Türkiye gündemi haber özetleri - 13 Ekim 2020 Salı

13 EKİM 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ



1) Ayhan Bilgen’in HDP’yi eleştiren açıklaması sosyal medyada tartışma yarattı. Bilgen’in Twitter’dan paylaştığı açıklamasının altına HDP’lilerden çok sayıda yorum yapıldı.
https://twitter.com/ayhanbilgen/status/1315625388735954944

 

2) Milli Savunma Bakanı Akar: “Ermenistan, Azerbaycan topraklarını boşaltmadan, Ermenistan paralı askerleri ve oradaki teröristleri topraklarından çıkarmadan durmak yok. Azerbaycan hakkını arıyor, hakkını alacak” Ermenistan, Azerbaycan topraklarını boşaltmadan durmak yok”
https://www.milligazete.com.tr/haber/5597259/ermenistan-azerbaycan-topraklarini-bosaltmadan-durmak-yok

 

3) Lavrov: “Türkiye, Moskova’da varılan Karabağ anlaşmasını destekliyor”
“Türk meslektaşlarımla temaslarıma gelirsem, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temasım oldu, kendisine çabalarımızın desteklenmesini beklediğimizi ilettim. Pazar günü bir telefon görüşmemiz daha oldu, söz konusu görüşme esnasında da Moskova’da üstünde anlaşılan belgenin desteklendiği teyit edildi” dedi.

https://tr.sputniknews.com/rusya/202010121043016829-lavrov-turkiye-moskovada-varilan-karabag-anlasmasini-destekliyor/

 

4) Ermenistan ordusu panik halinde
Ermenistan ordusunun cephedeki panik hali sözde komuta kademesine de yansıdı. Karabağ'ın sözde lideri Arayik Harutyan sığınakta görüntülendi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/sozde-karabag-lideri-harutyan-siha-korkusundan-siginaga-kacti

5) Paşinyan Türkiye’yi suçladı
Paşinyan, “Türkiye tam olarak çatışmalara katılma isteğini göstermeseydi bu savaş başlamazdı ve sonuçta Türkiye de savaşın içine tamamıyla çekilmemiş olurdu, bu açıkça ortada. Hepinizin dikkatini, çatışmaların Türk-Azerbaycan ortak askeri tatbikatlarının devamı olarak başladığına çekmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
https://tr.sputniknews.com/asya/202010121043018897--ermenistan-basbakani-pasinyan-turkiyeyi-savasi-kiskirtmakla-sucladi/

6) Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile yaptığı görüşmede, Dağlık Karabağ’da ateşkese uyulmadığını ifade etti.
https://www.yenisafak.com/dunya/lavrov-daglik-karabagda-ateskes-kurallarina-uyulmuyor-3570631

 

7) Şırnak'ta 5 PKK'lı terörist teslim oldu
5 PKK'lı teröristin Şırnak'ta teslim olmasıyla 1 Ocak'tan bu yana ikna yoluyla teslim olan terör örgütü mensubu sayısı 181'e yükseldi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/sirnak-ta-5-pkk-li-terorist-teslim-oldu-1

8) Terör örgütü YPG/PKK, Suriye'nin doğusunda çoğunluğu Araplardan oluşan Deyrizor ili kırsalında kendisine karşı çıkan protestocuları DEAŞ üyesi olma bahanesiyle tutukluyor.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ypg-pkk-kendisini-protesto-eden-araplari-deas-uyeligi-bahanesiyle-tutukluyor/2003815

9) Erdoğan ve Michel Türkiye-AB ilişkilerini görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Michel ile görüşmesinde, AB'nin 18 Mart Mutabakatı kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi, Gümrük Birliği ve vize serbestisi konusunda ilerleme sağlanması gerektiğini ifade etti.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/erdogan-ve-michel-turkiye-ab-iliskilerini-gorustu/2004052

10) AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik sosyal medya hesabından "Türkiye hem masada hem sahada hak ve menfaatlerini korumaya kararlıdır. Cumhurbaşkanımızın duruşu nettir. Türkiye’nin dostluğu kıymetlidir. Zorbalık ve dayatmayla Türkiye’ye yaptırılacak hiçbir iş yoktur" açıklamasında bulundu.
https://www.yenisafak.com/gundem/ak-parti-sozcusu-omer-celik-zorbalik-ve-dayatmayla-turkiyeye-yaptirilacak-hicbir-is-yoktur-3570639

 

11) Fahrettin Altun, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin diplomatik çözüme bağlılığını sürdürdüğünü belirterek, ‘‘Benim olan benimdir, senin olan ise müzakereye tabidir' diyorsanız herhangi bir müzakere yapılamaz.’ ifadesini kullandı.
https://aydinlik.com.tr/haber/fahrettin-altun-dan-oruc-reis-paylasimi-220525

 

12) Manisa Soma ilçesinde 8 yıldır, Karaman Ermenek’te ise 13 aydır tazminatlarını alamadıkları için Ankara’ya yürüyüş kararı alan madencilere polis ve jandarma müdahale etti. Ermenek’te, jandarmanın plastik mermi ve gazlı müdahalesi sonucu 3 maden işçisi yaralandı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/madencilere-manisada-polis-karamanda-jandarma-engelli-6077860/

13) Yerli otomobile yerli pil
Yerli otomobilin bataryalarında kullanılacak lityum Eskişehir’de üretilecek. Bakan Dönmez, tesiste yıl sonu itibarıyla üretime geçileceğini, ilk etapta 10 bin ton üretileceğini söyledi
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/10/13/yerli-otomobile-yerli-pil

14) Altyapı yatırımlarına öncelik verilecek
Yeni Ekonomi Programı'nın ardından üç yıllık mali plan, bütçe çağrısı ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı Hazırlık Genelgesi de yayımlandı. Mali Plan'a göre, harcama önceliğinde toplumun beklentilerine odaklanılacak, teşvik ve desteklerin etkinliği artırılacak. Vatandaşın refah ve mutluluğunu daha üst seviyelere çıkarma amacıyla hazırlanan yatırım programına göre yeni dönemde iş, üretim, yatırım ve yaşam ortamını iyileştiren altyapı yatırımlarına öncelik verilecek
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/10/13/altyapi-yatirimlarina-oncelik-verilecek

15) Koronavirüs aşısı yakında onaya sunulmaya hazır olabilir
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüs (corona virüsü) aşısının regülatörlerin onayına sunulmak üzere aralık ayı veya 2021'in başında hazır olacağını bildirdi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-haberi-tarih-verildi-koronavirus-asisi-yakinda-onaya-sunulmaya-hazir-olabilir-41634470

16) Dışişleri Bakanlığı, yarın Ankara’da Japonya ile Teknik İşbirliği Anlaşması’nın imzalanacağını bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Kadim dostluk bağlarına sahip olduğumuz Japonya'yla ilişkilerimiz 2013 yılında kurulan stratejik ortaklık temelinde hızla gelişmektedir. Japonya hâlihazırda ülkemizin Doğu Asya'daki en büyük ticaret ortaklarından birisidir. Ekonomik ilişkilerimizin önemli bir boyutunu ikili teknik işbirliği oluşturmakta olup, 1959 yılından bu yana ülkemizde faaliyet gösteren Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) bu alandaki çalışmalara önemli katkılarda bulunmaktadır. Sözkonusu anlaşmanın JICA'nın ülkemizdeki teknik işbirliği faaliyet ve projelerine ivme kazandırması beklenmektedir" denildi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/disisleri-duyurdu-turkiye-ile-japonya-arasinda-imzalanacak-41634388?utm_source=t.co&utm_medium=post&utm_campaign=disisleri-duyurdu-turkiye-ile-japonya-arasinda-imzalanacak-41634388&utm_term=post

17) Ağustos teşvikleri ile istihdama çağrı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ağustos ayında toplam tutarı 18.3 milyar lira olan 911 yatırım için teşvik belgesi düzenledi. Başvuran firmalar, bu yatırımlarla toplam 28 bin 411 kişinin istihdam edileceğini taahhüt etti. Toplam yatırım tutarı ve toplam istihdam taahhüdü, 2019 Ağustos teşviklerine göre ikiye katlandı.
https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/agustos-tesvikleri-ile-istihdama-cagri-6328499

