Türkiye gündemi haber özetleri - 15 Ekim 2020 Perşembe

15 EKİM 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ



1) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Mısır pozitif bir gündemle hareket ederse Türkiye bunu karşılıksız bırakmaz”
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskanligi-sozcusu-kalin-misir-pozitif-bir-gundemle-hareket-ederse-turkiye-bunu-karsiliksiz-birakmaz/2005402

2) Çavuşoğlu: “Azerbaycan’ın vereceği her kararı sahada ve masada destekleyeceğiz”
https://www.trtavaz.com.tr/haber/aze/turkiye/movlud-cavusoglu-az-rbaycanin-ver-c-yi-q-rari-h-r-s-rtd-masada-v-sah-d-d-st-kl-y/1508263

3) Kremlin Sözcüsü Peskov, Karabağ müzakerelerine Türkiye’nin de katılmasına ilişkin bir soru karşısında, hem Rusya hem Azerbaycan hem Ermenistan’ın görüşme formatının değişmeyeceği üstünde anlaştığını hatırlattı.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202010141043028503-turkiye-sorulunca-peskov-hatirlatti-moskova-baku-ve-erivan-karabag-gorusmelerinde-formatin/

4) Dağlık Karabağ'ın sözde lideri: “Ateşkesten sonra Azerbaycan cephede başarılar elde etti”
https://tr.sputniknews.com/asya/202010141043029843-resmi-olarak-taninmayan-daglik-karabagin-lideri-ateskesten-sonra-azerbaycan-cephede-basarilar-elde/

5) Ermenistan: “Türkiye, ABD’den insani yardım getirecek uçağa hava sahasını kullandırtmadı”
https://tr.sputniknews.com/asya/202010141043031187-ermenistan-turkiye-abdden-insani-yardim-getirecek-ucaga-hava-sahasini-kullandirtmadi/

 

6) KKTC'de DP ve YDP seçimin ikinci turunda Tatar'ı destekleme kararı aldı
KKTC'de Demokrat Parti ve Yeniden Doğuş Partisi, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Ulusal Birlik Partisi'nin adayı Tatar'ı desteyeceklerini açıkladı, Halkın Partisi ise seçmenine yönlendirmede bulunmama kararı aldı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/kktcde-dp-ve-ydp-secimin-ikinci-turunda-tatari-destekleme-karari-aldi/2006699

 

7) Lavrov: “Türkiye müttefik değil partnerimiz, stratejik mahiyeti var”
Rusya Dışişleri Bakanı bir başka soru üstüne de, “Türkiye’yi hiçbir zaman stratejik müttefikimiz olarak sınıflandırmadık. Türkiye partnerimiz. Çok yakın bir partnerimiz. Söz konusu partnerliğin birçok alanda stratejik mahiyeti var” dedi.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202010141043028199-lavrov-turkiyenin-karabagda-askeri-cozumun-mumkun-oldugu-yonundeki-gorusune-katilmiyoruz/

 

8) ABD ve Fransa'dan Doğu Akdeniz'de ortak tatbikat
ABD Donanmasından "USS Roosevelt" muhrip gemisi ile Fransız Donanmasına bağlı "FS La Fayette" fırkateyninin Doğu Akdeniz'de ortak tatbikat yaptıkları açıklandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-ve-fransadan-dogu-akdenizde-ortak-tatbikat-/2006393

 

9) Almanya’dan Türkiye’ye yaptırım açıklaması
Alman hükümet kaynağı, Avrupa Birliği'nin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz anlaşmazlığı nedeniyle Perşembe günü başlayacak zirvede Türkiye'ye yaptırım açıklamasının olası görünmediğini söyledi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/almanyadan-turkiyeye-yaptirim-aciklamasi-6081180/

 

10) PKK/KCK'nın Irak Sincar'daki sözde üst düzey sorumlularından Serhat Patnos kod adlı Fuat Zengin etkisiz hale getirildi.
https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/gundem/pkknin-sozde-ust-duzey-sorumlusu-etkisiz-hale-getirildi/523410

11) Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Libya'daki tarafların katılımıyla İsviçre'nin Cenevre kentindeki toplantı için hazırlık yapıldığını söyledi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Libya ile ilgili kararının uygulanması gerektiğini belirten Lavrov, "Tüm çabalarımız, bu kararın uygulanmasının sağlanmasıyla ilgilidir. Bunu ara bulucu rolünü üstlenenler de kolaylaştırmaya çalışıyor." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/lavrov-libyadaki-taraflarin-katilimiyla-cenevredeki-toplanti-icin-hazirlik-suruyor/2006332

12) Türkiye Uzay Ajansı ile Kazakistan Uzay ve Havacılık Komitesi arasında uzay alanında iş birliği mutabakatı imzalandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/kazakistan-ile-turkiye-uzay-alaninda-is-birligi-yapacak/2006809

 

13) Bakan sosyal medya platformlarını uyardı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, sosyal medya düzenlemesine göre, Türkiye’de temsilci bulundurması gereken ancak bu konuda ayak direyen sosyal medya platformlarını uyardı. Karaismailoğlu, “Başka yerde temsilcin var, burada niye yok? Muhatabı olmayan bir kurum bu ülkede nasıl bir faaliyet gösterecek?” dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/ulastirma-ve-altyapi-bakani-karaismailoglu-aosyal-medya-platformlarini-uyardi-yaptirim-uygulariz-3570923

