Türkiye gündemi haber özetleri - 11 Ağustos 2020 Salı

11 Ağustos 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ



1-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Akdeniz'de kendi planlarımızı uygulamaya devam edeceğiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘’Gelin Akdeniz'deki tüm ülkeler olarak bir araya gelelim herkes için kabul edilebilir, herkesin hakkını koruyan bir formül bulalım. Ülkemizin bu çağrısına kulaklarını kapatanlar güçlerinin yetmeyeceği, boylarını aşan bir takım girişimlerle kendi geleceklerini kendi elleriyle karartıyor." ve ‘’ Kur saldırılarının etkisiyle yüzde 24'e çıkan Merkez Bankası politika faizi yüzde 8,25 seviyesine indi. Aynı şekilde yüzde 35'lere çıkan piyasa faizleri yüzde 8 bandına kadar geriledi. Hamdolsun, daha da inşallah düşecek’’ ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-akdenizde-kendi-planlarimizi-uygulamaya-devam-edecegiz/1937360


2-Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy'dan Yunanistan'ın 'Oruç Reis' açıklamasına tepki
Dışişleri Sözcüsü Aksoy, "Akdeniz'in 'tek sahibi benim' anlayışıyla hareket edenler hüsrana uğrayacaktır. Türkiye, kendisine karşı oluşturulan şer ittifaklarını yerle yeksan edecek kudret ve kararlılık ile imkan ve kabiliyetlere sahiptir." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligi-sozcusu-aksoydan-yunanistanin-oruc-reis-aciklamasina-tepki/1937480


3-Dışişleri Bakanlığından Ermenistan makamlarının Sevr açıklamalarına tepki
Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan'ın Sevr Antlaşması'nı gündeme getirmesine yönelik, "Bugün kendi halkını bile beslemekten aciz bir yönetimin Türk milletinin yırtıp attığı Sevr'i gündeme getirmeye cüret etmesi abesle iştigaldir." açıklaması yaptı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligindan-ermenistan-makamlarinin-sevr-aciklamalarina-tepki/1937661


4-NATO'dan Doğu Akdeniz açıklaması
Stoltenberg, sosyal medya hesabından mesaj paylaşarak, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le yaptığı telefon görüşmesinde Doğu Akdeniz'e ilişkin gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Doğu Akdeniz'deki durumun ‘müttefiklik dayanışması’ ruhuyla ve uluslararası hukuka uygun şekilde çözülmesi gerektiğini belirtti.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/nato-dan-dogu-akdeniz-aciklamasi-215543


5-Oruç Reis'in 6 aylık rotası panikletti
Oruç Reis ile dün başlatılan araştırma projesi yaklaşık 6 aylık bir çalışmayı öngörüyor. Proje, Yunanistan ile NAVTEX krizi yaratan koordinatlarda 23 Ağustos’a kadar yeniden NAVTEX ilan edilmesi ile başlatıldı. Oruç Reis’in Yunanistan ve Mısır’ı panikleten rotasının 6 ayın sonunda Türkiye-Libya MEB anlaşması sınırlarına uzanması planlanıyor. Oruç Reis’in proje kapsamında yaklaşık 15 bin kilometre alanı taraması öngörülüyor.
https://www.yenisafak.com/gundem/oruc-reisin-6-aylik-rotasi-panikletti-3552601


6-Yunan tarafı acil durum konseyini topladı: Türkiye'yi NATO'ya şikayet edeceklermiş
Oruç Reis'in bölgeye intikal etmesinin ardından acil durum ilan eden Yunan tarafı Dış İlişkiler ve Savunma Konseyi'ni topladı. Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in öncülüğünde gerçekleşen toplantıya Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı katıldı. Basına yapılan açıklamada Başbakan'ın NATO Genel Sekreteri Rasmussen'i aramayı planladığı bildirildi.
https://www.yenisafak.com/dunya/yunan-tarafi-acil-durum-konseyini-topladi-turkiyeyi-natoya-sikayet-edeceklermis-3552578


7-Sudan'dan getirilen Cancavid milisleri Hafter'e destek için Sirte'ye ilerliyor
Libya Ordusu'nun yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu'nun resmi Facebook hesabından yapılan açıklamada, askeri araçlarla Sirte'ye ilerleyen Cancavid milislerinin Briga bölgesinde görüntülendiği bildirildi. Açıklamada, Sudan'dan getirilen paralı askerler Cancavid milislerinin silahlı 70 araçla darbeci asker Halife Hafter'e destek amacıyla Sirte'ye ilerlediği kaydedildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/sudandan-getirilen-cancavid-milisleri-haftere-destek-icin-sirteye-ilerliyor/1937829


