Türkiye gündemi haber özetleri - 17 Ekim 2020 Cumartesi

17 EKİM 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) ABD’den Türkiye’ye S-400 tepkisi
Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemini Karadeniz'de test etmesine ABD'den tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye sistemi harekete geçirirse, güvenlik ilişkimizde çok ciddi sonuçları olacak" ifadesi kullanıldı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/abdden-turkiyeye-s-400-tepkisi-6084761/

2) İlk S-400 füzeleri fırlatıldı, Sinop’tan görüntüler ortaya çıktı.
https://twitter.com/Haber7/status/1317057145754574848?s=20

3) Milli Savunma Bakanlığı, Ermenistan'ın Gence ve Mingeçevir'e yönelik saldırısına tepki göstererek, "Kardeş Azerbaycan bu alçaklığa cevabı cephede vermektedir" açıklamasını yaptı.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202010171043045903-msb-azerbaycan-bu-alcakliga-cevabi-cephede-vermektedir/

4) Aliyev’den İran ve Gürcistan’a teşekkür
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev A Haber’de Ermenistan ile devam eden Dağlık Karabağ krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Aliyev, “İran’dan Ermenistan’a silah gönderildiğine dair bizde bir bilgi yok. Aksine İran ve Gürcistan hava sahalarını ve kara yollarını Ermenistan’a silahların gitmemesi için kapattı. Bu nedenle İran ve Gürcistan hükûmetlerine teşekkür ederiz” dedi.
https://halktv.com.tr/aliyev-a-haberi-ters-kose-yapti-437050h

5) Amaç Türkiye'yi savaşa çekmek
Karabağ’da askeri olarak fiyasko yaşayan Ermenistan tehlikeli bir provokasyona başladı. Türkiye’nin garantör olduğu Azerbaycan’ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne dün roketle saldıran Erivan böylece cepheyi genişletmeyi ve Batı’nın desteğini almayı planlıyor. Dışişleri, ateşle oynayan Ermenistan’ı “Sonuçlarını iyi hesap et” diyerek uyardı
https://www.yenisafak.com/gundem/ermenistan-garantor-ulke-oldugumuz-nahcivana-saldirdi-amac-turkiyeyi-savasa-cekmek-3571220

6) BM, Azerbaycan'da yaşanan sivil kayıpları kınadı
https://www.ntv.com.tr/dunya/bm-ermenistanin-fuze-saldirisi-sonucu-azerbaycanda-yasanan-sivil-kayiplarini-kinadi,m9HVil505EiBPUbuwp2JDw

7) İtalya Başbakanı Conte'den NATO ve Türkiye açıklaması: “Türkiye ile diyalog kurmaya ihtiyaç var”
İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, NATO'nun beyin ölümünün gerçekleştiği düşüncesine katılmadığını söyledi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/italya-basbakani-conteden-nato-ve-turkiye-aciklamasi-turkiye-ile-diyalog-kurmaya-ihtiyac-var/2009286

8) Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) Zirvesi kararlarının Türkiye'ye ilişkin bölümlerine yönelik, "Tehdit dilinin Türkiye’ye karşı işlemeyeceği bilinmelidir. AB’den Türkiye’yi tehdit etmek yerine elle tutulur, tarafsız ve ortak çıkarlarımıza hizmet eden, çözüm odaklı öneriler sunmasını bekliyoruz." açıklaması yaptı.
https://www.yenisafak.com/gundem/disisleri-bakanligindan-ab-zirvesi-kararlarinin-turkiyeye-iliskin-bolumlerine-yonelik-aciklama-tehdit-dili-turkiyeye-islemez-3571203

9) KKTC’de yarın yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ersin Tatar’a destek veren Rauf Denktaş’ın torunu “Dedem de olsa aynısını yapardı” dedi
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/10/17/torun-denktas-sabaha-konustu-dedem-yasasaydi-ersin-tatari-desteklerdi

10) Kıbrıs korkunç bir planla karşı karşıya
BM kulislerinde dolaşan taksim haritalarında Türk nüfusun Girne-Lefkoşa-İskele üçgenine hapsedilmek istendiği görülüyor. Güya Lefke, Güzelyurt, Değirmenlik, Aslanköy, Vadili, Maraş Rumlara devredilecek. Planın bir diğer ayağını ise demografik oyunlar içeriyor. Türk nüfusunun sistematik olarak azaltılması ve toplam nüfusun yüzde 20’sini geçmeyecek hale getirilmesi öngörülüyor. Uzun vadeli hedef Türk varlığını eritmek. Bir diğer hedef Kıbrıs adasını ABD garnizonu haline dönüştürmek.
https://www.yenisafak.com/gundem/450-yillik-turk-yurdu-kibris-korkunc-bir-planla-karsi-karsiya-3571210

