Türkiye gündemi haber özetleri - 11 Temmuz 2020 Cumartesi

11 TEMMUZ 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) Dışişleri’nden Ayasofya açıklaması
Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran, Ayasofya kararıyla ilgili, "Türkiye, UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi'nin getirdiği yükümlülükleri karşılamaktadır. Dünya Mirası Sözleşmesi'nde bir miras alanının işlevinin değiştirilmesine engel bir durum söz konusu değildir." ifadesinin yer aldığı görsel paylaştı. Görselde sözleşmenin, kültür mirasına sahip olan ülkelere koruma ve teşhir konusunda görevler vermekle o ülkenin mülkiyet ve egemenlik haklarını ihlal etmediği belirtildi.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakan-yardimcisi-kiran-turkiye-unesco-yukumluluklerini-karsilamaktadir/1906644



2) Danıştay'ın Ayasofya kararına ilişkin ABD'den yapılan açıklamada, "Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesi hayal kırıklığı yarattı" ifadelerine yer verildi. Rus Ortodoks Kilise de kararı üzüntüyle karşıladıklarını açıkladı. UNESCO da Dünya Kültür Mirası statüsünün gözden geçirileceğini duyurdu.

https://www.dunya.com/gundem/ayasofya-ile-ilgili-dunyadan-ilk-tepkiler-haberi-474885


3) KKTC’den Rum kesiminin betonlu ağır silah mevzilerine tepki
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi provokasyonlarını sürdürüyor. ABD'nin eğitim ve finans desteği sağladığı Rum kesimi, 2 adet ağır silah mevzisini sınıra yerleştirdi. Bu adıma Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden tepki gecikmedi.
Durumun ortaya çıkmasıyla KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay tepki gösterdi. Birleşmiş Milletler'e mektup yazan Özersay, yapılanın tehditkâr bir hareket olduğunu belirtti.Mektupda, bölgede yaşayan sivillerin yaşamının da tehdit edildiği vurgulandı.

https://www.ulusal.com.tr/gundem/gkry-den-agir-tahrik-h265125.html

 

 

4) Çavuşoğlu’ndan Türkiye – İngiltere arasında serbest ticaret anlaşması açıklaması
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin İngiltere ile sanayi ürünleri, tarım ürünleri ve hizmetleri kapsayan bir serbest ticaret anlaşması imzalamaya çok yakın olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, çarşamba günü Londra'ya yaptığı ziyarette Financial Times'a verdiği röportajda, iki taraf arasında prensipte anlaşmaya ilişkin hiçbir görüş ayrılığı olmadığını ancak bazı teknik konulara son halinin verilmesi gerektiğini kaydetti.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakani-cavusoglu-ingiltereyle-serbest-ticaret-anlasmasi-imzalamaya-cok-yakiniz/1905877

 

 

4) Doğu Türkistan önergesi AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedildi

İYİ Parti'nin, Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine yönelik uygulamalarının araştırılması amacıyla Meclis'e verdiği önerge AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

 

https://www.milligazete.com.tr/haber/4995683/dogu-turkistan-onergesi-ak-parti-ve-mhpnin-oylariyla-reddedildi

 

 

5) Avrupa Parlamentosu, Türkiye'deki sığınmacıları desteklemek için yürütülen programlara 485 milyon avro ilave kaynak sağlanmasına onay verdi.

 

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/avrupa-parlamentosundan-turkiyedeki-siginmacilara-destege-onay/1906070


6) Almanya’nın PKK’ya yönelik istihbarat raporu
Almanya iç istihbarat birimi BfV, 2019 raporunu paylaştı. 377 sayfalık raporda terör örgütü PKK’nın 14 bin 500 üyesiyle “yabancı aşırı hareketler” arasında en büyük grubu oluşturduğu belirtiliyor. PKK yandaşı derneklerin çatı örgütü NAV-DEM geri plana çekilirken KON-MED ismi öne çıkmaya başlamış. Raporda son dönemde PKK etkinliklerine katılımda azalma yaşandığı da belirtiliyor. Raporda, 16 Şubat 2019 Strazburg’da (Fransa) PKK elebaşı Öcalan’ın tutuklanmasının 20. yıldönümünde 7 bin terör örgütü taraftarı bir araya gelirken, 2018’de 11 bin kişi bir araya geldiği vurgulandı. 23 Mart 2019’da Frankfurt am Main’de (Hessen) 25 bin kişinin bir araya geldiğine işaret edilen raporda, 21 Eylül 2019 Maastricht’te (Hollanda) terör örgütü yandaşlarının 7 bin kişiyle eylem yaptıkları aktarıldı.

https://www.yenisafak.com/dunya/almanyada-pkk-itirafi-3548806

 


