Türkiye gündemi haber özetleri - 14 Ağustos 2020 Cuma

14 Ağustos 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ



1-Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Oruç Reis'imize saldıracak olursanız bunun bedelini ağır ödersiniz' dedik ve ilk cevabı aldılar
Birilerinin Gezi olaylarıyla sokakları işgale, 17/25 Aralık emniyet-yargı darbesiyle milli iradeyi gasbetmeye, çukur eylemleriyle mahalleleri bölmeye çalıştıklarını hatırlatan Erdoğan, şunları ifade etti:"PKK'sından DEAŞ'ına kadar tüm terör örgütlerini en azgın şekilde üzerimize saldılar. Bunlar da yetmeyince 15 Temmuz'da darbe girişimine kalkıştılar. Kuzey Irak'ta, Suriye'de, Libya'da, Doğu Akdeniz'de yürüttüğümüz harekatlarla, bu saldırılara karşı cevabımızı anladıkları dilden verdik. Bugün de verdik ve kendilerine 'Bak bizim Oruç Reis'imize sakın saldırmayın, eğer Oruç Reis'imize saldıracak olursanız bunun bedelini ağır ödersiniz.' dedik ve bugün ilk cevabı aldılar. Her saldırının görünmeyen hançeri olan ekonomiyi, kur, faiz, enflasyon üçgeninde daha güçlü bir şekilde devreye soktular. Bu konuda da gereken tedbirleri alarak ekonomimizi güçlendirdik."
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-oruc-reisimize-saldiracak-olursaniz-bunun-bedelini-agir-odersiniz-dedik-ve-ilk-cevabi-aldilar/1940761

2-Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan 'İsrail-BAE anlaşması'na tepki
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında varılan anlaşmaya tepki göstererek, tarihin Filistin halkına ve davasına ihanet edenlerin hüsranını yazacağını belirtti.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/cumhurbaskanligi-sozcusu-kalindan-israil-bae-anlasmasina-tepki/1941173

3-Rusya Dışişleri Bakanlığı: Libya konusunda Türkiye ile müzakereler ağustos, eylül aylarında yapılacak
Libya krizine değinen Zaharova, bu meselenin siyasi yollarla çözülmesiyle ilgili taraflarla temas halinde olduklarını aktardı. Zaharova, "Berlin Konferansı kararları ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2510 sayılı kararı, Libya'da kolektif eylemler için temel olmalı." diyerek Libya meselesini Türkiye ile düzenli yapılan çalışma kontakları esnasında ele aldıklarını kaydetti. Libya meselesi üzerine "Türk-Rus Yüksek Düzeyli İstişareler"in Ankara'da 21-22 Temmuz'da yapıldığını hatırlatan Zaharova, "İlgili Rus ve Türk kurumları arasında Libya konusunda bir sonraki müzakerelerin başkent Moskova'da ağustos, eylül aylarında taraflar için uygun tarihte yapılması bekleniyor." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/rusya-disisleri-bakanligi-libya-konusunda-turkiye-ile-muzakereler-agustos-eylul-aylarinda-yapilacak/1941121


4-Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Avrupalı mevkidaşlarına 'Doğu Akdeniz' mektubu
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AB Dışişleri bakanları ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell'e, Doğu Akdeniz'deki güncel gelişmeleri ve Türkiye'nin tutumunu anlatan mektuplar gönderdi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakani-cavusoglundan-avrupali-mevkidaslarina-dogu-akdeniz-mektubu/1941145


5-Cumhurbaşkanı Erdoğan AB Konseyi Başkanı Michel ile görüştü
Erdoğan, Michel ile görüşmesinde, Doğu Akdeniz’de bütün ülkelerin hakkını koruyan ve herkesin kazanacağı bir formülden yana olduklarını belirterek, yok sayma girişimlerine karşı Türkiye'nin haklarını korumaya devam edeceklerini vurguladı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-ab-konseyi-baskani-michel-ile-gorustu/1940785


6-Erdoğan'dan Dilipak'a sert tepki
AK Parti'nin kadınları için, öbür tarafta AKP'nin papatyaları gibi yakıştırmalarla, yeşil sermaye gibi yaklaşımlarla, ben ağzıma almaktan edep ediyoruz, küfri bir ifadeyi kullanmak suretiyle, bu tür yakıştırmalarının içine giren köşe yazarları noktasında da, tüm kadın kollarım adına ve tüm kadınlar adına kendilerini kınıyorum" ifadeleriyle tepki gösterdi. Kadınlar için çok sayıda adım attılarını söyleyen Erdoğan, "Biz aile kurumunu zayıflatacak hiçbir işin içinde yer almayız. Aile hassasiyetimizi kimsenin tartısına sunacak da değiliz" açıklamasında bulundu.

