Türkiye gündemi haber özetleri - 17 Ocak 2021 Pazar

17 OCAK 2021, PAZAR
HABER ÖZETLERİ



1) CHP'li vekillerden partiyi karıştıracak mektup: “İstifalar yolda...”
CHP İzmir milletvekili Mehmet Ali Çelebi ve Karabük milletvekili Hüseyin Avni Aksoy, mektup yazarak parti yönetimini eleştirdi. Mektupta, 4 partili anayasa görüşmelerinden, HDP ile girilen ilişkilere kadar birçok duruma tepki gösterildi. Vekillerin partiden istifa için hazırlandığı iddia edildi.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3057203-chpli-vekillerden-partiyi-karistiracak-mektup-istifalar-yolda

2) CHP’li Engin Altay’dan Mehmetçiğe skandal suçlama!
Altayi "Parti devleti dedik uzun zaman. Orqada çok bir mesele kalmadı. Artık rektöründen başçavuşuna, uzman çavuşuna kadar herkes ak parti militanı" ifadelerini kullandı. Skandal sözler sonrası Altay'a siyasi isimlerden ve sosyal medyadan tepki yağdı.
https://video.haber7.com/video-galeri/178693-chp-grup-baskanvekili-engin-altay-bas-cavus-ve-uzman-cavuslar-ak-parti-militani

3) Erdoğan’dan CHP’ye sert gönderme: “Türkiye'yi yurt dışına şikayet ederek, uluslararası yatırımcıyı ürküterek bu ülkenin kalkınmasına, güçlenmesine, küresel ölçekte cazibe merkezine dönüşmesine çelme takmaya kalktılar. Vatan yansa ateşinde ısınacak kadar gözü kararmış bu güruha rağmen hamdolsun Türkiye'ye, Cumhuriyet tarihinin en başarılı 18 yılını yaşattık."
https://www.iletisim.gov.tr/turkce/haberler/detay/cumhurbaskani-erdogan-turkiyenin-tokezlemesini-umanlara-inat-ulkemizi-aydinlik-bir-gelecege-hazirliyoruz

4) Türk Ordusundan görüntülü Mavi Vatan mesajı
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Amfibi Görev Grup Komutanlığı'nın eğitim görüntülerini sosyal medya hesabından paylaştı. Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının da destekleriyle Ege Denizi'nde gerçekleşen eğitimlerden paylaşılan kareler nefes kesti. Bakanlık sosyal medya paylaşımında 'Amfibi Görev Grup Komutanlığı tarafından; amfibi harekâtın tüm safhalarını içeren eğitimler, Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın da destekleriyle Ege Denizi’nde icra edildi.' ifadelerini kullandı.
https://www.haber7.com/foto-galeri/66854-msb-bu-karelerle-duyurdu-yunana-net-mesaj/p3

5) Yunanistan: “Ankara bizimle dalga geçiyor”
Türkiye'nin yayımladığı son NAVTEX'leri sayfalarına taşıyan Yunan medyası, bu ifadeleri kullandı. Türkiye 11-14 Ocak arasında, Ege ve Doğu Akdeniz'de yapılacak atış ve askeri eğitimler için farklı sahalarda, toplam 9 yeni NAVTEX mesajı yayımlamıştı. Eğitimler Kuzey Ege, Marmaris ve Antalya açıklarında yapılmıştı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3057023-turkiyenin-karari-sonrasi-yunan-medyasi-ankara-bizimle-dalga-geciyor


6) İstanbul’da 8 PKK’lı kıskıvrak
PKK’nın Suriye yapılanması PYD içinde eylemlere katılan ve yasa dışı yollarla İstanbul’a geldikleri belirlenen 5’i Suriye uyruklu 9 şüpheliden 8’i yakalandı. Eş zamanlı baskınlar yapılan teröristlerin Kandil’deki kamplarda bomba yapma ve suikast eğitimleri alıp İstanbul’a gönderildikleri öğrenildi.

https://www.yenisafak.com/gundem/suikast-egitimli-8-pkkli-kiskivrak-3594848

 

