Türkiye gündemi haber özetleri - 11 Aralık 2020 Cuma

11 ARALIK 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ



1) AB Liderler Zirvesi'nden Türkiye'ye yaptırım kararı çıkmadı
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/ab-liderler-zirvesinden-turkiyeye-yaptirim-karari-cikmadi-41685699

2) Macron'dan haddini aşan açıklama: “Türkiye'ye karşı AB ülkelerinin egemenliğini korumak zorundayız”
https://www.yenisafak.com/dunya/macrondan-haddini-asan-aciklama-turkiyeye-karsi-ab-ulkelerinin-egemenligini-korumak-zorundayiz-3588975

3) ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffry’den önemli açıklamalar
Ekonomik baskılar: “Erdoğan, ona dişlerinizi gösterene kadar geri adım atmayacaktır.” Jeffrey, Ekim 2019’da Rojava’da başlattığı operasyonları durdurması için ABD’nin devreye girdiğini belirterek, Türkiye’nin operasyonlarına son vermemesi durumunda, ‘Ekonomilerini yıkmaya hazırdık” dedi.

Biden’a Türkiye tavsiyesi: Tükiye'nin çok önemli bir NATO müttefiki olduğunu söyleyen Jeffrey, "İran'a karşı koruma sağlayan anti-balistik füze sisteminin tamamının merkezindeki NATO radarı Türkiye'de yer alıyor. Burada çok büyük askeri varlıklar bulunuyor. Türkiye olmaksızın Ortadoğu, Kafkaslar veya Karadeniz'de iş yapamayız. Ve Türkiye, Rusya ile İran'ın doğal rakibi" diye konuştu.
“(Erdoğan) Bir boşluk gördüğünde harekete geçiyor. Erdoğan'a dair diğer şeyse, delirtici bir şekilde kibirli ve öngörülemez olması. Eğer Biden dünyayı bugün birçoğumuzun gördüğü gibi neredeyse eşitler arasındaki bir yarış olarak görürse, Türkiye son derece önemli bir yere geliyor. Erdoğan'ın sadece sekiz ayda İdlib, Libya ve Dağlık Karabağ'da yaptıklarına bakın. Bu üç yerde de, Ruslar veya onların müttefikleri kaybetti… Eğer Biden yönetimi bu aptalca düşünce biçimine (Obama siyaseti) dönerse Ortadoğu'yu kaybedecektir"

PKK övgüsü: “DSG temiz çocuklardan oluşuyor. Onları ve liderlerini çok, çok iyi tanıdım. Ortadoğu standartlarında gerçekten fevkaledeler. PKK'nin son derece disiplinli, Marksist bir uzantısı. Ayrıca PKK gündemini ilerletmekle özellikle ilgilenmiyorlar."
https://www.rudaw.net/turkish/world/101220203

4) Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 6'lı Kafkasya Platformu önerisi
"Neydi o altılı platform? Rusya-Türkiye-Azerbaycan-İran-Gürcistan eğer kabullenir, uyarlarsa Ermenistan da bu platformun içerisinde yer alabilir. Böylece altılı platformla bir bölgesel barışı tesis edelim dendi. Şimdi bölgesel barışın bu bölgedeki ülkelere getireceği yükler vardı. Bu yüklerin altyapı, üstyapı, siyasi, bunun yanında diplomatik birçok yüklediği görevler vardı. Bugün de yine kardeşime söyledim. Eğer bu konuda olumlu adım atıldığı takdirde biz de kapalı olan kapılarımızı açarız. Yeter ki bu olumlu adımlar atılmış olsun. 'Kapılarımızı Ermenistan'a kapatalım' diye bir derdimiz yok. Çünkü biz barışın güvercinleri olmak istiyoruz, barışın adımlarını yapmak istiyoruz. Bizim Ermenistan halkına bir kinimiz yok. Sıkıntı Ermenistan'ın yönetimiyledir. Benim ülkemde 100 bini aşkın Ermeni vatandaşım var."
https://www.aa.com.tr/tr/azerbaycan-cephe-hatti/cumhurbaskani-erdogan-kapilarimizi-ermenistana-kapatalim-diye-bir-derdimiz-yok/2072554

5) Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: “Bugün Erdoğan’ın Türkiye’si dünyaya bağımsızlık ve cesaret örneğidir”
"Bölgede yeni bir iş birliği platformu oluşturmalıyız. Bu, çok taraflı platform olabilir ve tüm katılımcı ülkeler bundan faydalanır. Geleneksel Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan iş birliği var. Azerbaycan-Rusya-İran iş birliği var. Türkiye-Rusya-İran iş birliği var. Tüm bu iş birlikleri platformlarını birleştirerek, tek bir platform gibi sunabiliriz. Ermenistan yönetimi, savaştan doğru sonuç çıkarırsa ve kendi asılsız iddialarından vazgeçerek geleceğe bakarsa, o zaman onların da bu platformda yeri olabilir. Biz iş birliğine açığız. Biz bu sayfayı kapatmalıyız. Biz bu düşmanlığa son vermeliyiz."
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/azerbaycan-cumhurbaskani-aliyev-bugun-erdogan-in-turkiye-si-dunyaya-bagimsizlik-ve-cesaret-ornegidir/2072605

