Türkiye gündemi haber özetleri - 12 Ocak 2021 Salı

12 OCAK 2021, SALI
HABER ÖZETLERİ



1) Trump'ın azli için ilk adım atıldı
ABD Temsilciler Meclisine sunulan tasarıda Başkan Donald Trump'a, 6 Ocak'taki Kongre baskını dolayısıyla "ABD hükümetine karşı kasten şiddete teşvik" suçlaması yöneltildi. ABD Temsilciler Meclisindeki Demokratlar, Kongre baskını dolayısıyla görevden alınmasını istedikleri Başkan Trump'a karşı azil maddesini içeren tasarıyı Meclise resmen sundu. Tasarıda "görevi kötüye kullanmak" başlığı altında Trump'a, kongre baskını dolayısıyla "ABD hükümetine karşı kasten şiddete teşvik" suçlaması yöneltildi.

https://www.dunya.com/dunya/trumpin-azli-icin-ilk-adim-atildi-haberi-606637

2) Rekabet Kurulu, WhatsApp verilerinin paylaşılması zorunluluğunu durdurdu
Rekabet Kurulu’ndan yapılan açıklamada, WhatsApp kullanıcılarına getirilen veri paylaşma zorunluluğu hakkında Facebook Inc., Facebook Ireland Ltd., WhatsApp Inc. ve WhatsApp LLC hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesinin ihlal edip edilmediğinin tespiti amacıyla resen soruşturma açıldığı bildirildi.

https://www.dunya.com/gundem/rekabet-kurulu-whatsapp-verilerinin-paylasilmasi-zorunlulugunu-durdurdu-haberi-606571

3) BİP'e talep arttı: 3 günde 4.6 milyon kez indirildi
https://www.aydinlik.com.tr/haber/bip-e-talep-artti-3-gunde-4-6-milyon-kez-indirildi-228851

4) Erdoğan’dan sosyal medya için “şişirme” yorumu
Türkiye WhatsApp tarafından dayatılan sözleşmeyi tartışırken, Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi de Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti MYK’da sosyal medyayla ilgili olarak "Sosyal medya önemli ama aynı zamanda çok şişirme bir şeydir. Bizim partililerimizle, üyelerimizle, halkla doğrudan temasa önem vermemiz lazım" dediğini aktardı.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202101121043558934-selvi-erdogan-sosyal-medya-onemli-ama-ayni-zamanda-cok-sisirme-bir-sey-dedi/

5) Cumhurbaşkanı Erdoğan aşı tarihini açıkladı
Kısıtlamaların kademeli olarak azaltılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, COVID-19 aşısının belirlenen sıralamaya göre perşembe veya cuma günü uygulanmaya başlayacağını duyurdu.

https://www.dunya.com/gundem/cumhurbaskani-erdogan-persembe-veya-cuma-asilama-baslayacak-haberi-606623

6) Yunanistan ile görüşmelerin tarihi belli oldu
Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin 61. turunun 25 Ocak'ta İstanbul'da yapılacağı bildirildi. İki ülkenin dışişleri bakanlarının müsteşarları arasında yürütülen görüşmelerin sonuncusu olan 60. tur, 1 Mart 2016'da Atina'da yapılmıştı.

https://www.yenisafak.com/gundem/son-dakika-haberleri-yunanistan-ile-gorusmelerin-tarihi-belli-oldu-3593965

7) Dağlık Karabağ'da ateşkesin ardından Putin, Aliyev ve Paşinyan ilk kez bir araya geldi: Görüşme 4 saat sürdü.
Aliyev ve Paşinyan'la yaptıkları görüşmeleri önemli ve faydalı olarak niteleyen Putin, Dağlık Karabağ'da altyapı projelerinin geliştirilmesiyle ilgili ortak açıklama imzaladıklarını söyledi. Rusya lideri, Dağlık Karabağ'da ekonomi ve ulaşım altyapısıyla ilgili sorunların çözümü için üç ülkenin başbakan yardımcıları düzeyinde bir çalışma grubu kuracaklarını belirtti.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202101111043556351-putin-aliyev-ve-pasinyan-arasindaki-daglik-karabag-gorusmesi-sona-erdi/

