Türkiye gündemi haber özetleri - 16 Aralık 2020 Çarşamba

16 ARALIK 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ



1) Bakan Çavuşoğlu'ndan ABD'li mevkidaşı Pompeo'ya yaptırım tepkisi
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefon yapan Çavuşoğlu, ABD'nin yaptırım kararına ilişkin Türkiye'nin tepkisini iletti.
https://www.yenisafak.com/gundem/bakan-cavusoglundan-abdli-mevkidasi-pompeoya-yaptirim-tepkisi-3589738

2) Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun: “YİK toplantısında ABD'nin yaptırım kararı kınandı”
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskanligi-iletisim-baskani-altun-yik-toplantisinda-abdnin-yaptirim-karari-kinandi/2078075

3) Türk Konseyinden ABD'nin yaptırım kararına karşı Türkiye'ye destek mesajı Konseyin Twitter hesabından yapılan paylaşımında, Genel Sekreter Yardımcısı Kısmet Güzelov'un mesajına yer verildi: "ABD'nin Türkiye'ye tek taraflı yaptırım uygulama kararı haksızlıktır. Türkiye'nin yanındayız. Türkiye’nin diyalog ve diplomasi yoluyla bu konuyu objektif, gerçekçi ve siyasi olarak tarafsız bir şekilde ele alma önerisini destekliyoruz."
https://www.yenisafak.com/dunya/turk-konseyinden-abdnin-yaptirim-kararina-karsi-turkiyeye-destek-mesaji-turkiyenin-yanindayiz-3589755

4) Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da İYİ Partili Erozan’a: “Biden’dan mı umut bekliyorsunuz?”
“Peki, şunu sormak istiyorum Sayın Erozan. ‘Bütçeyi iktisatlı kullanın, yılın ikinci yarısında biz alacağız’ dediniz. Hayrola? Ne oluyor? Siz de mi Biden’dan umut bekliyorsunuz yoksa? Ülkede seçim yok. Seçim olsa da iktidarın size verilmeyeceğini biliyorsunuz. Yoksa darbe beklentiniz mi var?” cevabını verdi. Çavuşoğlu, “Nereden devralacaksınız, kimden devralacaksınız, neye göre devralacaksınız?
https://www.yenisafak.com/gundem/bu-kez-neyin-pesindesiniz-3589796

5) Yenişafak: “Türkiye cevabını verecek”
ABD’nin Rusya’dan S-400 alımını bahane ederek ilan ettiği yaptırımlara Türkiye de mukabelede bulunmaya hazırlanıyor. ABD, ülkede varsa mal varlıkları dondurulacak ve vize kısıtlaması getirilecekler listesine, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in yanı sıra yardımcısı Faruk Yiğit, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu ile Mustafa Alper Deniz’i dahil etmişti. Türkiye’nin bu bürokratlara karşılık gelen isimlere yaptırım getirmesi bekleniyor.
https://www.yenisafak.com/gundem/turkiye-cevabini-verecek-abdnin-turkiyeye-uygulayacagi-yaptirimlar-neler-3589774

6) Rus askeri uzman Korotçenko, “ABD yaptırımları, Türkiye'nin ikinci S-400 sözleşmesini imzalama kararını etkilemez” dedi.
https://tr.sputniknews.com/analiz/202012151043408623-abd-yaptirimlari-turkiyenin-ikinci-s-400-sozlesmesini-imzalama-kararini-etkilemez/

7) ABD, Türkiye'ye hangi CAATSA yaptırımlarını uygulayacak?
https://www.criturk.com/haber/ozel-haber/abd-turkiye-ye-hangi-caatsa-yaptirimlarini-uygulayacak-180143

8) Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Michel ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya, Suriye, Yukarı Karabağ gibi AB tarafından sorunlu addedilen alanlardan hiçbirinin Türkiye-AB ilişkilerinin özüne ilişkin olmadığını, bu alanlarda temel ilke ve amaçların büyük ölçüde örtüştüğünü ifade etti. Türkiye-AB ilişkilerinin son iki yıldır bazı üyelerin dar çıkarlarına hapsedilmiş durumda olduğuna işaret Erdoğan, AB ile tekrar büyük resim üzerinden karşılıklı fayda temelinde konuşmaya başlamayı arzu ettiklerini bildirdi.
https://www.dunya.com/gundem/dijital-mal-varligi-miras-sayildi-haberi-603754

 

