Türkiye gündemi haber özetleri - 10 Ocak 2021 Pazar

10 OCAK 2021, PAZAR
HABER ÖZETLERİ

 


1) Erdoğan: “Dünya yeni bir yol ayrımında. Siyasi ve ekonomik düzen yeniden yapılanmalı”
“Batı dünyasının kendisini demokrasi, hak ve özgürlükler konusunda samimi bir öz eleştiriye tabii tutmasını zorunlu hale getirmektedir. Şayet bu öz eleştiri yapılmaz veya geçmişte örneklerini gördüğümüz gibi kendi yanlışını haklı gösterme anlayışı devam ederse dünya yeni bir yol ayrımına gelmiş demektir…. Salgınla birlikte yeniden
yapılanması kaçınılmaz hale gelen küresel siyasi ve ekonomik düzenin bu çerçevede şekillenmesini ümit ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yaklaşım insanlığı sadece son bir asrında 100 milyonlarca cana mal olan çatışmalardan koruyabilecek yegane çıkış yoludur. Türkiye olarak bölgede ve dünyada işte bu anlayışın hem fikri savunuculuğunu yapmanın hem de sahada fiili uygulamasını gerçekleştirmenin gayreti içindeyiz."
https://www.iletisim.gov.tr/turkce/haberler/detay/cumhurbaskani-erdogan-turkiye-kendi-kalkinma-gundeminden-taviz-vermeden-yolunda-ilerliyor

2) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye'nin geleceğini Avrupa'da görüyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile video konferansla görüştü. Erdoğan-Von der Leyen görüşmesinde, Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik hususlar ele alındı ve bölgesel gelişmeler değerlendirildi.

https://www.yenisafak.com/gundem/cumhurbaskani-erdogan-turkiyenin-gelecegini-avrupada-goruyoruz-3593669

3) Diyarbakır'dan acı haber: Bir askerimiz şehit oldu
Diyarbakır Lice kırsalında teröristlerle çıkan çatışmada, Jandarma Uzman Çavuş Mehmet Çelik şehit oldu, 2 askerimiz yaralandı.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3054615-diyarbakirdan-aci-haber-bir-askerimiz-sehit-oldu


4) Bakan Dönmez'den Türkiye-Nahçıvan doğalgaz anlaşmasına ilişkin açıklama
Türkiye-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı anlaşmasına ilişkin açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "İnşallah önümüzdeki birkaç ay içerisinde ihalesini tamamlayacağız ve boru hattının imalatının inşaatına süratle başlayacağız. İnşaat yapım süresini 12 ay olarak planladık. Bu, serhat kentimiz Iğdır'ın stratejik önemini artıracak önemli projelerden birisidir." dedi.
https://www.dunya.com/sektorler/enerji/bakan-donmezden-turkiye-nahcivan-dogalgaz-anlasmasina-iliskin-aciklama-haberi-606448

5) Whatsapp'a Türk kullanıcılardan büyük darbe
Dünyanın en büyük mesajlaşma uygulaması WhatsApp, tepki çeken kararından sonra darbe yemeye başladı. WhatsApp'ın kullanıcılarına yönelik "zorunlu güncelleme" kararının ardından, uygulama mağazalarında alternatif mesajlaşma uygulamaları ilgi görmeye başladı.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3054611-son-dakika-whatsappa-turk-kullanicilardan-buyuk-darbe-ilk-3-degisti-telegram-bip

6) Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 11 Ocak'tan itibaren, gazetecilere yaptığı bilgilendirmeleri Whatsapp yerine BİP üzerinden yapma kararı aldı.
https://www.memurlar.net/haber/948162/cumhurbaskanligi-bip-e-geciyor.html

7) Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'tan BİP paylaşımı geldi.
Whatsapp’ın veri paylaşımı zorunluluğu sonrası vatandaşlara “alternatifsiz değilsiniz” diyerek “Turkcell BİP”e geçilmesini öneren bir paylaşım yaptı.
https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3054681-selcuk-bayraktardan-whatsapp-karari

8) Dailymotion'dan Türkiye kararı
Türkiye'de temsilcilik açma kararı alan dijital medya platformlarına Dailymotion da katıldı. Milyonlarca kişinin kullandığı video platformu Dailymotion, Türkiye'de temsilcilik açma kararı aldı.
https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3054597-dailymotiondan-son-dakika-turkiye-karari

9) Koronayla savaşacak 7 Türk aşısı yolda!
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi bünyesinde üniversiteler ve ilaç şirketlerinin yer aldığı 49 kuruluş ve 436 araştırmacının ortak çalışmalarıyla geliştirdiği 7 aşıdan 3’ünün hayvan deneyleri tamamlandı.
https://www.haber7.com/saglik/haber/3054712-koronayla-savasacak-7-turk-asisi-yolda

10) BM Libya'da ateşkes için gözlemcilerin görevlendirileceğini açıkladı
Birleşmiş Milletler, Libya'daki ateşkes için gözlemciler göndermeyi planladığını duyurdu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bm-libyada-ateskes-icin-gozlemcilerin-gorevlendirilecegini-acikladi-/2104366