Erdoğan, İstanbul Sözleşmesi tartışmaları için "Tercüme metinler yerine kendi çerçevemizi kendimiz belirlemeliyiz. 'Kopenhag kriterleri yerine Ankara kriterleri' der, yolumuza devam ederiz." Dedi
https://www.ulusal.com.tr/gundem/erdogandan-dilipaka-sert-tepki-h266879.html


7-Lübnanlı uzmanlardan Türkiye'nin desteğine övgü, Macron'un Beyrut ziyaretindeki tavrına eleştiri
Lübnan Müstakbel Hareketi'nden eski Milletvekili Halid Dahir, Macron'un Lübnan Cumhurbaşkan Avn ve Lübnan'a tepeden baktığını, hatta kendilerine gereken saygıyı duymadığı için Avn ve mevcut yönetime hakaret ettiğini söyleyen Dahir, şöyle devam etti: "Türkiye ise Lübnan'a, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile birlikte herkesten önce arama kurtarma ve yardım kuruluşlarını gönderdi. Lübnan'da gıda stoklarının tükenmeye doğru gittiğinden bir gemi buğday yardımında bulunuyor."
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/lubnanli-uzmanlardan-turkiyenin-destegine-ovgu-macronun-beyrut-ziyaretindeki-tavrina-elestiri/1940540


8-Cumhurbaşkanı Erdoğan 16 üniversiteye rektör ataması yaptı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazate’de yayımlanan Atama Kararlarına göre 16 üniversiteye rektör ataması gerçekleştirildi.
https://www.yenisafak.com/gundem/son-dakika-haberleri-cumhurbaskani-erdogan-16-universiteye-rektor-atamasi-yapti-3553023


9-Gerilimi tırmandıracak hamle: ABD İran petrolünü taşıyan 4 gemiye el koydu
Wall Street Journal'ın, ABD'li üst düzey yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD savcıları geçen ay İran'ın Venezuela'ya petrol gönderdiği 4 tankere el koymak için dava açtı. Luna, Pandi, Bering ve Bella adlı 4 gemiye, yakın zamanda açık denizde el konulduğu ve gemilerin Teksas eyaletine bağlı Houston limanına getirilmek üzere yolda olduğu kaydedildi.
https://www.yenisafak.com/dunya/abd-iran-petrolu-tasiyan-4-tanker-gemiye-el-koydu-3553028


10-PKK’lıları hâlâ ABD eğitiyor
Barış Pınarı Harekatı sürecinde PKK/YPG’nin basın biriminde çalışan M.D. teslim olup itiraflarda bulundu. M.D. ABD’nin YPG’li teröristleri eğittiğini ve yiyecek, giyecek, sağlık ile silah ihtiyacını da karşıladığını söyledi.
https://www.yenisafak.com/gundem/terorist-itirafci-oldu-pkklilari-hl-abd-egitiyor-3553008


11-Libya’yla inşaatta anlaşma sağlandı: 16 milyarlık altyapı işi Türkler’in
Türkiye ve Libya arasında yarım kalan müteahhitlik projelerinin devamını sağlamak amacıyla mutabakat zaptı imzalandı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Libya’daki hacmimiz 28,6 milyar dolara ulaştı” dedi. Libya Planlama Bakanı Taher Jehaimi ise, "Türk firmalarına güveniyoruz, bel bağlıyoruz diyebilirim. 184 proje başlatacağız. Projelerin toplam parasal değeri 16 milyar dolar" şeklinde konuştu.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/libyayla-insaatta-anlasma-saglandi-16-milyarlik-altyapi-isi-turklerin-3552999


