Türkiye gündemi haber özetleri - 17 Ağustos 2020 Pazartesi

17 AĞUSTOS 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) Karayılan’ın sağ koluna nokta atışı
MİT kanlı eylem hazırlığı içinde olan, aralarında kırmızı kategoride aranan Murat Kalko’nun da yer aldığı örgüt üyelerini Kuzey Irak’ta SİHA’ların da kullanıldığı operasyonlarla etkisiz hale getirdi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/karayilanin-sag-koluna-nokta-atisi-41588612


2) Çavuşoğlu’dan Biden tepkisi: “Darbe ile olmadı, yöntem değiştiriyorlar”
Biden'ın iki kez altını çizerek, "Darbeyle değil muhalefete destek vererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı devirmekten" bahsettiğini hatırlatan Mevlüt Çavuşoğlu, "İki kere vurgulamasından ben şunu anlıyorum; Darbeyi geçmişte denedik, olmadı. Dolayısıyla şimdi taktik ve yöntem değiştirelim." ifadesini kullandı.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakani-cavusoglu-bidenin-ifadeleri-cahilce-yapilmis-bir-aciklama/1943887

 

3) Bahçeli, ABD’yi darbe ve terörün arkasındaki güç diye nitelendirdi
MHP Genel Başkanı Bahçeli, Joe Biden'ın açıklamalarına ilişkin, "Bugüne kadar darbelerin müdahalelerin krizlerin terör eylemlerinin ve demokrasi karşıtı arayışların gerisinde kimlerin olduğu tescillenmiştir." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/mhp-genel-baskani-bahceli-darbelerin-teror-eylemlerinin-gerisinde-kimlerin-oldugu-tescillendi/1943658

 

4) Fahrettin Altun'dan CHP'ye Biden tepkisi
İletişim Başkanı Fahrettin Altun ABD Başkan adayı Joe Biden'ın Başkan Erdoğan'ı devirmek için muhalefetle işbirliği yapılması yönündeki skandal ifadelerine karşı bir süre sessiz kalıp daha sonra açıklamalar yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na tepki gösterdi. Altun "Olmaz böyle şey" demek yerine konunun gündeme getirilmesine tepki gösterilmesini kınadığını belirtti.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/16/fahrettin-altundan-chpye-biden-tepkisi-olmaz-boyle-sey-diyeceklerine

 

5) Fuat Oktay’dan Fransa’ya sert Doğu Akdeniz mesajı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Fransa'nın GKRY ile ortak tatbikatlar düzenleyerek 1959-60 Anlaşmaları hilafına adada askeri uçaklarını konuşlandırması hiçbir şart ve ahvalde kabul edilemez. AB başta olmak üzere, uluslararası çevrelerin de Fransa’nın bölgedeki şımarık, saldırgan ve hukuk tanımaz tavırlarına karşı tutum almaları elzemdir. Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin hilafına hiçbir girişimin yürütülme şansı olamaz. Türkiye, Kıbrıs Türkü'nün yanında olmaya, haklı ve meşru mücadelesine kayıtsız şartsız destek vermeye devam edecektir. Ve, kendi yetki sahasındaki çalışmalarını da kararlı bir şekilde Yavuz’la sürdürecektir" dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/cumhurbaskani-yardimcisi-fuat-oktay-fransanin-adada-askeri-ucaklarini-konuslandirmasi-kabul-edilemez-41588506

 

6) Köşeye sıkışan Güney Kıbrıs’tan küstah hamle! ABD’nin kapısını çaldılar
Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi Konular Müsteşarı David Hale'den, Kapalı Maraş'ın açılmaması ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çalışmalarının engellenmesi için ABD'nin devreye girmesi yönünde destek istedi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/koseye-sikisan-guney-kibristan-kustah-hamle-abdnin-kapisini-caldilar-5990560/

 

