Türkiye gündemi haber özetleri - 15 Nisan 2020 Perşembe

15 Nisan 2021, Perşembe
HABER ÖZETLERİ

 

 

1-Erbil Uluslararası Havalimanı’na füze saldırısı
IKBY Güvenlik Ajansı, Erbil Uluslararası Havalimanı'na füze saldırısı gerçekleştirildiğini duyurdu. Havalimanına yönelik saldırının drone ile gerçekleştirildiği açıklandı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/son-dakika-erbil-uluslararasi-havalimanina-roket-saldirisi-1828189

 

2-İsrail'den Türk donanmasına övgü: Bölgenin en güçlüsü
İsrail’de yer alan Haifa Üniversitesi bünyesinde hizmet veren Maritime Policy Strategy isimli oluşum, Türkiye’nin donanma gücünün bölgedeki en güçlü donanma haline geldiğini yazdı.
https://www.yenisafak.com/dunya/israilden-turk-donanmasina-ovgu-bolgenin-en-guclusu-3618540

 

3-ABD Karadeniz'e çıkacağı bildirilen savaş gemilerinin Boğazlardan geçişini iptal etti
Türk Boğazlarından Karadeniz'e çıkışı için Türkiye'ye diplomatik bildirimde bulunulan ABD'ye ait 2 savaş gemisinin Boğazlardan 14 ve 15 Nisan'da geçişinin iptal olduğu bildirildi.
https://www.yenisafak.com/gundem/abd-karadenize-cikacagi-bildirilen-savas-gemilerinin-bogazlardan-gecisini-iptal-etti-3618535

 

4-“Çin ile oluşturulan yol haritası İran’ın masadaki elini güçlendirdi”
Avusturya’nın başkenti Viyana’da “Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP)” olarak adlandırılan İran nükleer görüşmeleri sonrasında yaptırımların kaldırılması ve anlaşmanın tam anlamıyla uygulanmasını sağlamak için oluşturulan uzmanlar grubu ile taraf ülke temsilcilerinin kısa süre içinde tekrar masaya oturması bekleniyor.
https://www.criturk.com/cin-ile-olusturulan-yol-haritasi-iranin-masadaki-elini-guclendirdi

 

5-Biden yönetiminde savaşlar devam edecek
Çin İnsan Hakları Çalışmaları Derneği’nin (CSHRS) raporuna göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İkinci Dünya Savaşı’nın 1945 yılında sona ermesinden 2001 yılına kadar geçen sürede dünyada 153 bölgede meydana gelen toplam 248 silahlı çatışma arasında 201’ini başlattı. “ABD’nin Yabancı Ülkelere Karşı Saldırgan Savaşlarının Sebep Olduğu Ciddi İnsani Felaketler” başlıklı yeni raporda, ABD’nin “insani müdahalesinin” vekâlet savaşlarına, mezhep savaşlarına, kitlesel katliama, tesislerin hasar görmesine, üretim durgunluğuna, mülteci krizlerine, sosyal ayaklanmalara, ekolojik krizlere ve psikolojik sarsıntılara yol açtığına işaret edildi.
https://www.criturk.com/biden-yonetiminde-savaslar-devam-edecek

 

6-Tarım ürünleri üretici fiyatlarında artış son 20 ayın zirvesine ulaştı
TÜİK’in tarımla ilgili dün açıkladığı bir dizi veri, bu alanda hem fiyat artışlarının devam ettiğini hem üretimde çeşitli sorunlar olduğunu ortaya koydu.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/tarim-urunleri-uretici-fiyatlarinda-artis-son-20-ayin-zirvesine-ulasti-1828224

 

7-Türkiye'yi uyaran Rusya'ya Ankara'dan çok net 'SİHA' cevabı!
Ukrayna'ya SİHA sattığı için Türkiye'yi suçlayan Rusya'ya Ankara'dan net cevap geldi. Diplomatik kaynaklar “Rusya da SİHA almak isterse onlara da satarız” dedi.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3088709-son-dakika-haberi-turkiyeyi-hadsizce-uyaran-rusyaya-ankaradan-cok-net-siha-cevabi

 

8-3 günde döviz mevduatı 2.1 milyar dolar arttı
Dolar/TL kurunun artmasıyla döviz mevduatında başlayan çözülme kurun yeniden 8.20 liranın altına gelmesiyle alıma döndü. 6-7-8 Nisan’da yurtiçi yerleşikler 2.1 milyar dolarlık alım yaptı. Döviz mevduatı 245.8 milyar dolara yükseldi.
https://www.dunya.com/ekonomi/3-gunde-doviz-mevduati-21-milyar-dolar-artti-haberi-617934

 

9-Powell'dan tahvil alımlarının azaltılacağı sinyali
Fed Başkanı Powell, varlık alımlarının bankanın hedeflerinde ilerleme kaydettiğinde azaltılacağını belirterek bunun büyük olasılıkla faiz oranlarının artırılmasından önce olacağını ifade etti.
https://www.dunya.com/kuresel-ekonomi/powelldan-tahvil-alimlarinin-azaltilacagi-sinyali-haberi-617911

 

10-Amerika’nın yeni kukla teröristleri: IŞİD
Gizliliği kaldırılan resmi Amerikan belgeleri, mevcut IŞİD elebaşı Muhammed Sa'id Abdurrahman el-Mevla'nın ABD muhbiri olarak görev yaptığını gösteriyor. Bu bilgi, İslam dünyasında on yıllardır yaşanan olayların genel çerçevesine çok iyi uymaktadır.
https://tr.farsnews.ir/defence/news/14000125000929