Türkiye gündemi haber özetleri - 14 Ekim 2020 Çarşamba

14 EKİM 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ

 


1) PKK – HDP’nin “Kürtçe oyun yasaklanıyor” yalanına karşı Vali’den açıklama
Vatan Partisi’nin yaptığı açıklama sonrası İBB’nin sahnelerini açtığı PKK’nın tiyatro yapılanmasının oyunu kaymakamlıkça yasaklandı. İstanbul Valisi Yerlikaya "Gaziosmanpaşa Kaymakamlığımız “Beru” tiyatro oyununu Kürtçe dilde olduğu için değil, PKK propagandası içermesi nedeniyle yasaklamıştır." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/istanbul-valisi-yerlikaya-beru-tiyatro-oyunu-pkk-propagandasi-nedeniyle-yasaklanmistir/2005357

 

2) İbrahim Kalın: “MİNSK yerine 4’lü grupla çözelim”
Kalın bir televizyon kanalına, “Biz işgalin sona erdirilmesini konuşmayacaksak, Minsk Grubu bir eylem planı ortaya koymayacaksa bu krizi çözmek mümkün olmayacak. Minsk Grubu 30 yıldır bir çözüm üretemediyse biz bir 30 yıl daha mı bekleyeceğiz? O zaman başka mekanizmaları devreye sokalım. Sayın Aliyev'in dediği ‘Rusya madem Ermenistan'ın tarafında, Türkiye'de Azerbaycan'ın tarafında biz dörtlü olarak bu meseleyi çözmek için oturup konuşalım.' Türkiye olarak biz buna ‘hayır' demeyiz” şeklinde konuştu.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/kalin-turkiye-santaja-baskiya-boyun-egmez

3) İran: “Çatışmanın bütün tarafları alınacak kararda bulunmalı ve rol oynamalı”
İran Hükümet Sözcüsü Rabii, 'Komşularımızı uluslararası hukuk ve toprak bütünlüğüne saygı temelinde ciddi müzakerelere davet ediyor ve ateşkes ile diplomasi ve barışı ihlal eden adımları atmaktan uzak durmaya davet ediyoruz. Karabağ konusunda herhangi bir karar alınırsa, çatışmanın bütün tarafları kesinlikle bu kararda bulunmalı ve rol oynamalıdır' ' diye konuştu.
https://parstoday.com/tr/news/iran-i154665-rebii_b%C3%B6lgeye_hi%C3%A7bir_ter%C3%B6ristin_aya%C4%9F%C4%B1_a%C3%A7%C4%B1lmamal%C4%B1

4) Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT Minsk grubu Ermenistan ve Azerbaycan Cumhuriyeti’nden ateşkese uymalarını istedi.
https://parstoday.com/tr/news/world-i154670-minsk_grubu_karaba%C4%9F'da_ate%C5%9Fkes_istedi

5) Dünya Ehl-i Beyt Kurultayı'ndan Ermenistan'ın Gence'ye saldırısına kınama
https://parstoday.com/tr/news/middle_east-i154650-d%C3%BCnya_ehl_i_beyt_kurultay%C4%B1'ndan_ermenistan'%C4%B1n_gence'ye_sald%C4%B1r%C4%B1s%C4%B1na_k%C4%B1nama

6) Fransa, Minsk Grubu'ndan çıkarılmalı
Türkiye Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV) Başkanı ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Aygün Attar, Ermenistan-Azerbaycan savaşında tarafsızlığını kaybeden Fransa'nın Minsk Grubu Eş Başkanlığı'nın düşürülmesi için BM nezdinde girişimde bulunacaklarını söyledi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/fransa-minsk-grubu-ndan-cikarilmali-220637

 

7) Azerbaycan, Ermenistan'ın balistik füze sistemlerini imha etti
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/azerbaycan-ermenistan-in-balistik-fuze-sistemlerini-imha-etti