6) Çavuşoğlu: “Türkiye-Azerbaycan arasında çok yakında sadece kimlik kartımızla seyahat edebileceğiz”
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cavusoglu-turkiye-azerbaycan-arasinda-cok-yakinda-sadece-kimlik-kartimizla-seyahat-edebilecegiz/2072790

7) CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: “Demokratik ve darbe hukukundan arınmış bir anayasayı savunuyoruz”
“Erdoğan kararnameler çıkarıyor, şunu yapıyor, bunu yapıyor yapacak tabii, tek adam. İstediği oluyor zaten parlamentoda kurşun askerleri var ne derse el kaldırıyorlar… Devletin her kesime sevgiyle saygıyla sevecenlikle yaklaşması lazım, farklı düşünceye saygı göstermesi lazım. Devlet dediğiniz kurum, elinde sopa olan bir baba gibi kim konuşuyorsa, itiraz ediyorsa kafasına vuran bir organ olmamalı. Tam tersine herkese sıcak mesajlar vermeli, aykırı düşüncelere saygı göstermeli.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/chp-genel-baskani-kilicdaroglu-demokratik-ve-darbe-hukukundan-arinmis-bir-anayasayi-savunuyoruz/2072677

8) İstanbul'da selefi örgütlere yönelik çok sayıda adrese eş zamanlı operasyon
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, IŞİD, Heyeti Tahrir Şam (HTŞ), Fetih Cephesi (FEC) ve El Nusra Cephedi (NC) gibi örgütlerle bağlantılı radikal unsurlara yönelik çok sayıda adrese eş zamanlı operasyon düzenledi.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202012111043381418-istanbulda-selefi-orgutlere-yonelik-cok-sayida-adrese-es-zamanli-operasyon/

9) Bakan Dönmez: “Yerli elektrikli otomobilimiz banttan inmeden şarj altyapı çalışmalarımızı tamamlamış olacağız”
https://www.aa.com.tr/tr/politika/bakan-donmez-yerli-elektrikli-otomobilimiz-banttan-inmeden-sarj-altyapi-calismalarimizi-tamamlamis-olacagiz/2073079


10) Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce’nin yeni parti kuracağına ilişkin açıklamasına da “Bir insan CHP içinde mutlu değilse, izlediği politikaları benimsemiyorsa ayrılıp ayrı parti kurabilirim diyebilir” değerlendirmesi yaptı.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/chpde-mutsuz-olan-parti-kurabilir-41685562

11) Sivasspor kafilesi İsrail'de mahsur kaldı
İsrail ekibi Maccabi Tel-Aviv ile karşılaşan Sivasspor dönüş yolunda mahsur kaldı. Yerel saat ile 1:30’da kalkması gereken uçak, 4 saatlik bir gecikme sonrası kalktı.
https://spor.haber7.com/uefa-avrupa-ligi/haber/3043752-sivasspor-kafilesi-israilde-mahsur-kaldi

12) Türkiye'ye yatırımda Hollanda, ABD ve İngiltere başı çekiyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlenen bilgiye göre yaklaşık 18 yılda yurt dışında yerleşik kişilerin Türkiye'deki doğrudan yatırımları 164,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. 2007 yılında 19,1 milyar dolarla tarihin en yüksek doğrudan yabancı yatırımı çekildi.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/turkiyeye-yatirimda-hollanda-abd-ve-ingiltere-basi-cekiyor-3588919

13) Bakan Karaismailoğlu: Çin'e giden tren, iftiralara rağmen bugün Hazar Denizi'ni geçecek
“Bu yol, 3 geliş 3 gidiş bölünmüş yol olarak projelendirildi. Aynı şekilde bitirilip konforlu, standardı yüksek güvenli bir yol haline gelecek. Ankara- Akyurt ulaşımı ve bunun devamı olan Çankırı ulaşımı daha güvenli, konforlu hale gelecek. Buradaki sanayinin, turizmin ve üretimin gelişmesine olağanüstü katkılar verecek bir yol olacak"
https://www.yenisafak.com/ekonomi/bakan-karaismailoglu-cine-giden-tren-iftiralara-ragmen-bugun-hazar-denizini-gececek-3588926

14) Lavrov, ABD’nin, Rusya’yı en agresif biçimlerde çevreleme politikasını uygulama ve cepheleşmeyi tırmandırmadan yana bilinçli bir seçim yaptığını belirtti.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012111043380395-lavrov-abd-cephelesmeyi-tirmandirma-politikasini-secti/

15) Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'yı istikrarsızlaştırdığı gerekçesiyle Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/ab-rusya-ya-ekonomik-yaptirimlari-uzatti

 

16) Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Batı ülkelerinin durup dururken Rusya’yı müdahaleyle suçlamak için daha birçok bahane üreteceğini belirtti.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012111043380685-lavrov-bati-rusyayi-mudahaleyle-suclamak-icin-daha-bircok-bahane-bulacak/

17) ABD’den Orta Doğu'ya B-52H nükleer uçaklarıyla gözdağı
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD Hava Kuvvetlerine ait iki B-52H tipi nükleer bombardıman uçağının ikinci kez Orta Doğu üzerinden caydırıcılık amaçlı uçuş icra ettiğini açıkladı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/abd-den-orta-dogu-ya-b-52h-nukleer-ucaklariyla-gozdagi

18) Türkiye'den Fas'a “normalleşme” mesajı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail'le tam diplomatik ilişki kurulmasına yönelik anlaşmaya varan Fas'ın Dışişleri Bakanı Nasır Burita'yla yaptığı telefon görüşmesinde, her ülkenin istediği ülkeyle ilişki kurabileceğini fakat bunun Filistin davası pahasına yapılmasına karşı olduklarını bildirdi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/turkiye-den-fas-a-normallesme-mesaji

19) İsrail’le normalleşme çalışmaları yürüten Fas Kralı: “Fas Filistin halkının haklarını savunmadaki rolünden asla vazgeçmeyecek”
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fas-krali-fas-filistin-halkinin-haklarini-savunmadaki-rolunden-asla-vazgecmeyecek/2073099

20) İslami Cihad: “Fas'ın İsrail'le ilişkilerini normalleştirmesi Kudüs ve Filistin'e ihanettir”
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/islami-cihad-fasin-israille-iliskilerini-normallestirmesi-kudus-ve-filistine-ihanettir/2073051

21) İngiltere Başbakanı Johnson: “AB'den anlaşmasız ayrılık 'artık güçlü bir olasılık'”
Johnson, müzakerelerde "inanılmaz derecede esnek" davrandıklarını, ancak sorun olmaya devam eden adil rekabetin sağlanması, ticari anlaşmazlıkların nasıl çözüleceği ve balıkçılık konularında kendilerine teklif edilenlerin yeterli olmadığını kaydetti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ingiltere-basbakani-johnson-abden-anlasmasiz-ayrilik-artik-guclu-bir-olasilik/2073030

 

22) ABD'nin “Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar Fonu”nda neler var?
740 milyar dolarlık Pentagon bütçesinin 69 milyar dolarının "Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar Fonu" olduğunu belirten Güller, “Pentagon'un bütçesine baktığımızda Çin'e karşı 'Pasifik Caydırıcılık İnisiyatifi' oluşturmak istiyor. Bütçeden bunu anlıyoruz. Bütçede bu inisiyatif için Hint-Pasifik Kuvvetleri Komutanlığı'nın bütçesine ek olarak 2,2 milyar dolar ekliyor. Bu fon iki şekilde kullanılacak. Birincisi, ABD'nin Pasifik bölgesindeki askeri gücünü tahkim etmekte kullanılacak. İkincisi de, bölgedeki ortak ve müttefiklere askeri destek sağlanması için kullanılacak. Bütçede bu açık seçik belirtilmiş oluyor." diye konuştu.
https://www.criturk.com/haber/ozel-haber/abd-nin-denizasiri-muhtemel-operasyonlar-fonu-nda-neler-var-179543

23) “ABD Xinjiang meselesiyle Çin'in iç işlerine müdahale etmeyi durdurmalı”
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying Amerikan Senatosu'nun Cumhuriyetçi senatörlerinden Marco Rubio'nun Xinjiang'la ilgili iddialarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Hua,"modern teknolojik ürünlerle ve büyük veri yöntemiyle toplumsal idareyi geliştirmek, uluslararası toplumda geniş şekilde kabul gören bir uygulama; ABD de bu konuda bir istisna değil. Xinjiang'ın kamusal alanlarına yasalar doğrultusunda kameralar yerleştirilmesi, herhangi bir etnik gruba yönelik bir uygulama değil; bu uygulamalar sosyal asayişi artırarak, suçları etkili şekilde önlemeyi hedefliyor. Bu uygulama, bütün etnik gruplardan vatandaşların desteğini kazandı." ifadelerini kullandı.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/abd-xinjiang-meselesiyle-cin-in-ic-islerine-mudahale-etmeyi-durdurmali-179560

24) Arjantin Devlet Başkanı Fernandez’den Putin’e Sputnik V için teşekkür
https://tr.sputniknews.com/koronavirus-salgini/202012111043380943-arjantin-devlet-baskani-fernandezden-putine-sputnik-v-icin-tesekkur/