Türkiye gündemi haber özetleri - 16 Ağustos 2020 Pazar

16 Ağustos 2020,PAZAR
HABER ÖZETLERİ


1-TBMM Başkanı Şentop'tan Biden'a tepki: Türkiye düşmanlığı daima kaybettirir
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti: "Biden’lar 'our boys' dedikleriyle hiç seçim kazanamamıştır; sadece darbe yaptırmıştır. Bu millet onların 'our boys' dediklerine de en son 15 Temmuz’da gereken cevabı vermiştir, icabı halinde tekrar hak ettikleri cevabı verir. Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesi 4 yıldır tartışılırken Biden, Türkiye seçimlerine müdahale niyetinde olduğunu açıklamış. Himmete muhtaç dede... Önce kendi ülkenizde şaibesiz ve dış etkiye açık olmayan bir seçim yapabilseniz keşke. Türkiye düşmanlığı daima kaybettirir."
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/tbmm-baskani-sentoptan-bidena-tepki-turkiye-dusmanligi-daima-kaybettirir/1943283


2-Altun'dan Joe Biden'a tepki: Türkiye, siyasi oyunlara malzeme yapılacak bir ülke asla değildir
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Joe Biden'ın aralık ayında kullandığı, bugünlerde medyaya yansıyan ifadelerinin, Türkiye üzerinde oynanan oyunların ve müdahaleci yaklaşımların adeta bir yansıması olduğunu belirtti. Bu ifadelerin demokrasiyle ve Türkiye-ABD ikili ilişkilerinin doğasıyla örtüşmediğini vurgulayan Altun, "NATO müttefikimiz olan ABD'nin bir başkan adayının diplomaside de yeri olmayan bu yakışıksız ifadelerinin mevcut yönetimce de kabul edilemez görüldüğüne inanıyoruz. Türkiye, siyasi oyunlara malzeme yapılacak bir ülke asla değildir." değerlendirmesinde bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/altundan-joe-bidena-tepki-turkiye-siyasi-oyunlara-malzeme-yapilacak-bir-ulke-asla-degildir/1943176


3-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıta sahanlığımızda haydutluğa asla boyun eğmeyeceğiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki gün önce şansölye Angela Merkel ile ardından AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir görüşmesi olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Bu görüşmelerden sonra da bu atılan adımlar... Türkiye'ye yapılan bu saldırılar karşısında biz bugüne kadar hep kolaylaştırıcı, hep yumuşatıcı olduk. Ancak Yunanistan bizim yaklaşımımıza aynı şekilde cevap vermiyor. Dolayısıyla bu yaklaşım tarzını devam ettirecek olurlarsa şunu bilmelidirler ki biz gereğini yaparız. Gerek uluslararası deniz hukuku gerekse yerleşik teamüller açısından ülkemiz bu meselede sonuna kadar haklıdır. Bu hakkını da elindeki tüm imkanları kullanarak savunmayı sürdürecektir. Yüz yıl önce Türkiye'yi ince bir siyasetle güneyindeki enerji kaynaklarının dışında bırakanlar Doğu Akdeniz'de bunu başaramayacaklardır. Kıta sahanlığımızda haydutluğa asla boyun eğmeyeceğiz. Yaptırım ve tehdit dili karşısında geri adım atmayacağız. Bir asır önce vatanımızı parçalamayı hedefleyen Sevr'i nasıl yırtıp atmışsak bugün de 'Mavi Vatan'ı aynı kararlılıkla koruyacağız."
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-kita-sahanligimizda-haydutluga-asla-boyun-egmeyecegiz/1943081


4-İYİ Parti Cumhur İttifakı'nda yer alacak mı? Akşener'den çok net yanıt
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, KRT TV'de yayınlanan Söz Meclisi programına konuk oldu. Meral Akşener, katıldığı programda konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: Biz İYİ Parti'yi kolay şartlar altında kurmadık. İYİ Parti'yi bir ev olarak düşünürsek son derece zorlukla kurulmuş, helal lokma yediğimiz bir ev. Bizim evimiz 83 milyondur. Milletimizin sinesidir. Birbirlerine sinkaflı küfür edenler etle tırnak gibi bir araya geldi. Ben bunu yapmam. Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminde Cumhur İttifakı'nın içinde yer almamız mümkün değil! Başıma silah dayasalar mümkün değil"
https://www.milligazete.com.tr/haber/5113812/iyi-parti-cumhur-ittifakinda-yer-alacak-mi-aksenerden-cok-net-yanit


