Türkiye gündemi haber özetleri - 11 Ekim 2020 Pazar

11 EKİM 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ



1) KKTC’de tarihi Cumhurbaşkanlığı seçimi: Federasyon mu, iki ayrı devlet mi?
KKTC bugün 5’nci cumhurbaşkanını belirlemek üzere sandık başına gidiyor. Seçimlerde ülke geleceğiyle ilgili iki ana görüş de yarışıyor. 11 adayın yarıştığı seçimlerde mevcut Cumhurbaşkanı Akıncı, ‘Rumlarla federasyon’ tezi, Başbakan Tatar ise ‘iki ayrı devlet’ politikasını savunuyor. Akıncı, Batılı ülkeler tarafından desteklenirken Türkiye Mavi Vatan ve Kıbrıs Türkünün egemenlik hakları konusunda dik duran Tatar’ı destekliyor.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/kktcde-tarihi-secim-rumlarla-federasyon-mu-iki-ayri-devlet-mi-41633023

2) Ermenistan'dan kalleş saldırı: 5 sivil hayatını kaybetti
Ermenistan ordusunun, ateşkesin üzerinden 24 saat geçmeden, Azerbaycan'ın Gence kentine füzelerle saldırması sonucu 5 kişi öldü, 28 kişi de yaralandı.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-ermenistandan-kalles-saldiri-5-sivil-hayatini-kaybetti-41633089

3) Azerbaycan hükümeti: “Ermenistan ciddi adımlar atmazsa operasyonlar yeniden başlar”

https://www.yenisafak.com/dunya/azerbaycan-hukumeti-ermenistan-ciddi-adimlar-atmazsa-operasyonlar-yeniden-baslar-3570440

 

4) Ruhani, Putin ile Dağlık Karabağ'daki geçici ateşkesi görüştü: “Memnuniyetle karşılıyoruz”
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Dağlık Karabağ'daki geçici ateşkesi görüştü. Ruhani, "İran, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunların uluslararası hukuk ve toprak bütünlüğüne saygı temelinde diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesi için her türlü desteğe hazırdır" açıklamasında bulunurken Putin, "Sorunu çözmek için Tahran ile istişarelerin devamını memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.
https://www.yenisafak.com/dunya/ruhani-putin-ile-daglik-karabagdaki-gecici-ateskesi-gorustu-memnuniyetle-karsiliyoruz-3570448

5) Hatay’daki orman yangınını PKK’nın üstlendiği ileri sürüldü
Terör örgütü YPG/PKK'nın yandaşı sosyal medya hesapları, Hatay'da dün başlayan ve 3 ilçeye yayılan orman yangınlarının, "Ateşin çocukları inisiyatifi" adlı örgüt tarafından çıkarıldığını iddia etti.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/teror-orgutu-ypg-pkk-hataydaki-orman-yanginini-propaganda-calismasina-donusturdu/2002376

6) CHP İlçe Başkanı yangın söndürme çalışmaları için “fiyasko” dedi.
CHP Belen İlçe Başkanı Fevzi Yüksel, şunları söyledi: “Yangın söndürme konusunda bir fiyasko ile karşı karşıya kaldık. Havadan söndürme müdahalesi yapılamadı, yapılmadı. Yapılmış olsaydı yangın dün akşam saatlerinde kontrol altına alınmış olurdu fakat 400 hektarlık bir alanı kaybettik. 10-15 tane ev kullanılmaz hale geldi, 8 fabrikada hasar olmuştu. 5-6 tane aracımız yandı. Binlerce hayvanımız kaybettik."
https://halktv.com.tr/chp-belen-ilce-baskani-yuksel-bir-fiyasko-ile-karsi-karsiya-kaldik-436507h

7) Tebriz Konsolosumuz, Hacetülislam Haşim’i ziyaret etti
Hücetülislam Seyid Muhammed Ali Al-i Haşim (Tebriz Cuma imamı) ekonomik ilişkiler hacminin azalmasına Amerika'nın zalimane yaptırımlarının sebep olduğuna işaretle, Amerika yaptırımlarının yoğunlaşması ve ayrıca korona salgını ile iki ülke sınırlarına mal transiti ve yolcu sayısının azaldığını ifade ederek, yakın zamanda durumun düzelmesini umut etti. Tebriz yeni başkonsolosu Tufan Höbek de "İran ve Türkiye dış siyasete de ortak yönlere sahiptirler, onlar dünyada özellikle de Filistin'de mazlumlara destek vererek bu ülkenin mazlum halkının feryadını yüksek sesle dünyaya duyuruyorlar" dedi.
https://parstoday.com/tr/news/iran-i154495-İran_ve_türkiye_ticari_işbirliğine_vurgu_yapıldı