9) Yunanistan'dan Türkiye'ye karşı savaş jeti hamlesi
Doğu Akdeniz'de Türkiye ile restleşen Yunanistan'dan bir hamle geldi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile yaşanan gerilimden dolayı Fransa'dan 18 Rafale savaş jeti alacaklarını duyurdu.

https://www.haber7.com/dunya/haber/3045534-yunanistandan-turkiyeye-karsi-savas-jeti-hamlesi-fransa-ile-anlastilar

 

10) Şanlıurfa'da HDP Birecik İlçe Başkanı gözaltına alındı
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/sanliurfada-hdp-birecik-ilce-baskani-gozaltina-alindi/2077985

11) Antalya Belediye Başkanı Böcek: “Partimizin çatısı altında bulunan bazı menfaat gruplarının insan olmayı unuttuklarını gördüm”
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202012161043410028-bocek-partimizin-catisi-altinda-bulunan-bazi-menfaat-gruplarinin-insan-olmayi-unuttuklarini-gordum/

12) İstanbul-Tahran-İslamabad yük treni yeniden işletmeye alınıyor
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 10. Ulaştırma Bakanları Toplantısı'nda, İstanbul-Tahran-İslamabad yük treninin 2021 yılı başında yeniden işletmeye açılması kararlaştırıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/istanbul-tahran-islamabad-yuk-treni-yeniden-isletmeye-aliniyor/2077471

13) TESK Başkanı Palandöken: “Destek ancak esnafın faturasına yeter”
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/destek-ancak-esnafin-faturasina-yeter-6169327/

14) TİSK Genel Sekreteri Koç’tan asgari ücret açıklaması
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Ko,: "İstihdamı korumak, ilave istihdam sağlamak ve salgınla zor durumda kalan sektörlerdeki baskıyı azaltmak için dengeli bir asgari ücretin belirlenmesi her zamankinden daha da önemli hale geldi." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/tisk-genel-sekreteri-koc-dengeli-bir-asgari-ucretin-belirlenmesi-her-zamankinden-daha-da-onemli-hale-geldi/2077509

15) Rusya Tarım Bakanlığı’ndan Türkiye’den domates sevkiyat kotasını artırma teklifi
https://tr.sputniknews.com/ekonomi/202012161043409412-rusya-tarim-bakanligindan-turkiyeden-domates-sevkiyat-kotasini-artirma-teklifi/

16) Yurttaşın konut alımı yüzde 44 düşerken yabancınınki yüzde 24 arttı
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/yurttasin-konut-alimi-yuzde-44-duserken-yabancininki-yuzde-24-artti-1798956

17) Abdurrahman Dilipak: “Diyanet camilere 'aşı olun' diye hutbe yollarsa, o anda camiden ayrılırım”
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202012161043409471-abdurrahman-dilipak-diyanet-camilere-asi-olun-diye-hutbe-yollarsa-o-anda-camiden-ayrilirim/


18) Sağlık Bakanlığı, koronavirüs geçirenlerin takibini sağlamak açısından “Covid-19 Takip Merkezleri” açıyor.

https://halktv.com.tr/covid-19-takip-merkezleri-aciliyor-442014h


19) NATO ile AB'den ortaklık vurgusu
İlk kez bir NATO Genel Sekreteri'nin AB Komisyonu üyeleriyle yaptığı toplantıdan sonra birçok konuda ortak çalışma ve "transatlantik bağının" yeniden canlandırılması vurgusu yapıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/nato-ile-abden-ortaklik-vurgusu/2077669

20) Putin, ABD başkanı seçildiği resmen onaylanan Biden'ı tebrik etti
https://tr.sputniknews.com/us-elections-2020/202012151043405224-putin-abd-baskani-secildigi-resmen-onaylanan-bideni-tebrik-etti/

21) BAE Ağlama Duvarı’nda
İsrail’le ‘normalleşme’ bahanesiyle ihanet anlaşmalarına imza atan BAE ve Bahreyn’in vatandaşları Burak ‘Ağlama’ Duvarı’nda Yahudi ayinine katıldı. BAE ve Bahreyn bu girişimle Kudüs ve Filistin’de İsrail’in Müslümanlar için kutsal alanlara saldırılarına ortak olduğunu gözler önüne serdi. Abu Dabi ve Manama’nın adımlarının, Filistin davasının altını oyduğunu ortaya koydu.
https://www.yenisafak.com/dunya/bae-aglama-duvarinda-filistin-davasinin-altini-oyuyorlar-3589787

