalı kardeşlerimize elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz. İnşallah sonuçta da başarılı olacağız. Birçok fitne, fesat, çeşitli girişimler var. Bunların hiçbirine boyun eğmeden, 'Libya Libyalılarındır' diyerek Libya'nın BM tarafından tanınan meşru hükümetinin yanındayız. Buna da devam edecek ve inşallah bize verilen vazifeyi başaracağız" diye konuştu.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/08/18/istenilen-sonuclara-ulasacagiz

7) Libya, askeri kurumlar için Türkiye ve Katar'la anlaştıklarını açıkladı
Libya Savunma Bakan Yardımcısı Selahaddin en-Nemruş, eğitim ve danışma alanlarında askeri kurumlar inşa edilmesi için Libya'yı desteklemeleri konusunda Türk ve Katar Savunma Bakanlarıyla anlaştıklarını duyurdu.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/17/libya-askeri-kurumlar-insa-edilmesi-konusunda-turkiye-ve-katarla-anlastiklarini-acikladi


8) Erdoğan ile Putin'den Doğu Akdeniz zirvesi
Doğu Akdeniz ve Libya'daki gelişmelerin ele alındığı görüşmede, iki lider yakın iş birliğini ve diyaloğu sürdürmenin önemini vurguladı. Görüşmede iki lider, Suriye'deki duruma ilişkin de Türkiye ve Rusya arasında askeri ve diplomatik kanallar üzerinden temasların devam etmesi konusunda mutabık kaldı. Turizm, ulaştırma, enerji ve ekonomi başta olmak üzere birçok alanda iki ülke ilişkilerini geliştirecek adımlar da ele aldı.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/erdogan-ile-putin-den-dogu-akdeniz-zirvesi-h267071.html

9) Erdoğan ve İtalya Başbakanı Conte'den Doğu Akdeniz görüşmesi
Görüşmede, Doğu Akdeniz'de barış ve istikrar için bütün ülkelerin hakkını koruyan ve herkesin kazanacağı bir çözüm değerlendirildi. Türkiye ve İtalya arasında iş birliği ve diyaloğu sürdürme konusunda mutabık kalındı.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/erdogan-ve-italya-basbakani-conte-den-dogu-akdeniz-gorusmesi-h267085.html

10) Kanuni Doğu Akdeniz için hazırlanıyor
Mersin'deki bir limanda bakım, güncelleme ve geliştirme süreci başlayan Kanuni, Türkiye'nin üçüncü sondaj gemisi olarak sulara açılmaya hazırlanıyor. Kanuni, toplam 11 bin 400 metre derinliğe ve 3 bin metre sondaj açabilme kapasitesine sahip.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/kanuni-dogu-akdeniz-icin-hazirlaniyor-h267084.html


11) KKTC Başbakanı Tatar'dan Fransa'ya tepki
KKTC Başbakanı Tatar, "Fransa, GKRY'ye askeri destek sağlamakla barışa değil bölgede gerginliğin artmasına, Kıbrıs sorununun bir sonuca bağlanmasının uzamasına hizmet etmektedir." dedi.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/kktc-basbakani-tatar-dan-fransa-ya-tepki-h267077.html


12) Biden FETÖ'cülerin Bylock konuşmalarına konu olmuş
ABD’nin Türkiye’ye yönelik darbe hevesini açık eden başkan adayı Joe Biden, 15 Temmuz’a geç tepki verdikleri için özür dilemişti. Ancak darbe girişiminden 6 ay önce Türkiye’ye gelen Biden, Can Dündar’ın oğluna darbe girişimini haber vermişti. FETÖ’cülerin ByLock yazışmalarında Biden’ın “TSK tarafından kokular geliyor” dediği belirtiliyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/15-temmuzu-biliyordu-biden-fetoculerin-bylock-konusmalarina-konu-olmus-3553507

13) BAE'nin casuslarına yönelik soruşturmanın detayları ortaya çıktı
İstanbul’da casusluk yaptıkları belirlenen iki ajanla ilgili yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. MİT ve İstanbul emniyetinin ortaklaşa operasyonuyla gözaltına alınan ve tutuklanan Samir Semih Şaban ve Zeki Yusuf Hasan hakkında yürütülen soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı. Bilindiği üzere Zeki Yusuf Hasan isimli şüpheli Silivri Cezaevi’nde kendisini banyo kapısına asarak intihar ederken, soruşturmada şüpheli olan bir diğer ismin ‘Ortadoğu’nun kiralık katili’ olarak bilinen Filistin asıllı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tetikçisi Muhammed Dahlan olduğu ortaya çıktı.
https://www.yenisafak.com/dunya/o-casuslari-dahlan-gonderdi-baenin-casuslarina-yonelik-sorusturmanin-detaylari-ortaya-cikti-3553510

