Türkiye gündemi haber özetleri - 13 Ağustos 2020 Perşembe

13 Ağustos 2020,PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ



1-Bakan Albayrak: Ekonomik anlamda bir milli bağımsızlık modeli ortaya koyduk
Bu bir milli bağımsızlık mücadelesi. Ekonomik anlamda bir milli bağımsızlık modeli ortaya koyduk. İki senedir kıyamet bunun için kopuyor. Türkiye ekonomi modelini değiştirdi, artık eski modelden çıkıyor. Eski model yüksek faiz, düşük kur ve ithalata bağımlı ekonomi modeliydi ve bu artık sürdürülebilir değil. Benim derdim ekonominin kırılganlıkları noktasında daha güçlü rekabet edebilir olması, istihdamı ve üretimi önceliklemesi. Üretim ve ihracata dayalı dönüşümde, çok önemli paradigma değişikliği var. Bu değişiklik siyasi olarak da daha iddialı pozisyona taşıyacak. Ak Parti iktidarı siyasi bağımsızlık mücadelesi ve bunun bedeli olarak farklı ekonomik mücadeleler veriyor.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bakan-albayrak-ekonomik-anlamda-bir-milli-bagimsizlik-modeli-ortaya-koyduk/1939868

 

2-Yıldırım-5 Amanoslara
Sınır ötesinde ağır darbe vurulan terör örgütü PKK’nın yurt içinde de ortadan kaldırılmasına yönelik yürütülen ‘Yıldırım’ operasyonlarının beşincisi Amanos Dağları’nda başladı. Harekâta komando, JÖH, PÖH ve koruculardan oluşan 1448 personel katılıyor. İçişleri Bakanı Soylu, “Terörle mücadelemiz devam ediyor. Dünyaya tavsiyemiz Türkiye’yi takip etsinler” dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/yildirim-5-amanoslara-3552875


3-Yunanistan Başbakanı Miçotakis'ten acil koduyla ulusa sesleniş konuşması
Miçotakis, "Yunanistan, gururlu ve güçlü bir ülke. Avrupa ailesinin bir üyesi ve Doğu Akdeniz'de istikrarın çıpasıyız. Uluslararası hukuk ilkelerine ve iyi komşuluk kurallarına sıkı sıkıya bağlılığımızı koruyoruz. Herkesle barış, iyi niyet ve işbirliği köprüleri arıyoruz. Vatanımız tehditlere ve şantaja boyun eğmiyor. Ancak provokatif eylemlere müsamaha göstermeyeceğiz. Bu ilkeli politikayı takiben, İtalya ve en son Mısır ile müzakereler yaptık ve anlaşmalar imzaladık. Anlaşmalar Deniz Hukuku ile tam uyumludur. En zor diyalogdan bile korkmuyoruz zira tutumumuzun meşruiyetine inanıyoruz. Ancak gergin bir
atmosferde kışkırtıcı bir diyaloğun anlamsız olduğunu düşünüyoruz" dedi.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/yunanistan-basbakani-micotakis-ten-acil-koduyla-ulusa-seslenis-konusmasi-h266813.html


4-Macron: Doğu Akdeniz'de askeri varlığımızı artıracağız
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Doğu Akdeniz'deki askeri varlıklarını artıracaklarını belirterek, Türkiye'ye bu bölgede yürüttüğü doğalgaz arama faaliyetlerini durdurma çağrısı yaptı
https://www.dunya.com/dunya/macron-dogu-akdenizde-askeri-varligimizi-artiracagiz-haberi-477765

 

5-İskenderun'daki uluslararası liman Lübnan'a destek için hazır
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın Beyrut ziyareti sırasında İskenderun ve Mersin uluslararası limanlarının Lübnan'ın hizmetinde olacağına yönelik açıklamasına İskenderun'dan destek geldi. LimakPort İskenderun Uluslararası Liman İşletmeciliği Genel Müdürü Gündüz Arısoy, AA muhabirine, Lübnan'a tüm imkanlarıyla yardım etmek ve destek olmak için hazır olduklarını belirtti.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/iskenderundaki-uluslararasi-liman-lubnana-destek-icin-hazir-/1939136