11) El Bab'da kimliği belirsiz İHA saldırısı
Saldırı sonucu bölgede büyük yangın çıktı. Olay yerine sevk edilen sivil savunma ekipleri, yangını söndürmek için çalışma başlattı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202101101043547272-el-babda-kimligi-belirsiz-iha-saldirisi/

12) Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depremi için de her an 7 üzeri bir depremin meydana gelebileceğini belirtti.
Görür, “İstanbul'da tehlikede olan 250 bin insan ile karşı karşıyayız. 7'den büyük deprem olma olasılığı her an yüzde 64'tür. Uzatmaları oynuyoruz.” dedi.
https://video.haber7.com/video-galeri/178291-prof-dr-naci-gorurden-istanbul-depremi-aciklamasi-artik-uzatmalari-oynuyoruz


13) Karadeniz'den Rusya'ya ihracatın lideri Trabzon
Trabzon, 2020 yılında Rusya Federasyonu'na yaptığı 181 milyon 433 bin 575 dolar tutarındaki ihracatla bölge dış satımında ilk sırada yer aldı.

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/karadenizden-rusyaya-ihracatin-lideri-trabzon/2103954

14) Döviz mevduatı eridi: Değer kaybının devam etmesi bekleniyor
Son aylarda Türk varlıklarına artan ilgi, TL’ye güç vermeye devam ediyor. Dolar ve avrodaki değer kaybı, bankalardaki döviz cinsi mevduatları bir haftada yüzde 3,3 eritti.
https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3054713-doviz-mevduati-eridi-deger-kaybinin-devam-etmesi-bekleniyor


15) Kovid-19'a rağmen 2020'de Türkiye'nin ABD ve Çin'e ihracatı arttı
Türkiye'nin ABD ve Çin'e ihracatı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen geçen yıl arttı.

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/kovid-19a-ragmen-2020de-turkiyenin-abd-ve-cine-ihracati-artti/2103914

16) Endonezya’da kaybolan uçağın düştüğü kesinleşti
Endonezya’da irtibatın kesildiği Sriwijaya Havayolları'na ait yolcu uçağının denize düştüğü bildirildi. Uçakta 12 kişilik mürettebat ve 50 yolcu bulunduğu belirtildi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/endonezya-da-kaybolan-ucagin-dustugu-kesinlesti

17) Kongre baskınına katılanlar gözaltına alınıyor
Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi'nin kürsüsünü çalan göstericinin de gözaltına alındığı bildirildi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/kongre-baskinina-katilanlar-gozaltina-aliniyor

18) Trump'ın kaybettiği ticaret savaşında son atış
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, ticaret savaşının nihai darbesinde, Çin merkezli popüler ödeme platformları Alipay ve WeChat Pay gibi sekiz uygulamanın ABD'de işlemlerini yasaklayan bir başkanlık kararnamesi imzaladı.

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/trump-in-kaybettigi-ticaret-savasinda-son-atis-183582

19) Trump'tan “Bizi susturamayacaksınız” mesajı
"realDonaldTrump" kullanıcı isimli hesabı askıya alınan Trump'ın, başkanlık makamına ait "POTUS" hesabından yaptığı yazılı açıklama Twitter tarafından kısa sürede silindi. ABD Başkanı Donald Trump, hesabını askıya alan Twitter'a "Bizi susturamayacaksınız." mesajı verdi.

https://www.yenisafak.com/dunya/twitter-trumpin-hesabini-kalici-olarak-askiya-aldi-trumptan-bizi-susturamayacaksiniz-yaniti-geldi-3593570

20) Haley'den Trump'ın Twitter hesabının askıya alınmasına tepki
ABD'nin eski Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter hesabının kalıcı olarak askıya alınmasına "İnsanları susturmak Çin'de olur, bizim ülkemizde değil." paylaşımıyla tepki gösterdi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/haleyden-trumpin-twitter-hesabinin-askiya-alinmasina-insanlari-susturmak-cinde-olur-tepkisi/2104461

21) Durov: “WhatsApp’ın yeni kuralları Telegram’a ‘kaçışı’ hızlandırdı”
https://tr.sputniknews.com/yasam/202101091043546837-durov-Whatsappin-yeni-kurallari-telegrama-kacisi-hizlandirdi/

22) Anadolu Ajansı CIA yalanları haber yapıyor: “Çin'de güneş enerjisi şirketlerinde Uygur Türklerinin zorla çalıştırıldığı iddia edildi”

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/cinde-gunes-enerjisi-sirketlerinde-uygur-turklerinin-zorla-calistirildigi-iddia-edildi/2104476

23) Haaretz: Mısır ve BAE arasında derin bir çatlak oluşmaya başladı
İsrail gazetesi Haaretz’de yayınlanan bir yorumda Körfez uzlaşmasında Katar’a karşı aşırı taviz verildiğini düşünen Mısır’ın darbeci lideri Sisi’yi kızdırdığına işaret edildi.