8) Ermeni askerleri topluca firar ediyor
Ateşkesi hiçe sayarak sivil katliamı yapan Ermenistan ordusu, Azerbaycan güçleri karşısında büyük kayıplar veriyor. Ermenistan askerleri arasında toplu firarların gözlemlendiği belirtildi.
https://www.milliyet.com.tr/dunya/ermeni-askerleri-topluca-firar-ediyor-6329440

 

9) ABD'li siyasi analist Andrew Korybko, soykırımı yapanın Azerbaycan değil Ermenistan olduğunu belirtti.
Rus-Amerikalı siyasi analist ve gazeteci Andrew Korybko, “Bu saldırılar daha fazla trajedi ve acıya neden olmadan durdurulmalı. Bu sinsi devlet, bir milyondan fazla insanı etnik temizliğe maruz bıraktı, özellikle Hocalı soykırımı sırasında hayatlarını mahvetti ve kurbanlarını kendi topraklarından kovdu” dedi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5598885/abdli-analist-soykirimi-yapan-ermenistandir

 

10) Çavuşoğlu İsveçli mevkidaşına had bildirdi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, toplantı sırasında İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin 'Türkiye'yi Suriye'den çekilmesi konusunda uyarıyoruz' şeklindeki sözlerine sert tepki gösterdi. Bakan Çavuşoğlu, 'Siz hangi yetkiyle Türkiye'nin Suriye'den çekilmesini istiyorsunuz?' ifadelerini kullandı.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-cavusoglu-isvecli-mevkidasiyla-sorulari-yanitladi-flas-sozler-41635137

11) İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien ile telefonda görüştü. Görüşme sonrası yapılan açıklamada “ABD'nin Doğu Akdeniz konusunda adil ve tarafsız bir tutum sergilemesi beklentisi de yinelendi.” ifadeleri kullanıldı.
https://www.tccb.gov.tr/cumhurbaskanligi-sozculugunden/1695/122336/cumhurbaskanligi-sozcusu-buyukelci-ibrahim-kalin-in-abd-ulusal-guvenlik-danismani-robert-c-o-brien-ile-gerceklestirdigi-telefon-gorusmesine-iliskin-basin-aciklamasi

12) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus’a yanıt verdi.
‘'Doğu Akdeniz'de Yunan/Rum ikilisinin maksimalist deniz yetki alanı iddialarını temsil eden Sevilla Haritası'nın hukuki geçerliliğinin olmadığını açıklayan ABD'nin, Oruç Reis'in Türkiye'nin kıta sahanlığında sürdürdüğü sismik araştırma faaliyetlerini eleştirmesi ciddi bir tutarsızlıktır. Bu tutarsızlık, bazı AB ülkelerinin açıklamalarında da gözlemlenmektedir.’’
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/turkiyeden-abdye-dogu-akdeniz-yaniti-6079580/

13) Yerel mahkemenin, AYM’nin Enis Berberoğlu kararını tanımaması sonrası AYM üyesi Engin Yıldırım'dan dikkat çeken bir paylaşım geldi.
AYM binasının fotoğrafını paylaşan Yıldırım “Işıklar yanıyor” yazdı. Bu ifadelerin “darbe çağrışımı yapıyor” şeklinde yorumlanması sonrası Yıldırım yeni bir açıklama yaptı ve "Işıklar yanıyor derken hukukun ışığını kastettim, başka ışıkları değil" ifadelerini kullandı.
Yıldırım daha önce de Süleyman Soylu'nun AYM'yi hedef alması üzerine bisikletli paylaşımda bulunmuştu.
https://halktv.com.tr/yerel-mahkeme-karari-sonrasi-aym-uyesinden-fotograf-isiklar-yaniyor-436774h


14) AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Anayasa Mahkemesi (AYM) Üyesi Engin Yıldırım'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma tepki gösterdi.
"Bir AYM üyesinin anayasal düzeni tehdit etmesi hukuksuzluktur… Cunta ağzıyla konuşanların anayasal düzenimizi hedef almasına müsaade etmeyeceğiz. Darbeci zihniyetin kurumlarımızda olmasına tahammül edemeyiz."
https://www.criturk.com/haber/gundem/demokrasimiz-her-turlu-tehditten-daha-gucludur-171068

