Türkiye gündemi haber özetleri - 15 Ocak 2021 Cuma

15 OCAK 2021, CUMA
HABER ÖZETLERİ

 


1) Erdoğan’dan siyasi liderlere “aşıyı teşvik edin” çağrısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Başta tüm siyasi liderler, milletvekillerimiz, Kovid-19 aşısını teşvik ederlerse, bunun çok çok isabetli olacağına inanıyorum.” çağrısında bulundu.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/erdogan-dan-siyasi-liderlere-asiyi-tesvik-edin-cagrisi

2) Sağlık Bakanı Koca'dan siyasi parti liderlerine “aşı” daveti
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Aşı Olmayı Teşvik Programı" kapsamında Mecliste temsil edilen tüm siyasi parti genel başkanlarını, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ı ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop'u arayarak aşı olmaya davet ettiğini bildirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/saglik-bakani-kocadan-siyasi-parti-liderlerine-asi-daveti/2110492

3) Akar'dan ABD’ye yaptırım mesajı: “Biz şimdi hasım mıyız? Biden döneminde normalleşmeyi bekliyoruz”
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya'dan alınan S-400'lerin kontrol sürecinin devam ettiğini, ikinci paket alımı için görüşmelerin ise sürdüğünü belirterek, bu konu nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulayan ABD ile sorunun diyalog ile çözülmesi gerektiğini söyledi.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202101141043575617-hulusi-akardan-s-400-ve-abd-yaptirimlari-aciklamasi/

4) Trump: “Her zaman sonu gelmez savaşları bitirme sözüme sadık kalacağım”
ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Afganistan, Irak ve Suriye'deki askeri varlığının en düşük seviyelere indiğini belirterek verdiği sözün geçerliliğine dikkat çekti.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/trump-savaslari-bitirme-sozume-sadik-kalacagim

5) ABD’de iç savaş endişesi
Ulusal Terörle Mücadele Merkezi ile Adalet ve İç Güvenlik Kurumu’nun hazırladığı ortak bültende “Irk savaşı başlatmayı hedefleyen aşırılıkçılar, çatışmayı tetikleyecek veya istikrarsızlaştıracak saldırılar düzenleyebilir” ifadeleri yer aldı. Emniyet yetkililerince, federal kurumlar ve kongre üyelerinin evleri ile işyerlerine saldırı olabileceği uyarısı da yapıldı. FBI da hafta başında 50 eyalette silahlı eylem istihbaratı aldığını duyurmuştu.
https://www.yenisafak.com/dunya/abdde-ic-savas-endisesi-trump-gorevden-alindi-mi-3594536

6) Yunanistan Parlamentosu, Fransa'dan 18 Rafale savaş uçağı alımını öngören yasa tasarısını onayladı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/rafale-savas-ucaklarinin-satin-alinmasina-yunanistan-parlamentosu-ndan-onay

7) İsrail İran’a karşı yeni plan hazırlığında
İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi'nin İran’ın nükleer programına karşı yeni planlama yapmaları konusunda ordudaki ilgili bölümlere talimat verdiği bildirildi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/israil-iran-a-karsi-yeni-plan-hazirliginda

8) ABD'li Türklerden FETÖ'cü Enes Kanter için Wall Street Journal'a protesto
Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi Eş Başkanı Halil Mutlu, "Enes Kanter ABD'de FETÖ terör örgütü liderinin savunucusu olmaktan öte kurşun askeri haline gelmiştir" dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/15-temmuz-darbe-girisimi/abdli-turklerden-fetocu-enes-kanter-icin-wall-street-journala-protesto/2110571

9) Türkiye'den 4 adet savaş gemisi alacaklar
Türkiye'den insansız hava araçları alan Ukrayna, bunlara yenilerini eklemeye ve donanmasını ADA sınıfı korvetlerle güçlendirmeye hazırlanıyor.
https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3056570-resmen-aciklandi-turkiyeden-4-adet-savas-gemisi-alacaklar

10) Telegram Kurucusu’ndan Erdoğan örneği
Telegram'ın kurucusu Durov, Whatsapp'ın tepki çeken zorunlu güncelleme kararına yönelik bir açıklama yaptı. Tarihi bir an yaşadıklarını belirten Durov, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Telegram hesabı açmasını da dünyaya örnek gösterdi.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3056436-telegram-dunyaya-erdogani-ornek-verdi-onur-duyduk

11) Halk TV’den aşı manipülasyonu
Sunucu İrfan Değirmenci "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da aşı yapılıyor şu sıralarda ama içeriden görüntü vermiyorlar. Sinovac aşısıdır diye düşünüyoruz. Başka ne olacak; hani garibana Sinovac da hali vakti yerinde olana BioNTech mi" sözlerini kullandı.
https://video.haber7.com/video-galeri/178580-baskan-erdogan-asi-olurken-halk-tv-sunucusu-irfan-degirmenciden-skandal-sozler