5- On bir aşiret reisi Ankara’da: PKK'ya karşı yeni yok haritası
Eski AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaplan’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya Suriye’de önde gelen 11 aşiretin lideri iştirak etti. Kaplan, toplantıya ilişkin “PKK’nın aşiret liderlerini katletmesinden sonra tüm aşiret liderleri yekvücut hale geldi. Aşiretler, ‘PKK’ya yüzde 100 düşmanız. PKK katil. PKK’ya karşı ortak nasıl mücadele etmemiz gerekir, nasıl bir yol haritası belirlemeliyiz’ onu görüştüler” bilgisini verdi. Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirdiklerini kaydeden Kaplan, “Hangi aşiret PKK ile nasıl mücadele edebileceğinin çalışmasını yapacak. Çalışmalar hazırlandıktan sonra tekrar bir araya geleceğiz. Aşiretler de PKK ile mücadeleye katkı sunmak istiyorlar” diye konuştu. Suriyeli avukatlarla da bir araya geleceğini dile getiren Kaplan, “Suriye’nin birlik ve beraberliğini sağlayacağız” dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/on-bir-asiret-reisi-ankarada-pkkya-karsi-yeni-yok-haritasi-3553278


6- İçişleri Bakanlığı duyurdu: Adana'da bombalı eylem hazırlığındaki terörist yakalandı
İçişleri Bakanlığı, metropollerde sansasyonel bombalı eylem hazırlığındaki teröristin 37 kilogram TNT ile Adana’da yakalandığını duyurdu. Bombalı eylem hazırlığındaki B.K. adlı teröristin, PKK-YPG'nin metropollerde bombalı eylem yapan özel kuvvetler biriminde faaliyet gösterdiği belirlendi.Ayrıca, örgüt mensubunun tuttuğu evde yapılan aramada çok miktarda döviz, altın ve sahte kimlik ele geçirildi.
https://www.yenisafak.com/gundem/adana-haberleri-bombali-eylem-hazirligindaki-terorist-yakalandi-3553270


7-Avrupa'da da yalnız kaldı
Doğu Akdeniz’de Yunanistan’a destek verip Avrupa’yı Türkiye’ye karşı birleşmeye zorlayan Fransa, müttefiklerinden istediğini alamadı. Fransa da, Yunanistan da yalnız kaldı. AB’den Türkiye’yi kınama kararı dahi çıkartamayan Macron’un, savaş gemileriyle yaptığı şov, Almanya’nın “Not ettik” çıkışıyla noktalandı. Doğu Akdeniz’de tansiyonu giderek yükselten Yunanistan’a bu süreçte en büyük desteği Fransa verdi. Güney Kıbrıs’a savaş uçakları indiren Fransa, gerilimi daha da tırmandıracak bir hamle daha yapıp Doğu Akdeniz’e savaş gemileriyle tank çıkarma gemisi yolladı. Fransa ve Yunanistan bölgede ortak tatbikat yaparak Türkiye’ye karşı mesaj vermeye soyundu. Ankara’nın Libya başarısını hazmedemeyen ve Orta Doğu’daki varlığı karşısında ‘en büyük tehdit’ olarak Türkiye’yi görerek düşmanca tavırlar sergileyen Fransa, arkasında ne Almanya’yı ne de Yunanistan ve Kıbrıs Rumları hariç diğer Avrupa devletlerini bulabildi.
https://www.yenisafak.com/dunya/macron-muttefiklerinden-istedigini-alamadi-avrupada-yalniz-kaldi-3553274