14) Terör örgütü PKK'da petrol parası anlaşmazlığı
ABD’li petrol şirketiyle anlaşma imzalayan PKK'da kriz derinleşti. Suriye’de ABD’nin desteğiyle petrol bölgelerini kontrol altında tutan terör örgütü, petrol satışlarından kazanılan parayı paylaşamıyor. PKK ele başlarıdan Mazlum Kobani kod adlı Ferhat Abdi Şahin ile PKK elebaşlarından Murat Karayılan arasında paranın kimde toplanacağı konusunda anlaşmazlık yaşandığı, sonuç olarak iletişimin koptuğu öğrenildi.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/teror-orgutu-pkk-da-petrol-parasi-anlasmazligi-h267096.html

15) Aşiretler PKK’yı kovdu: Aşiretler 4 günde 3 köyü PKK'dan aldı
Suriye’de PKK’lılar Bakkara aşiretinin üyesi olan Deyrizor Askeri Meclisi Başkan Yardımcısı Halil el Vahş’i tutuklamak isteyince silahlar patladı. Teröristleri püskürten aşiret daha sonra diğer aşiretlerin desteğiyle Al Biseyra kasabası ile Cedid Bakara, Birehiye ve Al Dehle köyünü PKK’dan temizledi. Örgütün 5 karargahı ile cephaneliklerine el koyuldu.
https://www.yenisafak.com/dunya/asiretler-4-gunde-3-koy-ve-1-kasabayi-pkkdan-aldi-3553505

16) Almanya'dan Yunanistan'a MEB baskısı
Türkiye'nin diplomasi kapısını aralamasını zayıflık olarak gören Yunanistan'ın Mısır ile imzaladığı MEB anlaşması tansiyonun yükselmesine neden oldu. Yunan basını, Mısır-Yunanistan arasında imzalanan MEB anlaşmasının parlamentoda onaylanmaması için Berlin'in Atina'ya baskı yaptığını öne sürdü. Avrupa Birliği'ni olağanüstü toplantıya çağıran Yunanistan, buradaki zirveden hiçbir sonuç alamadı. Türkiye'ye yaptırım ve kınama kararı bekleyen Yunan hükümeti, Almanya, İtalya, Bulgaristan, Macaristan ve İspanya gibi ülkelerin engellemesi ile büyük hüsrana uğradı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/almanya-dan-yunanistan-a-meb-baskisi-216067-1

17) Bakan Albayrak ekonomi verilerini değerlendirdi
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sosyal medya hesabından ekonomi verilerini değerlendirdi. "Ekonomi ve kriz yönetimi konusunda sabıkası kabarık olup Türkiye’ye karanlık günler yaşatanlar, Bugün ‘borçluluk’ üzerinden ortaya koydukları yalanlarla kendilerince yıpratma politikası izliyor. Türkiye’de hanehalkı borçluluğunda kişi başına düşen borç miktarı 1.291 dolardır. Gelişmekte olan ülkelerde 26.680 dolar olan bu rakam; 6.271 dolar olan dünya ortalamasının çok altındadır. Kamu borçluluğunda ise Türkiye'nin rakamları dünya ortalamasının üçte biridir. Türkiye, hanehalkı ve kamu borçluluğu gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere kıyasla çok daha iyi durumdadır. Türkiye ekonomisi, dünden bugüne nasıl direncini koruyarak nice badirelere göğüs gerdiyse bu küresel krizden de daha da güçlenerek çıkacaktır."
https://www.yenisafak.com/ekonomi/bakan-albayrak-ekonomi-verilerini-degerlendirdi-koyduklari-yalanlarla-kendilerince-yipratma-politikasi-izliyor-3553464

18) İmamoğlu’ndan Kanal İstanbul için direniş mesajı
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ataşehir ve Topkapı'da hizmete giren Afet Sonrası Geçici Barınma Alanları'nı kamuoyuna tanıttı. İstanbul’u bekleyen en önemli 3 tehdidin deprem ile birlikte mülteci sorunu ve Kanal İstanbul olduğunu vurgulayan İmamoğlu, "Kanal İstanbul diye bir safsatanın, artık İstanbul’un gündeminden kalkmasını istiyorum. Böyle bir gündemi yok bu şehrin. Deprem için büyük bir mücadeleye varız; kul, köle oluruz. Emre amade oluruz. Ama Kanal İstanbul için de karşınızda dimdik dururuz" dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/imamoglu-deprem-icin-kul-kole-oluruz-ama-kanal-istanbul-icin-karsinizda-dimdik-dururuz-5992241/