 

15) Diyarbakır anneleri bir evlada daha kavuşmanın sevincini yaşıyor
Diyarbakır'da dağa kaçırılan çocukları için HDP İl Başkanlığı önünde evlat nöbetine katılan Coşkun ailesinin 6 yıl önce dağa götürülen oğulları İbrahim'e kavuşması oturma eylemi yapan ailelere umut oldu.
https://www.aa.com.tr/tr/diyarbakir-annelerinin-evlat-nobeti/diyarbakir-anneleri-bir-evlada-daha-kavusmanin-sevincini-yasiyor/2004959


16) OECD’de birinci dünyada ikinciyiz
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak açıklanan sanayi üretim verilerine ilişkin, ağustos ayında yıllık yüzde 10,4 artışla Türkiye’nin OECD’de birinci, dünyada Singapur’dan sonra ikinci sırada olduğunu söyledi.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/oecdde-birinci-dunyada-ikinciyiz-3570801

17) Ünlü yatırımcı Dalio: “Zaman ABD’nin değil Çin’in lehine işliyor”
Dünyanın en büyük yatırım fonu olan Bridgewater'ın patronu Ray Dalio, ABD ile güç mücadelesinde zamanın Çin'in lehine işlediğini, Çin yuanının da önümüzdeki dönemde uluslararası alanda daha fazla kullanılarak doların konumunu tehdit edebileceğini söyledi
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/unlu-yatirimci-dalio-zaman-abdnin-degil-cinin-lehine-isliyor-6078863/

18) Sanayi üretimi yükseldi
Sanayi üretimi 2020 Ağustos döneminde yıllık yüzde 10.4 arttı. Aylık artış ise yüzde 3.4 oldu
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/sanayi-uretimi-yukseldi-6078495/

19) Yerli üretimin ve teknolojik kabiliyetlerin geliştirilmesini sağlamak üzere Sanayileşme İcra Komitesi kuruluyor.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre, komite; Cumhurbaşkanı'nın görevlendireceği Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, Ticaret Bakanı ile Strateji ve Bütçe Başkanından oluşacak.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5600545/sanayilesme-icra-komitesi-kuruluyor

20) Karadeniz'de sondaj çalışmaları yürütecek Kanuni gemisi Mersin'den hareket etti.
https://www.dunya.com/gundem/kanuni-gemisi-mersinden-hareket-etti-haberi-485157

21) Libyalı taraflar Mısır'daki anayasal istişare toplantılarına devam edecek
Libya Devlet Yüksek Konseyi ile Halife Hafter'in siyasi müttefiki Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'ni temsil eden heyetler, Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirdikleri anayasal istişare toplantılarını sürdürme kararı aldı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libyali-taraflar-misirdaki-anayasal-istisare-toplantilarina-devam-edecek/2005475

 

22) Ceenbekov’dan Caparov’un başbakanlığına veto
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Meclisin, cumhurbaşkanlığı seçimlerini protesto edenlerce cezaevinden çıkarılarak başbakanlık koltuğuna oturtulan eski milletvekili Sadır Caparov’un hükümet yapısı ve programının onaylanması için kendisine gönderdiği kararnameyi veto etti.
https://www.milliyet.com.tr/dunya/ceenbekovdan-caparovun-basbakanligina-veto-6329429

 

23) Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Türkiye'nin ihracatta, sanayide, üretimde ve ekonominin her alanında yeni bir döneme girdiğini söyledi. 

Twitter hesabından açıklama yapan Albayrak, "YEP hedeflerimiz kapsamında ihracatta, sanayide, üretimde ve ekonominin her alanında yeni bir döneme giriyoruz. Ekim ayında 13 günde ihracatın ithalatı karşılama oranı %92,1'e çıkarken altın hariç bu rakam %101,8. Güçlü bir ekonomi için bu oranları daha da yukarı taşıyacağız" ifadelerini kullandı.