7) Oslo Belediyesi destekli sergide “YPG’li kadınlar” tablosunu sergilendi. Türkiye tepki gösterdi. Belediye PKK’lı tabloyu savundu.
YPG’li teröristleri resmeden tablo, Norveç’in başkenti Oslo’da kamuoyuna açık alanda geçen Kasım ayından beri sergileniyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Oslo Belediyesi'nin desteklediği kamuoyuna açık alanda sergiye “PKK propagandası” diyerek tepki gösterdi. Oslo Şehir Konseyi Kültür ve Eğitim Komitesi Başkanı Eivor Evenrud, olayı skandal “demokrasi ve özgürlük” diyerek savundu.
https://www.rudaw.net/turkish/world/160120217

 

8) Libya Siyasi Diyalog Forumu Danışma Komitesi, geçiş otoritesiyle ilgili öneride anlaştı

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/libya-siyasi-diyalog-forumu-danisma-komitesi-gecis-otoritesiyle-ilgili-oneride-anlasti-184670

 

9) Kadına şiddete özel harekat
Antalya’da kocasından şiddet gördüğünü söyleyen T.Ö. (34) KADES’teki “yardım iste” butonuna basınca polis alarma geçti. Eve çok sayıda resmi ve sivil polisin yanısıra özel harekat timleri sevk edildi. K.Ö. bir saatlik operasyonun ardından gözaltına alınırken evdeki tüfeğe el konuldu.
https://www.yenisafak.com/gundem/kadina-siddete-ozel-harekat-3594850

 

10) Rusya Gamaleya Bilim ve Araştırma Enstitüsü yöneticisi Prof. Aleksandr Butenko: “Kovid-19’daki mutasyonlar, virüsün insanlar için daha tehlikeli hale geldiği anlamı taşımıyor.”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202101161043592071-kovid-19daki-mutasyonlar-virusun-insanlar-icin-daha-tehlikeli-hale-geldigi-anlami-tasimiyor/

11) Yunanistan Başpiskoposu'ndan haddini aşan sözler!
İeronimos katıldığı programda "İslam’ın bir din olmadığını" ve "Müslümanların savaş yanlısı insanlar olduğunu" söyledi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3057338-yunanistan-baspiskoposundan-haddini-asan-sozler

 

12) 1700 kişiye istihdam sağlayacak ve Manisa’nın enerjisini sağlayacak jeotermal santral açıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tesisin son teknoloji kömür yakma teknolojisinin yanı sıra baca gazı arıtma sistemiyle de temiz kömür teknolojilerinde örnek olacağını ifade ederek, şöyle devam etti: "Açılışını yaptığımız toplam 266 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçen Sanko Salihli JES-2, JES-3 ile Maspo Ala-2 jeotermal enerji santralleri toplam 84,5 megavat kurulu güce sahiptir. Üreteceğimiz elektrikle inşallah 2,5 milyon hanemizin ihtiyacını karşılayacağız. Yine bu yatırımlarla işletme aşamasında yaklaşık 1700 vatandaşımıza istihdam imkanı sağlayacağız.”

https://www.yenisafak.com/gundem/cumhurbaskani-erdogan-cumhuriyet-tarihinin-en-basarili-18-yilini-yasattik-3594799

 

13) "4 enerji tesisiyle 180 milyon dolarlık gaz ithalatının önüne geçilecek"
Bakan Dönmez, "Soma, Salihli ve Alaşehir'de hayata geçireceğimiz toplam 594,5 megavatlık 4 enerji tesisimizle 180 milyon dolarlık gaz ithalatının önüne geçmiş olacağız." dedi.

https://www.dunya.com/sektorler/enerji/4-enerji-tesisiyle-180-milyon-dolarlik-gaz-ithalatinin-onune-gecilecek-haberi-607233

 

