Türkiye gündemi haber özetleri - 15 Aralık 2020 Salı

15 ARALIK 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ



1) Pompeo’dan son yaptırım açıklaması
"Türkiye'yi bir an önce ABD ile koordinasyon içeresinde S-400 sorununu çözmeye davet ediyorum. Türkiye değerli bir müttefikimiz ve ABD'nin önemli bir bölgesel güvenlik ortağıdır. Bir an önce Türkiye'nin S-400'e sahip olması engelini ortadan kaldırarak verimli savunma sektörü iş birliğimizi sürdürmeyi umuyoruz."
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/pompeo-dan-turkiye-ye-s-400-cagrisi

2) Dışişleri'nden ABD yaptırımına yanıt
Kararı kınıyor ve reddediyoruz. S-400'lerin NATO sistemleri bakımından bir zafiyet yaratacağına dair ABD iddiaları da teknik dayanaktan yoksundur. ABD'nin tek taraflı yaptırımlara başvurması her türlü izandan yoksun bir davranıştır.
Bu karara karşı gerekli adımları atacak, uygun gördüğü şekilde ve zamanlamayla mukabelede bulunacaktır. Türkiye, ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli gördüğü tedbirleri almaktan da imtina etmeyecektir. ABD'yi, bugün açıklanan bu haksız yaptırım kararını gözden geçirmeye ve bu vahim yanlıştan bir an evvel geri dönmeye davet ediyoruz. Türkiye olarak meseleyi müttefiklik ruhuna uygun şekilde, diyalog ve diplomasi yoluyla ele almaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-disisleri-bakanligindan-abdye-yaptirim-tepkisi-6167464/

3) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: “Yaptırım kararı, Cumhurbaşkanımız liderliğinde ulusal çıkarlarımız ve savunma sanayimiz için attığımız adımlardaki kararlılığımızı daha da artıracaktır. Türkiye'nin dik duruşunu herhangi bir ülkenin yaptırım kararı etkileyemez”
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-yardimcisi-oktay-turkiyenin-dik-durusunu-herhangi-bir-ulkenin-yaptirim-karari-etkileyemez/2076854

4) Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD'nin yaptırım kararına ilişkin "Bu milli meseledir, hepimiz onurlu, dik duruşu göstereceğiz" dedi.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202012141043402678-disisleri-bakani-cavusoglu-dogu-akdenizdeki-hak-ve-menfaatlerimizden-vazgecmemiz-soz-konusu-olamaz/

5) İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ABD'nin Türkiye'ye yaptırım kararına ilişkin, "Milli egemenliğimize olan bağlılığımız sarsılmazdır ve yaptırım tehditlerinin etkisine kapalıdır" değerlendirmesinde bulundu.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202012151043403001-iletisim-baskani-altundan-abdnin-yaptirim-kararina-tepki-milli-egemenligimize-olan-bagliligimiz/

6) SSB Başkanı Demir: “ABD'nin kararı Türk savunma sanayisini hiçbir şekilde engelleyemeyecek”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde tam bağımsız savunma sanayi hedefinde kararlı olduklarını dile getiren İsmal Demir, "Şahsım veya kurumumuza yönelik yurt dışında alınan herhangi bir karar, benim ve ekibimin duruşunu değiştirmeyecek; Türk savunma sanayiini hiçbir şekilde engelleyemeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/ssb-baskani-demir-abdnin-karari-turk-savunma-sanayisini-hicbir-sekilde-engelleyemeyecek/2076766