22) İsrail Başbakanı Netanyahu, Mossad başkanını değiştirdi
Netanyahu, Dış İstihbarat Servisi Mossad'a mevcut Başkan Yossi Cohen’in yardımcısını atama kararı aldı.
https://www.rudaw.net/turkish/world/151220203

23) “Biden ekibi Çin'den kopmayı reddetti”
“Görev süresi sona eren Başkan Donald Trump'ın Çin karşıtı asılsız söylemleri ve yıkıcı politikalarıyla geçen dört yıldan sonra, Başkan seçilen Joe Biden'ın Dışişleri Bakanı adayı Antony Blinken'ın Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bir Ticaret Odası toplantısında, Çin'den kopmanın "gerçekçi olmadığı ve ters teptiğini" söylediği duyulduğunda dünyanın umut ve mutlulukla dolması gerekir. Çin ile ekonomik yakınlaşma ya da iş yapma sinyali veren yeni yönetim Trump'ın sorumsuz politikalarının iki ülke ve dünyaya verdiği eko-jeopolitik zararları tamir edebilir.”
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/biden-ekibi-cin-den-kopmayi-reddetti-180130

24) “Dünya tek ve ortak yurdumuz”
Çin lideri 2030 için birkaç özel hedef belirledi. Karbon emisyonlarını Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) birim başına 2005 düzeyine göre yüzde 65 azaltmak, fosil yakıt dışı kaynakların payını yaklaşık yüzde 25'e çıkarmak, orman alanını 6 milyar kübik metre artırmak ve 1,2 milyar kilovat güneş ile rüzgâr enerjisi üretmek istiyor.Tüm bunlar, Cumhurbaşkanı Xi'nin eylül ayında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na hitaben yaptığı konuşmada beyan ettiği ve bu konuşmada atıfta bulunduklarıyla tutarlıdır. Xi o zamanki Genel Kurul'da, 2060 yılına kadar Çin'in net sıfır hedefine ulaşacağını taahhüt etmişti.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/dunya-tek-ve-ortak-yurdumuz-180128

16 ARALIK 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ
 
 
1)    Bakan Çavuşoğlu'ndan ABD'li mevkidaşı Pompeo'ya yaptırım tepkisi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefon yapan Çavuşoğlu, ABD'nin yaptırım kararına ilişkin Türkiye'nin tepkisini iletti.
 
https://www.yenisafak.com/gundem/bakan-cavusoglundan-abdli-mevkidasi-pompeoya-yaptirim-tepkisi-3589738
 
 
2)    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun: “YİK toplantısında ABD'nin yaptırım kararı kınandı”
 
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskanligi-iletisim-baskani-altun-yik-toplantisinda-abdnin-yaptirim-karari-kinandi/2078075
 
 
3)    Türk Konseyinden ABD'nin yaptırım kararına karşı Türkiye'ye destek mesajı                                                                                    Konseyin Twitter hesabından yapılan paylaşımında, Genel Sekreter Yardımcısı Kısmet Güzelov'un mesajına yer verildi: "ABD'nin Türkiye'ye tek taraflı yaptırım uygulama kararı haksızlıktır. Türkiye'nin yanındayız. Türkiye’nin diyalog ve diplomasi yoluyla bu konuyu objektif, gerçekçi ve siyasi olarak tarafsız bir şekilde ele alma önerisini destekliyoruz."  
                                                                 
https://www.yenisafak.com/dunya/turk-konseyinden-abdnin-yaptirim-kararina-karsi-turkiyeye-destek-mesaji-turkiyenin-yanindayiz-3589755
 
 
4)    Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da İYİ Partili Erozan’a: “Biden’dan mı umut bekliyorsunuz?”  
“Peki, şunu sormak istiyorum Sayın Erozan. ‘Bütçeyi iktisatlı kullanın, yılın ikinci yarısında biz alacağız’ dediniz. Hayrola? Ne oluyor? Siz de mi Biden’dan umut bekliyorsunuz yoksa? Ülkede seçim yok. Seçim olsa da iktidarın size verilmeyeceğini biliyorsunuz. Yoksa darbe beklentiniz mi var?” cevabını verdi. Çavuşoğlu, “Nereden devralacaksınız, kimden devralacaksınız, neye göre devralacaksınız?
 