 

24) Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin grup toplantısında konuştu.

MİNSK ÜÇLÜSÜNE TEPKİ

MİNSK Üçlüsünün hâlâ oyalama taktikleriyle bu işi geçiştirdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğer dünyada insan hakları, demokrasi varsa ve siz de 30 yıldır bu MİNSK Üçlüsünün içinde bu sorunu çözmekle görevliyseniz yapmanız gereken nedir? Oyalama değil, bir an önce görüşmeleri bitirip, bu toprakları sahiplerine terk etmektir, vermektir. Bir müzakere 30 yıl sürer mi? 30 yıldır oyalama” değerlendirmesinde bulundu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’deki mücahitlerin Azerbaycan’a gönderildiği iddialarına da “Bizim böyle bir derdimiz yok.  Biz, Azeri kardeşlerimize her türlü desteği vermeye varız, yine vereceğiz. MİNSK Üçlüsünün içerisinde olanların verdiği desteği niye konuşmuyorsunuz? Rusya'dan bu kadar silahlar geliyor. Aynı şekilde Fransa'dan bu kadar silahlar geliyor. Bunları niye konuşmuyorsunuz? Bunca besleme karşısında sessiz kalıyorsunuz. Gelip, Azerbaycan'a diyorsunuz ki; 'Suriye'den mücahitleri oraya gönderiniz'. Onların kendi topraklarında işi var, oraya gitmezler” şeklinde cevap verdi

 

TTB'NİN TERÖR ÖRGÜTÜ BAĞLANTISI

“Terör örgütünden birini getirip Türk Tabipler Birliği'nin başına koyuyorlar. Ne zamandan beri terörle iç içe olanlar Tabipler Birliği gibi önemli bir kuruluşun başına geçebiliyor? Bunun adı, demokratik bir yaklaşım değildir. Bunun adı, terör örgütlerinin sivil toplum kuruluşlarına âdeta el koyması hadisesidir”

 

TTB'YLE İLGİLİ DÜZENLEME MESAJI

Her şeyden önce bu meslek kuruluşlarının yönetimleri, söz konusu meslek mensuplarının tamamını temsil etmekten çok uzaktır. Çoklu Baro Sisteminde yapıldığı gibi aynı çalışmayı Türk Tabipler Birliği ve diğer meslek odalarında da yapmak durumundayız. Cumhur İttifakı olarak da bu konuyla ilgili çalışmayı başarılı bir şekilde sürdüreceğimize inanıyorum.  

 

YUNANİSTAN VE GKRY'YE HAK ETTİĞİ CEVAP

Avrupa Birliği ve NATO platformlarında yürütülen görüşmelerdeki sözlerini tutmayan Yunanistan'a ve Kıbrıs Rum kesimine hak ettikleri cevapları sahada vermeyi sürdüreceğiz. Ülkemizin sondaj filosuna kattığımız son gemi olan Kanuni, bakım çalışmalarının bitmesinin ardından, Karadeniz'deki görevi için yola çıktı. Önce İstanbul'a, ardından Zonguldak'a uğrayarak belirlenen sondaj sahasına ulaşacak Kanuni gemimizin faaliyetlerinden de müjdeli haberler bekliyoruz.”

 

BAHÇELİ'NİN AYM ÖNERİSİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, AYM'nin yapısında bir değişikliğin söz konusu olması gerektiğini belirttiği hatırlatılarak, “Gelecek dönemde buna ilişkin bir çalışma görebilecek miyiz?” sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah” karşılığını verdi. 

 

25) Erdoğan: "Cumartesi günü yeni doğalgaz rezervini açıklayacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin keşfettiği 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi haberinin milleti âdeta sevince boğduğunu belirterek, “Bu gemimizin hâlen süren sondaj çalışmalarından yeni müjdeler geliyor. İnşallah Cumartesi günü Fatih sondaj gemimize giderek, hem çalışmaları bizzat yerinde görecek hem de yeni rezerv miktarını açıklayacağız” müjdesini verdi.