8-Belarus’ta seçim sonuçlarını protesto gösterileri gece boyunca devam etti
Protestoların yoğun olarak yaşandığı başkent Minsk’te göstericiler ile güvenlik güçleri sık sık karşı karşıya geldi. İçişleri Bakanlığına bağlı özel kuvvetler ve polisin müdahalesine molotof kokteyli ve taş atarak karşı koyan göstericiler, bazı caddelere demir parmaklıklar ve çöp tenekelerinden barikatlar kurdu, araba lastikleri yaktı. Güvenlik güçlerinin sık sık gaz ve ses bombası kullanarak gerçekleştirdiği müdahaleye rağmen protestocular dağılmamak için direndi. Güvenlik güçlerinin sert müdahalesine topluca saldırarak cevap veren göstericiler, alanlardan ayrılmadı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/belarus-ta-secim-sonuclarini-protesto-gosterileri-gece-boyunca-devam-etti/1937828


9-Lukaşenko'dan 'Protestolar Polonya, İngiltere ve Çekya’dan yönetiliyor' açıklaması
“Yurt dışından gelen telefon aramalarını kaydettik. Polonya, İngiltere ve Çekya’dan aramalar yapıldı ve bizimkileri (protestocuları) yönettiler. Özür diliyorum ama koyunları yönettiler. Onlar ne yaptıklarını ve yönetilmeye başladıklarını bilmiyorlar.” dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/lukasenkodan-protestolar-polonya-ingiltere-ve-cekya-dan-yonetiliyor-aciklamasi/1937266


10-Lübnan Başbakanı Diyab'dan yeni hükümet kuruluncaya kadar görevini sürdürmesi istendi
Cumhurbaşkanlığı Genel Müdürü Antoine Şukayr, "(Cumhurbaşkanı Mişel Avn) İstifa eden Başbakan Diyab ve bakanlardan yeni hükümet kuruluncaya kadar görevde kalmaları talebinde bulundu." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/lubnan-basbakani-diyabdan-yeni-hukumet-kuruluncaya-kadar-gorevini-surdurmesi-istendi/1937692


11-Hazine nakit dengesi, temmuzda 30,8 milyar lira açık verdi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, temmuz ayına ilişkin nakit gerçekleşmeleri verisine göre, Hazine nakit dengesi temmuz ayında 30,79 milyar lira açık verdi. Faiz dışı denge ise 23 milyar 154 milyon lira açık şeklinde gerçekleşti. Geçen ay Hazinenin nakit gelirleri 86 milyar 985 milyon lira, nakit giderleri 118 milyar 227 milyon lira oldu. Faiz dışı giderler 110 milyar 139 milyon lira, faiz ödemeleri ise 8 milyar 88 milyon lira olarak gerçekleşti. Faiz dışı denge ise 23 milyar 154 milyon lira açık verdi.
https://www.dunya.com/finans/haberler/hazine-nakit-dengesi-temmuzda-308-milyar-lira-acik-verdi-haberi-477461


12- Turkcell, Çin Kalkınma Bankası ile 500 milyon avro tutarında kredi anlaşması imzaladı
Geçen yıl aralık ayında Çin Kalkınma Bankası’yla uzun vadeli bir kredi paketi için mutabakata varan Turkcell, bu kapsamda toplam 500 milyon avro tutarında 8 yıl vadeli kredi anlaşmalarını imzaladı. Anlaşmaya göre krediler imza tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde yapılacak yatırımlara paralel olarak Avro ve Çin Yuanı (RMB) cinsinden kullanılabilecek. Turkcell ayrıca RMB kredilerin kur ve faiz risklerinin ihtiyaç oldukça hedge edilmesi amacıyla ICBC Turkey ile bir mutabakat anlaşması imzaladı.Bu kapsamda RMB cinsinden kullanılan kredilerin risklerinin bertaraf edilmesi için gerekli hedge işlemleri yapılabilecek.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/turkcell-cin-kalkinma-bankasi-ile-500-milyon-avro-tutarinda-kredi-anlasmasi-imzaladi-215519


13-İş dünyası, işsizlik rakamlarını değerlendirdi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre, Türkiye'de işsizlik oranı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre 0,1 puan artarak yüzde 12,9'a yükseldi. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 331 bin kişi azalarak 3 milyon 826 bin kişi olarak kayıtlara geçti. Konuyla ilgili iş dünyası temsilcileri tarafından yapılan değerlendirmede alınan önlemler ve sağlanan desteklerle mayısta işsizliğin sınırlı yükseldiği ifade edildi.
https://www.dunya.com/ekonomi/is-dunyasi-issizlik-rakamlarini-degerlendirdi-haberi-477444