7) Wagner’in sahibinden ABD’de Gülen tepkisi
Wagner’in sahibi olan Yevgeniy Prigojin’in ABD Senatosu’na gönderdiği mektubu aktaran Dr. Mehmet Perinçek, Prigojin'in Washington'a Gülen'i sakladığı için tepki gösterdiğini yazdı. Perinçek, mektupta şunların yazdığını söyledi: "Diğer devletlerin milli değerlerini, gelenek ve kültürlerine kadar yok etmek için ABD, tüm dünyada düzenli olarak siyasi süreçlere ve seçimlere müdahalede bulunmaktadır. (…) ABD, birçok ülkeden binlerce suçlu, hırsız ve dolandırıcıların parası için bir cennettir. ABD, terörist gruplar kurar, liderlerini barındırır ve ailelerinin güvenliğini garanti eder. ABD, topraklarında tüm dünyadan Fethullah Gülen, Chen Guangcheng, Rıza Pehlevi ve birçokları gibi hainleri yetiştirir ve saklar."

https://www.aydinlik.com.tr/haber/wagner-feto-hakkinda-ne-dusunuyor-212787

 


8) Libya Ulusal Petrol Kurumu, ülke genelinde mücbir sebep halinin kaldırılarak üretim ve ihracatın yeniden başlayacağını duyurdu.
Libya Ulusal Petrol Kurumu, yaptığı açıklamada, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı "Petrol Tesisleri Muhafızları" isimli silahlı grubun, üretimin durmuş olduğu Sidra Petrol Limanı'nda bir petrol tankerine depodan ham petrol yüklenmesini engellediğini duyurmuştu.

https://www.aydinlik.com.tr/haber/libya-da-petrol-uretimi-resmi-olarak-yeniden-basliyor-212794

 


9) Kılıçdaroğlu, İBB Genel Sekreterliği’ne atanan Çağlar’ın aklandığını söyledi: “89’a benzer sendrom yaşamak istemiyoruz.”
“Aykut (Erdoğdu) Bey beni aradı, böyle bir müfettiş raporu geldiğini, bu müfettiş raporunu basın toplantısı düzenleyerek kamuoyuyla paylaştığını ifade etti. Daha sonra Sayın Çağlar, Aykut Beyi arıyor, bütün belgeleri koyuyor. Ama Aykut Bey şunu söylüyor, ‘Yargıda aklan’ diyor. O da yargıya gidiyor ve aklanıyor. İşin gerçeği bu. Aykut Beyin bana aktardığı bu yani. Bürokrasinin yasalara uygun çalıştığı ortamda hiçbir sorun yoktur. Şunu söyledim belediye başkanlarımıza, biz 89 (1989’da SHP’li belediyeler dönemi ve İSKİ skandalı) benzeri bir sendromu yaşamak istemiyoruz. Herkes son derece dikkatli davranmalı, harcanan her kuruşun hesabını vermeli.”

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/kilicdaroglu-ibb-genel-sekreterligine-atanan-caglarin-aklandigini-soyledi-89a-benzer-sendrom-yasamak-istemiyoruz-41562170


10) BM’den Hafter cephesi ile görüşme, konu: Siyasi diyalog
BM Libya Destek Misyonu Genel Sekreter Vekili Williams, Hafter'in siyasi müttefiği Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ile Cenevre'de siyasi diyaloğun başlatılması ve Libya krizine kalıcı bir çözümü görüştü. UNSMIL Genel Sekreter Vekili Williams, açıklamaya göre, "tüm yabancı aktörlere Libya'ya yönelik olumsuz müdahalesini durdurma, Sirte ve Petrol Hilali bölgesinde yeni bir insani ve ekonomik felaketi önlemek için siyasi süreci destekleme" çağrısı yaptı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bm-libya-misyonu-cenevrede-akile-salih-ile-gorustu-/1906593

 


11) Rusya ve Suriye, Tartus açıklarında ortak deniz tatbikatı gerçekleştirdi.
Tatbikatta, bölgedeki önemli stratejik tesislerin, Suriye’nin deniz sınırını yasa dışı yollarla ihlal eden düşmanın hızlı gemilerinin saldırısına karşı ortak eylem üzerinde çalışıldı. Rusya’nın Tartus Deniz Üssü'nün başkanı Tuğamiral Vladimir Kondratov, “Hedeflere ulaşıldığını, etkileşimin başarıyla gerçekleştirildiği düşünüyorum. Rusya-Suriye ortak karargahı oldukça kaliteli bir şekilde çalıştı” dedi.

https://www.aydinlik.com.tr/haber/rusya-ve-suriye-den-akdeniz-de-ortak-deniz-tatbikati-212840

 


