Türkiye gündemi haber özetleri - 15 Ağustos 2020 Cumartesi

15 Ağustos 2020,CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1-Bakan Albayrak: Biz bugün bağımsızlık mücadelesinde taşın altına elimizi değil, yüreğimizi koyuyoruz
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Ekonomide Milli bağımsızlığın bir bedeli var. Bizim ecdadımız bu bedeli canı pahasına sayısız kere ödedi. Sıra bizde. Biz bugün bağımsızlık mücadelesinde taşın altına elimizi değil, yüreğimizi koyuyoruz. Allah yar ve yardımcımız olsun" dedi.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/bakan-albayrak-biz-bugun-bagimsizlik-mucadelesinde-tasin-altina-elimizi-degil-yuregimizi-koyuyoruz-3553134


2-Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı O'Brien ile telefonda görüştü
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yapılan açıklamaya göre, görüşmede ikili ilişkiler, Libya, Doğu Akdeniz ve Filistin konuları etraflıca ele alındı. Görüşmede ayrıca, Türkiye'nin hem Libya'da hem de Doğu Akdeniz'de sorunların uluslararası hukuk çerçevesinde, barış ve müzakere yoluyla çözülmesinden yana olduğu belirtildi. Filistin konusunda ancak iki devletli, Filistinlilerin de kabul ettiği, adil bir plan ile bölgede huzur ve istikrarın sağlanabileceği vurgulandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskanligi-sozcusu-kalin-abd-ulusal-guvenlik-danismani-obrien-ile-telefonda-gorustu/1942436


3-Yunan-Rum ikilisi AB'den beklediğini bulamadı
AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısında Doğu Akdeniz konusunda Türkiye'ye kınama isteyen Yunanistan ve Rum Kesimi, başta Almanya olmak üzere birçok ülkeden destek göremedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/yunan-rum-ikilisi-abden-bekledigini-bulamadi/1942357


4-Milli Savunma Bakanı Akar: Gemilerimize yapılacak herhangi bir müdahale karşılıksız kalmadı, kalmayacak
Donanma Komutanlığı Harekat Merkezi'ne de giden Akar, faaliyetlere ilişkin bilgi aldı, talimatlar verdi. Aralarında Oruç Reis araştırma gemisine refakat görevini de yürüten gemilerin de olduğu, Doğu Akdeniz ve Ege'de görevli unsurlarla video konferans yöntemi ile görüşen Akar, sahadaki duruma ilişkin bilgi aldı. Akar'ın talimatlarını görev grup komutanları, "Görevlerimiz etkinlikle devam ediyor, verilecek görevlere hazırız." ifadeleriyle yanıtladı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/milli-savunma-bakani-akar-gemilerimize-yapilacak-herhangi-bir-mudahale-karsiliksiz-kalmadi-kalmayacak/1942169


5-Çipras'tan Mısır'la MEB imzalayan Yunanistan hükümetine tepki
Yunanistan eski Başbakanı Aleksis Çipras, Yunanistan ile Mısır arasında yapılan anlaşmaya eleştirilerde bulundu. Çipras, "Bu anlaşma bizim argümanlarımızı zayıflattı. Bu anlaşmayla Türkiye’ye istediği şeyi verdik" diye konuştu.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/cipras-tan-misir-la-meb-imzalayan-yunanistan-hukumetine-tepki-215866


6-İran Dışişleri Bakanı Zarif: Beyrut açıklarındaki yabancı savaş gemileri Lübnanlıları tehdit ediyor
Lübnanlı yetkililere güvence veren Zarif, İran'ın Lübnan'a herhangi bir şeyi dayatmaya değil, yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Zarif, Lübnan açıklarındaki savaş gemilerinin normal olmadığını belirterek "Beyrut açıklarındaki savaş gemileri Lübnanlıları ve direnişi tehdit ediyor" diye konuştu. Beyrut'taki liman patlamasına değinen Zarif, bu faciaya ilişkin soruşturmanın Lübnan tarafından yapılması ve bunu Lübnan hükümetinin yürütmesi gerektiğini vurguladı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/iran-disisleri-bakani-zarif-beyrut-aciklarindaki-yabanci-savas-gemileri-lubnanlilari-tehdit-ediyor/1942557


7-Trump ve Macron Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri görüştü
Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Judd Deere, yaptığı yazılı açıklamada Trump ve Macron'un bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Deere, "İki lider, aynı zamanda Doğu Akdeniz'de iki NATO müttefiki Türkiye ve Yunanistan arasında artan tansiyondan duydukları endişeyi dile getirdi. Trump ve Macron, Yunanistan ve Türkiye'nin, farklılıkları çözmenin tek yolu olan diyaloğa bağlı kalmaları gerektiği konusunda mutabık kaldı." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/trump-ve-macron-dogu-akdenizdeki-gelismeleri-gorustu/1942546


