Türkiye gündemi haber özetleri - 12 Ağustos 2020 Çarşamba

12 Ağustos 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ



1-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Adalar üzerinden bizi sahillerimize hapsetme girişimine rıza göstermeyeceğiz
Türkiye gibi 780 bin kilometrekarelik dev bir toprak parçasını görmezden gelip birkaç kilometrekarelik adalar üzerinden bizi sahillerimize hapsetme girişimine elbette rıza göstermeyeceğiz. Dünyada hiçbir ülke böyle saçma ve temelsiz bir talebe boyun eğmez.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-adalar-uzerinden-bizi-sahillerimize-hapsetme-girisimine-riza-gostermeyecegiz/1938123

 

2-Bakan Akar: Doğu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerin korunması için tüm tedbirler alındı
Bakan Akar, Türkiye'nin Kıbrıs dahil Mavi Vatan'daki hak-alaka ve menfaatlerini korumakta azimli, kararlı ve muktedir olduğuna dikkati çekerek, Doğu Akdeniz'de Türkiye ve KKTC'nin yer almadığı hiçbir projenin yaşama şansı olmadığını ve bölgede hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini ifade etti.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bakan-akar-dogu-akdenizdeki-hak-ve-menfaatlerin-korunmasi-icin-tum-tedbirler-alindi/1938356


3-Savunma Sanayii İcra Komitesi: Türkiye kararlı bir şekilde yoluna devam edecektir
‘’Toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ve güvenlik birimlerimizin son dönemde sınırlarımız içinde ve sınır ötesinde büyük bir başarıyla sürdürdüğü harekatlarda kullandığı pek çok sistemin Türk savunma sanayiinin tasarladığı, geliştirdiği ve ürettiği ürünler olduğu gündeme getirilerek, yerli ve milli savunma sanayiinin önemi ve değeri bir kez daha vurgulanmıştır… Türkiye tam bağımsız savunma sanayi yolunda kararlı bir şekilde yoluna devam edecektir’’
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/savunma-sanayii-icra-komitesi-turkiye-kararli-bir-sekilde-yoluna-devam-edecektir/1938516


4-AB Belarus ile ilişkilerini gözden geçirecek
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB adına Belarus'taki duruma ilişkin yaptığı açıklamasında, ülkedeki durumu yakından izlediklerini, seçim kampanyalarında halkın demokratik değişim arzusunu gösterdiğini belirtti." Ancak seçim özgür ve adil değildi." diyen Borrell, devlet yetkililerinin orantısız güç kullanımına izin verdiğini, bir kişinin öldüğünü ve binlerce kişinin gözaltına alındığını kaydetti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ab-belarus-ile-iliskilerini-gozden-gecirecek/1938689


5-Putin: Aşıyı bulduk kızımda denedik
Rusya Devlet Başkanı Putin, koronavirüse karşı tüm dünyayı umutlandıran bir açıklama yaptı. İlk koronavirüs aşısını geliştirdiklerini ve tescil ettiklerini açıklayan Rus lider, aşının kızının üstünde denendiğini de söyledi. DSÖ açıklamaya temkinli yaklaştı. Rus sağlık bakanlığı klinik denemelerin süreceğini duyurdu.
https://www.yenisafak.com/koronavirus/putin-mujdeyi-verdi-asiyi-bulduk-kizimda-denedik-3552742


6-İnsan deneyleri ekimde başlıyor
Koronavirüs aşı çalışmalarında önemli aşamaya gelindi. Aşı çalışmalarından ikisinde önemli bir kritik aşamaya gelindiğini vurgulayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Bunlardan birisi için klinik aşamaya başlamak için başvurusunu yaptık. İnşallah ekim aylarında bu süreci tamamlayacağız. İnsanlar üzerinde deneylerine başlayacağız” dedi.
https://www.yenisafak.com/koronavirus/yerli-asi-icin-tarih-belli-oldu-insan-deneyleri-ekimde-basliyor-3552735


7-Trump'tan Joe Biden çıkışı: Seçimleri ben kazanamazsam ABD halkı Çince öğrenmek zorunda kalacak
ABD Başkanı Donald Trump, ülkede 3 Kasım'da yapılacak seçimleri Demokrat rakibi Joe Biden'ın kazanması durumunda ABD halkının Çince öğrenmek zorunda kalabileceğini söyledi. Biden'ın Çin konusundaki tutumunu eleştiren Trump, kendisinin koronavirüs salgını öncesi Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yakın olduğunu ancak salgın konusunda gerekeni yapmadıkları için artık ilişkilerinin iyi olmadığını belirtti. Salgının kendi siyasi duruşunu da etkilediğinin altını çizen Trump, "Çin vebası (koronavirüs) bizim ülkemize gelmeden önce bence George Washington bile seçimlerde beni yenmekte zorluk yaşardı" ifadelerini kullandı.
https://www.yenisafak.com/dunya/trumptan-biden-aciklamasi-3552754