12) Suriye'nin Deyrizor ilinde İran destekli militanlara ait bir konvoy vuruldu: 2 üst düzey komutan öldürüldü.
AA'nın güvenilir yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, aidiyeti bilinmeyen savaş uçakları, gece saatlerinde Deyrizor ilinin Irak sınırındaki Elbukemal ilçesi yakınlarında İran destekli yabancı terörist gruplara ait bir askeri konvoyu hedef aldı. Saldırıda 2'si üst düzey "komutan" olmak üzere, İran destekli 35 militan öldürüldü.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/suriyede-iran-destekli-gruplara-duzenlenen-hava-saldirisinda-35-terorist-oldu/1906717


13) Koronavirüs salgının en yoğun hissedildiği ve işten çıkarmanın yasaklandığı nisan döneminde işsizlik oranı yüzde 12,8 olarak gerçekleşti. İşsizlik rakamlarının genel itibarıyla düşüşe işaret ettiği dönemde genç nüfustaki işsizlik oranı ise yıllık bazda 1,2 puanlık artışla yüzde 24,4'e yükseldi.

https://www.dunya.com/ekonomi/issizlik-orani-nisanda-yuzde-128e-geriledi-haberi-474855


14) Türkiye’nin Çin’e ihracatında artış
Yılın ilk 6 ayında birçok sektörün Çin'e ihracatında gerileme yaşanırken, çelik, hazır giyim ve konfeksiyon, hububat, bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri, mobilya, kağıt ve orman ürünleri, otomotiv endüstrisi, tütün, yaş sebze ve meyve, demir ve demir dışı metallerin Çin'e ihracatı artış kaydetti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin ihracatı, geçen ay yüzde 15,8 artarak 13 milyar 469 milyon dolar oldu. Türkiye'nin Çin'e bu yılın ilk yarısında ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 7,72 azalarak 1 milyar 247 milyon 838 bin 97 dolardan, 1 milyar 151 milyon 539 bin 49 dolara geriledi.

https://www.dunya.com/ihracat/covid-19a-ragmen-8-sektorun-cine-ihracati-ilk-yarida-artti-haberi-474866

 

 

15) Türkiye’nin düşük kamu borç stokunun önemine dikkat çeken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Bu süreçten güçlenerek çıkacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/07/11/bu-surecten-guclenerek-cikacagiz

 

 

16) Yerli otomobilin temelinin atılacağı tarih belli oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 18 Temmuz Cumartesi günü Bursa'ya gelerek TOGG yerli otomobil fabrikasının temel atma törenine katılacağı öğrenildi. Gemlik Gençali Mahallesi'ndeki askeri alanda yapılacak fabrikanın inşaatında 2 bin kişi çalışacak.

https://www.sabah.com.tr/galeri/ekonomi/yerli-otomobilde-onemli-gelisme-merakla-beklenen-tarih-belli-oldu/5


17) Tarımsal sigortaya üreticinin ilgisi artıyor. Hazine destekli tarım sigortasına 2.1 milyon adetlik rekor başvuru geldi. Sigortalı ürün miktarı 56 milyara yaklaştı.

https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/07/11/ciftcilere-dopdolu-guvence

 

 

18) ABD’den Fransa’ya gümrük misillemesi
ABD, Fransa'nın bazı Amerikalı teknoloji firmalarına getirdiği dijital hizmet vergisine karşılık olarak yaklaşık 1,3 milyar dolar değerindeki Fransız ürünlerine yüzde 25 gümrük vergisi uygulayacak. Tebliğde, kozmetik ve el çantaları gibi ürünlerin de söz konusu tarifeye tabi olacağı kaydedildi. Fransa'daki vergiden etkilenen şirketler arasında Google, Facebook, Apple ve Amazon gibi teknoloji firmaları da yer alıyor.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdden-fransanin-dijital-hizmet-vergisine-misilleme/1906738


19) Çin'in Yeni Delhi Büyükelçisi Sun Veidong, Çin askerlerinin Galvan Vadisi'nden çekildiğini bildirdi.
Çin'in Yeni Delhi Büyükelçisi Sun Veidong, İki ülkenin düşman olmak yerine ortak olması gerektiğini vurguladı: “Yeni Delhi'de basın mensuplarına video konferansla yaptığı açıklamada, "Hasım ve rakip olmak yerine ortak gönencimize odaklanmalıyız. Dostlarımız zarar görecek ve düşmanlarımız sevinecekse neden kavga edelim ki?"

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/cinin-yeni-delhi-buyukelcisi-sinirdaki-askerlerin-cekildigini-bildirdi/1906630

 


20) CHP’li ünlü siyasetçi hayatını kaybetti
Eski Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen, Bodrum'da geçirdiği kalp krizi sonucu 76 yaşında hayatını kaybetti.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-chpli-unlu-siyasetci-hayatini-kaybetti-5924769/