8-İran Dışişleri Bakanı Zarif: Filistin, Arap ve İslam alemi bu anlaşmayı başarısızlığa uğratabilecek güçte
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada, görüşmede İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki normalleşme anlaşması ele alındı. Görüşmede Zarif, İran'ın Filistin halkının yanında olduğunu ve anlaşmanın kabul edilemez olduğunu belirtti. Zarif, "Kahramanca direnen Filistin halkının, Arap ve İslam aleminin bu anlaşmayı başarısızlığa uğratabilecek güçte olduğundan eminiz." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/iran-disisleri-bakani-zarif-filistin-arap-ve-islam-alemi-bu-anlasmayi-basarisizliga-ugratabilecek-gucte/1942431


9-Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaymakçı: AB ile ilişkimizi kararlılıkla sürdürmeliyiz
Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaymakçı, "Bir iki üye ülkenin dar bakışlı ulusal politikalarının AB tutumu olarak izlenmesi maalesef ilişkilerimizi kolaylaştırmıyor ama biz buna rağmen AB ile ilişkilerimizi kararlılıkla sürdürmek durumundayız." dedi. Kaymakçı, Türkiye'nin terörle mücadele konusunda AB ile arzu ettiği iş birliğini yakalayamadığını ifade ederek, "AB ile DAEŞ konusunda iş birliğini sağlayabilmiş olmamıza rağmen PKK ve FETÖ terör örgütlerine karşı istediğimiz ölçüde iş birliği sağlayamadık. Burada tabii iletişimi artırmamız gerekiyor. Terör herkesi etkileyen bir fenomen, dolayısıyla 'benim terörüm, senin terörün' olmaması gerekir." değerlendirmesini yaptı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakan-yardimcisi-kaymakci-ab-ile-iliskimizi-kararlilikla-surdurmeliyiz/1941746


10-Türkiye Filistin'i yalnız bırakmaz: BAE elçisi geri çekilecek
Libya ve Suriye’de Türkiye’yi hedef alan, FETÖ ve PKK’yı destekleyen, 15 Temmuz’a finans sağlayan Birleşik Arap Emirlikleri’nin son ihaneti Filistin’e karşı İsrail ile anlaşmak oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Filistin’i yedirmeyeceğini belirterek, “Abu Dabi yönetimiyle diplomatik ilişkileri askıya almak yahut büyükelçiyi geri çekme gibi bir adımımız olabilir” dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/turkiye-filistini-yalniz-birakmaz-bae-elcisi-geri-cekilecek-3553155


11-ABD aşiretlere bunu teklif etti: PKK gitsin Mısır-Suud ordusu gelsin
ABD, Suriye’de Türkiye’yi hedef alan çabalarını sürdürüyor. PKK/PYD’ye direnen aşiretlerle görüşüp, direnişe son vermelerini isteyen Amerikalılar ret cevabı alınca, “PKK/PYD çıkarsa bölgeye Suudi Arabistan ve Mısır’dan oluşan bir ordu gelsin” teklifinde bulundu. Al Akidet aşireti lideri İbrahim El Hevil, bu teklifi de reddederek “Sadece TSK gelirse kabul ederiz. Çünkü Türklerle bizim ortak tarihimiz var” cevabını verdi.
https://www.yenisafak.com/gundem/abd-sadece-turkiyeye-dusman-pkk-gitsin-misir-suud-ordusu-gelsin-3553157


12-PKK’lılar orman yakacaktı: Üç ilde eş zamanlı operasyon
İstanbul’da geçtiğimiz günlerde farklı noktalarda peş peşe yaşanan yangınların arkasından terör örgütü PKK çıktı. Polis, başarılı operasyonlarla darbe yiyen PKK’nın misilleme hazırlığında olduğunu belirleyince düğmeye bastı. 3 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda PKK’nın Suriye sorumlusu U.Y.A. ile birlikte 12 terörist yakalandı.
https://www.yenisafak.com/gundem/pkklilar-orman-yakacakti-uc-ilde-es-zamanli-operasyon-3553156


13-Yıl sonu enflasyon beklentisi arttı
TCMB, ağustos ayı beklenti anketi sonuçlarına göre, 2020 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde yüzde 10,22'den 10,82'ye yükseldi.
https://www.dunya.com/finans/haberler/yil-sonu-enflasyon-beklentisi-artti-haberi-477962


14-TİM Başkanı Gülle: Ülkemiz ihracatı normalin de üzerinde rakamlara ulaştı
TİM Başkanı İsmail Gülle, Türk ihracatçısının COVID-19 pandemisi nedeniyle yaşanan zorlu süreçten alnının akıyla çıkmayı başardığını vurgulayarak, "Ülkemiz ihracatı normalleşmekle kalmayıp normalin de üzerinde ihracat rakamlarına ulaştı. Haziranda bir önceki aya göre yüzde 35’in üzerinde artış gösteren ihracatımız, temmuz ayında hazirana göre yüzde 11,5’lik artışla bu başarısını sürdürdü." ifadelerini kullandı.
https://www.dunya.com/ekonomi/tim-baskani-gulle-ulkemiz-ihracati-normalin-de-uzerinde-rakamlara-ulasti-haberi-477978