12-Vatandaşların döviz hesapları 220 milyar $'a dayandı
Vatandaşların döviz talebi, geçtiğimiz hafta bir önceki haftaya göre 6 milyar 586 milyon dolarlık artışla 220 milyar dolara dayandı ve rekor seviyesini güncelledi.
https://www.dunya.com/finans/haberler/vatandaslarin-doviz-hesaplari-220-milyar-a-dayandi-haberi-477834


13-Döviz rezervinde düşüş hız kesti
Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervi geçtiğimiz hafta itibarıyla bir önceki haftaya göre, 79 milyon dolar gerileyerek 46 milyar 594 milyon dolara geldi. Döviz rezervleri bir önceki hafta 4,3 milyar dolar erimişti.
https://www.dunya.com/finans/haberler/doviz-rezervinde-dusus-hiz-kesti-haberi-477829


14-ABD Irak ve Suriye’deki asker sayısını azaltıyor
ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Kenneth McKenzie, Irak’ta 5 bin 200 olan asker sayılarını 3 bin 500’e düşürmeyi planladıklarını belirtirken, Suriye’deki askeri varlıklarının da kalıcı olmadığını kaydetti
https://www.aydinlik.com.tr/haber/abd-irak-ve-suriye-deki-asker-sayisini-azaltiyor-215810


15-Zaharova: Rus-Türk ortak devriyeleri askıya alındı
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, İdlib'de M4 karayolunda yapılan Rus-Türk ortak devriyelerinin bölgedeki militanların devam eden provokasyonları nedeniyle askıya alındığını söyledi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/zaharova-rus-turk-ortak-devriyeleri-askiya-alindi-215781


16-Pentagon: Doğu Akdeniz’de Yunanistan-Fransa ortak tatbikatından endişeliyiz
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Hoffman, Yunanistan ve Fransa deniz kuvvetlerinin Akdeniz’in doğusunda ortak tatbikat düzenlemesinden endişe duyduklarını belirtti.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/pentagon-dogu-akdenizde-yunanistan-fransa-ortak-tatbikatindan-endiseliyiz-h266891.html


17-Yunan Bakan soluğu İsrail'de aldı
Doğu Akdeniz'de yükselen tansiyona Fransa da dahil oldu. Libya konusu üzerinden Türkiye'yi hedef alan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Doğu Akdeniz'e iki savaş jeti ve fırkateyn gönderdi. Ardından Fransa ve Yunan orduları Girit açıklarında ortak tatbikat icra etti. Cuma günü ABD Dışişleri Bakanı ile görüşecek olan Yunan Dışişleri Bakanı Dendias ise, soluğu önce İsrail'de aldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu ile bir araya geldi.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/yunan-bakan-solugu-israil-de-aldi-h266872.html


18-Bahçeli'den, Irak ve PKK'nın yakınlığına tepki
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Irak hükümetinin terör örgütüyle arasına kalın duvarlar inşa etmesi, Türkiye’nin güvenlik hassasiyetlerine saygı göstermesi şarttır." açıklamasında bulundu.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/bahceli-den-irak-ve-pkk-nin-yakinligina-tepki-h266865.html


19-CHP karıştı! Muharrem İnce bombaladı CHP’den ilk yanıt geldi
Muharrem İnce'nin açıklamaları sonrası CHP'den yapılan açıklamada; "Cumhuriyet Halk Partisi'nin aday belirleme ölçüsü, kimin kime yakın olduğu değil kazanma potansiyelidir. CHP seçim sandıklarına bütün seçim dönemlerinden daha fazla sahip çıkmıştır." ifadelerine yer verildi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/13/chp-karisti-muharrem-ince-bombaladi-chpden-ilk-yanit-geldi


20-Hulusi Akar ve komutanlar İlham Aliyev ile görüştü
Bakan Akar ve komutanlar, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Aliyev, kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye ve Azerbaycan'ın gerçekleştirdiği ortak tatbikatın iki ülke arasındaki birlik ve kardeşliği bir kez daha gösterdiğini ifade etti. İki ülkenin her yıl 10'un üzerinde ortak tatbikat gerçekleştirdiğine dikkati çeken Aliyev, "Tatbikatların bazı ülkelerde endişe konusu olduğunu görüyoruz ama bunun için bir sebep yok. Bu, Türkiye-Azerbaycan birlik ve kardeşliğinin bir başka tezahürüdür" dedi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/14/hulusi-akar-ve-komutanlar-ilham-aliyev-ile-gorustu