Türkiye gündemi haber özetleri - 13 Temmuz 2020 Pazartesi

13 TEMMUZ 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ

 


1) Azerbaycan-Ermenistan sınırında çıkan çatışmada, Azerbaycan ordusundan 3 askerin şehit olduğu, 4 askerin ise yaralandığı bildirildi.
Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ermenistan ordusunun sınırın Tovuz bölgesinde Azerbaycan mevzilerine top atışları da kullanarak gerçekleştirmek istediği saldırı girişiminin önlendiği belirtildi. Azerbaycan ordusunun karşılık verdiği, Ermenistan askerlerinin kayıp vererek geri çekildiği kaydedilen açıklamada, çatışmada, Azerbaycan ordusundan 3 askerin şehit olduğu, 4 askerin de yaralandığı bildirildi.

 

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/azerbaycan-ermenistan-sinirinda-catisma-cikti/1907905



2) Dışişleri Bakanlığı, Ermeni silahlı unsurlarının Azerbaycan'ın Tovuz bölgesine gerçekleştirdiği saldırıyı şiddetle kınadığını açıkladı.

 

https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/07/12/disisleri-bakanligindan-azerbaycan-aciklamasi



3) “Planı boşa çıkardık” diyen Erdoğan’dan Doğu Akdeniz’de ülkelere işbirliği teklifi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SETA Vakfı Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran’ın sorularını yanıtladı: “Aralarında komşularımızın da olduğu bazı ülkeler, Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de etkisizleştirmek için hatalı bir sürecin içine girdiler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye’nin Akdeniz’deki haklarını gasp etmek istediler. Defalarca bunun yanlış olduğunu, hukuka uygun olmadığını söyledik. Türkiye’nin hak ve hukukunu koruma noktasında kararlı olduğunu ifade ettik. Hedefleri, Akdeniz’e en uzun kıyıya sahip olan ülkemizi sadece oltayla balık tutacak bir kıyı şeridine mahkum etmekti. Ama attığımız adımlarla bu planı boşa çıkardık. İki sondaj gemimizi göndererek, ülkemize ait alanlarda sismik araştırmalar yapmaya başladık. Açık ve net söylüyorum; biz tarih boyunca farklı medeniyetlere beşiklik etmiş Akdeniz’de gerilim istemiyoruz. Bilakis burada var olduğu düşünülen hidrokarbon kaynaklarının tüm bölge için bir fırsat teşkil ettiğine inanıyoruz. İş birliğini ve adil bir paylaşımı esas alan her türlü teklife kapımız açıktır. Bu prensipler temelinde herkesle çalışmaya hazırız.”

 

https://www.aydinlik.com.tr/haber/erdogan-dan-dogu-akdeniz-mesaji-212957



4) Doğu Akdeniz'de Türkiye’ye karşı Fransa, İtalya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin 4'lü koalisyon çabası
Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki varlığı 4 ülkeyi harekete geçirdi. Başta Yunanistan olmak üzere Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Fransa ve aralarında İtalya'nın da olduğu ülkelerin oluşturacağı 4'lü koalisyonla; limanların kullanımı kolaylaşacak, ortak tatbikatlar yapılacak. Ülkelere ait şirketlerin Doğu Akdeniz'de yapacağı doğalgaz aramalarında güvenliği sağlanacak. Rum medyası, 4'lü koalisyon kurma çalışmasına İsrail'in destek verdiğini ifade etti.

 

https://www.aydinlik.com.tr/haber/dogu-akdeniz-de-turkiye-ye-karsi-4-lu-ittifak-212962



5) AB’de kritik görüşme bugün
Fransa’nın çağrısı üzerine 27 ülke dışişleri bakanlarını bir araya getirecek olan toplantıda, Türkiye ile AB’yi karşı karşıya getiren Doğu Akdeniz bunalımının yanı sıra Suriye ve Libya’da bazı üye ülkelerle Ankara arasında yaşanan gerginlikler de masaya yatırılacak.