14) Sakarya doğal gazına 6,8 milyar yatırım
2021 Yılı Yatırım Programı’na göre, Sakarya sahasında doğal gaz keşfi sayesinde yılın en büyük yatırımı kamuda TPAO’ya yapılacak. TPAO, Karadeniz’de keşfedilen doğal gazın arama, sondaj ve saha geliştirme çalışmaları için ayrılan 6,8 milyar liranın da içinde bulunduğu 13,4 milyar liralık yatırım ödeneğiyle listenin başında yer aldı.

https://www.yenisafak.com/gundem/sakarya-dogal-gazina-68-milyar-yatirim-3594846

 

15) Köstebeğin 14 milyonluk yalanı
Savunma Sanayii Başkanlığı’ndaki kritik projelerin ihale bilgilerini yabancı firmalara sızdıran eski proje müdürü Yusuf Hakan Özbilgin tutuklandı. Kiralık kasasında 3 milyon avro (27 milyon lira) çıkan Özbilgin, evindeki 1,5 milyon avro (13,5 milyon lira) için ise güldüren bir savunma yaptı. Özbilgin, parayı gözaltına alınan Emre Alp Durmaz’ın kendisinde unuttuğunu öne sürdü.
https://www.yenisafak.com/gundem/kostebegin-14-milyonluk-yalani-3594856


16) LinkedIn de Türkiye'ye temsilci atayacak

https://www.dunya.com/sirketler/linkedin-de-turkiyeye-temsilci-atayacak-haberi-607232


17) Akaryakıtla 15 milyar TL kaçırmışlar
Akaryakıt üzerinden devleti 5 yılda 15 milyar TL zarara uğratan çete çökertildi. 50 ilde eş zamanlı düzenlenen ‘Silici Operasyonu’nda akaryakıt üzerinden vergi kaçıran 220 kişi gözaltında. Cumhuriyet tarihinin akaryakıta bağlı en büyük operasyonunda 170 istasyon, 23 akaryakıt dağıtıcı firmasına baskın yapıldı. 608 milyon litre akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği tespit edildi.

https://www.yenisafak.com/gundem/akaryakitla-15-milyar-tl-kacirmislar-3594847

 

18) ABD'de sahte akreditasyon kartı taşıyan şüpheli, dolu silahıyla Kongre binasının etrafında yakalandı

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdde-sahte-akreditasyon-karti-tasiyan-supheli-dolu-silahiyla-kongre-binasinin-etrafinda-yakalandi/2112605


19) İran'dan ABD'ye "Uluslararası Adalet Divanına gideriz" uyarısı
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, ülkesinin, "ABD'nin, uluslararası kurumlardaki İranlı diplomatlara yönelik yasa dışı eylemlerini durdurmaması halinde" Uluslararası Adalet Divanına şikayette bulunacağını belirten bir uyarı notunun Washington yönetimine iletildiğini bildirdi.

https://www.dunya.com/dunya/irandan-abdye-uluslararasi-adalet-divanina-gideriz-uyarisi-haberi-607258


20) Bloomberg: “Zurich Sigorta Grubu Kuzey Akım-2’yi sigortalamaktan vazgeçti.”
https://tr.sputniknews.com/ekonomi/202101171043592697-bloomberg-zurich-sigorta-grubu-kuzey-akim-2yi-sigortalamaktan-vazgecti/

21) Türkmenistan ve Afganistan arasında Akina-Andhoy demir yolu hattı açılması ve altyapı projelerinin hayata geçmesine ilişkin konferans yapıldı.

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/turkmenistan-da-akina-andhoy-demir-yolu-hattinin-acilmasina-iliskin-toplanti-duzenlendi-184652

 

22) Avrupa'nın Çin ile iş birliği yapmasına ihtiyaç var
Berlin merkezli Infratest Dimap enstitüsünün pazar günü yayınladığı bir kamuoyu araştırmasına göre, Almanların beşte dördünün, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin arasındaki bir anlaşmazlığa müdahale edilmemesinden yana olduğu görüldü. Kamuoyu araştırması yapılmasını, yerel medya kuruluşu Welt am Sonntag, Noel'den kısa süre önce istedi.

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/avrupa-nin-cin-ile-is-birligi-yapmasina-ihtiyac-var-184607