Türkiye gündemi haber özetleri - 17 Şubat 2021 Çarşamba

17 ŞUBAT 2021, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ

 


1. New York Times: Milyonlarca Suriyeli için imkan sunan tek ülke Türkiye

Afrin'deki gözlemlerini aktaran New York Times gazetesi, Esed saldırılarından kaçarak Türkiye sınırına sığınan mültecilerin uluslararası insani yardım beklediğini "ancak milyonlarcası için imkan sunan tek ülkenin Türkiye" olduğunu yazdı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/new-york-times-milyonlarca-suriyeli-icin-imkan-sunan-tek-ulke-turkiye/2147423


2. ABD-PKK iş birliği tescillendi

MHP lideri Bahçeli, ABD’nin Gara ile ilgili yaptığı açıklamanın, PKK ile kurdukları şaibeli iş birliğini tescil ettiğini söyledi. Bundan sonra terörle mücadelede “Gara öncesi ve Gara sonrası” ayrımının yapılacağını vurgulayan Bahçeli, HDP’li vekiller için “mazbatalı teröristler” ifadesini kullandı
https://www.yenisafak.com/gundem/abd-pkk-is-birligi-tescillendi-3599559


3. Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Dünya Dili Türkçe' adıyla bir seferberlik ilan ediyoruz

"Bizim Yunus" Yılı Açılış Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yunus Emre'nin 700'üncü vefat yılına istinaden 'Dünya Dili Türkçe' adıyla bir seferberlik ilan ediyoruz." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-dunya-dili-turkce-adiyla-bir-seferberlik-ilan-ediyoruz/2147069




4. İktidar, Gara’dan yola çıkarak dokunulmazlık dosyalarını indirecek MHP lideri Bahçeli’nin, Gara katliamını anımsatarak, “Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” sözlerinin perde arkasında, iktidarın “HDP’yi kapatmaya yönelik hamlesi” bulunuyor. Yasaya “terörle iltisaklı partiler” ibaresinin konulması planlanıyor. Sonra CHP’li vekillerin fezlekeleri gündeme getirilecek.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/iktidar-garadan-yola-cikarak-dokunulmazlik-dosyalarini-indirecek-1814267



5. Rus uzman: ABD, Türkiye'yi S-400 sistemlerinden vazgeçmeye ikna edemez

Rus uzman İvan Timofeev, ABD’nin Türkiye’yi Rus S-400 hava savunma sistemlerinden vazgeçmeye ikna edemeyeceğini, üstelik Amerikalıların Ankara’ya bu sistemlerin yerine herhangi bir şey önermediğini söyledi.
https://tr.sputniknews.com/analiz/202102171043826968-rus-uzman-abd-turkiyeyi-s-400-sistemlerinden-vazgecmeye-ikna-edemez


6. Fransa'da skandal karar! Müslümanları hedef alan yasa Ulusal Meclis'ten geçti! Fransa’da öğretmen Samuel Paty’nin öldürülmesi sonrası hazırlanan ve Müslümanları hedef almakla eleştirilen “ayrılıkçılık” yasası Ulusal Meclis’te 151 oya karşı 347 oyla onaylandı.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3068867-fransada-skandal-karar-muslumanlari-hedef-alan-yasa-ulusal-meclisten-gecti


7. Elçiler ticaret turunda

Türkiye’nin yeni dönemde güçlü bir tedarik ülkesi olarak öne çıkması, Ankara’da görev yapan yabancı büyükelçileri Anadolu yollarına düşürdü. Slovenya, İrlanda, Hırvatistan, Estonya ve Yeni Zelanda büyükelçileri, Kayseri Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Kazakistan elçisi Karabük’teydi. Danimarka elçisi geçen hafta elçilerin ilgi duyduğu kentlerin başında gelen Gaziantep’teydi. Endonezya elçisi de Mersin’de organize sanayi bölgesini inceledi.
https://www.yenisafak.com/gundem/elciler-ticaret-turunda-3599552


8. Soylu ve Akar'dan TBMM'de Gara açıklamaları: Şimdi söyleyeceğim rakam Türkiye'de ilk kez verilen rakamlar

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM'de Gara operasyonu ile ilgili açıklamalar yaptı.
https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/soylu-ve-akar-dan-tbmm-de-gara-aciklamalari-simdi-soyleyecegim-h31840.html


9. İran, Türkiye ve Rusya’nın Astana oturumu

Haber kaynakları İran, Türkiye ve Rusya Suchi kentinde Astana barış sürecinde yeni tur müzakereleri gerçekleştirdiğini duyurdu.
https://tr.farsnews.ir/world/news/13991128000943


10. Hapishanelerimizin kapıları denetime açık siz de açın

FHA- Yargı Erki Başkanı Ayetullah Reisi bazı Batılı ülkelerin insan hakları iddialarına gösterdiği tepkide, İran’da istedikleri hapishaneyi denetleyebileceklerini belirtti.
https://tr.farsnews.ir/politics/news/13991127000880


11. Çin, 2020’de AB’nin en büyük ticaret ortağı oldu

Eurostat tarafından açıklanan verilere göre, AB’nin Çin’den ithalat hacmi geçen sene 2019 yılına kıyasla yüzde 5,6 artarak 385 milyar 500 milyon Euro’yu buldu, ihracat hacmi ise yüzde 2,2 artışla 202 ​​milyar 500 milyon Euro oldu
https://www.criturk.com/cin-2020de-abnin-en-buyuk-ticaret-ortagi-oldu


12. “Türkiye ve Çin arasındaki ilişkilerde çok büyük bir ilerleme kaydedildi

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Shi Ruilin, insan ömrünün yarısı sayılabilecek 50 yıla dönüp bakıldığında ikili ilişkilerin yeni yeni kalkınmaya başladığını ifade etti.
https://www.criturk.com/turkiye-ve-cin-arasindaki-iliskilerde-cok-buyuk-bir-ilerleme-kaydedildi