8-Oruç Reis’in sismik karnesi: Akdeniz'in röntgenini çekti
Oruç Reis sismik araştırma gemisinin denizlerde 2017’den bu yana üç yılı aşkın mesaisinde gösterdiği performans parmak ısırtıyor. 16 bin 772 kilometrekarelik alanda sismik veri toplayan gemi, 4 bölgede, 4 bin 872 kilometrekare taban alanında 3B (3 boyutlu) röntgen çekti. 2B (2 boyutlu) grafiklerin kapladığı alan ise tam 11 bin 900 kilometrekare. MTA Oruç Reis sismik araştırma gemisinin denizlerde 3 yılı aşkın mesaisinde gösterdiği performans parmak ısırtıyor. Yüzde 90 yerlilik oranıyla Tuzla’daki bir tersanede inşa edilen ve 2017 Haziran’ında göreve başlayan Oruç Reis, 2017-2020 yılları arasında 16 bin 772 kilometrekarelik alanda sismik veri topladı.
https://www.yenisafak.com/gundem/oruc-reisin-sismik-karnesi-akdenizin-rontgenini-cekti-3553273


9-Avukatından Trump'a çok ağır hakaretler: Yalancı ırkçı
ABD'de Başkan Donald Trump hakkında çıkan kitaplara, Trump'ın eski özel avukatı Michael Cohen'in yazdığı kitap da ekleniyor. Uzun yıllar boyunca Trump'a en yakın kişilerden olan Cohen, önümüzdeki haftalarda piyasaya çıkması beklenen "Disloyal: A Memoir" (Sadakatsiz: Anılar) adlı kitabını önsözünü internet üzerinden yayınladı. Burada Trump'la ilgili olarak, "O'nu bir bakıma ailesinden daha iyi tanıyordum, çünkü ben striptiz kulüplerindeki, şüpheli iş görüşmelerindeki gerçek kişiyi gördüm" diyen Cohen, Trump'ın düşüncesizce davrandığı anlarda gerçek yüzünün ortaya çıktığını belirtti. Eski müvekkili Trump'ın, böyle zamanlarda, "tam bir dolandırıcı, bir yalancı, bir sahtekar, adi biri, bir ırkçı, yırtıcı bir hayvan ve bir dolandırıcı" olduğunu ifade eden Cohen, Trump'ın müteahhitliği döneminde, "O'nun adına müşterileri aldattığını, ortaklarını dolandırdığını, eşi Melania'ya, Trump'ın başka kadınlarla birlikteliğini gizlemek için yalan söylediğini ve Trump'ın yoluna çıkan rakiplerini ezmek için insanlara bağırıp mobbing uyguladığını" dile getirdi. Cohen, ayrıca Trump'ın vergi kaçırma faaliyetleri ile gizli bir sevgilisini susturmak için, eski Sovyetler Birliği'nde rüşvet alan memurlarla iş birliğine de tanıklık ettiğini öne sürüyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/avukatindan-trumpa-cok-agir-hakaretler-yalanci-irkci-3553272


10-AK Parti'den Yunanistan'a sert tepki: Doğu Akdeniz'deki tiyatro şımarıklıktan başka bir şey değildir
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmalarına karşı çıkan Yunanistan, Fransa ve Avrupa Birliği hakkında sert ifadeler kullandı. Twitter hesabından açıklama yapan Çelik, "Doğu Akdeniz'deki 'Yunan tiyatrosu' hukuksuzluk ve şımarıklıktan başka birşey değildir. Buna eklenen Fransız tehditkarlığı ise ciddiyetsizliktir. Avrupa Birliği bu siyasi tiyatronun figüranı olmamalıdır" ifadelerini kullandı.
https://www.yenisafak.com/gundem/ak-partiden-yunanistana-sert-tepki-dogu-akdenizdeki-tiyatro-simarikliktan-baska-bir-sey-degildir-3553235


