Türkiye gündemi haber özetleri - 11 Mart 2021 Perşembe

11 MART 2021, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ

 

 

1-Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren 'torba kanun teklifi' TBMM Genel Kurulunda kabul edildi
Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren "torba kanun teklifi" TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/ekonomiye-iliskin-duzenlemeler-iceren-torba-kanun-teklifi-tbmm-genel-kurulunda-kabul-edildi/2171863

 

2-Türkiye ile Yunanistan arasındaki istişari görüşmeler 16-17 Mart'ta Atina'da düzenlenecek
İki ülke, Ege sorunlarına her iki tarafın da kabul edebileceği, "adil, kalıcı ve kapsamlı" çözüm için zemin hazırlamak amacıyla görüşmelere 12 Mart 2002'de Ankara'da başlamıştı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/turkiye-ile-yunanistan-arasindaki-istisari-gorusmeler-16-17-martta-atinada-duzenlenecek/2171458

 

3-Yerli aşıda ikinci doz
Koronavirüsle mücadelede en önemli silah olan aşıda yerli çalışmalarda ikinci doz sürecine geçildi. Erciyes Üniversitesi’nde geliştirilen aşı adayının faz-2 çalışmasının ikinci dozu gönüllülere uygulanmaya başlandı. Rektör Prof. Mustafa Çalış, “Nisan ayı ortasında da faz-2 dozlamamızın biteceğini ümit ediyoruz” dedi.
https://www.yenisafak.com/koronavirus/yerli-asida-ikinci-doz-yerli-asi-ne-zaman-uygulanacak-yerli-asi-hazir-mi-3603134

 

4-Bölücüler bine bölünecek
Diyarbakır HDP il binası önünde PKK’nın kaçırdığı çocukları için evlat nöbeti tutan anneler, “Teröre Lanet” yürüyüşü yaptı. Çocuklarını terör örgütünün pençesinden kurtarmak için 555 gündür nöbette olan annelerden Gülsen Ölmez, “Teröre son darbeyi biz anneler vuracak, PKK’yı biz anneler çökertecek, bölücüler bine bölünecek” dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/boluculer-bine-bolunecek-3603136

 

5-Çin’in savunma harcamalarındaki artış dünya barışının sürdürülmesine de yardımcı oluyor
13. Ulusal Halk Kongresi’nin (NPC) 4. oturumunda yayımlanan taslak bütçe raporunda, Çin’in 2021 savunma bütçesinin, geçen yıla göre yüzde 6,8 artışla yaklaşık 1,35 trilyon yuan (yaklaşık 209 milyar dolar) olacağı bildirildi.
https://www.criturk.com/cinin-savunma-harcamalarindaki-artis-dunya-barisinin-surdurulmesine-de-yardimci-oluyor

 

6-Batı bölgelerinin gelişmesi topyekun ulusal çabayı gerektiriyor
Yakında, kuzeybatı Çin’deki Shaanxi eyaletinin başkenti Xi’an tarafından açıklanan kalkınma planı, bilgi, dijital ve çevre koruma teknolojilerinde ilerlemeye işaret ediyor ve merkezi yönetimin, yenilikçiliğe yaptığı vurgulama, batı bölgelerine yeni gelişme fırsatları sağlıyor.
https://www.criturk.com/bati-bolgelerinin-gelismesi-topyekun-ulusal-cabayi-gerektiriyor

 

7-ABD yönetimi, 100 milyon doz Johnson&Johnson aşısı alacak
ABD Başkanı Joe Biden, Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı'na, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında, 100 milyon doz Johnson&Johnson aşısı alınması için talimat verdiğini açıkladı.
https://tr.sputniknews.com/koronavirus-salgini/202103111044002173-abd-yonetimi-100-milyon-doz-johnsonjohnson-asisi-alacak

 

8- Bakanlarını partisine şikayet etmiş
Muharrem Sarıkaya, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk kabinesinin kuruluşundan bahsederek bir yazı kaleme aldı.
https://halktv.com.tr/bakanlarini-partisine-sikayet-etmis-450187h


9- Üçok, ikinci Tuğgeneral Serdar Atasoy vakasını açıkladı: Albay, FETÖ soruşturması sürerken Tuğamiral
Emekli Albay Ahmet Zeki Üçok terfiyi şöyle anlattı: “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2019 yılı başında Deniz İkmal Albay Ahmet Cevdet Kaplan hakkında FETÖ soruşturması başlatıyor. Kaplan'ın tuğamiralliğe terfi ettiğinin Resmi Gazete'de ilan edildiği 2 Ağustos 2019'dan sadece 45 gün önce Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne yazı da gönderiyor. Ancak…”
https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/aytunc-erkin/ucok-ikinci-tuggeneral-serdar-atasoy-vakasini-acikladi-albay-feto-sorusturmasi-surerken-tugamiral-6306947

 

10- Barzanilere teşvik ABD'den
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Papa’nın ziyareti dolayısıyla bastırdığı anı pulunda, Türkiye’nin doğu illerinin de dahil edildiği sözde “Büyük Kürdistan” haritasına yer verilmesine Ankara’dan tepki geldi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ankaradan-ikbyye-pul-tepkisi-1819697

 

11- AK Parti Sözcüsü Çelik: Bu yapılan Cumhurbaşkanımızın aile mahremiyetine saldırıdır
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in açıklamalarına tepki göstererek, "Terör örgütlerine karşı kuramadıkları cümleleri, Cumhurbaşkanımıza karşı kuranların niyeti ve istikameti bellidir. Cumhurbaşkanımıza karşı Türkiye karşıtı odakların diliyle konuşanların kendilerine biçtikleri elbise vahimdir." ifadelerini kullandı.
https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/ak-parti-sozcusu-celik-bu-yapilan-cumhurbaskanimizin-aile-mahremiyetine-h33670.html