7) Rumlar'da Kapalı Maraş paniği
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin sözde Maraş Belediye Başkanı Simos Yoannu, "Türkler blöf yapmıyor. Maraş’ın yerleşime açılmasını engellemek için belediye olarak elimizden geleni yapacağız, bütün karar merkezlerine başvuracağız. Maraş’ın tamamen yerleşime açılması kararı aslında Kıbrıs sorununa mezar taşı olur, uzlaşılmış çözüm çerçevesi içerisindeki çabaların sonu olur." dedi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/rumlar-da-kapali-maras-panigi-turkler-blof-yapmiyor-215996-1

 

8) İsrail Maslahatgüzarı’ndan Türkiye’ye gözdağı: “Kapımızı kıramazsınız”
İsrail'in Türkiye Maslahatgüzarı Roey Gilad, İsrail'in Doğu Akdeniz politikasını, verdiği röportajla anlattı. Gilad, "İsrail son 10 yılda, Yunanistan, GKRY ve Mısır ile stratejik ortaklık geliştirdi. Hepimiz EastMed Gaz Forumu olarak bilinen forumun üyeleriyiz. Şu açıkça bilinmelidir ki, İsrail Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır'a çok yakındır. Bizi üzen ise Kıbrıs ve Yunanistan yakınlarındaki sondaj faaliyetleridir." dedi. Türkiye'nin, İsrail, Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır ile EastMed gaz hattı ile alakalı diyalog başlatmak istemesi durumunda açık bir kapı bulacağını söyleyen Gilad, "Türkiye, kapıyı kırmaya çalışırsa, bilinsin ki kapımız şu anda çok sağlam" diyerek Türkiye'ye gözdağı verdi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5117038/israilli-yetkili-akdeniz-politikalarini-anlatti-iste-turkiye-detayi

 

9) TCG Kemalreis’e yeni görev
Fransa ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki ‘Savunma Alanı İşbirliği Anlaşması’na Türkiye’den sert tepki geldi. Oruç Reis’e taciz girişiminde bulunan Yunan fırkateyni Limnos’u kovalayan TCG Kemalreis fırkateyni de bu kez Kıbrıs’ın doğusunda Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemisine refakat etmeye başladı.

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/tcg-kemalreise-yeni-gorev-41588639


10) AB'den Türkiye'nin yeni Navtex ilanına tepki
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yeni Navtex ilan etmesinin gerilimi artırdığını savunarak, geniş kapsamlı diyalog çağrısında bulundu.
https://www.dunya.com/dunya/abden-turkiyenin-yeni-navtex-ilanina-tepki-haberi-478071

 

11) Atina’nın Meis’te dört ihlali
Yunanistan, Türkiye’ye 2 km kendisine 580 km uzaklıktaki Meis adası üzerinden “hayali rüya”lar görüyor. Türk karasuları üzerinden hak iddia eden Atina 4 maddede hukuku çiğniyor

1) Adil paylaşım ilkesi olan hakkaniyeti ortadan kaldırıyor.
2) Coğrafyanın üstünlüğünü reddederek Anadolu’yu yok sayıyor.
3) Oransallık ilkesine kulak tıkayıp eşkıyalık yapıyor.
4) Türkiye toprağına göz dikiyor.

https://www.yenisafak.com/dunya/atinanin-meiste-dort-ihlali-bu-kadar-ruya-yeter-yunanistan-uyan-artik-3553362

 

12) Türkiye’den Ermenistan’a sert yanıt
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Ermenistan'ın Doğu Akdeniz açıklaması hakkındaki bir soruya cevap verdi. Aksoy, yanıtında "Ermenistan’ın Sevr hakkındaki provokatif açıklamasının ardından, bu kez de Doğu Akdeniz'le ilgili fikir beyan etmesi yeni bir hadsizlik ve sorumsuzluk örneğidir" dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/turkiyeden-ermenistana-sert-yanit-hadsizlik-ve-sorumsuzluk-ornegi-5990659/

