Türkiye gündemi haber özetleri - 13 Aralık 2020 Pazar

13 ARALIK 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ



1) Zarif, Türkiye ile ilişkilerin gelişeceğinden umutlu
İran Dışişleri Bakanı Zarif, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İranlı üst düzey yetkililer arasındaki samimi ilişkilerin önemine işaret ederek, Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerin karşılıklı güven bağlamında daha da geliştirilmesini umduğunu bildirdi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/zarif-turkiye-ile-iliskilerin-geliseceginden-umutlu

2) Çavuoşoğlu, Zarif’le telefonda görüştü
Bakan Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşına, söz konusu şiirin Karabağ ile ilgili olduğuna ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında İran'ı ima dahi etmediğine dikkati çekti Çavuşoğlu, buna rağmen böyle bir konuşma bahane edilerek, bu konuyla ilgili düşüncelerin Türkiye'ye iletebileceği kanallar da açıkken İran tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan mesnetsiz ve ağır açıklamalar yapılmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin, en zor dönemlerinde İran'a herkes sırtını dönmüşken bu ülkenin yanında olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, bu gerçeğin unutulmasının İran'dan yapılan ağır açıklamalardan duyulan hayal kırıklığının boyutunu artırdığını belirtti.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/cavusoglu-zarif-ile-gorustu

3) Meclis Başkanı Şentop’tan İran’a tepki
"İran’a uygulanan ambargo ve tecrit karşısında daima cesaretle hukuku savunan Cumhurbaşkanımıza karşı, bazı İranlı yetkililerce sergilenen yakışıksız tavırlar asla kabul edilemez. Kendilerine karşı ambargo uygulayanlara gösteremedikleri tepkiyi Türkiye’ye yöneltenler iki ülke arasındaki ilişkilerin değerini anlayamayan haddini bilmezlerdir, yapılan açıklamaları ve çirkin yayınları şiddetle kınıyorum."
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/sentop-tan-iran-a-tepki

4) Aliyev, Minsk grubu temsilcilerini rezil etti.
Aliyev, Bakü'ye gelen Fransız, Amerikan ve Rus AGİT Minsk Grubu eş başkanlarına “Ben sizi davet etmiş değilim, bir sözünüz varsa kameralar önünde buyurun söyleyin” dedi ve şöyle konuştu: "Minsk Grubunun 28 yıl boyunca bunu yapma yetkisi vardı. Ne yazık ki, Minsk Grubu çatışmanın çözümünde herhangi bir rol oynamadı. Bizim bölgede yaşayan Ermeni nüfusla hiçbir sorunumuz yok, onlar Azerbaycan yönetimi altında daha iyi bir yaşama sahip olacaklar. Gözetim merkezi Ağdam ilinde kurulma aşamasındadır. Türk-Rus Gözetim Merkezi ateşkesin uygulanmasını kontrol edecek. Bence bu, bölgesel iş birliğinin çok güzel bir tezahürü. Aynı zamanda Türkiye ile Rusya arasında çok makbul bir iş birliğinin sembolüdür. Bu artık bir realitedir."
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/minks-grubu-catismanin-cozumunde-hic-rol-almadi

5) Taraflardan Karabağ'da “ateşkes ihlali” iddiaları sonrası Rusya'dan çağrı
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012121043390534-taraflardan-karabagda-ateskes-bozdu-aciklamalari-sonrasi-rusyadan-cagri/

· Aliyev, “Ermenistan tarafının herhangi bir askeri eylem planlamamaya çok dikkat etmeleri gerekir. Bu sefer onları tamamen yok ederiz” dedi.
https://www.milliyet.com.tr/galeri/son-dakika-haberleri-daglik-karabagda-sicak-gelisme-bu-sefer-onlari-tamamen-yok-ederiz-6378153

6) Yunanistan: “Fransa ve Almanya bizi sattı”
Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde önceki gün alınan kararlar sonrasında Yunan basını küplere bindi. Yunanistan Başbakan Miçotakis, "Türkiye'ye yaptırım baskısı bitmedi" iddiasında bulunurken, Yunan basını da Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u Türkiye konusunda son dakikada ikna ettiğini yazdı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3044423-yunanistan-calkalaniyor-macronu-turkiye-konusunda-merkel-ikna-etti-bizi-sattilar

7) Bakan Soylu'dan TBMM'de HDP'lileri çıldırtan konuşma!
Soylu, PKK'lı teröristlerin öldürüldüğü operasyonu anlatmaya başladığı sırada HDP milletvekilleri masalara vurup Soylu’nun konuşmasını manipüle etmeye başladı. Soylu'nun 'İmralı'daki devrik terörist başına terörist diyoruz. Koltuğu için birbirini yiyen Edirne'deki Demirtaş'a da, Karayılan'a da, tecavüzcü Biçirpinin Duran Kalkan'a da terörist diyoruz. HDP’yi kriminalize eden PKK’nın kendisidir; Kürtler de, Aleviler de bu ülkenin çimentosudur' sözleri HDP'lileri adeta çıldırttı.
https://www.haber7.com/siyaset/haber/3044319-bakan-soyludan-tbmmde-hdplileri-cildirtan-konusma-rahatsiz-oldular