7) ABD’nin CAATSA yaptırımına muhalefet cephesinden tepkiler
CHP: Grup Başkanvekili Engin Altay, “Diyoruz ki Hükümete: ‘Onları elinizin tersiyle itin’, ‘Hadi oradan.’ deyin, zerre taviz vermeyin. Türkiye’ye hakaret ettirmeyin. Ve Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri’nin himayesine ihtiyacı yoktur. Türkiye’nin Rusya’nın desteğine ihtiyacı yoktur. Türkiye’nin Avrupa Birliğinin ayar vermesine ihtiyacı yoktur. Türkiye’nin Katar’ın akçesine de ihtiyacı yoktur.”
Ünal Çeviköz: “Derin bir endişeyle karşılıyor ve bu kararı şiddetle kınıyoruz. S-400'lerin alımı, Türkiye'nin egemen kararıdır; o nedenle yaptırım adımını asla kabul etmemekteyiz. Türkiye S-400 sistemini satın almak zorunda kalmış ve tercihini de bu yönde kullanmıştır. Şimdi yapılması gereken 2.5 milyar dolarlık yatırım yapılan bu sistemin en kısa zamanda kullanılır hale getirilmesidir. Türkiye’nin savunma sanayiine yönelik olarak alınan kararlar ise sadece Türkiye’yi etkilemekle kalmayacak, NATO'nun stratejik savunma yeteneklerine de olumsuz etkide bulunacak niteliktedir. Dolayısıyla bu karar, Türkiye özelinde, tüm NATO ülkelerini de ilgilendirmektedir.”

İyi Parti: Akşener: “Türkiye’nin meselelerine karşı gösterilen vurdumduymazlığın, canı sıkıldığında yaptırıma başvuran bir şımarıklıkla taçlandırılması; ne müttefikliğe yakışır, ne de Türkiye ile ABD arasındaki dostluğa katkıda bulunur. Ne var ki gün gelir; iyi ikili ilişkiler her ülkeye lazım olur” ifadelerini kullandı.

8) Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: “ABD'nin Türkiye'ye yaptırımı uluslararası hukuka karşı kibirli tutumunun tezahürü” ABD'nin yaptırımları "hoyrat" bir şekilde kullandığına işaret eden Lavrov, "Elbette bu yaklaşım, askeri-teknik iş birliği de dahil olmak üzere, uluslararası arenada sorumlu bir katılımcı olan ABD'nin güvenilirliğine katkı sağlamıyor." diye konuştu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/rusya-disisleri-bakani-lavrov-abdnin-turkiyeye-yaptirimi-uluslararasi-hukuka-karsi-kibirli-tutumunun-tezahuru/2076743

9) İlham Aliyev'den ABD'nin Türkiye'ye S-400 yaptırım kararına tepki: “Kabul edilemez, haksızlık”
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ilham-aliyevden-abdnin-turkiyeye-s-400-yaptirim-kararina-tepki-kabul-edilemez-haksizlik/2076864

10) “Türkiye İsrail'e büyükelçi atadı” iddiası
El Cezire’nin haberine göre, Türkiye, ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden ile ilişkileri geliştirmek ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler üzerine amacıyla SETA Vakfı’ndaki çalışmalarıyla bilinen Ufuk Ulutaş’ı İsrail Büyükelçisi olarak atadı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/turkiye-iki-yil-sonra-israil-e-buyukelci-atadi-iddiasi

11) İran Cumhurbaşkanı Ruhani: “Erdoğan, İran'ın egemenliğine veya toprak bütünlüğüne zarar vermek istemedi, Ankara'nın açıklamaları yeterli oldu. Konu kapanmıştır” (Reuters)
“Erdoğan'ın, İran'ın toprak bütünlüğüne hakaret kastı taşımasını uzak ihtimal olarak görüyorum. Söz konusu şiirin birçok yönü olduğunu ve bağlamına göre farklı anlamlar taşıdığını belirten Ruhani, "Bu şiiri İran'dan okursanız bir manaya gelir, İran dışında okursanız başka bir anlam taşır. Hakikat şudur ki Türk makamları açık bir şekilde Erdoğan'ın bir kastı olmadığını bildirdi. Erdoğan aynı konuşmada bölgesel meselelerle ilgili Türkiye, İran, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan'ın birlikte çok yönlü çalışma yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Konuşmasının öncesi ve sonrasına da dikkat etmeliyiz."
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/erdogan-in-iran-in-toprak-butunlugune-hakaret-kasti-tasimasini-uzak-ihtimal-olarak-goruyorum-180057