 

https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-kritik-gorusmeye-saatler-kaldi-ana-gundem-turkiye-5927437/



6) Artvin'de sel felaketi: Bir kişi öldü, üç kişi kayıp
Artvin Valisi Yılmaz Duruk dün akşam Yusufeli ilçesinde meydana gelen sel felaketinde bir kişinin hayatını kaybettiğini üç kişinin de kaybolduğunu bildirdi.

 

https://www.milligazete.com.tr/haber/4999932/artvinde-sel-felaketi-bir-kisi-oldu-uc-kisi-kayip



7) Libya ordusu, gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'den kurtarılan bölgelerde "güvenliği sağlayacak" ve silahlı grupların eylemlerine son verecek "Ortak Güç" isimli yeni bir emniyet birimi kurulmasına karar verdi.

 

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-ordusu-ulkenin-batisinda-guvenligi-saglayacak-yeni-bir-guvenlik-birimi-kuracak/1908196



8) Libya Ulusal Petrol Kurumu petrol üretim kesintisi için BAE'yi suçladı
Libya'da petrolün çıkartılması, işlenmesi, dağıtımı ve ihracatında tek yetkili yapı Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC), Halife Hafter'in, belirli şartlar karşılanmazsa petrol üretiminin kesintiye uğrayacağına yönelik beyanı üzerine yaptığı açıklamada, "kurumun anlaşmalardan doğacak sorumluluklarını sınırlandırmak üzere ülke genelinde petrol ihracatına mücbir sebep uygulamak zorunda kaldığını" yani üretimin durduğunu duyurdu.

 

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-ulusal-petrol-kurumu-petrol-uretim-kesintisi-icin-baeyi-sucladi-/1908125

 

 

9) ABD'nin Trablus Büyükelçiliği, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter tarafından petrol üretiminin durdurulacağına yönelik yapılan açıklamalardan "rahatsızlık duyduğunu" açıkladı.

 

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-libya-petrol-kurumunun-gorevinin-hafter-tarafindan-engellemesinden-rahatsizlik-duydugunu-acikladi-/1908085



10) YAŞ öncesi FETÖ kumpasları: Kendine düşman gördükleri subayları itibarsızlaştırmak için iftiralara başvuruyorlar
15 Temmuz darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle TSK’daki varlığı büyük darbe gören FETÖ, geride kalan kriptolarıyla eski günlerini yeniden dizayn etmenin hesabı içine girdi. FETÖ, yaklaşan YAŞ öncesi 15 Temmuz gecesi direnen subayları hedef almaya başladı.Örgüt, kendinden olmayanlara sahte hesaplar üzerinden iftiralar atıyor, bu isimler hakkında isimsiz ihbar mektupları ve ispiyonculukla disiplin soruşturmaları açtırmak istiyor. İtibar suikastı işleri, FETÖ’cü olduğu bilinmesine rağmen kayrılan çok yakınlarındaki astsubaylara yaptırılıyor.

 

https://www.yenisafak.com/gundem/yas-oncesi-feto-kumpaslari-kendine-dusman-gordukleri-subaylari-itibarsizlastirmak-icin-iftiralara-basvuruyorlar-3549010

 

 

11) İran, ocak ayında Ukrayna Hava Yollarına ait yolcu uçağının Devrim Muhafızları tarafından 2 füzeyle vurularak düşürülmesinin "görevi ihmal ve iletişim sorunu kaynaklı" insan hatasından kaynaklandığını duyurdu.

 

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/irandan-ukrayna-yolcu-ucaginin-dusurulmesiyle-ilgili-insan-hatasi-aciklamasi-/1907827

 

 

12) Terör örgütü yapmadığı saldırıları üstlenmeyi artırdı
Güvenlik güçlerinin operasyonlarıyla eylem yapamaz hale gelen terör örgütü PKK/KCK, ülke genelindeki ihmal, tedbirsizlik ve doğal yollarla meydana gelen olayları bile üstlenmeye başladı. Güvenlik güçlerinin operasyonlarıyla eylem yapamaz hale gelen terör örgütü PKK/KCK'nın bu yıl üstlendiği 420 olayın 214'ünün hiç gerçekleşmediği, 181 olayın ise doğal afet veya insan ihmali sonucu meydana geldiği ortaya çıktı.