https://www.yenisafak.com/gundem/bu-kez-neyin-pesindesiniz-3589796
 
 
5)    Yenişafak: “Türkiye cevabını verecek”                                                                                              
ABD’nin Rusya’dan S-400 alımını bahane ederek ilan ettiği yaptırımlara Türkiye de mukabelede bulunmaya hazırlanıyor. ABD, ülkede varsa mal varlıkları dondurulacak ve vize kısıtlaması getirilecekler listesine, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in yanı sıra yardımcısı Faruk Yiğit, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu ile Mustafa Alper Deniz’i dahil etmişti. Türkiye’nin bu bürokratlara karşılık gelen isimlere yaptırım getirmesi bekleniyor.     
                                                        
https://www.yenisafak.com/gundem/turkiye-cevabini-verecek-abdnin-turkiyeye-uygulayacagi-yaptirimlar-neler-3589774
 
 
6)    Rus askeri uzman Korotçenko, “ABD yaptırımları, Türkiye'nin ikinci S-400 sözleşmesini imzalama kararını etkilemez” dedi.
 
https://tr.sputniknews.com/analiz/202012151043408623-abd-yaptirimlari-turkiyenin-ikinci-s-400-sozlesmesini-imzalama-kararini-etkilemez/
 
 
7)    ABD, Türkiye'ye hangi CAATSA yaptırımlarını uygulayacak?                                    
 
https://www.criturk.com/haber/ozel-haber/abd-turkiye-ye-hangi-caatsa-yaptirimlarini-uygulayacak-180143
 
 
8)    Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Michel ile görüştü                                 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya, Suriye, Yukarı Karabağ gibi AB tarafından sorunlu addedilen alanlardan hiçbirinin Türkiye-AB ilişkilerinin özüne ilişkin olmadığını, bu alanlarda temel ilke ve amaçların büyük ölçüde örtüştüğünü ifade etti. Türkiye-AB ilişkilerinin son iki yıldır bazı üyelerin dar çıkarlarına hapsedilmiş durumda olduğuna işaret Erdoğan, AB ile tekrar büyük resim üzerinden karşılıklı fayda temelinde konuşmaya başlamayı arzu ettiklerini bildirdi.  
 
https://www.dunya.com/gundem/dijital-mal-varligi-miras-sayildi-haberi-603754
 

9)    Yunanistan'dan Türkiye'ye karşı savaş jeti hamlesi
Doğu Akdeniz'de Türkiye ile restleşen Yunanistan'dan bir hamle geldi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile yaşanan gerilimden dolayı Fransa'dan 18 Rafale savaş jeti alacaklarını duyurdu.

https://www.haber7.com/dunya/haber/3045534-yunanistandan-turkiyeye-karsi-savas-jeti-hamlesi-fransa-ile-anlastilar
 

10) Şanlıurfa'da HDP Birecik İlçe Başkanı gözaltına alındı
 
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/sanliurfada-hdp-birecik-ilce-baskani-gozaltina-alindi/2077985
 
 
11) Antalya Belediye Başkanı Böcek: “Partimizin çatısı altında bulunan bazı menfaat gruplarının insan olmayı unuttuklarını gördüm”
 
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202012161043410028-bocek-partimizin-catisi-altinda-bulunan-bazi-menfaat-gruplarinin-insan-olmayi-unuttuklarini-gordum/
 
 
12) İstanbul-Tahran-İslamabad yük treni yeniden işletmeye alınıyor
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 10. Ulaştırma Bakanları Toplantısı'nda, İstanbul-Tahran-İslamabad yük treninin 2021 yılı başında yeniden işletmeye açılması kararlaştırıldı.
 
 https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/istanbul-tahran-islamabad-yuk-treni-yeniden-isletmeye-aliniyor/2077471
 
 
13) TESK Başkanı Palandöken: “Destek ancak esnafın faturasına yeter”
 
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/destek-ancak-esnafin-faturasina-yeter-6169327/
 
 
14) TİSK Genel Sekreteri Koç’tan asgari ücret açıklaması                                                                    
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Ko,: "İstihdamı korumak, ilave istihdam sağlamak ve salgınla zor durumda kalan sektörlerdeki baskıyı azaltmak için dengeli bir asgari ücretin belirlenmesi her zamankinden daha da önemli hale geldi." ifadelerini kullandı.   
    