12) MHP “Türk milletini yolundan çevirmek isteyen kişi, dernek, oluşum, parti fark etmeksizin ortaya çıkartıp kanun önünde sorulması gereken hesabı mutlaka soracağız”
MHP Genek Sekreteri Büyükataman, Bahçeli’nin açıklamasının, “vatan hainlerine vurulmuş sağlam bir tokat” olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Bu tokat, vurulduğu yanağı perişan ettiği gibi tokadın şaklama sesi herkesten önce bölücülerin şakşakçılarından gelmiştir… HDP'yi masum ve Türk siyasetinin demokratik bir oluşumu olarak göstermeye kalkan kim varsa HDP'nin işlediği suçların da ortağıdır."
https://www.aa.com.tr/tr/politika/mhp-genel-sekreteri-buyukataman-hdpyi-masum-gostermeye-kalkan-kim-varsa-hdpnin-isledigi-suclarin-da-ortagidir/2076289

13) HDP'li eski Kocaköy Belediye Başkanı Rojda Nazlier'e 9 yıl hapis cezası
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/hdpli-eski-kocakoy-belediye-baskani-rojda-nazliere-9-yil-hapis-cezasi-/2076030

14) Milli Savunma Bakanı Akar: “Yunanistan Türkiye ile görüşmek yerine başka kapılardan medet umuyor” Akar, son dönemde Yunanistan tarafından ilan edilen Navtex'lere ilişkin, "Bu konu da komşumuz tarafından son derece istismar edilmekte. Üç ayda onlarca Navtex ilan edilmiş, bunlardan sadece ikisi kullanılmış diğerleri kullanılmamış. Bu, tacizden başka bir şey değil. İyi komşuluk ilişkilerine son derece aykırı bir şey" dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/milli-savunma-bakanligi-akar-yunanistan-turkiye-ile-gorusmek-yerine-baska-kapilardan-medet-umuyor/2076347

15) Bakan Çavuşoğlu'ndan Doğu Akdeniz mesajı
“Bugün Türkiye olmadan veya Türkiye'ye rağmen Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Kafkaslar, Afganistan ve Irak gibi dosyalarda adım atılamıyorsa, bu Türkiye'nin aktif dış politikasının sonucudur. Türkiye olarak gerektiğinde oyun kurucuyuz ama yeri geldiği zaman da ülkemizin menfaatlerine karşı oyun kuranların oyunlarını bozuyoruz. Güçlü olmak ve kendi hikâyemizi yazmak zorundayız.”
https://www.criturk.com/haber/gundem/bakan-cavusoglu-ndan-dogu-akdeniz-mesaji-180084

16) Başbakan Barzani: “PKK 3 Peşmerge ve asayiş görevlisini şehit etti”
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/141220205

17) Şam'dan, Türkiye’ye “Suriye'nin kuzeyini susuz bıraktılar” suçlaması
Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın Birleşmiş Milletler (BM) ve BM Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektupta, Türkiye’yi Suriye’nin kuzeyindeki Haseke bölgesinde 1 milyondan fazla insanı susuz bırakmakla suçladı.
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202012151043403589-samdan-suriyenin-kuzeyini-susuz-biraktilar-suclamasi/

18) Ukrayna, Türk şirketleriyle İHA üretimi konusunda anlaştı
https://tr.sputniknews.com/savunma/202012141043402435-ukrayna-turk-sirketleriyle-iha-uretimi-konusunda-anlasti/

19) CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu hakkında hapis istemi
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'un evinin fotoğrafının izinsiz çekilmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Kaftancıoğlu hakkında 10 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/chp-istanbul-il-baskani-kaftancioglu-hakkinda-hapis-istemi/2076399