 

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/teror-orgutu-pkk-kcknin-eylem-yalani-curutuldu/1907758



13) Fabrika ve sokaklarda "Kıdem Tazminatıma Dokunma" bildirileri dağıtıldı
Türk-İş kıdem tazminatında geri gidişe karşı tepki için başlattığı çalışmalarına hız verdi. İşçi tarafı fabrikalarda emekçilere, sokaklarda vatandaşlara hazırladığı bildirileri dağıttı. Kıdem tazminatının işçinin alın teri olduğunun altı çizildi. Türkiye’nin dört bir yanındaki sendika binalarına da, “Kıdem tazminatıma dokunma” yazılı pankartlar asıldı.

 

https://www.ulusal.com.tr/gundem/fabrika-ve-sokaklarda-kidem-tazminatima-dokunma-bildirileri-dagitildi-h265214.html



14) Otomotivde yıllık bazdaki ciddi düşüş
Traktör üretimi hariç toplam otomotiv üretimi, bu yılın ilk yarısında 2019'un aynı dönemine göre yüzde 29 azalarak 518 bin 727 adet, toplam otomotiv ihracatı da adet bazında yüzde 37 azalarak 402 bin 179 adet oldu.

 

https://www.dunya.com/sektorler/otomotiv/otomotiv-uretimi-ilk-yarida-yuzde-29-daraldi-haberi-474944



15) Otomotiv sanayicisi geçici teşvik değil kalıcı çözüm istiyor.
Otomotiv sektörü olarak dört öncelikli konu belirlediklerini anlatan OSD Başkanı Haydar Yenigün hedeflerini şöyle sıraladı: 1- Stratejik bakış açısı ile uzun vadeli planlama, 2- Yatırım çekiciliği ve mevcut yatırımların korunması için öngörülebilen, büyüyen iç pazar, 3- Yeni ihraç pazarlarının geliştirilmesi, 4- Değişen otomotiv ekosisteminde rekabetçiliğimizin korunması konularını otomotiv sektörünün gündemindeki en önemli konular olarak görüyoruz. Bu maddeleri tek başımıza değil, paydaşlarımızla ortak akılla hareket ederek hayata geçirmek için çalışıyoruz."

 

https://www.aydinlik.com.tr/haber/otomotiv-sanayicisi-ayagini-k%C3%A2rdan-kesti-212987



16) Sasa, dev yatırımı için gün sayıyor.
Erdemoğlu Holding bünyesinde Adana’da polyester, elyaf, filament, polyester bazlı polimerler üreten Sasa, hammadde sağlayacak 11.8 milyar dolarlık tesisin yapımına yönelik ÇED sürecinin tamamlanmasının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan arazi tahsisi için izin bekliyor.

https://www.dunya.com/sirketler/sasa-dev-yatirimi-icin-gun-sayiyor-haberi-474988



17) Buğdayda enflasyon uyarısı
Ekmeklik ve makarnalık buğdayda fiyat 15 günde bin 800 liradan 2 bin 50 liraya çıktı. Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Nihat Uysallı, “Ucuz krediyi bulan buğday alıyor. Bu durum, yüksek enflasyonun habercisi" dedi.

https://www.dunya.com/sektorler/tarim/ucuz-krediyi-bulan-bugday-aliyor-haberi-474984

 

 

18) 15 Temmuz’a yoğun program

15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde yurt içi ve yurt dışında 3 bin etkinlik düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM’de düzenlenecek “15 Temmuz Şehitlerini Anma Programı”na katılacak, akşam da “Millete Sesleniş” konuşması yapacak.


https://www.milliyet.com.tr/siyaset/15-temmuza-yogun-program-6255960