12) İsmail Saymaz: “CHP’li üç vekil İnce’ye katılacak”
https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/ismail-saymaz/chpli-3-vekil-inceye-katilacak-6211786/

13) Korona vakalarında düşüş sürüyor
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 14 Ocak Perşembe gününün corona tablosuna göre son 24 saatte 170 kişi hayatını kaybetti. Bugün 958 yeni hastayla birlikte toplam 8 bin 962 vaka tespit edildi.
https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/son-dakika-guncel-vaka-ve-vefat-sayisi-aciklandi-iste-14-ocak-corona-tablosu-6211502/

14) “Kılıçdaroğlu’nun Babacan’ı kollaması istifa getirdi” iddiası
CHP Genel Başkanı Başdanışmanı ekonomist Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken sosyal medya hesabından istifa kararı aldığını duyurdu. "AKP'nin ekonomi politikalarını eleştirin, Babacan dönemini de eleştirebilirsiniz ancak ismini verip onu direkt suçlamayın." dediği ve Kılıçdaroğlu'nun ekonomi başdanışmanı Prof. Dr. Eken'in istifa kararını bunun üzerine aldığı iddia ediliyor.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3056576-kilicdarogluna-babacan-soku-toplanti-karisti-istifa-etti/?detay=1

15) Tevfik Göksu'dan halk ekmek tepkisi: 10 bin ekmek çöpe gidiyor
İBB AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, İBB yerine CHP grubundan teklif gelmesine rağmen 142 Halk Ekmek büfesinin açılmasına AK Parti ve MHP grubu olarak yetki verdiklerini söyledi. Mobil araçlarla ekmek satışı yapılıyor. Dün itibariyle her akşam kaç bin ekmek çöpe gitti lütfen bir sorun. Bir gün önce çöpe giden ekmek sayısı tahmini 10 bin civarında. Çok yazık! Ekmeği çöpe değil, insanlara ulaştırın.”
https://www.haber7.com/guncel/haber/3056464-tevfik-goksudan-halk-ekmek-gercegi

13) Büyükerşen düzenlemesi iddiası
CHP’nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in kaçak villasını kurtarmak için belediye meclisine önerge verdiği ortaya çıktı. 8 Ocak tarihli önergede, Yukarı Söğütönü köyü yerleşik alanının Büyükerşen ailesinin villasını kapsayacak şekilde genişletilmesi isteniyor. Teklife tepki gösteren AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, “148 metrekarelik ev prefabrik değil. Ayrıca prefabrik olması izinsiz olmasını meşrulaştırıyorsa, neden imar affına müracaat edip yapı kayıt belgesi alma gereği duydunuz?” dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/buyukersen-duzenlemesi-3594547

16) Geçen yıl İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işverene 18 milyar TL destek verildi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/gecen-yil-issizlik-sigortasi-fonundan-isverene-18-milyar-tl-destek-verildi-1806141

17) TEMSA pil ve batarya paketlerini Adana'da üretmeye başladı
Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı ve TEMSA Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Alemdar, "Biz artık TEMSA’nın Adana’daki tesislerinde, elektrikli araçlarımızda kullandığımız pil ve batarya paketlerini geliştirip üretiyoruz. Son olarak geçtiğimiz ay içinde yurt dışına ihraç ettiğimiz elektrikli araçlarımızda da kendi batarya tesisimizde geliştirip ürettiğimiz batarya paketlerimizi kullandık." dedi.
https://www.dunya.com/sirketler/temsa-pil-ve-batarya-paketlerini-adanada-uretmeye-basladi-haberi-607015

18) CHP'li Tarık Balyalı: “AKP döneminde KİPTAŞ'ın arsa alım satımında 600-700 milyon TL kamu zararı oluştu”
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/chpli-tarik-balyali-akp-donemde-kiptasin-arsa-alim-satiminda-600-700-milyon-tl-kamu-zarari-olustu-1806112

19) OECD, Türkiye için daralma beklentisini revize etti
OECD, Ekonomik İnceleme Raporu'nda, Türkiye ekonomisinin 2020'de yüzde 0,2 daralacağını, 2021'de yüzde 2,6 ve 2022'de ise yüzde 3,5 büyüyeceğini öngördü.
https://www.dunya.com/ekonomi/oecd-turkiye-icin-daralma-beklentisini-revize-etti-haberi-607028