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/tisk-genel-sekreteri-koc-dengeli-bir-asgari-ucretin-belirlenmesi-her-zamankinden-daha-da-onemli-hale-geldi/2077509
 
 
15) Rusya Tarım Bakanlığı’ndan Türkiye’den domates sevkiyat kotasını artırma teklifi
 
https://tr.sputniknews.com/ekonomi/202012161043409412-rusya-tarim-bakanligindan-turkiyeden-domates-sevkiyat-kotasini-artirma-teklifi/
 
 
16) Yurttaşın konut alımı yüzde 44 düşerken yabancınınki yüzde 24 arttı
 
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/yurttasin-konut-alimi-yuzde-44-duserken-yabancininki-yuzde-24-artti-1798956
 
 
17) Abdurrahman Dilipak: “Diyanet camilere 'aşı olun' diye hutbe yollarsa, o anda camiden ayrılırım”
 
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202012161043409471-abdurrahman-dilipak-diyanet-camilere-asi-olun-diye-hutbe-yollarsa-o-anda-camiden-ayrilirim/

 
18) Sağlık Bakanlığı, koronavirüs geçirenlerin takibini sağlamak açısından “Covid-19 Takip Merkezleri” açıyor.

https://halktv.com.tr/covid-19-takip-merkezleri-aciliyor-442014h

 
19) NATO ile AB'den ortaklık vurgusu                                                                                                       
İlk kez bir NATO Genel Sekreteri'nin AB Komisyonu üyeleriyle yaptığı toplantıdan sonra birçok konuda ortak çalışma ve "transatlantik bağının" yeniden canlandırılması vurgusu yapıldı.
 
 https://www.aa.com.tr/tr/dunya/nato-ile-abden-ortaklik-vurgusu/2077669
 
 
20) Putin, ABD başkanı seçildiği resmen onaylanan Biden'ı tebrik etti
 
https://tr.sputniknews.com/us-elections-2020/202012151043405224-putin-abd-baskani-secildigi-resmen-onaylanan-bideni-tebrik-etti/
 
 
21) BAE Ağlama Duvarı’nda
İsrail’le ‘normalleşme’ bahanesiyle ihanet anlaşmalarına imza atan BAE ve Bahreyn’in vatandaşları Burak ‘Ağlama’ Duvarı’nda Yahudi ayinine katıldı. BAE ve Bahreyn bu girişimle Kudüs ve Filistin’de İsrail’in Müslümanlar için kutsal alanlara saldırılarına ortak olduğunu gözler önüne serdi. Abu Dabi ve Manama’nın adımlarının, Filistin davasının altını oyduğunu ortaya koydu.     
 
 https://www.yenisafak.com/dunya/bae-aglama-duvarinda-filistin-davasinin-altini-oyuyorlar-3589787
 
 
22) İsrail Başbakanı Netanyahu, Mossad başkanını değiştirdi
Netanyahu, Dış İstihbarat Servisi Mossad'a mevcut Başkan Yossi Cohen’in yardımcısını atama kararı aldı.
 
https://www.rudaw.net/turkish/world/151220203
 
 
23) “Biden ekibi Çin'den kopmayı reddetti”                                                           
 “Görev süresi sona eren Başkan Donald Trump'ın Çin karşıtı asılsız söylemleri ve yıkıcı politikalarıyla geçen dört yıldan sonra, Başkan seçilen Joe Biden'ın Dışişleri Bakanı adayı Antony Blinken'ın Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bir Ticaret Odası toplantısında, Çin'den kopmanın "gerçekçi olmadığı ve ters teptiğini" söylediği duyulduğunda dünyanın umut ve mutlulukla dolması gerekir. Çin ile ekonomik yakınlaşma ya da iş yapma sinyali veren yeni yönetim Trump'ın sorumsuz politikalarının iki ülke ve dünyaya verdiği eko-jeopolitik zararları tamir edebilir.”
 
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/biden-ekibi-cin-den-kopmayi-reddetti-180130
 
 
24) “Dünya tek ve ortak yurdumuz”                          
Çin lideri 2030 için birkaç özel hedef belirledi. Karbon emisyonlarını Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) birim başına 2005 düzeyine göre yüzde 65 azaltmak, fosil yakıt dışı kaynakların payını yaklaşık yüzde 25'e çıkarmak, orman alanını 6 milyar kübik metre artırmak ve 1,2 milyar kilovat güneş ile rüzgâr enerjisi üretmek istiyor.Tüm bunlar, Cumhurbaşkanı Xi'nin eylül ayında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na hitaben yaptığı konuşmada beyan ettiği ve bu konuşmada atıfta bulunduklarıyla tutarlıdır. Xi o zamanki Genel Kurul'da, 2060 yılına kadar Çin'in net sıfır hedefine ulaşacağını taahhüt etmişti.
 
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/dunya-tek-ve-ortak-yurdumuz-180128