11-Bayraktar AKINCI TİHA savaş uçaklarının yükünü alacak
Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA'nın (Taarruzi İnsansız Hava Aracı), ikinci prototipi, Çorlu Hava Meydan Komutanlığı'nda yer alan Bayraktar AKINCI Uçuş ve Eğitim Merkezi'nde dün ilk uçuş testini gerçekleştirdi. Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ın yönetiminde gerçekleştirilen test uçuşunda 1 saat 2 dakika havada kalan Bayraktar AKINCI TİHA'nın ikinci prototipi, testi başarıyla tamamladı.
Bayraktar AKINCI TİHA, 40 bin feet irtifaya kadar yükselebilen, 24 saat uçuş gerçekleştirebilen, 5,5 ton kalkış ağırlığına ve 1.350 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahip Taarruzi İnsansız Hava Aracı sistemi olarak dikkati çekiyor
https://www.sabah.com.tr/teknokulis/haberler/2020/08/15/bayraktar-akinci-tiha-savas-ucaklarinin-yukunu-alacak


12-YAVUZ Sondaj Gemisi için NAVTEX ilanı
Türkiye, uzun süredir Doğu Akdeniz’de faaliyetlerde bulunan Yavuz sondaj gemisi için yeni NAVTEX yayınladı Söz konusu NAVTEX, Yavuz’un şuan görev yaptığı sahadaki faaliyet süresini 15 Eylül’e kadar uzatıyor.
Doğu Akdeniz'de yeni bir sondaj çalışması için Navtex yayımlandı. Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı'nın internet sayfasında yer alan Navtex duyurusunda, 18 Ağustos-15 Eylül tarihleri arasında Kıbrıs adasının güneybatısında sondaj çalışmaları yapılacak.Doğu Akdeniz'deki çalışmaları Yavuz gemisi yapacak. Ertuğrul Bey, Osman Bey ve Orhan Bey gemileri de destek için sahada olacak. Belirlenen sahalarda 1 aya yakın doğal gaz ve petrolün izi sürülecek. Sondaj faaliyeti 15 Eylül'de sona erecek.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/15/son-dakika-yavuz-sondaj-gemisi-icin-navtex-ilani


13-Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Türkiye'den ikinci bir yardım uçağının kısa süre içinde Venezuela'da olacağını duyurdu.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile 25 dakikadan fazla görüştüğünü açıkladı. Türk hükümetinin Venezuela'ya bağışlarla dolu yeni bir uçak göndermeyi planladığını açıkladı. Venezuela açıklamasında Maduro, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm. Neredeyse 25 dakika sohbet ettik. Bana birkaç gün içinde yeni bağışlarla, Venezuela'ya yeni bir destekle uçağının geleceğini söyledi" dedi. Maduro ayrıca, "Bana Türkiye'nin tutumuyla ilgili çok sağlam bir mesaj gönderdi. Bana çok sağlam bir şekilde, 'Diyaloga inanıyoruz. Venezuela'nın sorunlarının çözümünün demokrasi ve egemenlik çerçevesinde olması gerektiğine inanıyoruz' dedi" ifadelerini kullandı.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/08/15/maduro-baskan-erdoganla-gorustu-ve-acikladi-turkiye-bize-ikinci-kez


14-Lukaşenko ve Putin Belarus’taki protestoları görüştü
Belta haber ajansına göre, Lukaşenko ve Putin yaptığı görüşmede Belarus’ta ve çevresinde gelişen olayları müzakere etti.
Belarus’ta cumhurbaşkanı seçimleri öncesinde güvenlik güçleri Rus güvenlik şirketi Wagner’e bağlı 33 paralı savaşçıyı yakalamıştı.
Geçen hafta Belarus’ta yapılan cumhurbaşkanı seçimlerini Lukaşenko’nun kazandığının ilan edilmesinden sonra protesto gösterileri başlamıştı. 6 gün boyunca protesto gösterileri sürmüştü.Dün akşam Belarus, 33 Rus paralı savaşçılardan 32’sini Rusya’ya vermiş, 1’i Belarus vatandaşı da olduğu için ülkede kalmıştı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/lukasenko-ve-putin-belarus-taki-protestolari-gorustu/1942856