19) 7 aylık bütçe açığı yıllık hedefi aştı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, merkezi yönetim bütçe dengesinin temmuzda 29,7 milyar lira açık verdiğini duyurdu. 7 aylık açık 139,1 milyar liraya ulaştı. Böylece 2020 yılının tamamı için hedeflenen 138,9 milyar TL bütçe açığı 7 ayda verilmiş oldu.
https://www.dunya.com/ekonomi/7-aylik-butce-acigi-yillik-hedefi-asti-haberi-478133


20) Savunma Sanayii Başkanı Demir: “Dünyada en fazla ciro yapan savunma şirketleri listesine 7 şirketimiz girdi”
ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, HAVELSAN, FNSS Savunma ve BMC'nin elde ettikleri cirolarla dünyanın en prestijli savunma sanayi listesinde ulaştıkları noktaya dikkati çeken Demir, şunları kaydetti:"Milli savunma sanayimiz her geçen gün daha da büyüyor. Defence News dergisinin dünyada en fazla ciro yapan savunma şirketleri listesine 7 şirketimiz girdi. 4 yıl önce listede 2 şirketimiz yer alırken bugün bu sayının 7'ye yükselmesi bizi son derece mutlu etti. Listede yer alan şirketlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Hedefimiz bu listede daha fazla savunma şirketiyle yer almak."
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/savunma-sanayii-baskani-demir-dunyada-en-fazla-ciro-yapan-savunma-sirketleri-listesine-7-sirketimiz-girdi/1944404


21) Konut satışlarında rekor
Türkiye genelinde konut satışları, temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 124,3 artarak 229 bin 357 oldu. Bu rakam Türkiye'de aylık bazda tüm zamanların en yüksek rakamı olarak kayıtlara geçti.
https://www.dunya.com/sektorler/emlak/konut-satislarinda-rekor-haberi-478118

22) Irak Başbakanı Kazımi: “DEAŞ ile mücadelede ABD'nin yardımına ihtiyacımız var”
Irak Başbakanı el-Kazımi, ülkesinin DEAŞ tehdidine karşı hala ABD'nin yardımına ihtiyacı olduğunu belirterek, "Halihazırda doğrudan ve askeri destek gerektirmeyen kademelerde iş birliği ve yardıma ihtiyacımız olacak." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/irak-basbakani-kazimi-deas-ile-mucadelede-abdnin-yardimina-ihtiyacimiz-var/1945003

23) Lukaşenko: “NATO'nun dediğini yapacak olursak biz devlet olarak ölmüş oluruz”
Başkan Lukaşenko, seçimlerden önce ülkesine karşı dış güçlerin planları olduğunu ifade ederken, NATO’yu hedef gösterdi. Devlet Başkanı, “NATO yönetimi, bizi yeniden seçim yapmaya çağırıyor. Eğer onların dediklerini yapacak olursak biz devlet olarak ölmüş oluruz. O zamanlar seçim benim üzerime düştü. Siz, tamamen deneyimsiz bir genç olan benden halkı uçurumun kenarından geri çekmemi istediniz. Bunu yaptık, milyonlarca selefimizin hayal ettiği şeyi yaptık. Bağımsız bir egemen devlet kurduk” dedi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/lukasenko-nato-nun-dedigini-yapacak-olursak-biz-devlet-olarak-olmus-oluruz-216040-1

24) ABD'den Huawei'ye yeni kısıtlamalar
ABD Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Huawei'nin ABD teknolojisiyle yazılımının kullanıldığı yarı iletken çip alımlarını engellemeyi amaçlayan ve mayıs ayında uygulamaya konan kısıtlamaların genişletildiği bildirildi. Huawei'nin 21 ülkedeki 38 iştirakinin de ekonomik kara listeye alındığı belirtilen açıklamada, şirket ve iştirakleri için ihracat kontrolüne tabi ögeleri içeren işlemlere yönelik lisans alma şartı getirildiği kaydedildi. Böylece bu listedeki firmaların sayısı 152’ye yükseldi.
https://www.dunya.com/dunya/abdden-huaweiye-yeni-kisitlamalar-haberi-478242

 

25) PKK'dan yenilgi itirafı

Mustafa Karasu: "Sınırın ötesinde saldırıyor. Türkiye gelmiş burnumuzun dibine, boğazımızı sıkıyor. Gerillanın ilk başladığı, örgütlendiği yer yani..."

https://www.yenisafak.com/video-galeri/gundem/pkk-elebasi-karasu-turkiye-onceden-girer-cikardi-simdi-cikmak-bilmiyor-2208022?utm_source=Twitter&utm_medium=embedVideo