14-İhracat iklim endeksi, 5 ay sonra eşik değeri aştı
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye ihracat iklimi endeksi, Nisan'da gördüğü veri tarihinin en düşük seviyesi olan 19.1'in ardından başladığı toparlanmayı sürdürerek Temmuz'da 53'e yükseldi. Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen endeks Şubat ayındaki 50.4 seviyesinden Mart'ta 40.9'a, Nisan'da 19.1'e gerilemiş ve dünya genelinde ekonomik bozulmaya yol açan koronavirüs salgını nedeniyle belirgin bir bozulmaya işaret etmişti. Endeks Mayıs ayında 34.1, Haziran'da 47.5 olmuştu.
https://www.dunya.com/ekonomi/ihracat-iklim-endeksi-5-ay-sonra-esik-degeri-asti-haberi-477395


15-Rus turizm sektörü: Türkiye bu yıl da lider ülke olacak
Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze: "Turistlerin bu yaz karşılaştıkları koşulları göz önünde bulundurduğumuzda, Türkiye’ye yönelik yüksek bir talep var. Ağustos sonu ve eylül başını kapsayan çok iyi göstergeler var. Türkiye bu yıl yurt dışı tatilinde lider ülke olacak. Talep hacmi geçen yıla yaklaşıyor ve Türkiye’nin bu yıl Rus turizm pazarında iyi bir yaz geçireceğini söyleyebiliriz."
https://www.dunya.com/sektorler/turizm/rus-turizm-sektoru-turkiye-bu-yil-da-lider-ulke-olacak-haberi-477492


16-Kanal İstanbul’da mevzuat tamamlandı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kanal İstanbul'un yapımı için ortak mevzuat çalışmasını tamamaladı. Taslağa göre, proje, yap- işlet - devret modeli ile gerçekleşecek. 7 yıl sürecek inşaatın maliyeti 75 milyar TL öngörülürken, projenin tamamlanmasıyla ilk 10 yılda 182 milyar TL gelir elde edileceği düşünülüyor.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/kanal-istanbul-da-mevzuat-tamamlandi-215507


17-Adım adım normalleşme
Pandemi döneminde bankaların kredi iştahını artırmak için kullanılan Aktif Rasyosu’nda normalleşme sürecinin ilk adımı atıldı. BDDK, oranları düşürerek, kredi büyümesini yavaşlatmak için düğmeye bastı
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/08/11/adim-adim-normallesme


18-Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağ görevinden uzaklaştırıldı
YÖK'ten yapılan açıklamada, Yükseköğretim Genel Kurulu'nun bugünkü toplantısında, Prof. Dr. Bağ hakkında Yüksek Denetleme Kurulu raporunun görüşüldüğü belirtildi. Açıklamada, "Prof. Dr. Bağ görevinden uzaklaştırılmıştır." ifadesi kullanıldı. YÖK, Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğünce 7 Temmuz 2020'de öğretim görevlisi kadrosu için çıkılan ilanda, şartların kişiye özel belirlenerek, Rektör Prof. Dr. Bağ'ın eşini tarif eder şekilde olması nedeniyle rektör hakkında soruşturma başlatmıştı.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/pamukkale-universitesi-rektoru-huseyin-bag-gorevinden-uzaklastirildi-h266690.html


19-Cargill emekçileri Bursa'da yeniden eylemde
Bursa Cargill işçileri, 839 gün süren ve salgın nedeniyle ara verdikleri emek mücadelesine yeniden başladı. Sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçiler, mahkemeyi kazanmalarına rağmen haklarını hala alamadı. Emekçiler, işlerine geri dönene kadar fabrikanın önündeki oturma eylemine devam edecek.
https://www.ulusal.com.tr/emek/cargill-emekcileri-bursa-da-yeniden-eylemde-h266702.html


20-Siyonist İsrail'den Lübnan'a tehdit: Bu savaşa gireriz
İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, "Lübnan'da bize başka bir savaş dayatılırsa, biz de bu savaşa engelsiz bir şekilde gireriz. Ancak böyle bir savaşın Lübnan için tehlikeli sonuçları ve yankıları olacaktır" dedi.İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Lübnan'a tehditler savurdu. İsrail Meclisi'nde konuşan Gantz, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ı hedef alarak "En büyük düşmanınız Nasrallah, Lübnan'ın da en büyük sorunudur." dedi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5091330/siyonist-israilden-lubnana-tehdit-bu-savasa-gireriz