8) Mithat Sancar'ın da aralarında bulunduğu CHP, İYİ Parti ve HDP'den 23 milletvekilinin dokunulmazlık dosyaları TBMM'ye sevk edildi.
https://www.haber7.com/siyaset/haber/3044294-mithat-sancar-ve-22-milletvekilinin-dokunulmazlik-dosyalari-tbmmde

9) Koca’dan aşı açıklaması
TBMM Genel Kurulu 2021 Bütçe Görüşmeleri'nde açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Yerli aşıda Faz 2 çalışmalarına 25 Aralık'ta başlanacak" dedi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/koca-dan-asi-aciklamasi

· Bakan Koca CHP'nin test kitlerinde "Devlet 100 milyon lira zarara uğratıldı" iftirasına belgelerle sert bir şekilde cevap verdi.
https://video.haber7.com/video-galeri/176700-bakan-koca-mecliste-yerin-dibine-soktu-kacma-bekle

10) Sputnik V’yi geliştiren Rusya’daki Gamaleya Araştırma Merkezi’nin Başkanı Aleksandr Gintsburg, Sputnik V aşısının 2 yıl, Pfizer aşısının ise 4-5 ay süreyle koronavürüse karşı koruma sağlayacağını belirtti.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012131043391574-gamaleya-arastirma-merkezi-baskani-sputnik-v-asisinin-koruma-saglayacagi-sureyi-acikladi/

11) CHP Konya İl Başkanı Bektaş'a taciz soruşturması
CHP üyesi B.I, CHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş'ın kendisini taciz ettiğini öne sürdü. CHP Genel Başkanlığı, Bektaş'ın, parti üyesi bir kişinin kızına tacizde bulunduğu iddiasıyla ilgili genel merkeze ulaştırılan mektup sonrası disiplin soruşturması başlattı.
https://www.yenisafak.com/gundem/chp-konya-il-baskani-bektasa-taciz-sorusturmasi-3589332

12) Libya ordusu: “Hafter güçleri Sirte, Cufra ve güney bölgesine askeri yığınak yapıyor”
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/libya-ordusu-hafter-gucleri-sirte-cufra-ve-guney-bolgesine-askeri-yiginak-yapiyor-1

13) Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Kasap, İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan rezervlerde 3 aylık kaynak bulunduğunu açıkladı. Beklenen yağışlarla şubat ayından itibaren barajlarda doluluğun artacağını söyleyen Kasap, İSKİ Genel Müdürlüğü'yle yaptıkları çalışma sonucunda Melen dışındaki barajların da devreye alınacağını duyurdu.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3044414-dsi-istanbulun-kac-gunluk-suyu-kaldigini-acikladi

14) İsrail ile Butan Krallığı, tam diplomatik ilişki kurulmasında anlaştı
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/israil-ile-butan-kralligi-tam-diplomatik-iliski-kurulmasinda-anlasti-1

15) Cezayir, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Fas'ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanımasının hiçbir hukuki geçerliliği olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

 

16) Rusya, en etkili balistik füzeleri arasında bulunan ve yaklaşık menzili 8 bin kilometre olan “Bulava” tipi balistik füzenin denemesini yaptı.
https://video.haber7.com/video-galeri/176686-8-bin-kilometre-menzilli-balistik-fuze-ateslendi

17) İngiliz donanması sahaya indi! Manş Denizi'nde kriz
İngiltere ile Avrupa Birliği (AB) arasında anlaşmasız Brexit ihtimalinin güçlenmesi Manş Denizi’ndeki gerilimi artırdı. Reuters’in haberine göre Manş Denizi’nde özellikle balıkçılık alanında İngiltere ile Fransa arasında anlaşmazlığın 1 Ocak itibariyle sürtüşmeye dönüşmesi ihtimalini göz önünde bulunduran Londra donanmaya hazır ol direktifi verdi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3044407-ingiliz-donanmasi-sahaya-indi-mans-denizinde-kriz

18) Katar, kara sularında Bahreyn’e ait kruvazörü durdurdu.
Açıklamada, kruvazör mürettebatından biri Bahreynli, ikisi Asya ülkelerinden 3 kişinin, haklarında yasal işlem yapılması amacıyla savcılığa sevk edildiği aktarıldı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/katar-kara-sularinda-bahreyn-e-ait-kruvazoru-durdurdu