20) Kırsal reform derinleştirilmeli
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı yakın zamanda, kırsal mülkiyet hakları sisteminin reformunu derinleştirmek, kırsal çiftlik evi sistemi reformunu ilerletmek, ticari kullanım için kırsal kolektif varlıkların ortak kooperatif sistemi reformunu teşvik etmek, yeni bir kolektif ekonomi türü geliştirmek ve ticari kullanım için kırsal kolektif inşaat arazisinin piyasaya dayalı işlemlerini başlatmak için 2021'de yeni bir kırsal reform turunun uygulanacağını açıkladı.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/kirsal-reform-derinlestirilmeli-184297

21) Biden: “Her aileye 2 bin dolar”
Biden, Koronavirüsü salgını döneminde ekonomiyi canlandırmayı hedefleyen “Amerikan Kurtarma Planı” adlı 1.9 trilyon dolarlık yardım paketini açıkladı. Her aileye 2 bin dolar verileceğini belirten Biden, ek işsizlik sigortasının da haftalık 300 dolar seviyesinden 400 dolara çıkarılacağını duyurdu.
https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/biden-en-buyuk-vaadini-acikladi-her-aileye-2-bin-dolar-6212009/

22) ABD Ticaret Bakanlığı, ABD'nin ulusal güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle Çin Ulusal Açık Deniz Petrol Şirketini (CNOOC) kara listeye, Çinli Skyrizon şirketini ise askeri bağlantılı şirketler listesine aldığını duyurdu.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/abd-cin-petrol-sirketini-kara-listeye-aldi

23) ABD Ticaret Bakanlığı Rusya dahil 5 ülke ve Venezüella lideri Maduro'yu “düşman” olarak tanımladı.
https://tr.sputniknews.com/abd/202101151043580995-abd-ticaret-bakanligi-rusya-dahil-5-ulke-ve-venezuella-lideri-maduroyu-dusman-olarak-tanimladi/

24) İsrail Bahreyn’e yönelik ilk faaliyetini gerçekleştirdi
İsrail Dışişleri Bakanlığı, iki ülke arasında yapılan normalleşme anlaşmasının ardından Bahreyn’e geçici diplomatik misyon şefinin atandığını açıkladı.

25) Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzya, Rusya’nın, ABD'yi Husilerin silahlı gücü Ensarullah'ı terör örgütleri listesine dahil etme planından vazgeçmeye çağırdığını söyledi.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202101151043581274-rusya-abd-ensarullahi-teror-orgutleri-listesine-alma-planini-gozden-gecirmeli/

26) Zaharova: “ABD'deki Rus gazeteciler, Amerikan istihbaratından şüpheli işbirliği teklifleri alıyor”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202101151043581207-zaharova-abddeki-rus-gazeteciler-amerikan-istihbaratindan-supheli-isbirligi-teklifleri-aliyor/

27) Belarus: “Rusya'dan S-400 alımı için anlaşma hazırlanıyor”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202101151043580937-belarus-rusyadan-s-400-alimi-icin-anlasma-hazirlaniyor/

28) Zaharova: “ABD’nin sosyal medyadaki sansürü küresel arenadaki davranışının yansıması”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202101141043580621-zaharova-abdnin-sosyal-medyadaki-sansuru-kuresel-arenadaki-davranisinin-yansimasi/

29) Lavrov: “ABD ve müttefikleri Ortadoğu'da 'züccaciye dükkanına girmiş fil' gibi davranıyor”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202101141043579919-lavrov-abd-ve-muttefikleri-ortadoguda-zuccaciye-dukkanina-girmis-fil-gibi-davraniyor/

30) AB'den yeterli aşı temin edemeyen Macaristan Çin ile anlaştı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/ab-den-yeterli-asi-temin-edemeyen-macaristan-cin-ile-anlasti

31) Endonezya'da deprem: Ölü ve yaralı sayısı artıyor
Endonezya'nın Batı Sulawesi eyaletinde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremde en az 4 kişi öldü, 637 kişi yaralandı. Deprem sonrası 3 bin kişi güvenli alanlara tahliye edildi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3056605-endonezyada-siddetli-deprem-olu-ve-yarali-sayisi-artiyor

32) FED Başkanı: "Faiz oranlarını artırma zamanı geldiğinde bunu kesinlikle yapacağız ama bu zaman yakın değil." ifadesini kullandı.
https://tr.sputniknews.com/abd/202101151043581461-fed-baskani-powelldan-faiz-aciklamasi-artirma-zamani-geldiginde-bunu-kesinlikle-yapacagiz/

 