14) Erdoğan: “Terör örgütü TTB'ye el koydu”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Tabipleri Birliğinin, terör örgütleri tarafından ele geçirildiğini, Türkiye’nin en kısa zamanda bu ayıptan kurtulması gerektiğini söyledi. Bazı meslek kuruluşlarının, ülke aleyhindeki oluşumlarla birlikte hareket ettiğini belirten Erdoğan, “Türk ve Türkiye ismini hak etmeyen meslek kuruluşlarından bu imtiyazlarını derhal almalıyız” dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/cumhurbaskani-erdogandan-sert-cikis-teror-orgutu-ttbye-el-koydu-3570934

 

15) Oktay’dan Kılıçdaroğlu ve Özel’in “yolsuzluk” sözlerine yanıt
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Milletvekili Özgür Özel'in kendisine yönelik yolsuzluk iddialarına ilişkin, "İftiraya dayanan temelsiz iddiaların Türk devlet geleneğinde ve siyasetinde yeri olmadığı gibi bu tür tutumların milletimizde de hiçbir karşılığı yoktur" dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/oktaydan-kilicdaroglu-ve-ozelin-yolsuzluk-sozlerine-yanit-6081703/

16) Çiftçi kadınların yüzde 95’i kayıtdışı
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda çalışan kadınların yüzde 95'inin sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olmadığını belirterek, 'Kadın çiftçilerimizin sosyal güvenlik sistemine katılımının desteklenmesi için teşvik edici önlemler alınmalıdır' ifadelerini kullandı.
https://aydinlik.com.tr/haber/ciftci-kadinlarin-yuzde-95-i-kayitdisi-220721

17) İBB’nin izin verdiği MKM’nin arşivi PKK propagandasıyla dolu
Terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısı olan HDP ile seçim işbirliği yapan CHP, o kirli işbirliğinin karşılığını ödemeye devam ediyor. Bu kirli işbirliği son olarak, terör propagandası yapan bir tiyatro grubuna İBB sahnelerini açmasıyla gündeme taşınmıştı. İBB Şehir Tiyatrolarının Gaziosmanpaşa Sahnesini Mezopotamya Kültür Merkezine açılması için izin vermesi tartışmaları sürerken, merkezin arşivini de tekrar gündeme getirdi. MKM’nin PKK’nın kültür ve sanat kolu olarak bilindiği ve çok sayıda propagandasını yaptığı ortaya çıktı.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/14/ibbnin-izin-verdigi-mkmnin-arsivi-pkk-propagandasiyla-dolu-1602702652

18) Bakan Pakdemirli açıkladı: “Yerli elektrikli traktör seri üretime hazır hale geldi”
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/10/14/son-dakika-haberi-bakan-pakdemirli-acikladi-yerli-elektrikli-traktor-seri-uretime-hazir-hale-geldi

19) Pamukta kur yükünü sanayici taşıyor
Tekstil sektörünün ana hammaddeleri arasında yer alan pamuk, artan ithalat ve TL’deki hızlı değer kaybı nedeni ile iç piyasada dolar ile satılmaya başladı. Sektör temsilcileri, böyle dönemlerde fırsatçıların çoğaldığını belirterek tüm kur yükünün sanayiciye yüklendiğini belirtti.
https://www.dunya.com/ekonomi/pamukta-kur-yukunu-sanayici-tasiyor-haberi-485346

20) Bakan Albayrak: “YEP ile her alanda yeni bir döneme girildi”
https://www.dunya.com/ekonomi/bakan-albayrak-yep-ile-her-alanda-yeni-bir-doneme-girildi-haberi-485260

21) Bakan Pekcan: “İhracatçılarımızın rekabet gücü artırılacak”
Bakan Pekcan, "Yurt dışı lojistik merkezlerin desteklenmesi ile dış ticaret maliyetleri azalacak, ürünlerimiz yeni pazarlara etkin ve verimli yoldan ulaştırılacak ve böylece ihracatçılarımızın rekabet gücü artırılacak." dedi.
https://www.dunya.com/ekonomi/bakan-pekcan-ihracatcilarimizin-rekabet-gucu-artirilacak-haberi-485228

 

22) Putin: “Rusya, Ukrayna ile ekonomik işbirliğini tam olarak canlandırmaya hazır”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202010141043030691-putin-rusya-ukrayna-ile-ekonomik-isbirligini-tam-olarak-canlandirmaya-hazir/

 

23) Pompeo: “Suudi Arabistan'a güçlü silah satışını destekliyoruz”
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202010141043031040-pompeo-suudi-arabistana-guclu-silah-satisini-destekliyoruz/

24) İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesine yönelik silah ambargosunun 18 Ekim'de sona ereceğini belirterek "istediğimiz yerden de silah alabiliriz" dedi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5604186/ruhaniden-flas-aciklama-istedigimiz-yerden-silah-alacagiz

 

25) Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı: Ceenbekov parlamento seçimlerinin ardından istifa edecek
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/kirgizistan-cumhurbaskanligi-ceenbekov-parlamento-secimlerinin-ardindan-istifa-edecek/2006642

26) AB ve İngiltere kritik zirve öncesi anlaşmazlıkları gideremedi
İngiltere Başbakanı Johnson'ın bir ticaret anlaşmasına varılması için Avrupa Birliği'ne verdiği sürenin dolmasına az bir süre kalmasına rağmen taraflar arasındaki anlaşmazlığın sürdüğü belirtildi.