6-Ruhani'den 'Yeniden seçilirsem İran'la anlaşma yapacağım' diyen Trump'a yanıt
Trump'a hitaben, "Siz her zaman savaş ve çözümsüzlük peşindeydiniz." ifadesini kullanan Ruhani, "İran ile sorunları çözme konusunda samimiyseniz bugün neden İran halkına düşmanlık ediyorsunuz?" diye sordu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ruhaniden-yeniden-secilirsem-iranla-anlasma-yapacagim-diyen-trumpa-yanit/1939291


7-ABD temmuzda 63 milyar dolarlık bütçe açığı verdi
Federal hükümetin bütçe açığı temmuzda 63 milyar dolara gerileyerek beklenenden fazla daraldı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-temmuzda-63-milyar-dolarlik-butce-acigi-verdi/1939826


8-ABD, İngiltere ve Almanya’da Sputnik-V şoku: Seri üretim 2 hafta içinde
Rusya, Putin’in dünyaya duyurduğu Covid-19 aşısının 2 hafta içinde üretileceğini açıkladı. Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, “Sputnik-V” aşısının ilk olarak doktorlara, ardından vatandaşlara uygulanacağını söyledi. Aşı diğer ülkelere daha sonra verilecek. Batılı ülkeler ise Rus aşısına “kıskançlık” olarak yorumlanabilecek tepkiler verdi. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, “Rusya’da aşı ile ilgili olan bitenlerden şüpheliyim” dedi. ABD Sağlık Bakanı Alex Azar da aşının 3 klinik deney aşamasından başarıyla geçtiğine dair şeffaf bilgilere ihtiyaç olduğunu ifade etti.
https://www.yenisafak.com/koronavirus/abd-ingiltere-ve-almanyada-sputnik-v-soku-seri-uretim-2-hafta-icinde-3552869


9-Riyad Keşmir’i gözden çıkardı
Suudi Arabistan, Pakistan’ın İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Cammu Keşmir için toplanması çağrısını 1 yıldır görmezden geliyor. Tercihini Hindistan’dan yana kullanan Riyad, tepki gösteren Pakistan ile 2018 yılında imzaladığı 6,2 milyar dolarlık borç ve petrol antlaşmasını da iptal etti ve verdiği 1 milyar doları geri istedi.
https://www.yenisafak.com/dunya/riyad-kesmiri-gozden-cikardi-veliaht-prens-bin-selman-hindistani-tercih-etti-3552885


10-Biden’a Türkiye düşmanı yardımcı: Kamala Harris 1915'i soykırım olarak tanıyor
ABD’de başkanlık seçimlerine kısa bir süre kala Demokratların adayı Joe Biden, seçilmesi durumunda Kamala Harris’i yardımcısı yapacağını açıkladı. ABD’nin ilk kadın, siyah ve Asya kökenli başkan yardımcısı olacak Harris, Türkiye karşıtlığıyla tanınan bir isim. Harris, Trump’ın Suriye’den çekilme kararını eleştirmesi ve 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımlamasıyla biliniyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/bidena-turkiye-dusmani-yardimci-kamala-harris-1915i-soykirim-olarak-taniyor-3552868


11-Okullar kademeli açılacak
Milyonlarca veli ve öğrencinin merakla beklediği okulların açılış tarihi belli oldu. Bilim Kurulu’nun tavsiye kararını dikkate alan Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda eğitim-öğretime 31 Ağustos’ta kademeli olarak başlanacağını açıkladı.
https://www.yenisafak.com/gundem/okullar-ne-zaman-acilacak-milli-egitim-bakani-ziya-selcuk-okullarin-acilis-tarihini-acikladi-3552883


12-Antalya'ya iki günde yaklaşık 40 bin Rus turist geldi
Antalya Valisi Ersin Yazıcı, kente iki gün içinde yaklaşık 40 bin Rus turistin geldiğini bildirdi.
https://www.dunya.com/sektorler/turizm/antalyaya-iki-gunde-yaklasik-40-bin-rus-turist-geldi-haberi-477695


13-ASELSAN 'Capital 500' listesinde 7 basamak birden yükseldi
Türkiye'nin lider savunma sanayi şirketlerinden ASELSAN, geçen yıl 13 milyar lirayı aşan cirosuyla, ekonomi dergisi Capital'in ülkenin en büyük özel sektör şirketlerini araştırdığı "Capital 500" listesinde 35'inci sıraya yükseldi. Şirketin Türkiye'nin savunma sanayisi ve ileri teknoloji alanlarındaki amiral gemisi olma unvanını, sağlık teknolojileri alanına da taşımaya hazırlandığı kaydedildi.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/aselsan-capital-500-listesinde-7-basamak-birden-yukseldi/1939074