33) ERDOĞAN FAİZ KONUSUNDA SERT MESAJLAR VERDİ

FAİZ CENNETİ, BANKALARIN İŞ İNSANLARINI SÖMÜRÜSÜ...
Biz enflasyonun yüzde 30’lardan tek hanelere düşmüş bir hükümet olarak, faiz oranının yüzde 64 olduğu böyle bir dönemden 4,6’ya enflasyonu da 6.4’e düşürdüğümüz bir dönemi yaşadık. Faize karşı olduğumu söylemek boşuna değil. Boşuna konuşmuyorum ben. Şu anda karşımda ağırlıklı yatırımcılarımız var, girişimcilerimiz var. Bir çoklarınızın faiz yükü altında nasıl ezildiğinizi biliyorum. Bu bankaların sizi nasıl sömürdüğünü biliyorum. Yeri geldiği zaman Türkiye’yi bir faiz cennetine getirmekten bahsediyoruz ama öbür tarafta banklarımız, gerek kamu, gerek özel sektör bankaları ne kadar etmişler bunu konuşuyorlar. Sen ne kadar yatırımcı kazandırdın bu ülkeye onu söylesene. Ne kadar yatırımcı var ne kadar istihdam sağlıyoruz bir de bunu konuşun bakalım. Bunu konuşmuyorlar.

 

"BANA YATIRIM İSTİHDAM LAZIM, BUNUNLA ÖVÜNECEĞİZ"
Bana yatırım lazım istihdam, üretim, ihracat lazım. Eğer bu 4 başlık yoksa hiçbir şey yok. Biz bununla övüneceğiz. Şu anda dünyaya bakalım Amerika’da faiz oranı ne, Japonya’ya bakalım faiz oranı ne? Eksi. Gelelim Avrupa’ya 1-2. İsrail, eksi. Bütün bunlar apaçık ortadayken biz yüksek faizlerle övünüyoruz. Bir çok şirketimizi adeta batırmakla övünüyoruz.

 

"BENİ DİNLER, DİNLEMEZLER...
BORCUMUZU DIŞARIDAN YÜKSEK FAİZLE DEĞİL KENDİ İMKANLARIMIZLA NASIL ÖDERİZ"
Arkadaşlar beni dinlerler, dinlemezler, ben buna karşıyım. Bunlarla mücadelemi de sonuna kadar devam ettireceğim. Kim ne derse desin çünkü ben inanmıyorum. İnandığım tek şey var yüksek faizle bir yere varamayız. Bana karşı ’bizim şu kadar borcumuz var, bu borcu neyle ödeyeceğiz’. Bu borcu yüksek faizle dışardan kendimize imkan sağlamakla değil, kendi kaynaklarımızla bunu nasıl öderiz onun çalışmasını yapacağız. Bunun başka çıkışı olmaz" şeklinde konuştu.

 

MACRON'DAN ERDOĞAN'A ARAYI DÜZELTME MEKTUBU
CNNTürk Ankara temsilcisi Dicle Canova'nın aktardığı son dakika bilgisine göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türkçe hitapla bir mektup gönderdiğini açıkladı.


Macron'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Türkçe hitapla mektup gönderdiğini ve Türkiye - Fransa ilişkilerini geliştirmek istediğini belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup gönderdi hafta başında bu mektup Ankara’ya ulaştı. Bunu da Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu açıkladı. Peki ne vardı o mektupta bir kere Türkçe hitapla kaleme aldı gibi bir anekdot düştü. Bu da işte Fransa ile ilişkilerin yumuşamaya başladığının göstergesi olarak yorumlandı. Ve mektupta ilişkileri düzeltmek istediği Türkiye’ye verdikleri öneme vurgu yaptığını belirtti Çavuşoğlu ve Erdoğan’la görüşme talebini de bu mektup aracılığı ile ilettiğini açıkladı.


Cumhurbaşkanımız memnuniyetle görüşürüz dedi önce video konferans veya telefon görüşmesi olacak sonra fiziken bir araya gelinir ifadesini kullandı. Tabi ilişkilerin normalleşmesi içinde 4 başlıkta istişarelere başlama kararı alındığını da duyurdu. İkili düzeydeki istişareler, terörle mücadele, bölgesel konular Suriye, Libya dahil ve eğitim işbirliği bu dört başlığı oluşturacak Yunanistan’la da istikşafı görüşmeler de başlayacak bu konuda da ne düşündüğünü sorduk.

 

FAİZ - ENFLASYON ÖNCELİĞİ
Asıl iş faizi düşürmek suretiyle enflasyonu aşağıya düşürmektir. Bunun bir numaralı enflasyonla mücadelede alt yapısını faiz oluşturuyor. Faiz enflasyonla doğru orantılıdır, ne kadar aşağıya çekerseniz o da aşağıya gelir. Çünkü biz bunu yaşadık. Ekonomik olduğu kadar sosyal boyutunu da çok önemli gördüğümüz enflasyonla mücadelede bütüncül gördüğümüz mücadeleyi etkili bir şekilde sürdüreceğiz. Cari açıkla mücadelede yapısal önlemleri de hız veriyoruz. Her türlü ürünü üretebilecek kapasiteye sahip olan imalat sanayimizin ithal ara malı bağımlılığını azaltmanın yönünde de mesafe kat ettik.