11) Aytun Çıray’tan tepki: “Partide yapılan alan temizliği”
“20 Eylül kurultayı, İYİ Parti'ye makas değiştirtmek amacını taşımaktadır. Halk nezdinde siyasi itibarının zirvesinde olan birinin, bir önceki kurultayda 3. sıradan seçilip sonrakinde ilk ellide bile olmamasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu çok iyi bilirsiniz. Bu operasyonları yapanların İYİ Parti'nin güven kaybedeceğini bilmemeleri mümkün değil. O halde parti dışındaki güçlere kadar uzanan bir rahatsızlık vermiş olmalıyım, olmalıyız. Bu bir alan temizliğidir."
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/ugur-dundar/iyi-parti-kurultayinda-makas-degisikligi-ve-alan-temizligi-yapildi-6085015/

12) Türkiye’den Suudi Arabistan’a “ticaret ambargosu” misillemesi
Bir süredir Türkiye’den ithal edilen mallara yönelik ambargo uygulamaya başlayan Suudi Arabistan’a misilleme geldi. Türkiye, Suudi Arabistan menşeli "alçak yoğunluk polietilen" ürününe yönelik damping soruşturması açılmasına karar verildi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/turkiye-den-suudi-arabistan-a-ticaret-ambargosu-misillemesi

13) MİT'ten BAE istihbaratına büyük darbe
MİT tarafından yürütülen faaliyetler neticesinde deşifre edilen bir Birleşik Arap Emirlikleri ajanının yakalandığı öğrenildi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/mit-ten-bae-istihbaratina-buyuk-darbe

14) Erdoğan’dan Kanada’ya askeri ürün telefonu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanada Başbakanı Trudea ile yaptığı görüşmede Azerbaycan-Ermenistan gerilimi nedeniyle Kanada’nın bazı askeri ürünlerin Türkiye’ye ihracatını askıya almasının müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu ifade etti.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/erdogandan-kanadaya-askeri-urun-telefonu-6084904/

15) Fatih ve Kanuni çıkaracak
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün sondaj çalışmalarını yürüten Fatih gemisini ziyaret ederek, yeni doğal gaz rezervini açıklayacak. Fatih ile birlikte bu rezervi çıkaracak olan Kanuni sondaj gemisi de Karadeniz’e ilerliyor.
https://www.yenisafak.com/gundem/dogalgazi-fatih-ve-kanuni-cikaracak-3571217

16) Türkiye – Ukrayna işbirliği
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile Vahdettin Köşkü’nde bir araya geldi. İki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolar olarak belirlediklerini belirten Erdoğan, “İşbirliğimiz savunma sanayinden, turizmden sağlık turizmine geniş yelpazede derinleşiyor” dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/ukrayna-ve-turkiye-arasindaki-isbirligi-derinlesiyor-3571218

17) İhracatımız kadar gıdayı israf ediyoruz
İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz: “Yıllık tarımsal gıda ihracatımız 18 milyar dolar. Emek veriyoruz, destek ve teşvikler veriyoruz. Ancak yaklaşık ihracatımız kadar gıdayı da çöpe atıyoruz”
https://www.milligazete.com.tr/haber/5611784/ihracatimiz-kadar-gidayi-israf-ediyoruz

18) 5 AB ülkesi, İsrail'e Batı Şeria'da yerleşim birimi inşasını durdurma çağrısı yaptı
Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve İspanya, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'daki yerleşim yerlerinde konut inşasına devam etme kararından derin endişe duyduklarını bildirdi.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/5-ab-ulkesi-israile-bati-seriada-yerlesim-birimi-insasini-durdurma-cagrisi-yapti-171531

19) “Türk firmaları, Libyalılar ile görüşerek projelerdeki işlerini sonuçlandırabilecek”
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türk müteahhitlerin Libya'da yarım kalan projelerinin devamını sağlayacak mutabakat zaptının 24 Eylül itibarıyla yürürlüğe girdiğini belirtti.
https://www.criturk.com/haber/ekonomi/turk-firmalari-libyalilar-ile-goruserek-projelerdeki-islerini-sonuclandirabilecek-171480

20) Haşdi Şabi’nin Bağdat’ta KDP binasını bastığı iddiası
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/bagdat-ta-iran-destekli-hasdi-sabi-milisleri-kdp-binasini-basti

21) AB'den Suriye Hükümeti'ne yeni yaptırımlar
Avrupa Birliği (AB) Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre, son eklenenlerle birlikte Suriye Hükümeti'nden yaptırım uygulanan kişi sayısı 280'e çıktı. Listede ayrıca 70 kuruluş bulunuyor. Yaptırımlar seyahat yasağı ve varlıkların dondurulmasını içeriyor.
https://aydinlik.com.tr/haber/ab-den-suriye-hukumeti-ne-yeni-yaptirimlar-220922

22) ABD'de sanayi üretimi eylülde beklenmedik şekilde düştü
ABD'de sanayi üretimi, eylülde aylık yüzde 0,6 azalarak piyasa beklentilerinin aksine düşüş gösterdi.
https://www.dunya.com/ekonomik-veriler/abdde-sanayi-uretimi-eylulde-beklenmedik-sekilde-dustu-haberi-485621