Türkiye gündemi haber özetleri - 17 Temmuz 2020 Cuma

17 TEMMUZ 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ

 


1) ABD’den “Türkiye’ye karşı Fransa’nın yanındayız” mesajı
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, ABD'nin, iki NATO müttefiki arasında Akdeniz'de meydana gelen çatışma konusunda Fransız tezlerine yakın olduklarını açıkladı. Çarşamba günü Paris'te gazetecilere konuşan O'Brien, "NATO müttefikleri ateş kontrol radarlarını birbirine çevirmemelidir. Bu iyi değil. Fransızların endişelerine sempati duyuyoruz, olayı çok ciddiye alıyoruz" dedi. ABD'nin Fransa yanında yer almasına rağmen NATO'dan aksi yönde bir rapor çıkması, NATO içindeki ABD hakimiyetinin de giderek zayıfladığı şeklinde değerlendiriliyor.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/abd-kilit-atma-gerginliginde-fransa-ya-dumen-kirdi-213323-1

2) Son dakika haberi: Fransız Le Point dergisinden skandal kapak
Fransız Le Point dergisi yeni sayısında Türkiye ile ilgili skandal bir kapak yazısına imza attı. Dergi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Deniz Kuvvetleri'ne bağlı askerler önünde yaptığı konuşmadan bir görüntü kullanarak üzerine; "Ayasofya, Suriye, Libya, Akdeniz... Erdoğan, Kapımızdaki Savaş" başlığını attı.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-haberi-fransiz-le-point-dergisinden-skandal-kapak-41565978

3) ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Schenker'den Avrupa'ya Türkiye eleştirisi
Schenker, Avrupalıların sürekli Birleşmiş Milletlerin (BM) uyguladığı silah ambargolarına katkı sağlamak üzere Akdeniz'de icra ettikleri faaliyetlerle böbürlendiğini belirten Schenker, "Yaptıkları tek engelleme, Türk ordusunun Libya'ya gönderdiği malzemelere karşı. Kimse Emirliklerin (BAE) uçaklarını engellemiyor. Kimse Mısırlıları engellemiyor." diye konuştu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-disisleri-mustesar-yardimcisi-schenkerden-avrupaya-turkiye-elestirisi/1913160

4) Rus Sözcü: “Libya'da askeri süreçte yokuz”
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus askerlerinin hiçbir şekilde Libya’daki askeri süreçlerde yer almadığını, ülkede bulunduğu iddia edilen organize bir Rus gruptan haberdar olmadıklarını söyledi. Gazetecilere konuşan Peskov, askeri şirket Wagner grubunun Libya’ya mayın sevkıyatı yaptığı iddialarıyla ilgili bir soru karşısında, “Bu konuda bir bilgimiz yok. Rus askerleri hiçbir şekilde Libya’da, hiçbir askeri süreçte yer almıyor. Orada bulunabilecek herhangi bir organize Rusya vatandaşı grubuna dair bilgimiz yok” ifadelerini kullandı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/rus-sozcu-libya-da-askeri-surecte-yokuz-213428

5) Rusya'dan Hafter'in kararına tepki: “Mısır ordusunun Libya'ya girmesi çatışmaları uluslararası hale getirir”
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Hafter'in, Mısır ordusunu ülkedeki çatışmaya dahil edebilecek bir karar aldığını belirterek, "Libya krizinin askeri bir çözümü yok, tüm sorunlar ve çelişkiler müzakere masasında çözülmelidir." ifadelerini kullandı.
https://www.yenisafak.com/dunya/rusyadan-hafterin-kararina-tepki-misir-ordusunun-libyaya-girmesi-catismalari-uluslararasi-hale-getirir-3549519

6) ABD'den Libya hamlesi!
ABD'den bir askeri heyetin Libya'da, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'le gizli görüşme yaparak yeni bir ateşkes önerdiği bildirildi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/abdden-flas-libya-hamlesi-son-sans-41566338

7) Libya: “Sisi'nin tehditleri Libyalılar için hiçbir şey ifade etmiyor”
Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, "Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Libya'daki iş birlikçilerine dayanması Kahire siyasetindeki başarısızlığın seviyesini göstermektedir" dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-sisinin-tehditleri-libyalilar-icin-hicbir-sey-ifade-etmiyor/1913260