 

14-Yemen ordusu başkentin doğusundaki önemli noktalarda kontrol sağladı
Yemen ordusuna ait "September Net" sitesinde yer alan habere göre, Sana'nın doğusundaki Nehm ilçesinde, Marib iline bağlı Sirvah ve Hilan ilçelerindeki, Husilerin cephe hatlarına giden destek yoluna bakan Bahra ve el-Manama sıradağlarının sonuna kadar olan bölgede denetimi sağladı. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin de operasyona hava desteği sağladığı belirtilirken, yaşanan çatışmalarda çok sayıda Husinin öldürüldüğü kaydedildi. Husilerden ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Yemen hükümeti, Nehm ilçesini başkent Sana'yı Husilerden geri almak için bir "kapı" olarak görüyor.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/yemen-ordusu-baskentin-dogusundaki-onemli-noktalarda-kontrol-sagladi/1939863

 

15-Trump vergisi kalktı ABD’ye çelik ihracatı arttı
Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB), Temmuz ayında 182 milyon dolarlık çelik, demir ve demir dışı metaller ihracatı gerçekleştirdi.
https://www.dunya.com/ekonomi/trump-vergisi-kalkti-abdye-celik-ihracati-artti-haberi-477666


16-SİHA’lardan PKK’ya nokta operasyon
Van’dan havalanan iki SİHA Kuzey Irak’ın Bradost bölgesinde iki ayrı aracı nokta atışıyla vurdu Operasyonda bölgeye PKK'lılarla görüşmeye gelen Iraklı iki general ve 7 terörist öldürüldü Öldürülenler arasında PKK liderlerinden Cemil Bayık'ın yardımcısı İran uyruklu Ali Novruzi de var
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/13/sihalardan-pkkya-nokta-operasyon


17-Türkiye düşmanı firari hain! FETÖ'nün Rusya imamı, Davutoğlu'nun gazetesinde
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca FETÖ'nün Rusya yapılanmasına yönelik yürütülen bir soruşturma kapsamında kritik bir iddianame düzenlenmiş, iddianamede Fetullahçı Terör Örgütü'nün Rusya imamının Kerim Has olduğu belirtilmişti. Başsavcılık Has hakkında soruşturma başlatmıştı. Has'ın demeçlerinin 'Rusya uzmanı Dr. Kerim Has' başlığı altında Halk TV, Karar, Yeniçağ, Evrensel, BBC Türkçe gibi basın ve yayın organlarında yayınlanması ise dikkat çekmişti.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/12/turkiye-dusmani-firari-hain-fetonun-rusya-imami-davutoglunun-gazetesinde


18-Türkiye'den Irak'a PKK uyarısı
Yıllardır Irak’ta yuvalandığı bölgelerden ülkemize yönelik saldırılarda bulunan PKK terör örgütü, Irak’ın egemenliği, toprak bütünlüğü, güvenliği ve istikrarına da meydan okumaktadır. Ülkesinde bulunan PKK unsurlarına karşı gerekli önlemleri almak öncelikle Irak’ın sorumluluğundadır. Bu hususta ülkemiz Irak ile işbirliğine hazırdır. Ancak Irak’taki PKK varlığına göz yumulmaya devam edilmesi halinde ülkemiz sınırlarının güvenliği için nerede olursa olsun gerekli göreceği tedbirleri şimdiye kadar olduğu gibi almakta kararlıdır.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/turkiyeden-iraka-pkk-uyarisi-h266839.html


19-Deyrizor'da YPG/PKK'ya tepki büyüyor
Suriye'de Deyrizor ilinde YPG/PKK'ya karşı tepki büyüyor. Liderlerinden biri suikaste kurban giden Akidet aşireti toplanarak ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinden taleplerini içeren bildiri okudu. Bölgenin idaresinin işgalci YPG/PKK'dan alınarak kendilerine verilmesini istedi.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/deyrizor-da-ypgpkk-ya-tepki-buyuyor-h266818.html