8-Moody's: COVID-19 tedarik zinciri değişikliklerini hızlandıracak
Moody's'ten yapılan açıklamada, COVID-19 salgınının küresel ticaret ilişkilerindeki temel değişiklikleri özellikle Asya'da hızlandıracağı belirtildi. Tedarik zincirlerinin gücü artırarak arz güvenliğini sağlamanın maliyet ve verimlilik konularını geride bırakan bir hedef haline geleceğine işaret edilen açıklamada, "Tedarik zincirlerinin daha sağlam, parçalı ve bölgesel odaklı hale gelmesi muhtemel." değerlendirmesinde bulunuldu. Açıklamada, şirketlerin güçlü tedarik zincirleri oluşturmak için hem çeşitlendirme hem de bölgeselleşme stratejilerini kullanacakları ifade edildi.
https://www.dunya.com/dunya/moodys-covid-19-tedarik-zinciri-degisikliklerini-hizlandiracak-haberi-477617

 

9-Dünya Bankası'ndan Türkiye raporu: COVID-19, kademeli toparlanmayı raydan çıkardı
COVID-19 krizinin ekonomik etkilerinin oldukça ciddi boyutlara ulaştığına işaret edilen raporda, Türkiye'nin 2018-2019 döneminde yaşadığı ekonomik yavaşlama sonrasındaki kademeli toparlanmayı rayından çıkardığı aktarıldı. Raporda, küresel büyümedeki yavaşlama sonucunda Türkiye'nin ihracat mallarına ve hizmetlerine olan dış talebin azalmasıyla birlikte cari hesaplardaki dengesizliklerin yeniden ortaya çıktığı belirtilerek, finansal sermayenin küresel düzeyde güvenli limanlara akması ve Merkez Bankası rezervlerinde yaşanan düşüşün dış finansman ve piyasa baskılarını artırdığı ifade edildi.
https://www.dunya.com/ekonomi/dunya-bankasindan-turkiye-raporu-covid-19-kademeli-toparlanmayi-raydan-cikardi-haberi-477590


10-Dev bankaları batık kredi telaşı sardı
Uluslararası bankaların COVID-19 nedeniyle batık krediler için ayırdığı karşılıklar 2008 finansal krizi sonrası en yüksek düzeyine çıktı. Citigroup verilerine göre, Avrupa bankaları 56 milyar Euro, ABD bankaları 76 milyar dolar olmak üzere toplamda 139 milyar dolarlık batık kredi karşılığı ayrıldı.
https://www.dunya.com/dunya/dev-bankalari-batik-kredi-telasi-sardi-haberi-477487


11-Yabancı, Türk girişim avında
Koronavirüs nedeni ile artan parasal genişleme adımlarına TL’deki değer kaybının eklenmesi üzerine yabancı yatırımcılar yönünü Türkiye’ye çevirdi. Yılbaşından bu yana Peak Games, Rollic gibi büyük çaplı 'exit’lerin yanı sıra İnsider, Getir ve Vivense gibi şirketlere yapılan yatırımlar 2020 yılı birleşme ve satın alma rakamları için umut oldu. Sektör temsilcileri, TL’deki değer kaybı nedeni ile Türkiye’nin yabancı yatırımcı için avantajlı hale geldiğini belirterek yıl sonu itibari ile 'exit’lerin 3 milyar dolar, girişim yatırımlarının ise 200 milyon dolar civarına ulaşmasını beklediklerini söyledi.
https://www.dunya.com/ekonomi/yabanci-turk-girisim-avinda-haberi-477488


12-Memur maaşları 7 ayda yüzde 8 eridi
Türkiye Kamu-Sen’in yaptığı araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3.728,85 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 7.733,85 lira olarak belirlendi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Önder Kahveci, memur maaşlarının 7 ayda yüzde 8 eridiğini belirtti
https://www.aydinlik.com.tr/haber/memur-maaslari-7-ayda-yuzde-8-eridi-215628


13-Fransa'dan Doğu Akdeniz'de provokasyon! Çaresiz kalan Rumlara yardıma koştular
Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hamleleri ile çaresiz kalan Rumların yardımına Fransa koştu. Politis gazetesinde yer alan habere göre, Kıbrıs Rum kesimi ile Fransa arasında 1 Ağustos'ta yürürlüğe giren savunma iş birliği anlaşması kapsamında, Fransa Hava Kuvvetlerine ait 2 savaş ve 1 nakliye uçağı Baf'ta yer alan Andreas Papandreu Hava Üssüne indi.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/08/11/son-dakika-fransadan-dogu-akdenizde-provokasyon-caresiz-kalan-rumlara-yardima-kostular

14-ABD'den Rusya'nın aşı açıklamasına flaş yanıt
ABD Sağlık Bakanı Alex Azar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ülkesinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının tescillendiği açıklamasına değinerek, "Önemli olan aşıyı bulan ilk taraf olmak değil. Önemli olan, bu aşının Amerikan ve dünya halkı için güvenilir ve etkili olması." dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/abdden-rusyanin-asi-aciklamasina-flas-yanit-onemli-olan-41584882


15-Akdeniz diplomasisi zirve yaptı
Akdeniz diplomasisi zirve yaptı. Ankara'nın Navtex adımları, hukuksuz anlaşmaları, etkisiz hale getirdi. Yunanistan Avrupa Birliğini acil toplantıya çağırdı. Türkiye'ye araştırma sahasında adım adım ilerlerken, Yunanistan Dışişleri Bakanı, ABD'li temsilci ile görüştü. Türkiye ise peş peşe kararlılık açıklamaları yaptı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Yunanistan'ın Avrupa Birliği çağrısına "Avrupa Yunan siyasi tiyatrosuna alet olmasın" diyerek yanıt verdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu" taviz vermeyiz" diye uyardı.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/akdeniz-diplomasisi-zirve-yapti-h266758.html