Türkiye gündemi haber özetleri - 12 Ekim 2020 Pazartesi

12 EKİM 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ

 


1) KKTC'de cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı
Seçimlere yüzde 55'e yakın katılım oldu. Seçimler ikinci tura kaldı. Seçimlerin 18 Ekim'de yapılacak ikinci turunda, Başbakan Ersin Tatar ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yarışacak. Resmi olmayan YSK sonuçlarına göre, geçerli oyların yüzdelik dağılımı şöyle: UBP Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar: 32,34 - Bağımsız aday Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı: 29,84 - Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman: 21,67 - Bağımsız aday Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay: 5,74 - Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı: 5,36 - Demokrat Parti Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş: 4,20. Cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar, ilk turunda partisinin zafer elde ettiğini söyledi.
https://www.milliyet.com.tr/dunya/son-dakika-kktcde-cumhurbaskanligi-secimi-2-tura-kaldi-6327489

2) Aliyev’den iki önemli mesaj: “Türkiye Karabağ sorununun çözümünde yer alacaktır, hangi formda olacağı teknik bir mesele. Rusya’nın Karabağ sorununun çözümüne etki etme gücü diğer herhangi bir ülkeye göre kıyaslanamayacak kadar fazladır”

https://tr.sputniknews.com/politika/202010111043009295-aliyev-turkiye-karabag-sorununun-cozumunde-yer-alacaktir/

3) Aliyev’den Rusya’ya “Ermenistan’a askeri ekipman sağlıyorsunuz” eleştirisi
Ermenistan’ın söz konusu ekipmanları alacak bütçeye sahip olmadığını anlatan Aliyev, "Bu para nereden geliyor? Tüm bu ekipmanlar Rusya tarafından ücretsiz bir şekilde sağlanıyor. Ermenistan'ın Türkiye ile sınır güvenliği bile Rus askerleri tarafından sağlanıyor. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya bir kez daha Ermenistan'ı kurtarmaya geldiği için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e teşekkür etsin" diye konuştu. Aliyev, Rusya’nın Ermenistan’ı çözüm yoluna gitmek konusunda ikna edebileceğine emin olduğunu söyledi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/aliyev-rusya-ermenistana-ucretsiz-askeri-ekipmanlar-sagladi-1772777

4) Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Çavuşoğlu, mevkidaşı Lavrov ile yaptığı görüşmede, "Ermenistan'ın ateşkese uyması" konusunda uyarılmasını istedi.
https://www.criturk.com/haber/gundem/disisleri-bakani-cavusoglu-rus-mevkidasi-lavrov-ile-gorustu-170676

5) Ermenistan sivilleri uykuda vurdu
Dağlık Karabağ’da varılan ateşkesten 14 saat sonra Ermenistan, uzun menzilli füzeyle Azerbaycan’ın en büyük ikinci kenti Gence’de sivilleri uykuda vurdu. Saldırıda 9 sivil hayatını kaybederken, aralarında çocukların da bulunduğu 34 kişi yaralandı.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-haberler-hurriyet-gencede-ateskesten-14-saat-sonra-ermenistan-sivilleri-uykuda-vurdu-41633526

6) Avrupa Birliği, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ve Ermenistan'a ateşkese uyma çağrısında bulundu.
https://www.dunya.com/dunya/ab-daglik-karabagda-ateskese-uyulmasi-cagrisi-yapti-haberi-484852

 

7) TBMM Başkanı Şentop: “Ermenistan artık küresel bir sorundur”
https://www.milliyet.com.tr/gundem/tbmm-baskani-sentop-ermenistan-artik-kuresel-bir-sorundur-6327480

 

8) PKK’nın sözde komuta konseyi üyelerinden Vahideddin Karay isimli terörist Van’da etkisiz hale getirildi.
https://parstoday.com/tr/news/turkey-i154550-vahideddin_karay_%C3%B6ld%C3%BCr%C3%BCld%C3%BC

9) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias’a yanıt verdi.
Aksoy, “İstikşafi görüşmeler 2016’da Yunanistan’ın talebi üzerine durdurulmuştur. Bunun Türkiye’den kaynaklandığı iddiası kamuoyunu yanıltmaya matuftur. Aynı şekilde istikşafi görüşmelerde tek bir meselenin ele alındığı iddiası da gerçeği yansıtmamaktadır. Bu görüşmelerin amacı, iki ülke arasında birbirleriyle bağlantılı tüm meselelerin çözüme kavuşturulmasıdır” değerlendirmesinde bulundu. Aksay ayrıca, Maraş sahil şeridini halka açanın Türkiye değil, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümetinin olduğunu da belirtti.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-yunan-disisleri-bakani-dendiastan-kustah-iddia-41633542

10) Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'nin çalışma yürüteceği alan için 22 Ekim'e kadar sürecek yeni NAVTEX (denizcilere duyuru) ilan edildi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/oruc-reis-gemisi-dogu-akdenizde-22-ekime-kadar-calisacak/2003155

11) Cübbeli Ahmet Hoca: “Atatürk’ün aleyhine konuşulmaz, caiz değildir”
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/ataturkun-aleyhine-konusulmaz-caiz-degildir-41633498

12) Suudi Prens’ten çağrı: “Türk mallarını boykot edin”
Suudi Arabistan’ı yöneten Suud Ailesi’nden ilk kez boykot çağrısı geldi. Twitter’da 7.9 milyon kişinin takip ettiği ülkenin ünlü iş adamlarından Suudi Prens Al Saud, Türk ürünlerinin boykot edilmesi çağrısı yaptı.
https://www.dunya.com/dunya/suudi-prensten-cagri-turk-mallarini-boykot-edin-haberi-484881

 

13) Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım el-Araci, ülkesi ile Türkiye arasındaki işbirliğinin önemini vurguladı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/irak-ulusal-guvenlik-mustesarindan-ulkesi-ile-turkiye-arasindaki-is-birliginin-onemine-vurgu/2002844

 

14) Kovid-19 salgınında 65 kamu tesisi mağdur kadınların hizmetine sunuldu
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kovid-19 salgınında şiddetle mücadelenin kesintiye uğramaması için kadın konukevlerinin yanı sıra kamuya ait 65 tesisi kadınların hizmetine sundu. Tesislerden, 1400 kadın ve çocuğu yararlandı.
https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/kovid-19-salgininda-65-kamu-tesisi-magdur-kadinlarin-hizmetine-sunuldu/2002571

15) Nükleer santralin kalbi atmaya başlıyor
Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu’daki çalışmalar hızlandı. Bu yıl bitirilecek dış duvarın ardından santralin kalbinde yer alan reaktör basınç kazanı monte edilebilecek
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/10/12/nukleer-santralin-kalbi-atmaya-basliyor

16) Otomotiv endüstrisinin ardından Türkiye'nin ihracatına en fazla katkıyı veren hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, geçen ay yaklaşık 1,8 milyar dolarlık ihracata imza attı.
https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/hazir-giyim-ve-konfeksiyon-ihracatinda-yukselis-trendi-suruyor-6327201

 

17) Otomotiv Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yenigün, pandemiye rağmen üyelerinin yatırım yaptığını, işçi çıkarmak yerine ek istihdam yarattığını belirtti.
https://www.milliyet.com.tr/galeri/pandemiye-ragmen-yatirim-artti-ek-istihdam-6327687/4

18) TESK Başkanı Palandöken'den esnaf için talep
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle lisans ve ön lisans öğrencilerinin uzaktan eğitime geçmesiyle esnafın büyük ekonomik kayba uğradığını belirterek, “Bu süreçten en az zararla çıkması için esnafa özel paket hazırlanmalı.” ifadelerini kullandı.
https://aydinlik.com.tr/haber/tesk-baskani-palandoken-den-esnafa-ozel-paket-talebi-220401

 

19) İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, Amerikan yöneticilerinin İran karşısında tarihi yenilgiyi resmen kabul etmeleri için pek bir zamanın kalmadığını söyledi.
https://parstoday.com/tr/news/iran-i154530-hatipzade_amerikan_y%C3%B6neticileri_%C4%B0ran_kar%C5%9F%C4%B1s%C4%B1nda_tarihi_yenilgiye_u%C4%9Fram%C4%B1%C5%9Flar

20) Irak’taki Amerikan karşıtı direniş ABD’yi uyardı
Irak Ketaib Hizbullah hareketi sözcüsü, Amerika'nın bu ülkedeki işgal askeri güçlerine yönelik saldırıların durdurulması talebi üzerine, Irak direniş güçlerinin Amerikan terörist güçlerinin çıkışı konusunda her hangi oyalamaya sessiz kalmayacağını duyurdu.
https://parstoday.com/tr/news/middle_east-i154559-irak_direni%C5%9Fi_amerika_i%C5%9Fgal_g%C3%BC%C3%A7lerini_tekrar_uyard%C4%B1

21) Taliban Sözcüsü: “Umarız seçimleri Trump kazanır”
https://www.dunya.com/dunya/taliban-sozcusu-umariz-secimleri-trump-kazanir-haberi-484834