13) Libya ordusu: “Rusya tarafından Hafter'e yeni sevkiyatlar yapıldı”
Libya ordusuna bağlı Sirte-Cufra Ortak Operasyon Dairesi Sözcüsü General Abdulhadi Dırah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'nin Lazkiye şehrinden 14 Ağustos Cuma günü 4, 15 Ağustos Cumartesi günü de 2 Rus kargo uçağının kalktığını ve bu uçakların Hafter'in ana karargâhı konumundaki Bingazi'ye indiğini söyledi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-ordusu-rusyaya-ait-6-kargo-ucagiyla-haftere-yeni-sevkiyatlar-yapildi/1943610

 

14) Silah satışını iki yıldır gizlice askıya almışlar
ABD Senatosu’nun ve Temsilciler Meclisi’nin Dış İlişkiler Komiteleri Başkanları ile kıdemli üyelerinin Türkiye ile silah anlaşmalarını önlediği ortaya çıktı. F-16'ların donanımın yükseltilmesi ve Pakistan'a satılacak helikopterlerin ABD menşeili motorlarının üretilmesi engelleniyor.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/silah-satisini-iki-yildir-gizlice-askiya-almislar-215953

15) 3 büyük kentte 2’nci baro için kollar sıvandı
Çoklu Baro düzenlemesinin Meclis’ten geçmesinin ardından AKP iktidarına yakın avukatlar, yeterli imzanın peşine düştü.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/3-buyuk-kentte-2nci-baro-icin-kollar-sivandi-5990742/


16) Erdoğan’dan Ayder Yaylası mesajı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, plansız yapılaşmaya karşı çalışmaların sürdüğü Ayder Yaylası’nda incelemelerde bulunarak, “2022 sonuna kadar yeni bir Ayder ortaya çıkacak” dedi. Cumhurbaşkanı hem Ayder hem de Uzungöl’de bulunan kaçak yapılar için “Kimse kusura bakmasın, yıkılacaklar” mesajı verdi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/erdogan-ayderde-kimse-kusura-bakmasin-kacaklar-yikilacak-41588626


17) TTB’den iddia: “Aktif hasta sayısı açıklananın 10 katı”
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu, 5 ay değerlendirme raporundan benimsenen salgın stratejisinin başarılı olmadığının altı çizilerek, "Salgın kontrol altına alınamıyor, sağlıkçılar tükeniyor!" görüşü savunuldu.
https://halktv.com.tr/ttbden-5-ay-raporu-aktif-hasta-sayisi-aciklananin-10-kati-saglikcilar-tukeniyor-431870h

 

18) Doğu Anadolu’dan 197 ülkeye 1 milyar 35 milyon dolarlık ihracat
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) üyesi firmalarca ocak-temmuz aylarında 197 ülkeye 1 milyar 35 milyon 677 bin dolarlık ihracat yapıldı. Geçen yıl ocak-temmuz döneminde 1 milyar 38 milyon 646 bin dolarlık ihracat yapan DAİB'in bu yılki 7 aylık ihracatı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle geçen yılın aynı aylarına kıyasla yüzde 0,29 azalarak 1 milyar 35 milyon 677 bin dolar olarak kayıtlara geçti.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/dogu-anadolu-dan-197-ulkeye-1-milyar-35-milyon-dolarlik-ihracat/1943400

19) Türk çayı ihracatı yüzde 43 arttı
Türkiye'den yılın 7 aylık döneminde yapılan çay ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 artarak 9 milyon 131 bin 405 dolara ulaştı.
https://www.dunya.com/ihracat/turk-cayi-ihracati-yuzde-43-artti-haberi-478021

20) Trump'tan İran'a yaptırım mesajı
İran'a yönelik silah ambargosunun uzatılmasına yönelik karar yasası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla reddedildi, Washington'dan karara tepki geldi. ABD Başkanı Trump, gelecek hafta İran'a yeni yaptırımlar getireceklerini duyurdu.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/trump-tan-iran-a-yaptirim-mesaji-h267049.html