8) Milli Savunma Bakanı Akar, Mustafayev ve Tahirov’u Kabul Etti
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Nahçivan Özerk Cumhuriyeti Ordu Komutanı Kerem Mustafayev ile Azerbaycan Savunma Bakan Yardımcısı ve Hava Kuvvetleri Komutanı Ramiz Tahirov'u kabul etti. MSB'den yapılan açıklamada, Akar'ın, Kerem Mustafayev ile Azerbaycan Savunma Bakan Yardımcısı ve Hava Kuvvetleri Komutanı Ramiz Tahirov'u kabul ettiği belirtildi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/milli-savunma-bakani-akar-mustafayev-ve-tahirovu-kabul-etti/1913133

9) TBMM’den Ermenistan’a Kınama
AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti grup başkanvekillerinin imzasını taşıyan ortak açıklama okundu. "Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak Ermenistan silahlı kuvvetlerinin 12 Temmuz'dan başlayarak Azerbaycan'ın Tovuz bölgesine gerçekleştirdiği saldırıyı şiddetle kınıyoruz." ifadesine yer verilen bildiride, şunlar kaydedildi:
"Ermenistan hatalı bir yoldadır. Azerbaycan toprağı Yukarı Karabağ ve çevresindeki bölgeleri yıllardan beri işgal altında tutan Ermenistan'ın bilinen saldırgan tutumuna yeni bir örnek teşkil eden bu saldırılar, Güney Kafkasya’da kalıcı barış ve istikrarın önündeki en büyük engeldir.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/tbmmden-ermenistana-kinama-/1913158

10) “Kıdem” bir kez daha rafa kalktı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeme getirdiği kıdem tazminatının fona devrine ilişkin çalışmalar askıya alındı. DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre, konu üzerinde çalışmak üzere bilim insanlarınca bir kurul oluşturulması yönünde başlatılan girişimden vazgeçildi.
https://www.dunya.com/ekonomi/kidem-bir-kez-daha-rafa-kalkti-haberi-475398

11) Firari FETÖ’cüden yalanlar kitabı: Yine “15 Temmuz tiyatroydu” komplosunu devreye soktular
Yunanistan’a kaçan FETÖ’cü pilot kurmay yarbay Aykut Coşkun, kitabında başta Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere darbe girişimine ‘tiyatro’ diyenlerin argümanlarına sarıldı. Bu yöndeki iddialar, FETÖ elebaşı Gülen ve Kılıçdaroğlu tarafından gündeme getirilmişti. Fuatavni de düzmece belgelerle Kılıçdaroğlu’na destek vermişti.
https://www.yenisafak.com/gundem/firari-fetocuden-yalanlar-kitabi-yine-15-temmuz-tiyatroydu-komplosunu-devreye-soktular-3549560

12) Buğday ve arpada verim yarıya düştü
Buğday ve arpada verim kaybı çiftçiyi endişelendiriyor. Verimde yüzde 50 oranında düşüş yaşandığını dile getiren Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, “Doludan etkilenen bazı tarlalar hasat yapılamayacak durumda” dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/bugday-ve-arpada-verim-yariya-dustu-3549561

13) HDP'li Işık'ın eşi şikayetini geri çekti: Şiddet görmedim dolap kapağı çarptı
https://www.yenisafak.com/gundem/hdpli-isikin-esi-sikayetini-geri-cekti-siddet-gormedim-dolap-kapagi-carpti-3549511

14) Çin ve Tayvan arasında gerilim tırmanıyor! Sınırda gövde gösterisi Asya'da iki ülke arasındaki gerilim tırmanmaya devam ediyor. Tayvan askeri güçlerinin, Çin'den gelebilecek herhangi bir saldırıya karşı savunma kabiliyetini göstermek için gerçek mühimmatla tatbikat düzenlediği bildirildi.
https://www.sabah.com.tr/galeri/dunya/iki-ulke-arasinda-gerilim-tirmaniyor-sinirda-govde-gosterisi/5

15) İsrail'de Başbakan Netanyahu karşıtı gösteriler devam ediyor: Siyah Bayraklılar" olarak bilinen grup tarafından Batı Kudüs'teki Başbakanlık konutu önünde düzenlenen gösteriye binlerce kişi katıldı. Hakkındaki yolsuzluk davası nedeniyle Netanyahu'nun istifasını isteyen göstericiler, "suç başbakanı" yazılı pankartlar açtı.Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı gösteride, "Bibi (Netanyahu) hapse" sloganları atıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israilde-basbakan-netanyahu-karsiti-gosteriler-devam-ediyor-/1913205

16) Uzaktaki yakın partner Japonya
Türkiye ile kültürel ve siyasi olarak sıkı bağları olan Japonya, ekonomik anlamda da yakın bir partner. Ancak iki ülke arasında hem yatırımlar hem de ticaret, potansiyelin oldukça altında

https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/07/17/uzaktaki-yakin-partner-japonya