Türkiye gündemi haber özetleri - 16 Ekim 2020 Cuma

16 EKİM 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ

 


1) Reuters: “Türkiye S-400'leri denemeye başladı”
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/reuters-turkiye-s-400-leri-denemeye-basladi


2) ABD “Ermenistan’dan umutluyuz” dedi ve Türkiye'yi suçladı
ABD Dışişleri Bakanı, Azerbaycan'a verdiği destek nedeniyle Türkiye'ye eleştiriler yöneltti. Pompeo, Türkiye'nin Azerbaycan'a kaynak sağlayarak ateş gücünü artırdığını ve çatışmaların şiddetlendiğini söyledi. Pompeo, "Ermenilerin Azerbaycanlıların yaptıklarına karşı kendilerini savunabileceklerine dair umutluyuz." dedi.
https://www.criturk.com/haber/gundem/pompeodan-turkiyeye-suclama-171439

3) Aliyev: “Bakü ve Moskova tutarlı. Bu sayede geri adım yok”
Aliyev Rus kanalına konuştu:
- Paşinyan Soros ürünü.
- Rusya ve Azerbaycan birbirlerini stratejik ortak. Azerbaycan ile Rusya'nın asırlık dostluğunu hiçbir kuvvet etkileyemez.
- Rusya ve Azerbaycan yönetimlerinin tutarlı politikası sayesinde geri adım atmıyor, ilerlemeye devam ediyoruz.
- Rusya'nın bölgemizi istikrara kavuşturmada öncü rol oynamaya devam edecek.
- Kırmızı çizgimiz: Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü hiçbir koşulda ihlal edilemez, Azerbaycan hiçbir koşulda Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığına rıza göstermez.
- Bu savaş, Azerbaycan halkı için bir kurtuluş savaşı, Ermenistan için ise bir istila savaşıdır. ”
https://tr.sputniknews.com/dunya/202010151043037458-aliyev-azerbaycan-icin-bu-savas-bir-kurtulus-savasidir/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_tr

4) İran: “Tahran – Ankara - Moskova sorunun çözümü için hazır”
İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran’ın Minsk Grubu Minsk Grubu mekanizması çabalarının tamamlayıcısı olarak İran, Rusya ve Türkiye’nin bölgesel girişimi çerçevesinde Karabağ sorununun kalıcı çözümü yardımcı olmaya hazır olduğunu söyledi.
https://parstoday.com/tr/news/iran-i154762-zarif_İran_karabağ_sorununun_kalıcı_çözümüne_yardımcı_olmaya_hazırdır

5) Soylu’dan ABD’ye gönderme: “Terör okyanus ötesinden dizayn ediliyor”
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “21. yüzyılın gelişmiş medeniyetleri ne yazık ki Orta Doğu'da istikrarsızlığa ve teröre senaristlik ve rejisörlük yapmaktadır.’ dedi. Soylu ‘Dünyadaki terör örgütlerinin dizaynına bakmak isteyen, gözünü okyanus ötesine çevirsin” ifadelerini kullandı.
https://aydinlik.com.tr/haber/soylu-teror-okyanus-otesinden-dizayn-ediliyor-220785

6) Çavuşoğlu: “Bir terör örgütü başka bir terör örgütüyle mücadelede partner olamaz”
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, terörle mücadelede çifte standart eleştirisinde bulunarak, 'Bir terör örgütü başka bir terör örgütüyle mücadelede partner olamaz. Terör örgütlerini 'bizi tehdit etmiyor diğerlerini ediyor' diye görmezden gelemeyiz' dedi.
https://aydinlik.com.tr/haber/cavusoglu-bir-teror-orgutu-baska-bir-teror-orgutuyle-mucadelede-partner-olamaz-220806

7) Bakan Çavuşoğlu: “Ermenistan savaş suçu işliyor”
https://www.trthaber.com/haber/gundem/bakan-cavusoglu-ermenistan-savas-sucu-isliyor-523528.html

8) Ermenistan paraları askerleri savaşmayı reddediyor
Azerbaycan ordusunun, Ermenistan ordusunun 9. motorize tüfek alayının topçu bataryasını imha ettiği, alayın komutan yardımcısının yaralandığı bildirildi.
Açıklamada, Dağlık Karabağ'a Ermenistan'ın yanında savaşmaya gelen bazı paralı askerlerin savaşmayı reddettiği ifade edildi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/azerbaycan-ustunlugu-ermenilerin-paralari-askerlerini-korkuttu

 

9) Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılacak olan görüşmelerde Türkiye ve Karabağ'ın da konuşulacağını ifade etti.
Macron, “Türkiye’ye ve Karabağ’daki çatışmaya da değinme fırsatımız olacak. Daha fazlasını söylemek istemiyorum ama yarın ki tartışmalarımız şüphesiz son olaylar karşısında bizim sergilememiz gereken tutumu yansıtacak” dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/macron-avrupa-konseyinde-turkiye-ve-karabag-konusulacak-6083049/

 

10) TSK’dan İdlib'e büyük sevkiyat
İdlib’de, Suriye yönetimi ile muhalifler arasında tansiyon son dönemde yükselirken, Türk Silahlı Kuvvetleri kentin güneyinde yeni bir üs inşa etmeye başladı ve bölgeye büyük bir askeri sevkiyat gerçekleştirdi.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202010161043039249-tskdan-idlibe-buyuk-sevkiyat/