21) Bahreyn BAE’nin izinde: “Kirli imza ile başkent Manama'da İsrail elçiliğinin yeri hazırlanıyor”
BAE’nin İsrail ile anlaşmasını “barışa dönük tarihi bir adım” olarak niteleyen Bahreyn de aynı “ihanet”e imza atacak. Tel Aviv ile diplomatik ilişkileri başlatmaya istekli olan Bahreyn yönetimi, başkent Manama’da İsrail elçiliğine tahsis edeceği araziyi bile belirledi. Mossad Başkanı Yossi Cohen önümüzdeki günlerde Kral Bin İsa ile buluşacak.
https://www.yenisafak.com/dunya/bahreyn-baenin-izinde-kirli-imza-ile-baskent-manamada-israil-elciliginin-yeri-hazirlaniyor-3553365

22) Filistin’e tuzak kuran beşli: “BAE ve İsrail'in ihanet anlaşmasına öncülük ediyorlar”
BAE ile İsrail’in “Filistin’e ihanet” anlaşmasında 5 kişinin ismi öne çıkıyor. BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’in ABD’deki adamı Washington Büyükelçisi Yusuf el Uteybe, Mossad Başkanı Yossi Cohen, Trump’ın damadı Jared Kushner, Mısır asıllı Yahudi işadamı Haim Saban ve Muhammed Dahlan. “Ortadoğu’nun kiralık katili” olarak anılan Dahlan’a Abbas sonrası Filistin liderliği vadedildiği belirtiliyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/filistine-tuzak-kuran-besli-bae-ve-israilin-ihanet-anlasmasina-onculuk-ediyorlar-3553366

23) İsrail Başbakanı Netanyahu: “Barış karşılığı toprak ilkesi artık yok”
İsrail Başbakanı Netanyahu, bölgedeki çözüm sürecinin temel aldığı "barış karşılığında toprak" ilkesinin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile imzalanan normalleşme anlaşmasıyla ortadan kalktığını belirtti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israil-basbakani-netanyahu-baris-karsiligi-toprak-ilkesi-artik-yok/1943883

24) İsrail İstihbarat Bakanı Cohen: “Sudan ile normalleşme anlaşması pek yakında”
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israil-istihbarat-bakani-cohen-sudan-ile-normallesme-anlasmasi-pek-yakinda/1943975

 

25) Kılıçdaroğlu'nun Cumhuriyet gazetesine verdiği röportaj 

"ABDULLAH GÜL’DEN KORKUYORLAR"

- Kemal Bey, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile her hafta bir araya geliyor, uzun telefon konuşmaları yapıyormuşsunuz, gönlünüzdeki cumhurbaşkanı adayı da Abdullah Gül’müş, doğru mu?
Sayın Abdullah Gül, cumhurbaşkanıyken belli aralıklarla Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne davet eder, bizim gözümüzden Türkiye’yi ve Türkiye’nin sorunlarını dinlemek isterdi. Ben de aktarırdım, gizli kapaklı değildi zaten. Bir devlette olması gereken geleneği sürdürmek istiyordu. Neden? Çünkü cumhurbaşkanı devletin sigortasıdır, tarafsızlık için de yemin etmiştir. Cumhurbaşkanlığı’ndan ayrıldığı gün genel merkezimize geldi, vedalaştık, kendisini uğurladık. Herhangi bir kavgamız yok, yeri geldiğinde kendisini de eleştirdik, onu da söyleyeyim. Ayrıldıktan sonra en son kız kardeşimin vefatı dolayısıyla Sayın Gül aradı, başsağlığı dileklerini iletti. Kendisine teşekkür ettim. En son görüşme o zaman. “Her hafta görüşme” ve benzer iddiaları ortaya atanlar birilerinin kontrolü altında olan, ruhen de rahatsız şahsiyetler.