8) İran ve Çin stratejik ortaklık planını görüştü
İran Dışişleri Bakanı Zarif “Bu görüşmede Amerika’nın tek yanlı siyasetleri ve dünyada tek kutupluluk oluşturma çalışmalarına muhalefet edildi” şeklinde yazdı. Zarif’in paylaştığı tweetten, Wang Yi ile İran ve Çin’in 25 yıllık stratejik planı, bölgesel işbirliği, Bercam nükleer anlaşmanın korunması ve ortak aşı üretimini kapsayan ikili ilişkilerin takviye edilmesi konularında anlaşmaya varıldığı anlaşılıyor.
https://parstoday.com/tr/news/iran-i154496-İran_ve_Çin_ortak_stratejik_programı_ele_aldılar

9) İçişleri Bakanı Soylu’dan tarikatlar yanıtı: “Bakan Soylu: İnanç gruplarının devlete sızdığı değerlendirmeleri yalandır”
https://halktv.com.tr/bakan-soylu-inanc-gruplarinin-devlete-sizdigi-degerlendirmeleri-yalandir-436516h

10) AK Partili Bülent Turan’dan seçim açıklaması
“Bakın bu çok kıymetli bir mesele. 3 yıl seçim olmaması demek tertemiz bir hizmet dönemi demek. Bu hizmet dönemini iyi değerlendirebiliriz. Türkiye’nin inşasına katkı sağlayabiliriz. Türkiye artık eski Türkiye falan değil. Bir ayağı Libya’da bir ayağı Azerbaycan’da bir ayağı Suriye’de, Filistin’de. Dünyanın her tarafında hatıraları olan, tavrı merak edilen farklı bir ülke haline geldik”
https://halktv.com.tr/akpli-turandan-erken-secim-aciklamasi-436498h

11) Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk Koronavirüs için tarih verdi
“Ülkemiz şu anda 13 aşı adayı ile çalışmalarını devam ettiriyor. 13 aşı adayın 3’ü şu anda klinik öncesi fazları bitirdi. Bu klinik denemelerine devam edecek demektir. 2021’in ilk 6 ayında özellikle riskli kişilere bazı aşılar uygulanmaya başlanır. Ama burada tekrar altını çizelim bu salgını bitirecek aşılar değildir. Bu saldırıları bitirecek olan bizim kurallara uymamızdır. Aşılar buna özellikle riskli gruplarda yardımcı olacak.”
https://halktv.com.tr/bilim-kurulu-uyesi-tarih-verdi-436501h

12) Avrupa Merkez Bankası’ndan TCMB’ye eleştiri
Avrupa Merkez Bankası (AMB) ekonomistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son birkaç yıldır para politikasını gevşetmek için siyasi baskı altında olduğunu ve yasal bazı değişiklerle hukuki bağımsızlığını da kaybettiğini öne sürdü. Dünya hasılasının yüzde 75'ini kapsayan 13 ülkenin merkez bankasını inceleyen AMB ekonomistleri, TCMB bağımsızlığının özellikle 2018 ve 2019 yıllarında hem yasal düzenlemelerle hem de fiilen kötüleştiğini savundu.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/amb-siyasi-baski-ve-yasalar-bagimsizligini-zedeledi-6075897/

13) Ticaret Bakanı’ndan Afrika ile ticarete dair açıklama
"Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında bir yatırım portalı geliştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Ticaret Bakanı Pekcan, "Bu portalda ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi için ürün ve firma bilgisi, mevzuat bilgisi, talepler ve firma eşleştirme gibi unsurları içeren bir içeriğe sahip olmasını öngörüyoruz." ifadesini kullandı.

https://www.criturk.com/haber/ekonomi/turkiye-ile-afrika-ulkeleri-arasinda-yatirim-portali-gelistirmeyi-hedefliyoruz-170342

 

14) Alman otomotiv devi Volkswagen şimdi de kamyon fabrikası MAN ile gündemde... Şirketin Almanya ve Avusturya’da kapatılan fabrikalarını Türkiye’ye taşıma kararı aldığı belirtiliyor
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/10/11/avrupada-kapatip-turkiyede-acacak

 

15) ABD'de korkutan tablo: İki ay sonra yeniden 50 binin üzerinde
ABD'de Koronavirüs vaka sayısının yeniden hızla yükselişe geçmesinin ardından günlük rakamlardan 50 bin bandının üzerine çıktı. Yaklaşık 2 ayın ardından ilk kez 3 gün üst üste 50 binin üzerine çıkan vaka sayılarının en yüksek seviyede seyrettiği eyalet ise Florida oldu. Eyalette eylül ayı sonunda barların ve restoranların tamamen açılmasıyla artış trendinin hızlandığı görüldü.
https://www.yenisafak.com/dunya/abdde-korkutan-koronavirus-tablosu-iki-ay-sonra-yeniden-50-binin-uzerinde-3570479

 

16) İsrail'de hükümet karşıtı protestolar
İsrail'de hakkındaki yolsuzluk davası ve yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınını yönetemediği gerekçesiyle Başbakan Binyamin Netanyahu'nun istifasını isteyen halk, Tel Aviv'nin farklı bölgelerinde gösteriler düzenledi. Tel Aviv'deki gösterilerin en önemli adresleri Rabin ve Habima meydanları oldu.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/israilde-hukumet-karsiti-protestolar-170638