8) Selman’dan PKK’ya destek
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın kontrolündeki Al Arabiya televizyon kanalı, PKK’lı teröristleri aklayan bir habere imza attı. Kandil’de teröristlerle yapılan röportajlarda Türkiye’yi suçlu gösterme çabası ön plana çıktı. Teröristlerden ‘özgürlük savaşçısı’ diye bahseden kanal, “Türk keşif uçakları hereket eden her şeyi vuruyor” sözleriyle Türkiye’yi hedef aldı.

https://www.yenisafak.com/dunya/selmandan-pkkya-destek-3593980

9) Bakan Soylu açıkladı: Son 4 yılda yurt içinde terörist sayısı yüzde 87 azaldı
https://www.aydinlik.com.tr/haber/bakan-soylu-acikladi-son-4-yilda-yurt-icinde-terorist-sayisi-yuzde-87-azaldi-228862

10) Katar'dan, Suudi Arabistan'ın Türkiye ve İran ile ilişkileri için arabuluculuk mesajı
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202101121043558591-katardan-suudi-arabistanin-turkiye-ve-iran-ile-iliskileri-icin-arabuluculuk-mesaji/

11) Adnan Oktar bin yılı aşkın hapis cezasına çarptırıldı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/adnan-oktar-bin-yili-askin-hapis-cezasina-carptirildi-228838

12) “Konteynırı biz üretelim”
Türkiye’nin ihracat ve ithalatında deniz yolunun ilk sırada yer alması, büyük bir konteyner ihtiyacını beraberinde getiriyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, lojistik maliyetlerinde büyük paya sahip konteynırı üretmek için potansiyeli olan firmalar ve de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile görüştüğünü söyledi.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/konteyniri-biz-uretelim-3593981

13) AB'den İran'a: “Nükleer anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getir”
Avrupa Birliği (AB), İran'ın uranyumu yüzde 20 zenginleştirme faaliyetinden vazgeçmesi ve 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulundu. AB adına açıklama yapan Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İran ile küresel güçler arasında imzalanan ve nükleer anlaşma olarak da bilinen Ortak Kapsamlı Eylem Planı'na (JCPOA) desteklerinin devam ettiğini bildirdi.

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/ab-den-iran-a-nukleer-anlasmanin-yukumluluklerini-yerine-getir-183901

14) İran, Tahran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden nükleer bilimci Fahrizade suikastıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle 4 kişi hakkında Interpol'den "kırmızı bülten" talebinde bulundu.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/fahrizade-suikastiyla-ilgili-4-kisi-icin-kirmizi-bulten-talep-edildi

15) ABD’de sokak eylemleri için hazırlık
ABD toplumu, Kongre baskınından sonra iyice su yüzüne çıkan fay hatlarıyla patlama noktasında. Antifa adlı milis grubu New York’ta siyah üniformalarıyla askeri düzende yürüdü. Aşırı sol Antifa, “Bu sokaklar bizim, bu şehir bizim” sloganları atarken, Kongre baskınına katılan Proud Boys’un eylemi son anda iptal edildi.

https://www.yenisafak.com/dunya/cete-savaslari-kapida-abdde-gerilim-devam-edecek-mi-3593983

16) Yellen'ın özel kalem müdürü bir Türk olacak
ABD başkanlığına seçilen Joe Biden'ın 20 Ocak'ta göreve gelmesiyle ABD Hazine Bakanı olması beklenen Janet Yellen'ın en yakınındaki isim bir Türk olacak. Yellen, Hazine Bakanlığında özel kalem müdürlüğü görevine Didem Nişancı'yı getirecek.

https://www.yenisafak.com/ekonomi/abd-hazine-bakanligi-ozel-kalem-mudurlugu-gorevine-didem-nisanci-getirilecek-3593992

17) Trump Biden'ın yemin töreni için Washington DC'de “acil durum” ilan etti

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/trump-bidenin-yemin-toreni-icin-washington-dcde-acil-durum-ilan-etti/2106596