18) İkinci kez Covid 19'a yakalanan bir Amerikalı hastalığı daha şiddetli geçirdi
https://www.bbc.com/turkce/54519405

19) Libya Şerara'da petrol pompalama işlemi başladı
Açıklamada, pompalama işleminin, Libya Ulusal Petrol Kurumunun "ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milisler tarafından kapatılması nedeniyle ocak ayından bu yana Şerara'da ilan edilen mücbir durumun kaldırıldığını" duyurmasının ardından başladığı belirtildi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/libya-serara-da-petrol-pompalama-islemi-basladi

 

20) Le Monde: “Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken Macron ile Sarkozy arasındaki ilişki gerginleşiyor”
İki liderin görünüşte samimi ilişkiler sergilediği ancak 2020 cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaştıkça ilişkilerine kuşku düştüğü ifade edildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/le-monde-cumhurbaskanligi-secimi-yaklasirken-macron-ile-sarkozy-arasindaki-iliski-gerginlesiyor/2004225

 

21) AB, Belarus'ta durumun düzelmemesi halinde Cumhurbaşkanı Lukaşenko'nun da yaptırım listesine dahil edilmesine hazır olduklarını bildirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ab-lukasenkoya-yaptirim-uygulamaya-hazirlaniyor/2003694

 

22) Polonya, İstanbul Sözleşmesi'ne karşı diplomatik bir atak başlattı
Geleneksel aile kavramına son vermek, eşcinsel ilişkileri ve evlilikleri cesaretlendirmekle suçlanan sözleşmenin metninde değişiklikler talep eden ülkelerin sayısı da artıyor. Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Pawel Jablonski, Polonya diplomasisinin "aile haklarının korunması" amacıyla uluslararası bir çalışma başlattığını Twitter mesajıyla doğruladı.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-54506682

 

23) Hamas: “İsrail, tutuklulara saldırmanın bedelini ödeyecek”
Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki Eshel Cezaevi'nde bulunan Filistinli tutuklulara karşı hapishane idaresince insanlık suçu işlendiği bildirildi.
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202010131043019468-hamas-israil-tutuklulara-saldirmanin-bedelini-odeyecek/

 

24) İran ve Bağdat anlaştı
İran İslam cumhuriyeti ve Irak merkez bankası başkanları ve ırak Ticaret bankası başkanı, İran mal varlığının serbest bırakılması konusunda anlaştılar.

https://parstoday.com/tr/news/iran-i154614-tahran_ve_bağdat_anlaştı

 

25) MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli - Grup konuşması - 13 Ekim 2020

Bu süreçte Doğu Türkistan meselesinin tekrar gündeme getirilmesi tesadüf değildir.
Uygur Türklüğü’nün sorunu kuşkusuz sorunumuzdur.
Hak gaspları, hukuk ihlalleri, insani trajediler hiçbir zaman onaylamayacağımız zorbalıklardır.

Fakat Milliyetçi Hareket Partisi karanlık mahfillerde hazırlanıp servis edilen kirli senaryoların zehirli akıntısına kapılmayacak, hiçbir telkine alet olmayacaktır.
CHP bize Uygur Türklüğü konusunda parmak sallayamaz, istikamet çizemez, dikte edemez, tavsiye ve tembihte bulunamaz.
Onlar Moskova yolu gözlerken, biz esir Türklerin davasıyla nefes alıyorduk, Turan ülküsüyle, Türklüğün muzaffer günlerine ulaşma heyecanıyla fikir ve siyaset mücadelesi veriyorduk.
Çizgimizde kırıklık yoktur, halen bu azimdeyiz, bu ahlaktayız, bu düşünce namusuna sahibiz.
CHP kim, Doğu Türkistan’ı savunmak kimdir?
Hele bir de Serok Ahmet var ki, gürültü patırdı çıkarmakta üstüne yoktur.
Kalkmış bize soru sormuş: Doğu Türkistan’da yapılan zulme niye sessiz kalıyormuşuz?