11) Eski AYM Başkanvekili Paksüt: “AYM yıpratılmasın”
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/eski-aym-baskanvekili-paksut-aym-ve-iktidar-arasindaki-krizi-degerlendirdi-aym-yipratilmasin-1773793

12) Abdullah Gül: “Anayasa Mahkemesi, AİHM içtihatlarıyla karar veriyor diye üstüne gidiliyor ve Anayasa Mahkemesi'ne hücum ediliyor.”
https://www.haberler.com/anayasa-mahkemesi-tle-ilgili-tartismalara-13670102-haberi/

13) Erdoğan’ndan AYM yorumu: “Heveslerini kursaklarında bırakacağız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir AYM üyesinin darbe çağrışımı yapan paylaşımına ilişkin “Türkiye’yi yeniden bataklığa sürüklemek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz. Ülkemizi rayından çıkartamamanın hırsıyla yeni arayışlar içinde olanları görüyoruz. Milletten alamadığı gücü başka yerlerden devşirmeye çalışanların heveslerini kursaklarında bırakacağız” diye konuştu.
https://www.yenisafak.com/gundem/cumhurbaskani-erdogan-darbe-heveslilerine-sert-cikti-heveslerini-kursaklarinda-birakacagiz-3571083

 

14) Yunanistan yönetimi, sığınmacılara karşı kullanmak üzere güçlü ses dalgaları yayabilen ve insanları sağır edebilen iki elektronik cihazı, sınır bölgesine yerleştirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/yunanistan-siginmacilara-karsi-meric-sinirina-sagirlik-yapabilecek-ses-ureten-cihazlar-koydu-/2007939

15) Pakistan ve Türkiye'den ikili ticaretin artırılması için “daha fazla çalışma” vurgusu
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/pakistan-ve-turkiyeden-ikili-ticaretin-artirilmasi-icin-daha-fazla-calisma-vurgusu/2007829

 

16) TTB’ye çoklu baro modeli: AK Parti hukukçuları çalışıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk Tabipleri Birliği’nin yapısının değiştirilmesi gerektiğini söylemesinin ardından AK Parti’nin hukukçuları harekete geçti. Türkiye Barolar Birliği düzenlemeleri emsal alınacak. Düzenleme ile kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarının üye sayısına bakılarak o ilde ikinci bir odanın kurulmasının önü açılacak.
https://www.yenisafak.com/gundem/ttbye-coklu-baro-modeli-ak-parti-hukukculari-calisiyor-3571086

 

17) Profesör Doktor Hüseyin Işıksal: “KKTC yüzde 20 küçülecek”
Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın BM’ye sunduğu haritayı ve vermeye hazırlandığı tavizleri Yeni Şafak’a anlattı. Işıksal, "Akıncı hiç bir şey elde etmeden sanki Kıbrıs Türk tarafı olası bir duruma çok muhtaçmış gibi adeta Rumlara yalvararak tavizler verdi. KKTC toprakları yüzde 36’dan yüzde 29’a indi. Yani Akıncı, KKTC topraklarının yüzde 20’sini hiçbir karşılığı olmadan vermeyi planlıyor" dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/profesor-doktor-huseyin-isiksal-kktc-yuzde-20-kuculecek-3571047

 

18) Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, pandemi döneminde tarım sektörünün yüzde 4 büyüdüğünü söyledi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5605701/pakdemirli-memleketimizin-dort-bir-yani-sularla-cevrili

19) AB: “İsrail'in yerleşimleri gayrimeşrudur ve durdurulmalıdır”
https://www.trthaber.com/haber/dunya/ab-israilin-yerlesimleri-gayrimesrudur-ve-durdurulmalidir-523655.html

20) Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu, Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelen Libyalı siyasi tarafların, geçiş dönemini sonlandırma ve kalıcı aşamayı başlatmanın gerekliliği konusunda anlaştığını açıkladı.
https://www.aa.com.tr/tr/libya/bm-libyali-siyasi-taraflar-gecis-donemini-sona-erdirme-konusunda-kahirede-anlasti/2007933

 

21) AB’den Rus yetkililere yaptırım
Avrupa Birliği (AB), zehirlendiği açıklanan Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny'nin ardından 6 üst düzey Rus yetkiliye ve bir araştırma enstitüsüne yaptırım uyguladı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/tansiyonu-yukseltecek-gelisme-abden-rus-yetkililere-yaptirim-6082801/

 

22) AB: İsrail'in yerleşimleri gayrimeşrudur ve durdurulmalıdır
Avrupa Birliği (AB), İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yeni yerleşimlere izin vermesine tepki göstererek, devam eden tüm yerleşim genişlemelerinin durdurulmasını istedi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/ab-israilin-yerlesimleri-gayrimesrudur-ve-durdurulmalidir-41637467?utm_source=Facebook&utm_medium=post&utm_campaign=ab-israilin-yerlesimleri-gayrimesrudur-ve-durdurulmalidir-41637467&utm_term=post

 

23) Sudan Egemenlik Konseyi, "İsrail ile hafta başında normalleşme konusunun görüşüldüğü ve bugün de görüşüleceğiyle" ilgili basında çıkan iddiaların asılsız olduğunu belirtti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/sudan-israil-ile-normallesme-gorusmelerini-yalanladi/2007817