20) CHP MYK’de taciz iddiaları ele alındı
MYK’ba bazı üyelerin, parti içinde bundan sonra gündeme gelebilecek gerçek olsun olmasın bütün taciz iddialarının şeffaf bir şekilde belirlenecek bir heyet tarafından araştırılması gerektiği görüşünü bildirdi. Bu şekilde “CHP tacizcileri koruyor” algısının da önüne geçileceği ifade edildi. Kılıçdaroğlu’nun “Bu iftiralar biter, başka iftira atarlar. Bu konuda da çok dikkatli olmamız gerekiyor. Ne yaparsa yapsınlar biz Türkiye’nin sorunlarına odaklanacağız” değerlendirmesinde bulunduğu kaydedildi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/chp-mykde-taciz-iddialari-ele-alindi-1798650

21) Perakendeci sözleşmeyi feshedip tazminatsız çıkış hakkı istiyor. Mülk sahibi yanaşmıyor
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/perakendeci-sozlesmeyi-feshedip-tazminatsiz-cikis-hakki-istiyor-mulk-sahibi-yanasmiyor-1798675

22) Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni doğal gaz hattı
Iğdır-Nahçıvan arasında kurulacak hat ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin doğal gaz ihtiyacı karşılanacak. Mutabakat zaptı ile Türkiye ve Azerbaycan, devlet olarak bu alandaki iş birliğine her türlü desteği vermeyi taahhüt edecek. Projenin hayata geçirilmesi için BOTAŞ ve SOKAR yetkili kılınacak. Projeyle, 500 bin nüfusa sahip Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin yıllık yarım milyar metreküp doğal gaz ihtiyacı karşılanacak.
https://www.criturk.com/haber/ekonomi/turkiye-ile-azerbaycan-arasinda-yeni-dogal-gaz-hatti-180115

23) Esnafa 5 milyar TL’lik hibe paketi, turizme yükümlülük ertelemesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yeni destek paketini duyurdu. Buna göre esnafa 3 ay süreyle ayda 1000 TL hibe verilecek, büyükşehirlerde aylık 750, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapılacak, iş yeri kiralamada KDV oranı ve gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranı indirimlerinin süresi uzatılacak. Ayrıca 31 Aralık-4 Ocak tarihleri arasında sokak kısıtlaması uygulanacak.
https://www.dunya.com/gundem/esnafa-5-milyar-tllik-hibe-paketi-turizme-yukumluluk-ertelemesi-haberi-603597

24) Merkez Bankası'ndan “iletişim” hamlesi
Merkez Bankası’nın para ve kur politikası metni tanıtım toplantısında Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ilk kez kamera karşısına geçecek. Para politikasına ilişkin sunum yapacak olan Başkan Ağbal ekonomistlerin ve basın mensuplarının sorularına da tek tek yanıt verecek.
https://www.dunya.com/finans/haberler/merkez-bankasindan-iletisim-hamlesi-haberi-603515

25) Sanayi üretiminde çift haneli artış
Sanayi üretimi ekim ayında, yüzde 8 artış beklentilerine karşın yüzde 10,2 artış gösterdi. Aylık bazda 0,8 gerilemesi beklenen sanayi üretimi, yüzde 1,1 arttı. TÜİK verilerine göre; sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2020 yılı Ekim ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 11 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 5,5 arttı.
https://www.dunya.com/ekonomi/sanayi-uretiminde-cift-haneli-artis-haberi-603503

26) Faz 3 testleri tamamlanan Sputnik V aşısının etkinliği yüzde 91.4
Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu, faz 3 testleri tamamlanan Rus Kovid-19 aşısı Sputnik V'nin yüzde 91.4 oranında etkin olduğunun saptandığını duyurdu.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012141043400257-faz-3-testleri-tamamlanan-sputnik-v-asisinin-etkinligi-yuzde-914/

27) İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) başkanlık seçimlerini kazanan Demokrat aday Joe Biden'ın göreve başlamasının ardından 2017 şartlarına dönmesi halinde kendilerinin de o koşullara döneceğini söyledi.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/biden-2017-sartlarina-donerse-biz-de-doneriz-180067

28) ABD Seçiciler Kurulu, Biden’ın ABD’nin 46’ıncı başkanı olduğunu resmen onayladı
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-abd-seciciler-kurulu-bidenin-abdnin-46inci-baskani-oldugunu-resmen-onayladi-6167657/