 

- Peki, aklınızdan cumhurbaşkanı adayı olarak hiç Abdullah Gül geçti mi?
Şöyle ifade edeyim: Bize gelen böyle bir şey yok. Nereden çıktı ben de bilmiyorum. Abdullah Gül, isterse cumhurbaşkanı adayı olabilir tabii. Kalkıp, “Olamazsın” diyemeyiz ki...

 

- Tabii olabilir de sizin partinizden olur mu?
Bu konuda bize gelen hiçbir şey yok. Olmayan bir konuda bir düşünce beyan etmemizin mantığı yok. Soru şu: Abdullah Gül’den neden bu kadar korkuyorlar.

 

- Gül korkusundan çok mesele şu mu: Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığında doğru karar vermediğinizi düşünenler var ve tartışma bunun tekrarlanması üzerinden yürütülüyor...
Bugün Ekmeleddin Bey cumhurbaşkanı olsaydı Ortadoğu’da bu felaket olmazdı İpek Hanım. Ekmeleddin Bey, Türkiye’nin yetiştirdiği ender bilim insanlarından biridir. Başka ülkelerin, adına uluslararası yarışma düzenlediği, ödül verdiği bilim insanımızdır ama yeteri kadar anlatamadık. Önyargılarımız vardı, vesaire. Dünya görüşüne katılırsınız, katılmazsınız ama Ekmeleddin Bey’in saygınlığı konusunda bugün de bir endişem yoktur.

 

- Abdullah Gül’den korktuklarını mı düşünüyorsunuz?
Ee, bu kadar gündeme getiriyorlarsa korkuyorlar demektir.

 

- Sizin gönlünüzde cumhurbaşkanı olmak yok mu?
Bizim bir ittifakımız var, adına “Millet İttifakı” diyoruz. Bir ittifak yaptıysanız kararları ittifakın liderleriyle beraber alırsınız. “Ben yaptım, oldu” derseniz onun adı ittifak olmaz. Bu akılcı, önyargısız bir yanıttır. Bu yanıtın temelinde kişisel hiçbir beklenti ve çıkar ilişkisi yatmaz. Bu yanıtın temelinde Türkiye’nin aydınlığa kavuşması ideali yatar. Altını çizerek şunu söylemek istiyorum: Yeri geldiğinde herkes özveride bulunmak zorundadır! Çünkü Türkiye’den daha değerli hiçbir şey yoktur.

- Siz de dostlarınız da yeri geldiğinde özveride bulunmak zorundasınız, öyle mi?
Elbette. Siz Türkiye’yi bugün içinde bulunduğu tablodan çıkarmak ve Türkiye’yi kısa sürede bölgenin en güçlü, dünyanın saygın ülkelerinden biri haline getirmek istiyorsunuz. Bunu kiminle, dostlarınızla yapacaksınız. Bugün Türkiye’nin içinde bulunduğu tablo bir partiyi aşan tablodur. Bu tablo içinde tüm değerlendirmelerimizi yapmamız gerekiyor. Bu kadar hapiste gazeteci varsa, mahkeme kararları açıkça uygulanmıyorsa, bu da saraydan kaynaklanıyorsa Türkiye’de hepimizin oturup düşünmesi lazım. 


BIDEN, ERDOĞAN’IN DEĞİRMENİNE SU TAŞIMAKTAN VAZGEÇSİN

- ABD başkan adayı Biden’ın aylar önce verdiği “Erdoğan’ı yenmeleri için muhalifleri desteklemeliyiz” demeci birden gündeme geliverdi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bir defa şunu açıkça söyleyeyim: Joe Biden haddini aşmıştır. Türkiye’de muhalefete destek verecek yegâne kaynak, millettir. Bizi başka siyasilerle, Türkiye’yi de başka ülkelerle karıştırmamasını öneririm. Çünkü biz “Bağımsızlık benim karakterimdir” diyen Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu bir ülkeyiz. Siyaseti de okyanus ötesinin çıkarları için değil, milletimizin çıkarları için yaparız. Joe Biden, Erdoğan’ın değirmenine su taşımaktan vazgeçsin.