15-"Kanal İstanbul, hepimizin sırtına 100 milyar dolarlık yeni vergi yükü bindirecek"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesaplarından yayınladığı videolarla Kanal İstanbul’un İstanbul’a vereceği zararlar konusunda bilgilendirme yaptı. Projeye karşı çıkan İmamoğlu, bu itirazı bilimsel verilere dayanarak yaptığını belirtti. İmamoğlu, Kanal İstanbul’un zararının İstanbul’la sınırlı kalmayacağına; tüm Türkiye’yi ekonomik, siyasi, sosyal ve çevresel olarak olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Ortaya çıkacak ranttan bazıları memnun kalacağının altını çizen İmamoğlu, 82 milyon Türkiye Cumhuriyeti yurttaşının, 100 milyar dolarlık yeni vergi yükü altında kalacağını ifade etti.
https://halktv.com.tr/kanal-istanbul-hepimizin-sirtina-100-milyar-dolarlik-yeni-vergi-yuku-bindirecek-431823h


16-BMGK uzatılmayacağını duyurmuştu! Trump 'önümüzdeki hafta göreceksiniz' dedi
ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) İran'a silah ambargosunun uzatılmamasına tepki olarak gelecek hafta bu ülkeye yeni yaptırımlar getireceklerini duyurdu.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/bmgk-uzatilmayacagini-duyurmustu-trump-onumuzdeki-hafta-goreceksiniz-dedi-41588241


17-Türkiye'nin yanı başındaki ''ölüm kampları'' ve yeni korkunç taktik
''The New York Times'' gazetesi ve 2 akademisyen Yunanistan'a geçmeye çalışan göçmenlerin başına gelenleri araştırdı. Bizatihi göçmenlerle bire bir röportajlar ve fotoğraflar ile çok sayıda belgeler üzerinden yapılan araştırma korkunç gerçekleri gün yüzüne çıkardı. Yunanistan kendi topraklarına giren göçmenleri ölüm kamplarına gönderiyor! İngiltere merkezli bir diğer basın organı ''The Times'' gazetesinin o kamplardan birini göre 50 yaşındaki Suriyeli öğretmen Necma el-Hatib'le yaptığı röportaj insalık dışı manzarayı gözler önüne seriyor. Türkiye'nin yakında olan Rodos adasına götürülen el-Hatib, orada ikisi çocuk olmakla 22 kişinin Yunan güçlerince karanlığa gömüldüğünü ve onlardan bir daha haber almadığını söylüyor. Kendisinin ise Atina'ya gönderilmesi vesilesiyle sağ kaldığını söylüyor. Diğer çok sayıdakı araştırma da Yunan adalarında binlerce mültecinin ölüme terk edildiğini söylüyor...
https://www.milligazete.com.tr/haber/5114959/turkiyenin-yani-basindaki-olum-kamplari-ve-yeni-korkunc-taktik


18-Halkbank'ın aktif büyüklüğü 595,7 milyar TL'ye yükseldi
Halkbank açıklamasına göre, yılın ilk yarısında aktif büyüklüğünü 138,7 milyar TL artırarak geçen sene sonuna göre yüzde 30,3 artış sağlayan banka, 595,7 milyar TL aktif büyüklük ile bankacılık sektöründe ikinci sıraya yükseldi. İkinci çeyrek sonunda toplam kredilerini 522 milyar TL'ye taşıyan Halkbank, KOBİ Bankacılığı alanında ise yüzde 22,3 ile rekor bir pazar payı açıkladı. Toplam mevduatı 400 milyar TL'ye ulaşan Halkbank, yılın ilk yarısında 1,8 milyar TL kar elde ederek her alanda güçlü bir performans ortaya koydu.
https://www.dunya.com/finans/haberler/halkbankin-aktif-buyuklugu-5957-milyar-tlye-yukseldi-haberi-478000


19-İsrail, yerleşim yeri inşaatlarını durdurmayacak
İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'nun (KAN) yetkililere dayandırdığı haberine göre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile imzalanan normalleşme anlaşmasınca yerleşim yerleri inşaatlarını askıya alınması gerekmiyor. Tel Aviv yönetimine yerleşim yerleri inşaatlarının askıya alma yönünde ABD'den herhangi bir istekte bulunulmadığı ifade edilen haberde, İsrail'in inşaatlarını askıya alma niyetinin olmadığı aktarıldı.
https://www.dunya.com/dunya/israil-yerlesim-yeri-insaatlarini-durdurmayacak-haberi-478036