15-Sanayi Üretimi Endeksi'ndeki artışta Türkiye, Avrupa'da ilk sırada
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin, sanayi üretimi endeksinde haziran ayındaki yüzde 17,6'lık artışla Avrupa'da ilk sırada yer aldığını bildirdi. Haziran ayı sanayi üretim endeksi verilerine ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulunan Albayrak, "Türkiye, sanayi üretimi endeksindeki yüzde 17,6'lık artışla haziran ayında Avrupa sıralamasında ilk sırada yer aldı. Öncü ekonomik göstergelerdeki güçlü toparlanma, büyüme rakamlarıyla ilgili karamsar beklenti içerisinde olanları inşallah bir kez daha hayal kırıklığına uğratacak." ifadelerini kullandı.
https://www.dunya.com/ekonomi/sanayi-uretimi-endeksindeki-artista-turkiye-avrupada-ilk-sirada-haberi-477929


16-Cari denge, haziran ayında 2,9 milyar dolar açık verdi
Cari işlemler hesabı, haziran ayında 2,9 milyar dolar açık verdi. Cari denge bir önceki ay olan mayısta 3,8 milyar dolar geçtiğimiz yılın aynı ayında ise 109 milyon dolar açık vermişti.
https://www.dunya.com/finans/haberler/cari-denge-haziran-ayinda-29-milyar-dolar-acik-verdi-haberi-477908


17-Yunanistan'ın Doğu Akdeniz mesaisi
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Viyana'da bir araya gelecek. Görüşme öncesi, ABD'li senatörlerden Pompeo'ya Türkiye karşıtı bir mektup gitti. Mektupta "Türkiye'ye yaptırım uygulansın" dendi. Öte yandan Doğu Akdeniz'deki gelişmeler, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi'nde ele alınacak.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/yunanistan-in-dogu-akdeniz-mesaisi-h266923.html


18-Yunan askerlerinden Türk köyünde provokasyon
Yunanistan'da, Türk azınlığın yoğun olarak yaşadığı Gökçepınar köyünde silahlı tatbikat yapan Yunan askeri birlikler köy halkında endişe ve korku yarattı. Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Delihüseyin, belediye ve köy halkının tatbikat konusunda bilgilendirilmediğine dikkati çekti. Köy sakinlerinin sabah saatlerinde karşılarında silahlı askerlerle karşılaşınca neye uğradıklarına şaşırdığını ifade etti.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/yunan-askerlerinden-turk-koyunde-provokasyon-h266918.html


19-Dünya bu anlaşmayı konuşuyor! Netanyahu üç Arap ülkesine teşekkür etti
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile işgalci İsrail rejimi arasında varılan anlaşma 21. yüzyılın en en kritik olaylarından biri olarak tarihteki yerini aldı. Söz konusu anlaşma ile birlikte BAE, Mısır ve Ürdün’ün ardından işgalci İsrail rejimi ile anlaşma imzalayan üçüncü Arap ülkesi oldu. BAE'nin işgalci siyonist İsrail rejimi ile vardığı normalleşme anlaşmasına Filistin cephesinden sert tepki geldi. Filistin yönetimi ve Hamas'tan yapılan açıklamalarda söz konusu anlaşmanın ihanet anlamına geldiği vurgulandı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5111422/dunya-bu-anlasmayi-konusuyor-netanyahu-uc-arap-ulkesine-tesekkur-etti


20-BMGK İran'a yönelik silah ambargosunu uzatmayı reddetti
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) İran'a yönelik silah ambargosunun uzatılmasına yönelik karar tasarısını reddettiğini bildirdi.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/bmgk-iran-a-yonelik-silah-ambargosunu-uzatmayi-reddetti-h266963.html


21-İşte Yunanistan'ın görmek istemediği 4 örnek karar
İNGİLTERE-FRANSA anlaşmazlığı
ROMANYA-UKRAYNA anlaşmazlığı
LİBYA-MALTA anlaşmazlığı
ERİTRE-YEMEN anlaşmazlığı
https://www.hurriyet.com.tr/galeri-son-dakika-haberi-iste-yunanistanin-gormek-istemedigi-4-ornek-karar-41587744/6

 

22-Almanya'dan Fransa'ya gözdağı: Bu adımı not ettik
Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Türkiye arasındaki gerilimin artmasından endişe edildiğini ifade ederek, yeni ortaya çıkabilecek gerilimlerden de kaçınılması çağrısında bulundu. Seibert, Fransa’nın Doğu Akdeniz’e savaş gemisi göndermesine ilişkin gelen soruya verdiği yanıtta, “Fransa’nın bu adımını not ettik. Gerilimin daha da tırmanmaması için ne gerekiyorsa yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Bölgeye savaş gemisi gönderilmesinin gerilimi tırmandırmaya yol açtığına ilişkin bir soruya ise Seibert, “Ekleyecek başka bir şeyim yok” yanıtını verdi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/almanyadan-fransaya-gozdagi-bu-adimi-not-ettik-41587570